A ​férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit 3 csillagozás

avagy 101 hulla Dramfjordban
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit

Az ​megvan, hogy Jo Nesbø, Rejtő Jenő és Italo Calvino együtt írnak regényt? Nincs? Akkor most ideje megvásárolnod Kőhalmi Zoltánnak, a magyar stand up egyik legjobbjának első könyvét, ugyanis ez a regény éppen ilyen: mintha egy őrült posztmodern író állna neki egy norvég krimi megalkotásának, de közben féktelen humora nem hagyná, hogy a dolgok a rendes medrükben csordogáljanak. Végül egy agyament paródia születik, amiben a skandináv bűnügyi regények minden jellemző alkatrésze megtalálható: alkoholista, antiszociális nyomozó; gyermekkori traumák, társadalomkritika, titkosszolgálat, külföldi maffiák, extrém gyilkolási formulák, hullahegyek és a többi… De amíg a 101. halottig eljutunk, hőseink más könyvekben is megfordulnak (nagyjából Japántól Oroszországig), a sztori újabb és újabb hajmeresztő fordulatokat vesz, és amikor már azt hinnénk, hogy ennél a szerző már képtelen jobban megcsavarni a történetet, akkor rá kell jönnünk: de igen! Térdcsapkodósan letehetetlen, borzalmasan… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2019
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793205 · Illusztrálta: Kőhalmi Zoltán
>!
Helikon, Budapest, 2019
274 oldal · ISBN: 9789634793731

Most olvassa 22

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 151

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
gabona 
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit

Kőhalmi Zoltán mostanra az egyetlen olyan figura a Showder Klubban, aki miatt érdemes időnként rákapcsolni az egyre belterjesebbé és elviselhetetlenebbé váló stand up comedy-showra (bár ez nem tartozik szorosan a könyvhöz), de amikor kiderült, hogy ő is ír, őszintén megmondom, alapos félelmeim voltak – főleg Bödőcs Tibor paródiakötete után. Ami azt illeti, a két produktum (szépirodalmi paródiák és posztmodern agymenés skandináv krimi-paródiának álcázva) közel sem említhető egy lapon, s be kell valljam, nálam Kőhalmi próbálkozása lett a befutó.

Zoltán első könyve egy meglepően kiforrott mű, ami egyaránt lehet parádésan vicces és véresen komoly is, de csak első blikkre skandináv krimi-paródia. Tulajdonképpen minden és mindenki elleni és melletti csatakiáltás kezdve az okkult metalosoktól a mogorva könyvtárosokig – ebben a fergeteges metaregényben nincs olyan, aki ne kapná meg a magáét. Még az olyan könyvtípusok, mint a vámpíros, szamurájos is, nem beszélve a Bogyó és Babóca-sorozatról, valamint a Háború és békéről. Ami a tulajdonképpeni krimi szálat illeti, mind az öt történetben teljesen rendben van – és ezt úgy mondom, hogy még egy szem olyan könyvet nem olvastam, ami szükséges lenne a csapásirány megértéséhez.

Repkednek a poénok és a hullák, de egy pillanat erejéig sem válik erőltetett, olcsó ripacskodássá, sem pedig önismétlővé, s ami látszik, hogy rengeteg munka volt minden egyes bekezdéssel, ám mindez nem teszi sterillé a dolgot, végig olvasmányos és érdekfeszítő amellett, hogy egy pillanatig sem érdemes komolyan venni. Helyenként tényleg Rejtőt idézik egyes gondolatmenetek, de ezzel semmi probléma nincs, mert Zolinak tudat alatt sikerült pazar Rejtő-szerűt írnia, s ez kollégájának nem ment, pedig kényszerből kellett tennie. (Igaz, az összehasonlítás teljesen alaptalan, de hirtelen eszembe jutott.)

Pazar alkotás, aminek méltó helye van a sikerlisták élén. Kár, hogy inkább a név vezérli a vásárlókat, mert ez tényleg egy fantasztikus regény, Kőhalmi irodalmi nyelve pedig meglepően és kellően érett, kimunkált. Szép teljesítmény egy pályatévesztő építészmérnöktől.

>!
Helikon, Budapest, 2019
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793205 · Illusztrálta: Kőhalmi Zoltán
>!
brigcs P
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit

Huh. *pillanat, csak feltörlöm a könnyeimet*

Kíváncsian vártam ezt a regényt, hiszen a szerző az egyik kedvenc hazai humoristám, és nem is kellett csalódnom, hozta a színvonalat, amire tőle mindig számítani lehet.
Hosszú idő óta ez volt az első olyan könyv, amit alig tudtam letenni, mert igazán szórakoztatott. A pusztító szóviccek, a karakterek, a leírások, maga a cselekmény mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy igazi hangosanröhögős könyvet kapjanak az olvasók. Bár a vázát a skandináv krimik világa adja, nem csak a rendőrsztorik kerülnek terítékre; a tinilányoknak szóló szerelmes vámpírkönyveket, Bogyót és Babócát (akikkel gondolom többgyermekes apukaként tele lehet a hócipője), és még a történelmi, japán szamurájregényeket is kifigurázza.
Megjegyzés: nyilvános helyen (pl. tömegközlekedési járművön) furcsán néznek az emberre, ha egy nyitott könyvet szorongatva megállás nélkül kuncog. Tapasztalat. :'D
Bátran ajánlom a regényt bárkinek, aki kapható egy kis őrültségre, van humorérzéke, és képes arra, hogy ne vegyen egy könyvet véresen komolyan.


Népszerű idézetek

>!
gabona 

Az a szerencsétlen pszichológus egyszer azt javasolta, számoljam ki, mennyi pénzem lenne, ha nem innék. Kiszámoltam, de az volt az első gondolatom, hogy abból a sok pénzből mennyi piát tudnék venni.

184. oldal

>!
gabona 

Nappal emlékezetből mész oda, ahova éjjel már odataláltál.

78. oldal

>!
brigcs P

– A vasútállomástól jøn. Egyetlen pár sílécnyom, ami az ajtónál véget ér, de síléc sehol.
– Szép munka. Tudod, mit jelent ez?
– Egy magányos elkøvetø, aki hátrafelé is tud síelni.
– Pontosan. Vagy két piszok ügyes féllábú, øsszekapaszkodva.

17. oldal

>!
gabona 

– A császárné olyan, mint a háború – nézett maga elé Napóleon. – Megnyerni szinte képtelenség, de megfelelő stratégiával az ember kicsikarhat kis győzelmeket.

271. oldal

>!
gabona 

– Állj! Gydeen negyedi ifjú művészőrség. Ellenőrzés!
– Rendőrtiszt vagyok – mutattam fel az igazolványomat.
– Az nem számít semmit. Csak művészek vannak és befogadók. A lényeg, hogy tud-e válaszolni a kérdésre. Mi a művészet?

186. oldal

>!
brigcs P

Bjørnsen felügyelø hajnali háromkor a kanapén fekve arra riadt, hogy kifogyott a kéregzuzmószeszbøl.

(első mondat)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Boris Vian: Ki érti a csajokat?
Maurice Leblanc: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen
Joseph O'Connor (szerk.): Yeats halott!
Boris Vian: És mindez a nők miatt!
Hugh Laurie: A balek
Molnár Anna Lujza: Betli
Duff Kerr: Árvácska rendet csinál