Levelek ​Rákosihoz 1 csillagozás

Kő András – Nagy J. Lambert: Levelek Rákosihoz

„Bolondot ​csinált az emberekből, belőlem is, noha személy szerint sohasem kedveltem Rákosit. Gyors eszű, kellemes beszélgetőtárs volt, lenyűgöiző gyorsasággal ragadott meg egy-egy gyakorlati kérdést. Ám ezek olyan gondolkodásbeli képességek voltak, melyekkel a kelet-európai üzletemberek körében gyakran lehet találkozni. Ha mindez egy ország jö vőjét formáld ambíciókkal társul, az meglehetősen visszataszító.” Ignotus Pál jellemezte így a kommunista párt első emberét, akihez 1948 és 1956 között százával érkeztek a legkülönbözőbb levelek. Egyesek lakást kértek, mások ajándékot küldtek, útlevélért folyamodtak, üdülni vágytak. A vallásosak keresztelőre invitálták az ateista Rákosit. Sokan családtagjaik letartóztatása, a kitelepítés miatt aggódtak, az Államvédelmi Hatóság retorzióival szemben levélben kérték Rákosi segítségét. Akadtak tudósok és művészek, akik alkotói problémáik megoldását várták a vele való személyes találkozástól. Ismert és ismeretlen emberek, de a sorsuk közös. Az a… (tovább)

>!
Maecenas, Budapest, 2002
248 oldal · ISBN: 963203063x

Enciklopédia 2


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill >!
Kő András – Nagy J. Lambert: Levelek Rákosihoz

Amikor az abszurd felsőfoka testet ölt és eljő a földre…
Mondanám, hogy mint az abszurd humor (bár az csak a nyomában kullog ennek), de mivel saját szüleink/nagyszüleink a szereplők, és a lét a tét, mégse olyan vicces.
Rákosi jellemrajzához is egy adalék. Jó nagy adalék.
Különben letehetetlen.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill >!

Jelentés
Békéscsaba, 1953. március 1-jén

Jelentem, hogy 1952. augusztus 3-án […] megjelent egy […] hadnagy (műlábú), és közölte a következőket:
Péter [Gábor] elvtárs bizalmas utasítására szakácsnő után kutat. A szakácsnő Péter részére kellene. Kért, hogy segítsek neki ebben. Dalmi ezután ismertette a feltételeket, illetőleg a vonásokat, amilyen alakú szakácsnőt Péter e. elképzelt.
Tekintettel, hogy az elképzelt szakácsnő (emlékszem, hogy meg volt adva a magasság, hajszín, teltség és megbízhatóság) felderítése nem volt biztató, lépéseket nem tettem ennek érdekében.
Arany László
Áv. szds, oszt. vezető

153-4. oldal

3 hozzászólás
Gregöria_Hill >!

2. aug. 11. [1952.]
Gy. Irén elvtársnőnek

Kedves Elvtársnő!
Megkaptuk levelét, melyben megírja, hogy kutyáját az autó elütötte. Habár nem Rákosi elvtárs kocsija ütötte el, de olyan szép levelet írt, hogy küldünk helyette egy másik kutyát.
Szíves elvtársi üdvözlettel:
Rákosi-titkárság

126. oldal

Gregöria_Hill >!

Feljegyzések Rákosi elvtárs részére
[…] Galgahévíz, Hévízgyörk és Üllő községekből azt jelentették, hogy repülőgépről 18-án délelőtt 11-12 óra között tölgy- és nyárfaleveleket szórtak le.
1953. március 20.
Matolcsi János
L. Rákosi

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Galgahévíz · Hévízgyörk
pelika_Bp >!

Megkérdeztem tőle, miért nem engedik ki az embereket éjszaka az utcára. Igy felelt: „Azt akarjuk, hogy biztonságosak legyenek az utcák.” Én pedig igy válaszoltam: „Kinek legyenek biztonságosak, ha senkit sem engednek ki az utcákra?” A tiszt bevallotta, hogy olyasvalamire mutattam rá, ami neki még nem jutott eszébe.

60. oldal

pelika_Bp >!

Ugyanakkor bátor is volt. (tudniillik Kodály) Mert ki más mert volna a hatalom teljében lévő Rákosi Mátyásnak, aki kedélyeskedve „gurult” hozzá egy fogadáson, mondván: „Magáról sok rosszat hallok az utóbbi időben”, így visszavágni: „Én is magáról!”

181. oldal

pelika_Bp >!

„Képzelje édeském – mondta egyszer –, ez a csibész Vas Zoltán elvált tőlem, és én nem is tudtam.”

187. oldal

pelika_Bp >!

Gerőné a nagyméretú retiküljét le nem tette volna, mindenhová magával cipelte, nehogy valaki esetleg belenézzen. Hiába voltam tiz hónapig a titkárnője, nem vagyok biztos abban, hogy tudta a nevemet.

187. oldal

Gregöria_Hill >!

Kedves Rákosi Elvtárs!
Tegnap volt Feri fiam halálának 13. évfordulója, virágot akartam tenni a sírjára, de a sírt nem találtam.
[…]
Rózsa Ernő

192. oldal

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Németh László: Németh László élete levelekben 1949–1975 I-III.
Szamos Rudolf (szerk.): Kommentár nélkül
Sárközi Mátyás: Ládafia-történelem
Pátkai Ilona (szerk.): Édes Api! Drága Anyu!
Szabó Magda: Disznótor
Carlos Ruiz Zafón: Lelkek labirintusa
Tibor Fischer: A béka segge alatt
Galgóczi Erzsébet: Vidravas
Csingiz Ajtmatov: A versenyló halála