SFmag ​antológia 2011 7 csillagozás

Kleinheincz Csilla (szerk.): SFmag antológia 2011

Amikor ​2010 novemberében szerkesztők, fordítók, írók és olvasók összefogásának eredményeként az SFmag elindult, céljaink között szerepelt a kortárs science fiction és fantasy irodalom bemutatása – és ehhez az ismertetők, kedvcsinálók mellett a novellák is hozzátartoztak. Az elmúlt évben igyekeztünk minél változatosabb írásokat közölni a világ minden tájáról és hazai szerzők tollából is. Megkerestük a fantasztikum felfutó csillagait és a klasszikusokat egyaránt, és felkutattuk a 2011-es Hugo-díjra és World Fantasy díjra jelölt novellák íróit is. A magyar novellák között az eredeti és különleges hangokat kerestük.

Az első évad novelláit gyűjtöttük most össze ingyenes, születésnapi antológiánkban, és reméljük, hogy mindenki megtalálja benne azokat az írásokat, amelyek meglepik és elgondolkodtatják.

Köszönjük Nektek, hogy ez alatt az év alatt velünk voltatok, olvastátok, véleményeztétek és megosztottátok cikkeinket. Köszönjük a kapott támogatást, és bízunk benne, hogy… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A művek szerzői: Juhász Viktor, Lavie Tidhar, Cat Rambo, Horváth Norbert, Tobias S. Buckell, Péterfi András, Fehér László, Kij Johnson, László Zoltán, Aliette de Bodard, Ursula K. Le Guin

Tartalomjegyzék


Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

moszat>!
Kleinheincz Csilla (szerk.): SFmag antológia 2011

Hát akkor az irodalomban is elkezdődik ez az open világ, („Én már nem is bánnám, csak ne jegyre!”), aminek okán sokan a minőség romlását jósolják. Ebben az antológiában ezt nem éreztem. Mint a materiál alapú elődöknél: harmada felfogható, negyede élvezhető számomra. A többi szürreális hangulatbonbon, verbális képzőművészet. Persze ez az én hibám, hogy bérből és fizetésből, tömegesen közlekedve, „hol a söröm?” átlagaggyal olvasom. Egyedül csak Le Guin anyó emelkedik ki toronymagasan.

Spaceman_Spiff IP>!
Kleinheincz Csilla (szerk.): SFmag antológia 2011

„Nem mind arany tehát, ami kortárs, de mégis látszik, hogy a novellákat beválogató szerkesztőknek mik a preferenciáik. És bár itt-ott hiányérzetem is volt egyes novelláknál, mindenképpen fontos, hogy olyan stílust képvisel a legtöbb írás, ami a kortárs magyar művek jelentős részéből hiányzik.”

Részletesen itt:
http://acelpatkany.blogspot.hu/2012/08/sfmag-antologia-…

Nicole_Kinney I>!
Kleinheincz Csilla (szerk.): SFmag antológia 2011

Ezek a novellák nekem egyáltalán nem tetszettek. Az első még igen, abban nagyon emberi volt a főszereplő, ismerősek voltak az érzései, gondolatai. A segrik ügye is érdekes gondolatkísérlet volt egy furcsa társadalomról, azt jó volt olvasni (bár a disztópia engem hosszú távon nyomaszt), de a többivel eléggé szenvedtem, nem is tudnám visszamondani, miket olvastam.


Népszerű idézetek

Nicole_Kinney I>!

Zsákutcába jutott embernek tűnt az öreg. Az anyósommal sosem értették meg egymást, külön aludtak és állandóan veszekedtek. Valami nagy, de becsődölt kamaszkori szerelmet éreztem kettejük között, valami harminc éve szíven szúrt harmóniát, amit egy apró gesztussal helyre lehetne billenteni, de tudtam, hogy ezt a gesztust soha nem fogja megtenni egyikük sem. Más
szóval, úgy éltek, ahogy a legtöbben.

Nicole_Kinney I>!

A leírt betűk számával egyenes arányban zsugorodott lelkesedése. Még nem tudta bevallani magának, hogy nem élvezi, amit tanul. Még nem bírta megírni a családjának, hogy legszívesebben hazamenne. Még nem merte elfogadni, hogy választott pályája sem itt, sem otthon nem számít többnek egy érdekes hobbinál.


Népszerű triviák

Noro >!

A Xuya univerzum a kortárs űropera nagyon érdekes színfoltja, amely kizárólag novellákból és kisregényekből áll. A Goodreads szerint ezek eddig 44 helyen jelentek meg angolul, és létezik egy spanyol nyelvű válogatás (gyűjtemény?) is, El ciclo de Xuya címmel. A moly szerint mindössze 3 antológiában lehet rábukkanni egy-egy történetre magyarul.

Ez a világ egy alternatív történelemre épül, amelyben a kínai felfedezők száz évvel Kolumbusz előtt jutottak el Amerikába. Ez nem csak az angolszász kultúra befolyását csökkentette a következő ezer évre, de a távol-keleti és közép-amerikai civilizációk is sokkal többet őriztek meg eredeti hagyományaikból, mint a mi valóságunkban. A szerző által készített kisokosban érdemes a linkekre kattintgatni, mert a novellák között vannak online elérhetőek.

[aliettedebodard.com]

Kapcsolódó könyvek: Kleinheincz Csilla (szerk.): SFmag antológia 2011 · Burger István (szerk.): Galaktika 267. · Aliette de Bodard: On a Red Station, Drifting · Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017 · Aliette de Bodard: The Citadel of Weeping Pearls · Aliette de Bodard: The Tea Master and the Detective

Kleinheincz Csilla (szerk.): SFmag antológia 2011
Burger István (szerk.): Galaktika 267.
Aliette de Bodard: On a Red Station, Drifting
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Aliette de Bodard: The Citadel of Weeping Pearls
Aliette de Bodard: The Tea Master and the Detective

Kapcsolódó alkotók: Aliette de Bodard


Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2018
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Burger István (szerk.): Galaktika 252.
Gardner Dozois (szerk.): A legjobbak legjobbjai 1.
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/3 (4.)
Burger István (szerk.): Kétszázadik
Domokos János (szerk.): Huszadik századi dekameron I-II.
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok