Rejtélyes ​tűz (7tenger) 10 csillagozás

Kleinheincz Csilla (szerk.): Rejtélyes tűz

Ki rejtőzik az álarc mögött?

Vajon ki a titokzatos nő, aki egymaga indít hadjáratot a hazáját lángokba borító katonák ellen? Miféle szörnyeteg került a Napkirály udvarába? Stahlfort esőfoltos utcáin éjszaka különös lény kószál, és titokzatos, föld alatti kolostorról röppennek fel hírek…

Leviatánok, kalózok és hősök elevenednek meg az antológia lapjain, mely Théa birodalmába, a rejtélyek és kalandok honába kalauzol el. Itt még valódi a tűz, az áldozat, és valóban veszedelmes a titok.

Lehull az álarc.

Raoul Renier, Vincent Prendergast, Csigás Gábor, Anthony Sheenard és a magyar fantasyírók legjobbjai bontanak vitorlát, hogy egy új, mégis borzongatóan ismerős világba röpítsenek.

Eredeti megjelenés éve: 2004

A művek szerzői: Raoul Renier, Vincent Prendergast, Anthony Sheenard, Csigás Gábor

Tartalomjegyzék

>!
Delta Vision, Budapest, 2004
342 oldal · puhatáblás · ISBN: 963704129X

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

chhaya P>!
Kleinheincz Csilla (szerk.): Rejtélyes tűz

Amikor kézbe vettem a kötetet, nem ismertem még a 7 tenger univerzumát, Théa világát, ami annyira hasonlít a 17. századi Európára… mégis alapvetően más. Sajnos sokszor a novellákból sem rajzolódott ki egyértelműen a világ felépítése és a szabályai, főleg a fantasy vonatkozásokkal kapcsolatban, amik amúgy a legérdekesebbek (lennének) – mi is az a kasztilliai tűz és hogyan működik? Mit tesz az emberrel? Hát a sorsboszorkák, akik látják mások sorsának kusza szálait? Az embereket és lelküket elnyelő leviatán?…

Végig olyan érzésem volt, hogy mindezekkel tisztában kellene lennem, és az írók sincsenek a segítségemre, nem árulják el nekem a háttérinfókat. Szóval a szerepjátékot nem ismerő olvasók számára érdemes lett volna a kötetet egy néhány oldalas ismeretterjesztő bevezetővel kezdeni Théa világáról, hogy ne érezzék magukat olyan elveszettnek.

Ezt a hiányérzetet leszámítva tetszettek a novellák, mindnek sajátos hangulata van, amibe könnyű volt belefeledkezni.

spoiler

Noro >!
Kleinheincz Csilla (szerk.): Rejtélyes tűz

Renier, Prendergast és Thomas Norm novelláiban témájától függetlenül megjelenik az a kissé ironikus világkép, amely rájátszik a kosztümös filmek világára (amikor „minden futóbolond álarcos igazságosztót játszik” és ahol "vigyázni kell a titkos társaságokkal: ha sokáig keresed, még a végén valóban megtalálod őket"). Bár csak Norm írása nyíltan humoros, a másik kettőn is muszáj néha elmosolyodni. Nekem ez az igazi Héttenger.
Csigás Gábor, Hanna Tarakanova és Krysta Hans írásai komorabb hangvételűek, horribile dictu realisztikusabbak, de a maguk nemében szintén jól megírt darabok.

És a maradék: John Done kalózost játszó úrficskája jól indul, de nagyon elhúzódik, a végét pedig túl groteszknek találtam. Stöckert Gábor kitekert szerkezetű szösszenetével nem nagyon tudtam mit kezdeni. Sheenard pedig túlkomplikálta a novelláját, 35 oldalon úgy 135 hivatkozást rejtett el, mintha egy készülő monstre trilógiából közölne egy epizódot.


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Wayne Chapman: Halk szókkal, sötét húrokon
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
Allen Newman: Naplovag
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Kornya Zsolt (szerk.): A sötétség szíve
Vancsó Éva (szerk.): Ajtók és átjárók
Stewart Wieck (szerk.): Antológia
Gaura Ágnes: Démoni színjáték
Wayne Chapman: Garmacor címere