Üveghegy (Ólomerdő 2.) 107 csillagozás

Kleinheincz Csilla: Üveghegy

„Elég ​szörnyű dolgokat művelünk egymással puszta szeretetből.”
A tündér Lóna visszatért, lánya, Emese azonban képtelen megbocsátani neki, hogy egykor elhagyta. Az öntörvényű lány inkább a saját útját keresi a tündérek varázslatos birodalmában, amely fenyegető változások előtt áll. Nincs könnyű dolga, hiszen meg kell tanulnia varázsolni, elfogadni Lónát, és elengedni a múltat.
    Emese nem tud lemondani a vágyairól, még ha ezeknek nem is csupán ő fizeti meg az árát. Miután megszegi a tündérek egyik legnagyobb tabuját, kénytelen elszánni magát: az emberi életet választja, vagy Héterdő legendáit és varázslatait? Mindkét világban hosszú útra indul, hogy meglelje a válaszokat, ám döntései meghatározzák a családja és a tündérek sorsát is – de hogy a lány hős lesz-e vagy romboló, azt talán még a végzetnők sem tudják.

Az Ólomerdő hét éve várt folytatása két kisregényt tartalmaz, amelyek újra igazolják, hogy Kleinheincz Csilla sorozata elvárásainkra rácáfoló… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
GABO, Budapest, 2014
384 oldal · ISBN: 9789634060062 · Illusztrálta: Cserny Timi Pookah
>!
GABO, Budapest, 2014
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899943 · Illusztrálta: Cserny Timi Pookah

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Kótai Emese · Kökény · Lóna


Kedvencelte 15

Most olvassa 2

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
vicomte MP
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Az előző kötetről szóló értékelésemben (http://moly.hu/ertekelesek/635467) írtam, hogy bár látszólag népmesei alapon nyugszik a történet, de valójában a sokkal komorabb balladák között érdemes keresni a Csilla által teremtett mágikus világ gyökereit.
Ezt a kötetet ez a borongós balladai hangulat úgy borítja el, mint a novemberi köd.

Az első kisregény, az Üveghegy ott ragadja fel a történet szálait, ahol azok az Ólomerdőnél abbamaradtak. Az a dühös csalódottság és bizalmatlanság, amit Emese Lóna iránt érez, és Héterdő varázsvilágának legsötétebb szabályára fittyet hányó reménykedés, együttesen olyan újabb tragédiához vezetnek, aminek a következményei már nem csak egy kamasz lány szívében vernek fészket, hanem egy újabb, minden eddiginél súlyosabb terhet szabadítanak rá a szereplőkre.
Mert mindennek ára van.
S ki mondja meg, hogy a hallgatásnak vagy a kétségbeesett reménykedés által sarkallt tettek ára a fájdalmasabb…

A Kősárkány arról az árról szól, amit az Üveghegyben elkövetett meggondolatlanság miatt kell minden szereplőnek megfizetnie.
Ez az ár pedig hatalmas, s ahogy egyre beljebb kalandozunk Tündérország földjére és egyre többet tudunk meg a sárkányok valódi természetéről, úgy lesz egyre nyilvánvalóbb, hogy nem csak a tündérek szíve kiismerhetetlen, de a sárkányok kővé dermedt szívét megindítani sokkal reménytelenebb és fájdalmakkal telibb vállalkozás, mint bármi, amivel Emesének eddig szembe kellett néznie.

Ez a kötet talán még az előzőnél is fájdalmasabb témát jár körül: hogy képes egy csonka család figyelmet, szeretetet és gondoskodást nyújtani egy sérült és érzékeny kamasznak – és azt, hogy mindez nem megy, nem is mehet, viszonosság nélkül.

1 hozzászólás
>!
h_orsi P
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Az eddig olvasott könyveim közül ez volt a legjobban megoldott folytatás.
Egyszerűen megragadt és magával rántott! Csilla hihetetlenül szépen fogalmazott. Teljesen bele tudtam magamat képzelni a szituációkba. Nagyon tetszettek az új helyszínek és a karakterek is.
A második részével viszont még mindig nem tudtam teljesen megbékélni, pedig már egy hete kiolvastam a könyvet. Maradjunk annyiban, hogy mind a két kisregénytől kaptam egy hatalmas nagy érzelem löketett és jó sok gondolkodni valót…

Bővebben: http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/05/kleinheincz-csil…

>!
pat P
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Ajj, jó volt, jó volt, de mi lesz már szegény spoiler ?!

Először volt az Üveghegy című kisregény, ami egész rövid – szerencsére, mert ez kevésbé tetszett. Nem esett jól sem a nézőpontkarakter változás, sem az E/1, hát még az E/2! Nem bizonyultak indokolatlannak mindezek a narratív cselfogások, de ez mondjuk olyan négy csillagot ért – azzal együtt, hogy a történet jelentősége, pláne az egy oldalra eső fontosság mennyisége tán ebben a szövegben volt a legnagyobb.
A Kősárkány viszont… hát ahh. Az első fele, az totális és azonnali nagyonszeretés, annyira jó, hogy azt is csak 80 oldal után vettem észre, hogy jelen időben íródott egy része. A második fele egy árnyalatnyival kevésbé ragadott meg – bizonyára a meglehetősen sok, több szálon bonyolódó, izgalmas cselekmény miatt. :)

De annyira szép és igényes az egész szöveg, és annyi mondanivalót és jelentést lehetett belegyömöszölni ebbe a szépen csiszolt történet-gyémántba, hogy szinte szét is feszítette a lapokat sokszor nem lehet nem nagyon szeretni.
És egyre idegesebben várni azt, hogy. Nagyon remélem, hogy a harmadik kötetre eljutunk odáig! (Persze ha nem, hát elviseljük majd valahogy azt is.)

4 hozzászólás
>!
Shanara
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

"Kíváncsi vagy rá, hogy mi van az Üveghegyen túl? Milyen titkokat rejt a Rengeteg? Mit gondolnak, és mit éreznek a sárkányok? Érdekel, hogy mi a létezésük titka? Honnan ered a hatalmuk? Hol van az a határ, ahol még gyógyírként hat a szeretet, és mikortól árt többet, mint használ?

Ha minden kérdésre igennel válaszoltál, illetve ha kedveled a meséket – az igazi meséket –, ahol a tetteidnek tétje van, ahol meg kell küzdened azért, hogy a célod elérd, ahol a veszteségek az élet velejárói, és ahol semmi sem garantálja a boldog befejezést – de attól az még megtörténhet –, akkor ez biztosan a te könyved. A csodálatosan megfogalmazott mondatokat, a mindent átszövő hangulatot és a fantasztikus illusztrációkat már csak ráadásként, de nem mellékesen említem meg – mindegyikről órákat lehetne regélni."
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/03/kleinheicz-csill…

2 hozzászólás
>!
DoraCraiban IP
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Újfent varázslatos és lenyűgöző. Idézek a regényből, és ezzel a szépséges képpel nagyjából át is lehet adni, milyen érzéssel tölt el a világ, amit Csilla teremtett:

Aludj! – gondolta Firene, és énekelni kezdte az altatót. Olyan volt, mint gyerekkori emlékeiben, csak éppen átitatta, új zengéssel szőtte át a mágia, és érezte, ahogy a Rengeteg ereje, akár orsóra a fonal, felcsavarodik a dalra.”

Bármennyire is szerettem ezt a két könyvet, simán megelőlegezem, hogy a folytatás lesz a kedvencem. Annyi mindent tartogat még ez a világ Emese számára. Jujj, de nagyon várós!

>!
Andrea_Pusztai IP
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Az a szép, szomorú, balladai homály, melynek köntöse gyémánt, hímzése arany, vára ezüst, földje réz, szíve vas, szeme üveg és amiben folyton felmerül a kérdés, hát hogyan szeretünk mi? Miféle jogot formálunk és miféle tettekre abban a fényes köntösben, amit szeretetnek hívnak?
Elgondolkodtató, szépséges ez a regény, és egyszerre szomorú, egyszerre feloldozó csoda.
Folyton nyomasztott a gondolat, hogy aki elvár, aki elengedni nem tud, annak nem fér új csoda a kezébe, hiszen tele van a múlt kacatjaival és eközben pengeélen táncolunk önmagunk meg az elvárások terhe alatt.
Intelligens, olvasót élveboncoló írás. Annyi mindent megmozgat, szívesen írnék hosszan, de felesleges, mert nem adná vissza az élményt, olvassátok inkább. Érdemes. :)

>!
Bori_L P
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Először is ezer hála és köszönet @charon-nak, hogy kölcsönadta a könyvet!
Ezzel egy időben pedig ismét igen, igen és igen!

Másodszor pedig rettenetesen örülök, hogy nem kellett éveket várnom az Ólomerdő elolvasása után a második kötetre, csak pár napot. Biztos vagyok benne, hogy úgy is tetszett volna, de így még élénken élt bennem Emese története (annyira élénken, hogy még álmodtam is vele), és nem kellett elgondolkodnom, hogy vajon mi is történt az első részben. A két történet ugyan tökéletesen, zökkenőmentesen simul egymásba, de azért idővel elvesztek volna a részletek. Az illusztrációk továbbra is gyönyörűek (kár, hogy most kevés van belőlük), a borító jobban tetszett volna mattban, de ezt csak suttogva jegyzem meg, mert így is nagyon szép, és körülbelül ez a legnagyobb „hiba”, amit fel tudok sorolni a könyvben. Már azon kívül, hogy vége lett.

Az első kisregény, az Üveghegy Lóna története. Pontosabban Lónáé és Emeséé, akik annyi év után megpróbálnak visszatalálni egymáshoz. Az előzmények ismeretében ez nyilván nem megy könnyen. Sajnálom, hogy ez a kisregény volt rövidebb, mert számomra egészen csodálatos utazást jelentett az emberi (és tündéri) lélek mélységeibe. Mondom ezt úgy, hogy a hétköznapokban kevés emberi érzelem áll távolabb tőlem, mint Lóna hideg büszkesége. Másrészt szívesen olvastam volna Lóna útjáról a Szépek földjére, hogy ő mit talált ott, de gondolom ez egy másik történet, aminek az elmesélésére nem fog sor kerülni.

A második kisregény, a Kősárkány a tizenhat éves Emese útkeresését meséli el. Ennek a résznek egy kicsit „második-rész-szaga” van: kicsit leül a történet, a legfontosabb szerepe (az én szememben) egyértelműen a következő történetbe való átvezetés. Ez azonban egyáltalán nem zavaró, hiszen Emese zavara és kétségbeesett próbálkozásai a két világban, hogy megtalálja a helyét, teljesen érthetőek, hiszen félig tündérként, félig emberként mind a két világ kiveti magából.

Néha fájdalmas volt olvasni (ahogy az Ólomerdőt is), nem csak azért, mert kiderült, honnan jönnek a sárkányok, hanem mert én is túlságosan jól ismerem azt az érzést, amikor egy világ dől össze az emberben a szüleimbe vetett, megingathatatlannak vélt hit miatt. Ez azonban semmit nem von le az élvezhetőségből, sőt! Ez sok mai fiatal számára ismerős probléma lehet, még ha a történet megírásakor ez nem is szerepelt az elsődleges szempontok közt (gondolom). Ezen kívül a szöveg továbbra is gyönyörű, összefonódó, kacskaringózó mondatokkal és egyre élénkebb színű képekkel: ha nem tetszik a történet, akkor is megéri elveszni benne. Catherynne M. Valent írásaihoz való hasonlóságot nem emelem ki még egyszer, az Ólomerdő értékelésében (http://moly.hu/ertekelesek/1587007) már megtettem, de attól ez még továbbra is igaz és továbbra is pozitívum.

Ez nem egy egyszerű fantasy vagy újraírt mese. Ez egy gyönyörű utazás egy kamasz lánnyal, akivel együtt bolyonghat az olvasó az ólomerdőben, a csillagfalvak közt, az Üveghegyen, vagy éppen Bécsben és Gödöllőn. Ez egy egyre mélyebbre nyúló családtörténet, melyben tündérek és emberek élete fonódik össze elválaszthatatlanul. Nagyon várom a harmadik részt, kíváncsi vagyok Ezüstkezű legendájának a végére, Rabonbán történetére és mindenre, amire eddig nem derült fény!

2 hozzászólás
>!
zamil P
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Minden ott folytatódik ahol az előző rész abbamaradt.
A karakterek nem nagyon változtak, nem sok jellemváltozás történt, Emese idősebb lett és talán még jobban távolodott tőlem. Lóna valahogy emberibb lett (köszönhető Istvánnak), ez jól lett ábrázolva.
A történet maga erősebb lett, átlépte Héterdő határt, és jobban betekintést ad Tündérországra. A sárkányok nagyon jól kidolgozott karakterek lettek, akiket a Kő sárkányon keresztül jól megismerhetünk. A teremtésük nagy ötlet, nagyon tetszett.
Jobban tetszett mint az előző rész, mert több fantáziát tartalmazott, jobban elbarangolt ebben a mesevilágban.
Várom a következő részt, mert úgy érzem van jövője számomra ennek a Tündérországnak és egyre érdekesebb, nagyon kíváncsi vagyok rá.

>!
RandomSky 
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Olyan sok mindenért szeretem ezt a könyvet, annyi szállal vont magába, míg olvastam.
Dicsérhetem a nyelvezetét, az elképesztően bátor, semmi megdöbbentőtől, húsba vágóan fájdalmastól vissza nem riadó, mégsem öncélúan egyénieskedő cselekményszövést, azt, hogy az ősi elemek és (ezzel szemben?) a klisék kerülése milyen harmóniában van, hogy a főbb szereplők milyen emberien (vagy tündérien) sokrétűek és összetettek. Hogy tud izgalmas és visszafogott is lenni, hogy bár kifacsarja az olvasó szívét és felzaklatja az elméjét, mégsem érzem úgy, hogy bármi hiteltelen, életidegen lenne a történetben. És még annyi minden más, apróbb-nagyobb dolog tetszett, a felnőttek és felnövők, illetve az emberek és tündérek közötti különbségektől Emese kedvenc zenéin át a sárkányokig és az álmokig…
De ha visszagondolok az élményre, míg olvastam, egyrészt apró villanások jönnek elő, hogy hol voltam, mit csináltam közben – másrészt pedig két olyasmi, amire valahogy nem is számítottam, pedig már az előzmény, az Ólomerdő is megmutatta, hogy Csilla lenyűgöző dolgokat tud írni. Az egyik a tündérnépek hétköznapjainak (avagy a csillagfalunak a) leírása. Akár most azonnal odaköltöznék :) A másik pedig a regölés, ami olyan megrázóan szép és olyan mélységes, ősi húrokat pendített meg bennem, hogy a könnyem kicsordult tőle, és most is beleborzongok, ha rágondolok.

2 hozzászólás
>!
Csöre
Kleinheincz Csilla: Üveghegy

Nem sok idő telt el az előző rész olvasása óta (egyiket letettem, másikat felvettem), így élénken élt bennem a Rengeteg, a tündérvilág, Emese két világa.
Az első történetnél kicsit zavart Lóna szemszöge, nem lett kedvenc szereplőm. A makacs hallgatása, a titkolózás nem először okoz problémát.
Ami jobban megfogott, a második rész, ami az útkeresésről szól: Emese, nem elég, hogy kamasz a lelkem, ráadásul kapja a szülői áldást, hogy igazából kilóg mindkét világból. A szüleire nem számíthat, egyedül kell megtalálnia a helyét.
Ezúttal kiléptünk a Rengetegből, sok újat megtudtunk a tündérek világáról.
A történet továbbra is igényesen megírt, szép, de komor történet. Várom a következő részt :)


Népszerű idézetek

>!
Gate P

Csodák jönnek. De csak ha te is hozod őket magaddal.

208. oldal

>!
h_orsi P

Hétszer hét nap telt el a villámok órája óta.

(első mondat)

>!
theodora 

Hová lesznek az álmok, amikor felébredünk? Mint az elme megunt játékai, úgy gurulnak el sötét zugokba, hogy aztán soha ne kerüljenek elő. Megismételhetetlen, soha vissza nem térő lények, akikkel ébren sosem találkozunk, s ha lehunyjuk szemünket, újabbak születnek, nem siratjuk hát sokáig őket.
Elillannak, mondjuk, és nem gondolunk rá, hogy az nem más, mint a könnyed halál.

324. oldal

>!
Gate P

De olykor, hogy valóban visszatérhessen valaki, előbb messzire kell mennie – és szörnyeket kell legyőznie, kincseket találnia, hogy amikor újra hazaviszi a lába, az lehessen, aki valóban ő.

96. oldal

>!
Nita_Könyvgalaxis

– Szeretlek – mondtam, nem ígérve, csak olyan egyértelműen, akár egy lélegzet. Ahogy az emberek.

>!
h_orsi P

– Biciklin? – nevettem föl. – Átengedtek így a fák, emberszagú fémen?
– Tudom, hogyan kell utat törni varázslattal – mondta mogorván, és ha értette is, miért kacagok, nem mutatta.
(…)
– Most is így jöttél?
Habozott, végül kibökte:
– Rabonbán kísért idáig. Segített átemelni a bringát a bozóton.

36. oldal (Üveghegy)

Kapcsolódó szócikkek: Kótai Emese · Lóna · Rabonbán
>!
RandomSky 

Van egy lány az osztályunkban, aki egész órán rajzol, mondaná. A könyvek, füzetek margójára, ceruzával a padra, és ha behunyja a szemét, szemhéján látszik, ahogy húzza a vonalakat, kunkorítja a kacskaringókat. A tanárok csak ritkán szólnak rá, mert így is megtanulja a leckét, és mert ugyanúgy, ahogy az osztálytársai, ők is kínosan érzik magukat a jelenlétében. Nem a hiányzó karja, vagy amiatt, hogy meghaltak a szülei, hanem attól, ahogy néz.
Semmi közöm hozzátok, mondja a tekintete.
Néha összehúzott szemmel figyel, hallgatja, ahogyan a többiek beszélnek leckéről, tévés tehetségkutatókról, menőségpróbákról, nézi, ahogy mobiljukon facebookoznak, lakkozzák a körmüket, végigverik egymást a pulóverükkel a padsorok között. Homlokán ránc, mintha erőfeszítésébe kerülne jelen lenni, mintha minden erejével azon lenne, hogy bekerüljön a körbe, de amikor megszólal, a megjegyzései elütnek a többiek szavaitól; élesek, lekerekítetlenek, és néha senki sem érti őket.
Nem hagyja, hogy segítsenek neki. Megtanult bal kézzel írni és rajzolni, fél kézzel köti be a cipőfűzőjét, ruhái jobb ujját levágja. Ha észreveszi, hogy nézik a csonkot, kihívóan állja a tekinteteket. Vagy bemutat az ép kezével.
Úgy öltözik, ahogy a többiek, ugyanazt olvassa, eljár moziba, metalt hallgat, de amikor kinéz az osztályterem ablakán, nem a Cházár András utcát látja.
A lány az osztályunkban olyan, mintha egy másik világból beszélne át nagyon szűk sávszélességen.
A lány az osztályunkban én vagyok.

Kapcsolódó szócikkek: metál
>!
Laura_Arkanian IP

Egykor a Rengeteg öt sárkánynak adott otthont. Éjfél és Hajnal alszanak. Rapson, Firene apja, és Dív, Lóna apja halottak. És halott Délibáb is, akiről csak Kökénytől hallott. Aki embert rabolt férjnek, hogy egy tündérnek se okozzon szenvedést azzal, hogy képtelen szeretni.

1 hozzászólás
>!
Laura_Arkanian IP

Egy sárkány volt az apám, a szüleimet még gyerekként elvesztettem, egy boszorkány nevelt föl, mégis, sosem nézett még a halál énrám úgy, ahogy most a griff-fióka sárga gyűrűs, fekete szeméből.

>!
Sastojci

Nincs több veszítenivalóm, futott át az agyán, miközben valójában úgy értette, nincs már több, aminek az elvesztését kibírná.

180. oldal (Kősárkány, első rész)


Hasonló könyvek címkék alapján

Hernád Péter: Hollóember
Benina: Milan könyve
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
Vivien Holloway: Pokoli szolgálat
László Zoltán: Nagate
Lengyel Dávid – Kuba Richárd: Holtak világa – A jóslat
Karen Marie Moning: Új nap virrad
Cassandra Clare: Üvegváros
Julie Kagawa: The Iron Queen – Vaskirálynő
Charlaine Harris: Por és hamu