Az ​utolsó 450 év 14 csillagozás

Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Kőhalmi Zoltán második regénye ezúttal nem skandináv krimi, hanem rendhagyó sci-fi, mely nemcsak a jövőbe, az emberiség utolsó 450 évébe kalauzolja el az olvasót, de olykor a múltba is. Miközben egy macimézes flakon és a hozzá tartozó kupak lebomlik, a szerző féktelen humorát és példátlan cselekménybonyolító képességét csillogtatja. Alig vesszük észre röhögés közben, hogy nagyon is komoly dolgokról értekezik: nemcsak fizikáról és metafizikáról, hanem arról is, hogyan fulladunk bele a saját magunk teremtette szeméthalomba. Mondhatnánk, hogy az vegye meg ezt a könyvet, aki szereti az egyszerre vicces és filozofikus utópiákat (pl. Kurt Vonnegut, Douglas Adams vagy Karinthy Frigyes műveit), de nem mondjuk. Inkább azt javasoljuk, mindenki vegye meg ezt a könyvet, aki szereti a szépirodalmat, a gondolkodást és a nevetést.

>!
Helikon, Budapest, 2021
252 oldal · ISBN: 9789634797333
>!
Helikon, Budapest, 2021
252 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634796503

Most olvassa 22

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 100


Kiemelt értékelések

fulbea P>!
Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Megbirkóztam Kőhalmi 2.regényével is. Hasonló hatást váltott ki belőlem, mint az első, A férfi aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit című regénye.
Itt is nagyon jó a téma, dugig van humoros mondattal, nagyon ötletgazdag minden oldala, de azért elfáradtam kb. a fele után.
A borító és a fülszöveg (de még a borító belső mintázata is) utal rá, hogy a regény központi főszereplője egy műanyag mézes Maci és Kupak. Persze rajtuk kívül igen sok szereplő, sőt mi több generációk sokasága szerepel a könyvben. Írhatnám, hogy családregény is, de nem az. Bár logikusan és érthetően levezeti két ember utódait évszázadokon keresztül, de ettől sokkal összetettebb a dolog. Ökológiai sci-fi, ami humoros köntösbe van bebugyolálva. Iszonyat mennyiségű szellemes szókapcsolatok, kitalált eseményfolyamok, jövőbeli technológiák, és szenzációs tulajdonnevek hemzsegnek a könyvben. Az első sokk és az első fejezet után eszembe jutott a Galaxis útikalauz stopposoknak című alkotás. Hasonló őrültségek sokasága itt is,de Kőhalminál hátsó szándékot is érzek. Megmutatja, hogy a Föld ökológiai katasztrófája hova juthat, ha túl erős a fantáziánk. Bár eltúlzott humorba csomagolja, de a világot elárasztó szemétáradat elgondolkodtatja az embert. Nem hiányzik belőle a gunyoros rendszer kritika sem.
Sokáig olyan érzésem volt, hogy csak önti-önti rám válogatás nélkül a hülyeségeit, de rá kellett jönnöm, hogy jól átgondoltan van egy felépített, logikus szerkezete. Megtervezett agymenés ez a javából. Figyelni kell folyamatosan minden apró részletre ( mégha baromságnak is tűnik), mert lesz később jelentősége.
Ha fele ennyi agyament-fantasztikus elem, és több kidolgozott karakter, kicsit komolyabb cselekmény-vonal lett volna benne, egész jó regényt olvasunk.

Szerintem Kőhalmi jó író lesz. Megvan hozzá az egyedi nyelvi stílusa, fantáziája. Már csak meg kellene komolyodnia. :)
Vagy mégsem?!

Kovaxka P>!
Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

Legyen inkább gyenge négyes, mert nagyon bírom a Kőhalmit. Remek az alapötlet, okos gondolatokat (is) tartalmaz, konzekvensen halad a sztori, elvarródnak az agyament szálak, frappáns a lezárás. Mégis, minden mézízében túl sok. Akármennyire is vicces, széjjelunatkoztam rajta magam. Túl sok az ötlet, túl sok a történés, túl sok a szereplő, túl sok a 450 év ennyi oldalra. Számomra befogadhatatlan, ha minden (tő)mondat egyben egy sziporka is. Jó lett volna a karakterekkel egy kicsit megismerkedni, belehelyezkedni az adott évszázad világába, felkészülni a további eszement ötletekre. (Egyébként akármilyen abszurd is a felvázolt világ, sok mindennek a bekövetkezése elszomorítóan hihető.) Remélem, nem kell sokat várni a következő regényre, mert azt is el fogom olvasni.

_BenGa P>!
Kőhalmi Zoltán: Az utolsó 450 év

„Azt az elején le kell szögezni, ez nem az a mű, ahol az első oldalaktól a hasunkat fogjuk majd a röhögéstől. Kőhalmi inkább a tőle megszokott okos humorral operál, ami minden esetben remekül reflektál a közelmúlt eseményeire. (Lásd például az Operatív Törzs kifugárázása, vagy azt a jelenséget, hogy manapság minden vacakból sorozatot csinálnak.) Karakterei életszerűek, bárki tudna a környezetéből mutatni egy Reginához, vagy Péterhez hasonló egyént. (Na jó, talán Regina kicsit túl drasztikus, nem biztos, hogy minden társaságban előfordul. :D)”

Kicsit bővebben a blogomon:
link


Népszerű idézetek

Kkatja P>!

Sosem volt kimondottan hálás dolog egysejtű moszatnak lenni.

(első mondat)

fulbea P>!

Azután arra gondolt, hogy pontosan ez van a Gyűrűk Urában. Az idilli életet beszennyezi a gonosz gyűrű, amit csak úgy lehet megsemmisíteni, ha a vulkán szájába dobják a Végzet hegyénél, ahol réges-rég kovácsolták. Tulajdonképpen Zsákos Frodó korának legkitartóbb környezetvédő aktivistája volt, aki a veszélyes hulladékot visszavitte a gyártónak. A körkörös gazdaság prófétája.

32. oldal

pillangóhatás>!

– Na ide figyeljen! Maguknak, fiataloknak fogalmuk sincs…
A másik rácsapott egy gombra, és felbődült a sziréna. A „maguknak, fiataloknak" szófordulat egyike volt annak a számos vészhelyzeti kifejezésnek, amelyeket szó szerint említett a cég biztonsági ajánlása. Szerepelt benne még többek között a „ha én így végezném a munkámat", valamint az „akkor húzza a fejére a nyomorult kukáját, és úgy számolgassa a pénzemet" is.

41. oldal

pillangóhatás>!

A Maci rémisztő napot töltött a szabad ég alatt. Délután trappoló gyerekek lökték félre, este fiatalok rugdosták, éjjel kóbor kutyák szaglászták. Hajnalban pedig hosszan diskurált vele egy elázott férj, aki búcsúzoul a flakon lelkére kötötte, hogy sose nősüljön meg.

33. oldal

pillangóhatás>!

Rendkívüli érzékkel alkották meg az egyes fogásokat az adott dilemmákhoz. Az ózonréteg elvékonyodását például megrepedt bejglivel szemléltették, a túlnépesedés és elvárosiasodás problémáját pedig tányérról lelógó sarokház süteménnyel oldották meg. Azért akadt mit finomítani a rendszeren, az olvadó sarki jég kérdésével csak azért nem foglalkoztak évekig, mert a csoportból senki nem szerette a madártejet.

101. oldal

pillangóhatás>!

(Még Péter nevezte el legnagyobb fiát Főnöknek, ami azóta is öröklődött a család elsőszülöttjeinél, a név kérvényezésekor pedig mindig ugyanarra az indiános sorozatra hivatkoztak. Péternek komoly fejtörést okozott, hogyan nevezze el második fiát anélkül, hogy testvére mellett helyettesként örök kisebbrendűségre kárhoztassa. Végül az Igazgató nevet adta neki, harmadik fia pedig Felettes lett. A nevekhez nem találtak megfelelő sorozatot, úgyhogy végül Péter forgatta le saját költségen.)

114. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Martin Kay: Titkok útvesztője
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
R. J. Hendon: Nightingale
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában
Kurt Vonnegut: Börleszk
Vladimir Weaver: 13+1