Zárt ​tárgyalás 1 csillagozás

Kodolányi János: Zárt tárgyalás Kodolányi János: Zárt tárgyalás

Három nagy Kodolányi tanulmányt foglal magába ez a könyv.
Az elsőben, amelytől a könyv címét is kapta, önmagát állítja bírák elé az író. Válasz ez az írás a suttogóknak, de válasz minden magyarnak is, mert benne az író igazi arcát láthatjuk meg a fény felé fordítva, s ugyanakkor mesteri tollal rajzolja meg ezeknek az időknek a sorskérdéseit.
A második tanulmányban Márai sokat emlegetett röpiratához fűzi hozzá az író mondanivalóit, a harmadikban pedig Arvi Järventaussal, a nálunk is járt kitűnő finn íróval, kedves barátjával kapcsolatos emlékeit idézi fel.

Eredeti megjelenés éve: 1943

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2003
372 oldal · ISBN: 9633615364
>!
Turul Szövetség, Budapest, 1943
170 oldal

Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Virágszépe>!
Kodolányi János: Zárt tárgyalás

Kodolányi egy elképzelt tárgyalást ír le, ahol ő a vádlott és az ítélet eleve kész. A liberális bíró, a náci és a bolsevik vádlók vezénylik le ezt a koncepciós pert. Kodolányi határozottan érvel, bizonyítja, hogy az ő általuk képviselt egyik út sem járható, viszont esélye sem lehet az erőszakkal szemben. Még a börtönőre is egyetlen megoldásként mondja neki: „Aztán mért nem hazudott nekik, maga hülye?” Érdekes volt számomra, hogy az írókat két csoportba sorolja: íródeákok, vagy táltosok. (Ezt még tovább kell gondolnom….) Mindig visszakanyarodik az igazi kultúra fontosságához, csak ez az, ami számít.
Visszaemlékezést olvashatunk Finnországban tett utazásairól, az ottani író barátjáról, a finn demokráciáról. Őszinte, néha kíméletlen határozottsággal megfogalmazott gondolatok.Szeretek esszét olvasni, mert itt ismerhetjük meg leginkább az írók személyiségét, véleményét.


Népszerű idézetek

Virágszépe>!

A civilizáció nem tévesztendő össze a lélek szimbólumteremtő munkájával – folytattam a zaj elültével. Civilizáció nélkül lehetséges emberi élet, kultúra nélkül nem.

18. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fábry Zoltán: Vigyázó szemmel
Berecz János: Vállalom
Szegedy-Maszák Mihály: Márai Sándor
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Bódy Gábor: Végtelen kép
Varga Domokos: A Szampó népe
Barabás Tibor: Egy címíró emlékiratai
Csicsery-Rónay István: Otthon a világban
Gál István: Bartóktól Radnótiig