Ez a könyv annak az egyik legjobb példája, hogy az írók miért tartsanak instagram fiókot. Ezt a kötetet valamikor (talán egy éve) pont Hackett instagramján csodálhattam meg, és akkor olvastam, hogy MEK-en is fent van. A tudás raktározódott, de természetesen mindig volt más, amit olvashattam. Nemrég viszont véletlenül a kezembe került egy papír példány, amit jelnek tekintettem, hogy már el kellene olvasni. Így is tettem!
Az első dolog, ami a könyvről eszembe jut a papír példány nagyon jó fogása. Valószínűleg a papír és a kötés minősége miatt, de kellemes kézbe venni, rugalmas és hajlékony, de közben meg jól tarja a lapokat, a mérete se nem nagy, se nem kicsi, és szuperkönnyű. Azt hittem, a POKET kiadások után már semmit nem fogok ennyire megkedvelni, de ez a könyv zseniális kivitelezésű (én kérek ilyet. Még :D )
A könyvtől azt vártam, hogy csak novellás kötet lesz, de regény volt, néhány novellával. Bár nem bántam, mert a novellák színvonala meg se közelítette a regényét- Kicsit azt éreztem, hogy túlságosan az írónő saját életét élhetem a novellák által, egy bensőséges érzést érezhettem, amit én nem akartam. Mert a novellákban olyan sajátságok voltak, melyekről látszott, hogy megélte azt az írónő, miközben átadni egy fantasztikus lepellel adja át az olvasóknak.
A novellákról egyenként, majd a regényről:
A ganconer akár klisésnek is hívhatnánk, ha nem lenne szép leírások benne, egy teljesen átlagos novella lenne, de így mégis volt benne valami borzongatóan szörnyű, és kecsesen gyönyörű. Olyan Kleinheincz Csillás…
Szolgálati járat Ami az első pozitívuma, az ennek a novellának a negatívuma. Nem éreztem benne eredetiséget, de még az írásmódja se volt szép számomra. Teljesen felejthető…
Éjfél után, hajnal előtt Nehéz róla írni, mert számomra nem tetszett, de meg tudom érteni, ha valakinek mégis tetszik. Szépek voltak a leírások, érezhető, hogy mi történik, mégis valami hiányzott belőle. Talán az élet?
Írók, rítusok Egyrészről nagyon jó, mert írás, alkotás, ihlet, és minden egyéb. Másrészről kicsit (nagyon) ez is klisés, és mintha már az első sorokban el akarná lőni a csattanót (mintha ez a többi novellára is állna… pedig amúgy olyan jó lenne!). Ez a novella viszont kevés volt nekem: nem méreteiben, inkább abban, hogy nem sikerült félelemmel, rettegéssel, és írással feltölteni. Sajnos.
Város a két fül között A maga módján minden, ami a történetben volt, meglepő volt. Az első meglepetés, hogy mennyire jól tudja használni az írónő az álomvilágot (és a novellákhoz képest nem klisésen!!!) és mennyire jól szembe tudja állítani a három spoiler karakter érzéseit is. Nagyon jó volt olvasni, felfedezni a világot, és a főszereplőket is.
Evelyn karaktere pont annyira sokkoló volt (jó értelemben) mint az álomvilág. Már csak azért is, mert egy transzvesztita karakterrel nem gyakran találkozik az ember, az meg egy másik kérdés, hogy egy kiöregedett, az öregséggel küzdő férfi élete, aki nő szeretne lenni, hogyan éli meg ezt. Annyira sokrétű volt az egész, a történetének az apróbb darabjai is sokkolni tudtak, mert annyira más az ő világa, és mégis annyira érdekes, megismerni való. Érdekelt a problémái, a küzdelme, hogy hogyan tud átlendülni a múlandóság felett. (érdekes, hogy maga a téma nem csak nála és Lin-nél jelenik meg, de Vali szüleinél is)spoiler
Max történetszála is érdekes, de ott egészen máshogy. Max mondhatni negatív karakternek is, vagy csak az átlag embernek, aki nem tud túllendülni egy problémán. A végén lévő jelentek nagyon erősek voltak vele, addig viszont szinte egyáltalán nem éreztem fontos karakternek.
Vali karaktere kezdetben nagyon szimpatikus volt. Főleg hogy ő is valami újat tudott mutatni az artista mutatványokon keresztül. Az elején egy tini lány volt, saját problémákkal, érzésekkel, majd a könyv második felére inkább tinihiszti lett spoiler Kicsit emiatt is éreztem azt, hogy olyan, mint young adult könyv, de közben meg mégse. spoiler
A könyv negatívuma, hogy vannak benne apróbb és kevésbé apróbb hibák is, amik így-úgy benne maradtak spoiler. Apró kellemetlenségek, de sokat tudnak rontani az olvasásélményen…
A könyvet örültem, hogy elolvastam, mert nagyon jó volt (még akkor is, ha nem tűnik ebből az értékelésből annak). Nagyon jó nézőpontok voltak, érdekes történések, még érdekesebb problémák kerültek előtérbe. Szívesen olvasnék még az írónőtől, lehet nekikezdek nemsokára az Ólomerdőnek.