Megosztok, ​tehát vagyok 16 csillagozás

A közösségi média és az internet szép új világa
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Az ​Internet, a közösségi média felületek változása, fejlődése számos új technikát, eszközt, tulajdonságot és bizony betegséget is hoz(ott) magával. Új szavakat, kifejezéseket kell megtanulnunk, hogy felvegyük a versenyt a mai fiatalokkal, akik már a munkavállalás során is teljesen más elvárásokkal rendelkeznek, mint akár 30 éves társaik.

A Megosztok, tehát vagyok című könyv a családi élet, az iskola, a munkavállalás fejezeteit veszi sorra, s mutatja be az új technológia jelentette kihívásokat, mérföldköveket, betegségeket, problémákat és megoldási módszereket. Esettanulmányokon és tippeken keresztül visz végig az adatvédelemtől a közösségi média stressz szindrómán, a családi élet, a szerelem, a párkapcsolat és a munkavállalás új technikai megoldásain át a generációk közötti különbségek bemutatásáig. A kötet segítségével választ kaphatunk arra is, hogy miért ragaszkodnak a mostani gyerekek és fiatalok a közösségi média felületekhez és bizony nekik már a digitális… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632936529
>!
Magánkiadás, Veszprém, 2013
258 oldal · ISBN: 9789630879996

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

cintiatekla P>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Hasznos olvasmány, és azt hiszem, mindenkinek tud újat mondani, szóval ajánlom, tényleg érdemes elolvasni, informálódni, képben lenni azzal, ami körülöttünk zajlik.

Bővebben: http://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/04/klausz-melinda-…

Ács_Milán >!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Manapság már nem sok olyan ember akad, aki ne használná az internetet és ne lenne jelen valamelyik közösségi oldalon. Viszont azt gondolom, hogy sokan lehetnek azok, akik nincsenek teljesen tisztában a rengeteg veszéllyel, amik leselkednek ránk egy-egy ilyen vagy bármilyen internetes oldalon.
Ez a könyv egy remek összefoglaló, amelyet kortól és nemtől függetlenül mindenkinek olvasnia kellene. Rengeteg hasznos tanáccsal is szolgál a könyv a lehetséges problémákra, amivel szembe találhatjuk magunkat internetezéseink során.
Számomra több új és sokszor megdöbbentő adatot is olvashattam ebben a könyvben.
Mindenkinek ajánlom!

theodora P>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Mindenkinek kötelező olvasmánnyá tenném ezt a könyvet, mert könnyedén és érthetően veszi át azokat a problémákat, amikkel szembetalálhatjuk magunkat a neten.

Mpattus P>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Bár a kötetben számomra viszonylag sok evidencia volt – hasznosnak találtam minden fejezetet (s az ismétlés és újbóli tudatosítás sem árt). A Megosztok, tehát vagyok c. könyvet minden hétköznapi felhasználó kezébe odanyomnám, egészen biztos vagyok benne, hogy mindenki találna benne újdonságot és hasznos tanácsokat (melyek segítségével akár súlyos pénzeket is megtakaríthat).

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/05/klausz-melinda-me…

_Andrea_ P>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Egy jól összeszedett, akár prevenciós anyagként is hasznosítható könyv – szuper lenne, ha az iskolákban digitális tudatosság címén akár csak egy félévig, vagy egy évig tanítanák az itt összegyűjtött információkat. De az idősebb generációk számára ugyanúgy hasznos lehet, ha a nagyszüleim még élnének, vagy a kezükbe nyomnám a könyvet, vagy ez alapján próbálnám elmagyarázni nekik a dolgokat.
Igyekszem tudatos lenni az online jelenlétemmel kapcsolatban, de nekem is tudott újat mondani – pl. a magyar jogrenddel kapcsolatban, és a digitális önvédelem témájában.
spoiler

roganedina>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Leszámítva a helyesírási- és elütési hibákat, kifejezetten érdekes és olvasmányos könyv volt! Tényleg jó lenne, ha a netezők (és nem netezők) kézbe vennék, mert nagyon fontos dolgokra világít rá, hasznos információkat tartalmaz. Már jó ideje használom a FB-ot, de még így is találtam a könyvben számomra is újdonságnak számító dolgokat! :O Jelenleg haszonnal tudtam forgatni egy digitális kompetencia-fejlesztő tanfolyam keretein beül is.
De a borító továbbra is borzasztó… :O :/

reanadett P>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Kötelezővé tenném minden, interneten felnövő fiatalnak, meg persze a szüleiknek is, akiknek az esetek döntő részében fogalma sincs arról, hogyan használja egyáltalán a közösségi médiát (vagy úgy ámblokk az internetet). Gyönyörűszépen leírja, melyik részében érdemes komolyabban elmerülni, miben lehet a segítségünkre az online közösség ereje, illetve mi az, amit rendszeresen csinálunk, pedig nagyon nem kéne.

Annak ellenére, hogy főként social media marketinggel foglalkozom, néhány fejezet adatai még engem is megleptek.

Az új borító viszont baromira félrement, főleg a belső füleknél és a gerincénél, ahol kissé ijesztő egy vörösre festett ajkakkal vigyorgó, félszemű nőt nézegetni. Valószínűleg kerülni fog rá egy védőborító.

Könyveskuckó_reblog>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

„…tíz Facebooklájk segítségével pontosabb képet kaphatunk valakiről, mint, mondjuk, egy kollégától. Százötven lájk többet mond el, mint az illető édesanyja, háromszáz lájk pedig jobban beazonosít bennünket, mint a saját házastársunk.”

Ez egy annyira komplex könyv, egyszerre tájékoztató, érdekfeszítő, és annyi tudást halmoz magába, hogy anélkül, hogy az ember lépten-nyomon oldalakat idézne belőle, nehéz összességében beszélni róla.

Az biztos, hogy minden szülőnek a figyelmébe ajánlanám, hiszen mind az X vagy Y generáció sokat megtudhat a számunkra még nem annyira egyértelmű internetes dolgokról, veszélyekről, kifejezésekről, vagy például a Z (1996-2007-ig születettek) és lassacskán az Alfa generáció (2010 után születettek) internetezési szokásairól is.
Manapság gyakorlatilag már minden erről szól. Az X generáció felnőtt korában kezdett megismerkedni a technikai újításokkal, internettel, közösségi oldalakkal, az Y generáció ezzel együtt cseperedett fel, a Z és az Alfa generáció pedig gyakorlatilag ebbe született bele, és utóbbiakból többen 1-2 éves koruk óta használnak valamilyen technikai eszközt: bizony, sok szülő ad csemetéje kezébe tabletet vagy okostelefont.

Ez a könyv azonban olyan problémákat fogalmaz meg, amelyek minden generációt sújtanak. Mi, idősebbek például megtudhatjuk, milyen internetes szleng szavakat használnak a mai fiatalok, hogyan gyűjtenek rólunk adatokat a különböző weboldalak, és milyen veszélynek tesszük ki magunkat, és hogyan nyújtjuk másoknak tálcán személyes adatainkat tudtunkon kívül vagy akár figyelmetlenségből. Kiemelten fontos lehet például, hogy milyen nyilvános adatokat közlünk magunkról a Facebookon, milyen képeket osztunk meg magunkról, és, hogy ezek a törlésük után sem tűnnek el nyomtalanul az internetről.

„Ne adjuk meg nyilvánosan iskolánk, munkahelyünk nevét, elérhetőségeinket, mert így a potenciális zaklatók követni fognak, felhívnak, sms-ben, e-mailben zaklatnak, az adathalászok pedig begyűjthetik az adatainkat.”

Sok fiatal válik Facebook függővé, vagy éppen internetes zaklatás (Cyberbullying) áldozatává, és akár öngyilkosságot is elkövethetnek ezek miatt. Sokan álprofilokkal már 13 év alatt regisztrál ezeken a felületeken, és legtöbbjük éppen ezért a szülőknek sem mer szólni, ha egy gyanús, idegen alak bejelöli őket, vagy zsarolják, zaklatják, megalázzák őket ezeken a közösségi felületeken. Éppen emiatt írja azt is a könyv, hogy manapság sajnos az sem lehet 100%-os megoldás, ha a gyerekeinket eltiltjuk ezektől a felületektől, esetleg magától az internettől, hiszen sokuknak a telefonján eleve van internet, vagy barátnál, iskolában, kávézókban, stb. ugyanúgy elérheti ezeket a weboldalakat és részesévé válhat ennek az „online közösségnek”. Az egyetlen megoldás talán az lehet, ha „tudatos internet felhasználónak” neveljük őket, például tudatosítjuk bennük (és magunkban is), hogy miért és mennyire káros lehet megosztani magunkról mindenféle információt nyilvánosan, visszaigazolni idegen embereket, állandóan ezeken az oldalakon lógni, stb. Mivel a szülői felügyelet programokat a háromnegyedük eleve képes feltörni, vagy akad olyan osztálytársa, aki segít neki ebben, az egyetlen reményünk, ha a gyerek mer szólni a szüleinek, ha valami nagyon „nem oké” dolog történik vele az interneten.

„Hat és tizenhat év között minden huszadik gyermek beszélgetett már számára idegen felnőttel a közösségimédia-felület chatje, üzenőfala vagy éppen webkamera segítségével – derült ki egy brit felmérésből. Már ez a statisztika is megdöbbentő, pláne, ha hozzátesszük, hogy a felmérésbe bevont gyermekek közül minden ötvenedik már a valóságban is találkozott az adott felnőttel. Ráadásul egy gyermek, ahogy egyre idősebb lesz, egyre több veszély leselkedik rá a virtuális térben.
(EU Kids 2010)."

„Beszélgessünk a gyermekünkkel! Ha őszintén érdeklődünk, ha a gyermek nyíltan és közvetlenül tud hozzánk fordulni, akkor előbb-utóbb megosztja velünk internetes élményeit, beszél az új barátairól. Így megtudhatjuk, ha gyermekünk új oldalakat fedezett fel, új barátok jelentek meg az életében. Jó tanácsokkal, esetleg a felületek közös átnézésével megelőzhető egy-egy bűncselekmény.”

Sok felnőtt azonban maga sem tartja be ezeket a szabályokat. Kiposztoljuk, ha nyaralunk, ha nem vagyunk otthon, (így lehetőséget nyújtva a rablóknak a házunk kifosztására), előnytelen képeket posztolunk magunkról, ami miatt esetleg nem kapunk meg egy állást, vagy épp a munkahelyünket szidjuk a Facen – ami miatt pedig el is bocsáthatnak minket.

„Közösségi média használatakor, posztok, fényképek, videók megosztása előtt érdemes végiggondolnunk, hogy pár év múlva vajon még mindig büszkék leszünk-e az adott tartalomra, és munkakeresés esetén nem lesz e problémánk egy-egy korábbi bejegyzésünkből. Soha ne feledjük: amit egyszer feltöltöttünk az internetre, az ott is marad. Bárki lementhette, megoszthatta és ezzel párhuzamosan máris nyilvánossá vált.”

Ha ezt mind kifejtem, akkor is csak nyúlfarknyi információt osztok meg veletek azokból, amelyeket ez a könyv kifejt. Megemlíti például a közösségi oldalakon való jelenlét és a depresszió összefüggését is:
„A feszültséget fokozza, hogy a közösségimédia-felületeken zajló kommunikáció során folyamatosan összehasonlítunk: magunkat a másikkal, lájkjaink és hozzászólásaink számát, fényképeinket a másokéival."

Az okos eszközök, játékok, stb. hatását a gyerekekre:
„Mivel ezek a gyerekek még nem képesek különbséget tenni a valóság és a virtuális világ között, sokkal bátrabbak lesznek, több kockázatot mernek vállalni, mint azok, akik nem mélyedtek el annyira ebben a kissé fals virtuális világban. Ezeken a felületeken ugyanis gyakorlatilag minden állapot visszaállítható, mindig kapnak plusz életet, energiát és akár újra életre kelhetnek.”

Vagy akár a rádióhullám káros hatását a magzatokra, kisbabákra (is):
„Egyre több helyen olvasható (Morgana el al. 2014), hogy a kisgyermekek és a még meg nem született picik egészségére egyértelműen káros a mikrohullámú sugárzás. A babák és a kisgyermekek koponyacsontja ugyanis vékonyabb, agyszövetük pedig kétszer akkora dózisban nyeli el a sugarakat, mint az idősebbek esetében. A gyerekcsontvelő ráadásul tízszer annyi sugarat nyel el, mint a felnőtt csontvelő. A magzatok talán a legveszélyeztetettebbek. Hiszen az ő idegrendszerük folyamatosan fejlődik, a mikrohullámok azonban zavart okozhatnak az idegsejteket megóvó és tápláló sejtekben.
A káros hatások miatt egyes országokban már kötelezik a gyártókat, hogy leírják, milyen messzire kell tartaniuk a felhasználóknak az eszközt ahhoz, hogy ne érje őket káros dózisú sugárzás.”

De megemlíti még az iskolában való táblagép használatot, a technika ördögének kopogtatását az óvodai ajtókon is – ezeknek előnyeit és hátrányait is bemutatva. Tanácsokat nyújt az adataink biztonságos kezelése érdekében ráadásul legnagyobb előnye, hogy a közösségi oldalak tudatos használatára nevel. De megtudhatunk olyan szakkifejezéseket is, amelyekről eddig halvány lila fogalmunk sem volt, elképesztő statisztikákat közöl, hasznos feladatokat ad, és rengeteg hiteles forrásból idéz egy-egy probléma vagy kérdés kapcsán például megtörtént eseményeket is. Ráadásul olyan film vagy kisfilm ajánlókkal is megörvendeztet, amelyek a témához kapcsolódnak, például:
https://www.youtube.com/watch…

Azt hiszem, ez egy amolyan „kötelező olvasmány” felnőtteknek, és csupa nagybetűvel tudom ajánlani a szülőknek is. Az eleje rendkívül érdekfeszítő, a vége pedig lassacskán egy amolyan tankönyvvé válik, amelyet bármikor fel lehet lapozni, ami tanácsod ad, és amihez nyugodtan lehet fordulni, ha nem tudjuk, egy-egy internetes történés, esemény kapcsán mitévők legyünk.

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között.
Karakterek: –
Borító: Modern, nagyjából témához illő-
Kinek ajánlom: Felnőtteknek, szülőknek, akik szeretnének tájékozódni az internet vagy a közösségi oldalak veszélyeiről, fontos tudnivalókról, stb. Hasznos olvasmány lehet kisgyerekek vagy kamaszok szüleinek.
+ pont: Mert olyan problémákat vet fel, kérdéseket válaszol meg, amelyek manapság a mindennapjaink részét képezik, mégis keveset tudunk ezekről a dolgokról.
– pont: A vége kicsit tankönyvszerű lett szerintem, de az eleje nagyon tetszett.

Dana>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Nagyon érdekfeszítő könyv, amiben minden fontos alapfogalom és jelenség röviden és hatásosan van bemutatva, külön tetszettek az aktivitásra ösztönző feladatok.

zakkant>!
Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Sok érdekes adat, és hasznos példa található a Megosztok, tehát vagyok című könyvben, így témájában páratlan. Nem láttam még ehhez fogható ennyire informatív, széleskörű célcsoporthoz szóló és viszonylag up to date könyvet. Nyilván a közösségi média és a trendek naponta változnak, de itt ez nem érezhető, az itt leírt dolgok (részletes példákon keresztül bemutatott beállítások) megállják a helyüket.

Egy kicsit tankönyvi jellegűnek éreztem itt-ott a könyvet, néhol száraz volt a sok adat miatt, de ezek után mindig jött egy-két közbeékelt gondolat, vagy életszerű példa, amitől összeségében olvasható lett. Sajnos nekem nem tudott újat adni a könyv, mert a munkám miat eléggé képben vagyok a közösségi oldalak tekintetében és naponta több órát töltök azzal, hogy nyomon követem az újításokat, a trendeket, de olvastam egy-két olyan régebbi dolgot, ami már egy kicsit feledésbe merült az agyamban.

Kellett egy ilyen könyv a piacra, de ennek nem én vagyok a célcsoportja, hanem a tinik 12-13 évesek és az idősebb korosztály (40+). Ettől függetlenül a kettő közötti embereknek is nagyon sok újat tud nyújtani a könyv, hiszen olyan dolgokról olvashatnak benne, amikről biztos, hogy nem halottak még. Gondolok itt a Google „megfigyeléseire” vagy a remarketing eszközeiről, de azt is meglehet nézni 3 oldalon keresztül, hogy mik azok az oldalak, amik kamu híreket osztanak meg, vagy csak lájkvadász oldalak. Tök jó volt, hogy olyan printscreenek is bekerültek a könyvbe, amik konkrét beállítások a Facebook adatvédelmi dolgainál (bejegyzés láthatósága, vagy leiratkozás egy-egy hírfolyambeli eseményről) Ezek nagyon hasznos dolgok, és sok ember nem tudja, hogy hogy kell megcsinálni ezeket.

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2017/05/klausz-melinda-megos…


Népszerű idézetek

theodora P>!

Ez a könyv nem csupán a veszélyekről szól, nem csupán az internet és a közösségi média árnyoldalára hívja fel a figyelmet, de szeretné megmutatni, hogy milyen újdonságok, különlegességek vagy éppen új technikák jelentek meg. Egy kis odafigyeléssel még hatékonyabbá és biztonságosabbá tudnánk tenni nem csupán saját, hanem családunk adatainak elérhetőségét is. Ugyanis a közösségimédia-felületek megjelenése óta sajnos egyre többször egyre több személyes adatot tárunk a nyilvánosság elé.

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

theodora P>!

Lefekvés előtt legalább egy óra legyen az elcsendesülés, a lelassulás időszaka, ekkor már ne foglalkozzunk a számítógéppel, ne nézzük meg e-mailjeinket. Ha pedig mindenképpen szükséges dolgoznunk, csökkentsük a monitor fényerejét, hogy könnyebben el tudjunk majd aludni! A retinát érő monitorfény ugyanis jelentősen befolyásolja, hogy mennyire gyorsan tudunk álomba szenderedni.

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Könyveskuckó_reblog>!

…tíz Facebooklájk segítségével pontosabb képet kaphatunk valakiről, mint, mondjuk, egy kollégától. Százötven lájk többet mond el, mint az illető édesanyja, háromszáz lájk pedig jobban beazonosít bennünket, mint a saját házastársunk.

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Könyveskuckó_reblog>!

Ne adjuk meg nyilvánosan iskolánk, munkahelyünk nevét, elérhetőségeinket, mert így a potenciális zaklatók követni fognak, felhívnak, sms-ben, e-mailben zaklatnak, az adathalászok pedig begyűjthetik az adatainkat.

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Könyveskuckó_reblog>!

Beszélgessünk a gyermekünkkel! Ha őszintén érdeklődünk, ha a gyermek nyíltan és közvetlenül tud hozzánk fordulni, akkor előbb-utóbb megosztja velünk internetes élményeit, beszél az új barátairól. Így megtudhatjuk, ha gyermekünk új oldalakat fedezett fel, új barátok jelentek meg az életében. Jó tanácsokkal, esetleg a felületek közös átnézésével megelőzhető egy-egy bűncselekmény.

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Könyveskuckó_reblog>!

Közösségi média használatakor, posztok, fényképek, videók megosztása előtt érdemes végiggondolnunk, hogy pár év múlva vajon még mindig büszkék leszünk-e az adott tartalomra, és munkakeresés esetén nem lesz e problémánk egy-egy korábbi bejegyzésünkből. Soha ne feledjük: amit egyszer feltöltöttünk az internetre, az ott is marad. Bárki lementhette, megoszthatta és ezzel párhuzamosan máris nyilvánossá vált.

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Könyveskuckó_reblog>!

A feszültséget fokozza, hogy a közösségimédia-felületeken zajló kommunikáció során folyamatosan összehasonlítunk: magunkat a másikkal, lájkjaink és hozzászólásaink számát, fényképeinket a másokéival.

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa

Könyveskuckó_reblog>!

Gyakran óvjuk, védjük gyermekünket, hogy minél később ismerkedjen
meg az internettel, minél később regisztráljon a Facebookra, így sokan
letiltják ezeket az oldalakat. Azzal azonban már nem számolnak, hogy
egy okostelefonnal vagy a szobában lévő számítógép segítségével
ugyanúgy elérhető a világháló, és hiába vannak beállított szűrők, mindig
lesz egy olyan osztálytárs, aki fel tudja törni a rendszert.

Talán nem a tiltás a megoldás. Inkább igyekezzünk beszélgetni a gyermekkel
a lehetőségekről és veszélyekről! Fontos, hogy legyen esélye
jelezni, ha valami olyasmi történik a felületen, ami számára kellemetlen,
vagy ha éppen egy ismeretlen illető kezd el kommunikálni vele.

Klausz Melinda: Megosztok, tehát vagyok A közösségi média és az internet szép új világa


Hasonló könyvek címkék alapján

Lévai Richárd: Hogyan lehet eredményesen eladni a közösségi médiával?
M. Baranyai Anikó: Instáról íróknak
Lévai Richárd: Közösségi kalandozások
Tóth Mihály: Facebook marketing
Martin Baxendale: Túlélési útmutató Facebook függőknek
Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi!
Babanics Írisz – Csató Zsuzsi – Heinrich Dorka – Kovács Laci: Útmutató a magyar üzleti Insta világához
Morvai Ádám – Berki Zsolt: Instagram marketing
Roger McNamee: Zuckolva
Leela Cyd: Így fotózz az Instagramra