Kleinheincz Csilla (szerk.) · Roboz Gábor (szerk.)

Az ​év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 13 csillagozás

Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

A Naprendszeren átzakatoló vonat, rendhagyó kísértetház, furcsa emberkísérlet, népi boszorkányság, nyomozás egy űrállomáson, félbehagyott teremtés és a világ helyreállítása: a tavalyelőtt indult antológiasorozat idei kötetében tizennyolc különös és izgalmas novella található ismert és új szerzőktől.

Eredeti megjelenés éve: 2020

A művek szerzői: László Zoltán, Farkas Balázs, Evellei Kata, Lőrinczy Judit, Körmendi Ágnes, Krausz Emma, Nagy Roxána, Veres Attila, Rusvai Mónika, Molnár B. Gábor, Erdei Lilla, Alexandrov Anna, Kiss Gabriella, Takács Bogi, Csoma-Lőrincz Tamara, D. Kovács Tünde

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Az év magyar science fiction és fantasynovellái GABO · Gabo SFF könyvek GABO

>!
GABO, Budapest, 2020
440 oldal · ISBN: 9789635660377
>!
GABO, Budapest, 2020
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635660308

Kedvencelte 1

Most olvassa 12

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

pat P>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

A sorozat előző két kötetéről is az elismerés hangján szólottam, erről pedig pláne.

Egészen kiváló gyűjtemény, két-három, talán kissé halványabb kivételtől eltekintve tökéletesen az én ízlésemnek megfelelő, remek színvonalú, érdekes, fantáziadús novellákat sikerült itt egybeszerkeszteni. (Kösz.) Még az se zavart, hogy olyan nagyon sok SF ebben a kötetben sincs, ami nagy szó.
Az olvasónaplómat az olvasásom ( https://moly.hu/olvasasok/8909279 ) alatt lehet most megtekinteni.
Nevesített kedvenceim Molnár B. Gábor zseniális spoiler SF novellája és Radics Roland sárkányos fantasyje. De nagyon szerettem Alexandrov Anna panel-fantasyjét, Csoma-Lőrincz Tamara remek Biblia-parafrázisát, Körmendi Ágnes tudományos és minden értelemben fantasztikus írását és Nagy Roxána meséjét is.

Minél hamarabb szeretnék találkozni a szerzők további írásaival, ha lehetséges.

Morpheus>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

Néhány gyöngyszem, például László Zoltán, Radics Roland, D Kovács Tünde, Kiss Gabriella tollából, a többi közepes, vagy gyenge történet. Nem tudom, hogy nem volt jobb, aztán az is belekerült, ami csak vatta, vagy lett volna miből válogatni, de nem az került bele aminek kellett volna… Ez most ennyi volt, hogy lesz-e jobb is, majd kiderül.

pinter_bence I>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

„És mint egy falat kenyér, úgy kellett ez az antológiasorozat a magyar fantasztikumnak: kiderül belőle egyrészt az, hogy ez a terület bizony él és virul, másrészt pedig az, hogy ugyan regényméretben egyelőre kevés állandóan megjelenő, biztos kézzel dolgozó szerzőnk van, de a kisprózai színtéren számos tehetséges alkotó van.”

Igyekeztem minden novelláról pár szót írni a cikkben: link

sirszalhasogato P>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a GABO magyar novelláskötetei öles léptekkel érték be a nemzetközi szintet, ahogy az első, kissé érdektelenségbe fulladó kötetoff, majd a második, elég vegyes színvonalú, de általánosan sötét és nyomasztó hangulatú gyűjtemény után egy olyan művet sikerült kihozni, ahol a leggyengébb egy-két novella is az erős közepes kategória plafonja alatt szorong. Végre nem teng túl a weird, kapunk egy-két üdítő science-fictiont, és a fantasyk is mind igen ötletesek.
Novellánkénti értékelés alább – mikor nekiálltam alternatív címeket osztogatni, az eredeti szándékom az volt, hogy könnyebben vissza tudjak emlékezni, melyik mű miről szólt. Aztán elhatalmasodott rajtam a dolog, és mindenhol elkezdtem párhuzamokat meg sanda merítéseket látni. Mindenesetre spoiler warning!, politics warning!, schmittelés warning!.

• László Zoltánspoiler, sci-fi, 4/5
• Palágyi R. Lászlóspoiler, fantasy, 4.5/5
Komoly félelmeim voltak az előző két kötet után minden magyar történelmi vagy mitikus környezetbe helyezett elbeszéléssel kapcsolatban, de már rögtön az elején kellemesen kellett csalódnom. Bár a dolgot kétségkívül a török szál mentette meg, nagyon meghozta a kedvemet további muszlim témájú fantasztikumhoz.
• Farkas Balázsspoiler, weird, 4.5/5
• Evellei Kataspoiler, fantasy, 5/5
Kicsit fura crossover, de nagyon tetszett.
• Lőrinczy Juditspoiler, weird, 4/5
• Körmendi Ágnesspoiler, sci-fi, 5/5
Ez a téma elég divatos mostanában, de mivel nem láttam/olvastam a többi feldolgozástspoiler, és tetszett a megvalósítás, nem panaszkodom.
• Csoma-Lőrincz Tamaraspoiler, fantasy, 4.5/5
Amennyire nem szeretem a népmesei ihletésű fantasyt, annyira rajongok a bibliai történeteket átértelmezőkért. Bár a szerzőről azt írja a kis ismertető, hogy sok vallási kérdését nem tudták megválaszolni a templomban, azért ő is bátran hagyott nekünk homályban ezt-azt. Amúgy ez is tök jó volt.
• Krausz Emmaspoiler, weird?, 4/5
Bizonytalan vagyok a műfaji besorolást illetően, lehet hogy csak sima horror. Ez a klasszik pesti bérházba helyezés elég hátborzongatóan kézzelfoghatóvá teszi.
• Nagy Roxánaspoiler, fantasy, 4.5/5
A másik novella, ami magyar népi környezetben játszódik, ez is kellemes csalódás volt.
• Veres Attilaspoiler, weird, 5/5
Alternatív címként játszott még spoiler is. Amúgy az az utolsó előtti mondat… az priceless. :'DDD
• Rusvai Mónikaspoiler, fantasy azt hiszem, 5/5
Imádtam ezt a szovjet-kaukázusi környezetet, de a történet is nagyon jó volt.
• Molnár B. Gáborspoiler, sci-fi, 4.5/5
Ezt azoknak, akik a krimit hiányolnák a kötetből.
• Radics Rolandspoiler, fantasy, 5/5
Ez a két téma valami zseniális volt együtt.
• D. Kovács Tündespoiler, fantasy, 5/5
Egyszerre kicsit nyomasztó és nagyon kellemes fantasy. Volt egy kis Távoli tűz- és Szigetvilág-utánérzésem is, talán a hajós környezet miatt.
• Erdei Lillaspoiler, weird talán, 5/5
Az alapszituáció elég távol áll a komfortzónámtól, az eredeti címtől meg kirázott a hideg, de ez a novella úgy beszippantott, hogy csak pislogtam, mikor vége lett. Nem tudom, hogy csinálta, de nagyon tetszett.
Mindemellett ijesztően és érzékletesen szemléltetett valamit abból a (részben online) társadalmi környezetből, ahol a korábbi sérülések miatt a normális kommunikáció ellehetetlenül, és reflektálatlan vagdalkozás váltja fel.
• Kiss Gabriellaspoiler, fantasy, 5/5
• Takács Bogispoiler, sci-fi, 5/5
Ez… szép volt. Mármint nem esztétikai értelemben. Ütős lezárás a novellának is, meg a kötetnek is.
• Alexandrov Annaspoiler, urban fantasy, 5/5
Ha az előző tökéletes választás volt lezárni a kötetet, akkor ez pedig arra, hogy velünk maradjon. Helyben és időben annyira itt van, hogy az ember azt várja, mikor fut bele a szereplőkbe a lépcsőházban vagy a közértben, otthon pedig szinte érzi a levegőben azt a fura vibrálást…

off

rheinfuss>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

Elolvastam mindhárom eddig megjelent válogatást az év science fiction és fantasy novelláival, mert nagyon érdekelt, hogyan látják a magyar szerzők napjainkat, milyen stílusú és műfajú történeteket írnak, és egyáltalán szeretem a novellákat, egy-egy regény elolvasása után jól esik egy rövidebb lélegzetvételű zsánermű. Összességében az a benyomásom támadt, hogy zsánerszerzőinket a fantasy és annak „furcsa” ága sokkal jobban érdekli, mint engem, és elég sötéten látják/láttatják munkáikon keresztül közvetlen környezetüket, jövőjüket.

Nem változott a véleményem az idei, 2020-as kötetet elolvasva sem. Amit megállapítottam magamban, hogy nagyon érezhető a pontos, precíz szerkesztői munka, a szoros együttműködés a szerzőkkel abban, hogy jól kimunkálják alkotásukat, a lehető legjobbra csiszolgassák azokat, és úgy tárják az olvasók elé, hogy a történet, az öltet és a fantázia mellett a megformáltság is fontos legyen. Ez szerintem egyértelműen Kleinheincz Csilla és Roboz Gábor alázatos és értő hozzáállásán múlt, nagyon jó volt olvasni a történeteket, a döntő többsége olvasmányos volt, szépen, gördülékeny stílusban volt írva, tényleg élményt jelentett még abban az esetben is, ha pl. a történet maga nem kápráztatott el vagy nem érdekelt igazán.

Továbbra is sokkal-sokkal több a fantasy, mint a science fiction, és bár rajongok előbbiért, de annak inkább (és most már egyre inkább meggyőződésem, hogy ez így van) klasszikusabb vonulatáért, mégis annyira vártam a jó sci-fiket, melyek az én ízlésemnek megfelelnek. Azonban sajnos ebből (hangsúlyozom szerintem) csak kettő volt, de mind László Zoltán, mind Körmendi Ágnes történetét imádtam, különösen mert világuk szép lassan bontakozott ki előttem, és a felfedezés izgalmát szolgáltatták ügyes történetük mellett. Molnár B. Gábor Sajátos műfaji egyvelege szórakoztató volt, ügyes hommage, de talán nagyobb terjedelemben jobban működött volna (és egyébként érdekelne is), Takács Bogi novellája a tavalyi antológiában olvashatóval ellentétben most nem igazán nyerte el a tetszésemet, de sci-fi, ez kétségtelen.

A többi írás közül volt, ami nagyon tetszett (A róna gyermeke, Kobalt, Kicevice) , de legalábbis szórakoztatónak találtam őket (Jónás, Embermadár, Piros folt a végtelen fehéren, Cunciróka), és külön kiemelném a rendkívül egyedi hangulatú panel-fantasyket, melyek egyedi és izgalmas színfoltjai a kötetnek (A valódi tulajdonos, Lakás a kilencediken).

Az egyik nagy kedvencem lett Radics Roland A másik című írása, mert a szürke rögvalóságból talán ez jelentette az igazi kiszakadást, igazi eszképista élményt nyújtott, eredeti volt, vicces és kerek, ismerős felütéssel, de eddig általam nem olvasott megközelítéssel.

A weird vonalat most is Farkas Balázs és Veres Attila szolgáltatta, elvoltam velük, de igazából nem okoztak most katarzist, viszont a korábbi évekkel ellentétben Kiss Gabriella számomra csalódás volt, ahogy Lőrinczy Judit novellájával sem tudtam egy hullámhosszra kerülni.

Azt hiszem annak ellenére, hogy a novellák hangulata, megközelítése nagyon sötét az én ízlésemnek és folyamatosan Vörösmarty „Nincsen remény! nincsen remény!” sorai visszhangoztak a fejemben, az írások kimunkáltsága, sokszínűsége, igényes megformáltsága, főleg pedig a hazai szerzők ilyen magas színvonalú munkássága miatt, továbbra is szándékomban áll elolvasni a remélhetőleg folytatódó sorozatot.

Andras_Kanai>!
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020

Jók a magyar fantasztikus írások – legalábbis ebben a kötetben. Kedvenceim: Kimenőoldal (László Zoltán), A világ helyreállítása (Veres Attila), A másik (Radics Roland). Bővebben az SFmagra írt cikkemben: http://sfmag.hu/2020/12/30/az-ev-magyar-science-fiction…


Népszerű idézetek

lilaköd P>!

A szabad akarat forradalom. Az én életem, azt csinálok vele amit akarok, ha kell, el is veszem.

114. oldal Lőrincziy Judit: A doboz

lilaköd P>!

…szürke arab csődörével beleolvadt a köpülttej-színű pusztaságba.

40. oldal Palágyi R. László: A róna gyermeke

lilaköd P>!

A gyaloglás jó. A gyaloglás addig is levezeti a stresszt, amit a meghívás gondolata előhívott benne. Magában hálát adott a sorsnak, hogy van két lába, talpa alatt érzi a talajt, a szilárd valóságot.

106. oldal Lőrinczy Judit: A doboz

lilaköd P>!

Középen egy hajlott hátú idős férfi áll. A ráncok az arcán valóságos tektonikus lemezek, a beszédére gyűrődnek és kitüremkednek.

177. oldal Krausz Emma: A valódi tulajdonos


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Balázs: Embertest
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Szabó István Zoltán – Gaborják Ádám – Takács Gábor – Makai Péter Kristóf – Benkő Marianna (szerk.): Az atomkatasztrófa gyermekei
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
Szabó István Zoltán – Takács Gábor (szerk.): Arany 200 – Balladaremix
Pokoli teremtmények, ördögi szerkezetek
G. B. Hellebrandt – Zsila Ágnes – Macskássy Attila (szerk.): Horizont antológia
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10