Mire ​jó egy lyukas zacskó? 9 csillagozás

Kollár Árpád: Mire jó egy lyukas zacskó?

Mire jó egy lyukas zacskó? Lehet belőle kapucni, napernyő, ejtőernyő, vitorla? Vagy valami egészen más? Kollár Árpád meséje játékosan, nem didaktikusan irányítja rá a gyerekek figyelmét a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára.

Ha követjük a nyughatatlan szél útját, végül az is kiderülhet, hogy még egy lyukas zacskó is jó lehet valamire…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Papírszínház Csimota

>!
Csimota, Budapest, 2020
38 oldal · ISBN: 9786155649523 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

krlany IP>!
Kollár Árpád: Mire jó egy lyukas zacskó?

Első találkozásom a Papírszínházzal, és máris szerelem lett. Meg is rendeltem hozzá a módszertani kézikönyvet is.
Ez a mese pedig az újrahasznosításról szól, ami remek üzenet. Kreatív gondolkodásra sarkall, hogy minél több megoldást találjunk. A mese aranyos, az illusztrációk pedig gyönyörűek. Kata göndör fürtjei tüneményesek, de megannyi mozzanat is az.

gab001 P>!
Kollár Árpád: Mire jó egy lyukas zacskó?

Már többször láttam videón Papírszínházat, de még nem találkoztam vele testközelből, így nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy kikölcsönözhetem a könyvtárból. Nagyon igényes kivitelezés, mert egy szépséges papírdobozban találhatóak a lapok, amelyekkel sikerült elmesélni a mesét mindenféle keret nélkül is. Igazán kényelmes, hogy a lap hátulján nagy betűkkel olvasható a mese. Ugyanakkor érdekes volt, amikor csak részben kellett kihúzni a lapot, de hamar rájöttünk ennek a használatára is. A közönség nagyon hálás volt és igazán élvezte. Maga a mese érdekes és ötletes, mert rámutat arra, hogy minden és mindenki értékes lehet, sokféle módon hasznát lehet venni például egy lyukas zacskónak is. Az illusztrációk nagyon igényesek és pontosan követik a mesét. Ez volt az első próbálkozásunk, de biztosan nem az utolsó.

>!
Csimota, Budapest, 2020
38 oldal · ISBN: 9786155649523 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
Honey_Fly P>!
Kollár Árpád: Mire jó egy lyukas zacskó?

Csodálatosan ötletes és gyönyörűen kivitelezett alkotás. Az alapötlet egyszerű, a gyerekek egy képet látnak, mi pedig a képek mögött ülünk és a pár soros szöveget meséljük, vagy a képekről mesélünk. A rajzok gyönyörűek, valóban élnek, és a szöveg is élvezetes. Olyan régen volt személyes színházi élményben részünk, hogy egészen meghatódtam, amikor néztem a lányom arcát és láttam ahogyan mosolyog és teljesen belefeledkezik az élménybe. Tényleg kicsit színház, otthon. Nagyon örülnék, ha Mácsai Pál vagy Pintér Béla nekem is mesélne így a nappaliban, de amíg erre várok, addig beszerzek még pár Papírszínházat.

4 hozzászólás
PTJulia P>!
Kollár Árpád: Mire jó egy lyukas zacskó?

Maga a papírszínház egy csudajó dolog, nekünk ez volt az első kapcsolatunk vele. Persze azért kerettel jobb lett volna, de így is megéreztük a műfajban lévő lehetőségeket. A gyönyörű illusztrációk elengedhetetlenek ehhez a műfajhoz, és ezt itt meg is kaptuk.
A kevés csillag a történetnek szól, amin a gyerekeim ugyanúgy kiakadtak mint én: most komolyan egy lyukas nejlonzacskó, egy szemét sorsát követkjük nyomon? Úgy, hogy közben konkrétan fulladásveszélyes ötleteket kapnak a gyerekek a cselekményből??? Jó, hogy ez egy mese én meg felnőtt vagyok, meg minden, de a gyerekeim kiakadtak! És inkább akadjanak ki, minthogy mondjuk az óvodás elkezdje szopogatni a nejlonzacsit. (Egyszer olvastam egy mentős részletes leírását arról, hogy konkrétan a lufi meg a nejlonzacsi olyannyira veszélyes, hogy van, hogy kiérnek időben, de nem tudják megmenteni az áldozatot., mert a torokra tapad, és nem tudják felszabadítani a légutat).
Emellett meg ugye nem a szemétbe donja az elején a kissrác, hanem csak úgy eldobja, de ez mennyire überkirály, mert hát mi mindenre jó, a végén dísz lesz a fán… Aha, persze.

Rózsabogár78 P>!
Kollár Árpád: Mire jó egy lyukas zacskó?

Igazán nagy élmény egy Papírszínház. Nem is kell hozzá óriási történet, elég egy ötlet, ami köré gyönyörű rajzokkal egy igazán klassz, magával ragadó történetet lehet varázsolni. Kicsit több, mint egy könyvből felolvasni, majdnem színházi élmény. Itt egy lyukas zacskó utóélete a téma (ugye, milyen egyszerű?), ami igazán naggyá teszi, az a sok gyönyörű rajz, és a látványvilág. És persze a mondanivaló sem marad el; hogyan hasznosíthatunk újra látszólag teljesen hasznavehetetlen dolgokat. Mindenkinek csak ajánlani tudom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Janka: A zöld macska
Mandl Péter: Sári és Nemszemétke
Catherine Emmett: A mocsár királya
Hans de Beer: Pihe, siess haza!
Miller-Ferjentsik Viola: Nulla hulladék
Baracsi Gabriella: A manókertek titka
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!