Iskolapadból ​a pokolba 2 csillagozás

Kókay László doberdói naplója
Kókay László: Iskolapadból a pokolba

Kókay László doberdói naplója egy 18 éves szegedi piarista diák I. világháborús frontélményeinek a rendkívül részletes leírása. A naplóíró a gimnáziumi padból vonult be katonának és került ki szülővárosa háziezredéhez a Nagy Háború egyik legvéresebb hadszínterére, az olasz frontra, az Isonzó folyó mellé. A cs. és kir. szegedi 46. gyalogezred a Doberdón, a rommá lőtt San Martino falunál küzdött, amikor az önkéntes őrvezető a frontra érkezett. A napló eseményei 1916 tavaszán, a legemlékezetesebb eseményét is megörökíti. „Szegény digó! Mit-vétettél te nekünk, s mit mi teneked?” – szakad fel az őszinte sóhaj Kókay Lászlóban az aknarobbantás előtti drámai pillanatban. Naplójában érzékletes és élményszerű leírást kapunk a lövészárokélet mindennapjai mellett a front mögötti viszonyokról a Segeti táborban, vagy épp a közeli Görzben. Kókay László naplója jelentős forrásértékkel bír a történeti kutatás számára, ugyanakkor a korszak iránt érdeklődő olvasóknak is élvezetes olvasmányt jelent.

>!
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158086219

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 6


Népszerű idézetek

Jadzia>!

Szép csendes éjszaka van. A csillagok ragyognak. A digók, úgy látszik, nem is sejtik, mi készül ellenük. Nyugodtan tüzelnek fegyvereikből az egész fronton, még az a digó őrszem is, aki alatt egy fél órán belül ez az újfajta vulkán fog megnyílni, hogy nyomtalanul maga alá temesse. Szegény digó! Mit vétettél te nekünk, és mit mi teneked? Amint balra megyünk, az elkövetkező eseményektől való félelem eszembe juttatja helyzetemet, s újból imádkozom, hogy a pusztulásra ítélt szerencsétlen, mit sem sejtő digók között ne legyen özvegy édesanyának egyetlen fia.

122. oldal (Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, 2018.)

Kókay László: Iskolapadból a pokolba Kókay László doberdói naplója

Jadzia>!

Összesen 500 ember kb. azoknak a száma, akik három nap alatt ezen a kicsiny stellung részen sebesültek vagy haltak meg. Nem tudom, megéri-e a nyert terület fontossága ezt az óriási áldozatot, s vajon sikerül-e végleg megtartani ezt a területet, nem ömlött-e hiába ennyi vér?

161. oldal (Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, 2018.)

Kókay László: Iskolapadból a pokolba Kókay László doberdói naplója

Jadzia>!

Az ezred többi századai is gyülekeznek, s közelünkben pihennek ők is. Egy század a mi helyünkre akart telepedni, és erősen megfogyatkozott századunkra rákiabál belőle egy tiszt: „Miért nem mennek a századukhoz, mit ülnek itt le külön tőle?” Nyilván azt hiszi, hogy csak egy zug. “Itt van az egész század, kiabálunk, aki megmaradt belőle.” “Melyik század ez?” -kérdezi a tiszt. “A hatodik!” – feleljük. “No, maguk is jól néznek ki!”- feleli a tiszt. Ahány század elvonul mellettünk, mind szánakozik rajtunk. Lehet is, alig vagyunk nyolcvanan.

163. oldal (Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, 2018.)

Kókay László: Iskolapadból a pokolba Kókay László doberdói naplója

Jadzia>!

A futóárkot mélyítjük.

(első mondat)

Kókay László: Iskolapadból a pokolba Kókay László doberdói naplója

Jadzia>!

Reggel arra ébredek, hogy valami hideg tárgy van a kabátujjamban. Mikor belenézek látom, hogy egy kisegér nagyságú patkány mászott bele, megborzadva rázom ki és kelek föl, s akkor látom, hogy az éjszaka még másik négy kis kékes színű patkány húzódott mellém. “No, bassza meg kend, Gera bácsi, a patkányait, én ugyan kihajigálom őket a dekungból.” Szóltam az öreg Gerának, s kihánytam őket a dekung mögé.

15. oldal (Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, 2018.)

Kókay László: Iskolapadból a pokolba Kókay László doberdói naplója


Hasonló könyvek címkék alapján

Georg von Trapp: Az utolsó tisztelgésig
Egry Gábor – Kaba Eszter (szerk.): 1916 – a fordulat éve?
Erich Maria Remarque: Nyugaton a helyzet változatlan
Kate Quinn: Alice hálózata
Adriana Trigiani: A cipész felesége
Imre Gábor: A pokol tornácán
Maurice Paléologue: A cárok Oroszországa az első világháború alatt
Zilahy Lajos: Két fogoly
Niamessnyné Manaszy Margit: Kis lányok a nagy viharban
Andrzej Kuśniewicz: A két Szicília királya