Koktélok ​és italkeverékek 4 csillagozás

Koktélok és italkeverékek

A Formás szakácskönyvek a kezdő szakácsoknak is könnyen elkészíthető, egyszerű ételektől kezdve az ínyencek ízlésvilágának is megfelelő, különleges ételekig rengeteg receptet sorakoztatnak fel az oldalaikon. Az érdekes forma és a különleges konyhát idéző tartalom révén a sorozatnak ott a helye minden háziasszony konyhájában, hiszen új oldaláról ismerhetik meg a jól bevált alapanyagokat, például a tojást, a burgonyát, a paradicsomot vagy a gombát, de elkalandozhatnak a hamburgerek, lekvárok, koktélok, muffinok és macaronok világába is.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Formás szakácskönyvek Napraforgó

>!
Napraforgó, Budapest, 2014
64 oldal · ISBN: 9789634454946

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Koktélok és italkeverékek

Imádom az ötletet, hogy a Napraforgó kiadó formás szakácskönyvek sorozata ilyen puha, és formára vágott könyv, egyszerűen zseniálisnak tartom. Ellenben mivel nem nagyon szeretek főzni, sütni is csak ritkán, ezért nem nagyon került kezembe egy könyv se. Koktélokat készíteni viszont szeretek, szóval gondoltam, meglesem, hátha tud valami izgi koktélreceptet mutatni.
A könyv úgy épül fel, hogy az elején elmondja, hogy pontosan mérd ki a hozzávalókat, rázd össze, és igazából ennyi is lenne a koktélkészítés. Ehhez kapcsolódóan ír még a hőmérsékletről (jégkockák, hűtött pohár) és ennek fontosságáról, majd egy példán keresztül arányszámítást is megmutatja, és indulnak is a receptek.
A recepteknél elsődlegesen a hozzávalókat írták ki, majd ha van valami extra dolog, mellé azt (szűrd le, vagy egyik összetevőt később önts ki), de alapvetően tényleg hozzávalókat látott az ember. Ehhez kapunk egy koktélról készült képet, és ha van díszítés, akkor leírja, mi is a díszítés (hogy utánacsinálhassuk).
Az első igen nagy problémám az volt vele, hogy nem mindegyik koktél a rázd fel, és jó lesz alapon működik, tény viszont, hogy itt nagyon kevésszer volt más recept (talán kettő vagy három receptnél volt az írva, hogy törd fel a jeget). Emiatt, és amiatt, hogy nem mindig írta, mi a sorrend, kicsit túlegyszerűsítettnek éreztem. Olyan, mintha a könyv azt mondaná: ez neked nagyon menni, csak ennyi és te elkészíted, és örülsz, de közben meg nem csak ebből áll (legalábbis szerintem).
A másik nagyon furcsa része, hogy olyan hozzávalókkal dobálóztak, hogy lestem. Az egy dolog, hogy a felét nem is értettem, de hogy a hozzávalók mondjuk 90%-át nem lehet egy normál boltban megvenni az is fix! Ez pedig még nem is lenne baj, hiszen koktélkeverés, hát akkor majd elmegyek a koktélboltba, ellenben a könyv alapján ezen hozzávalókról lövésem sincs milyen. Nagyon jó lett volna, ha kifejti a nem mindennapi hozzávalókról, hogy 1. mi ez 2. milyen alapesetben az íze 3. mire használják a koktélkeverésben és miért pont arra 4. akár azt is, mivel helyettesíthető.
Emellett néhány hozzávalónál látszott egy kis probléma is: például egy koktélnál írnak szakét, de azt nem, milyen szakét rakjak bele (márpedig ez olyan, mintha azt írná: rakj bele bort. Édeset? Vöröset? Milyet?), illetve más, általam is ismert hozzávalóknál esett meg velem, hogy vakargattam a fejem, hogy hát úgy mégis hogy, melyiket, meg miért. (viszont ez volt a kevesebb része, elenyésző féltucat recept maximum).
A könyv nem rossz, de nekem nem igazán volt hasznos. Összesen 24 receptet néztem ki (aminek hozzávalóit földi halandók is be tudják szerezni, mondjuk a Tescoban :D ), ami elég soknak hangzik, ám ahhoz képest, hogy oldalanként volt 5 recept, inkább kevés… Ettől még nagyon jól használható kis könyv, főleg ha valakit érdekelnek az egzotikus alkoholfélék, meg a kimondhatatlan, mindenből is készült szirupok.

Dénes_Gabriella>!
Koktélok és italkeverékek

Jó kis receptgyűjtemény, nagy klasszikusoktól kevésbé ismertekig sorolja elő a koktélokat. A férjem a majsztró ebben is. :)

5 hozzászólás
ReniK P>!
Koktélok és italkeverékek

Nem ártott volna az alapeszközökről és pohár-típusokról egy-két oldalt beszúrni, a koktél elnevezéseket nyelvileg egységesíteni; így egy kicsit szedett-vedett hatású lett a könyv. Szigorúan csak laikus bartendereknek való könyvecske.


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Mullaney: Gin Austen
Elek Mária: Színes koktélok
Willmann András: Italozás másképpen
Korpádi Péter – Patyi Árpád: Klasszikus és közkedvelt koktélok
Carla Bardi: Klasszikus koktélok
Bártfai László: 155 koktél és kevert ital
Halmos Monika – Bellovics Zsolt: Mámoros koktélok
Coca Cola – A szakácskönyv
Carla Bardi – Lorenzo Bigongiari: Koktélok ezüstkönyve
Sue Michalski: Koktélok és puncsok