A ​vulkán 4 csillagozás

Emigránsok között
Klaus Mann: A vulkán

Thomas Mann, fiához írt, 1939. július 22-i leveléből: „… legfőbb ideje, hogy regényedről beszéljek… mióta nálam van, már különböző embereknek írtam róla, hogy komolyan fölhívjam rá a figyelmüket, és megkértem őket, törődjenek vele, mert valóban kiváló írás, amelyet ez az ostobaság és rosszakarat bilincseibe vert világ természetesen elhanyagol… Meggyőződésem, hogy aki csak nekifog – még ha szkeptikus hangulatban is –, feszülten, élvezettel, megilletődve és megrendülten olvassa végig. Magam is így jártam vele, pedig hadd mondjam meg: titokban fölmerült bennem az álnok szándék, hogy majd csak épp átfutom… Annyira megkapott, szórakoztatott és megindított, hogy néhány nap alatt minden szavát elolvastam… élvezettel és elégtétellel.”

Eredeti cím: Der Vulkan

Eredeti megjelenés éve: 1939

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Világkönyvtár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1981
622 oldal · ISBN: 9632714431 · Fordította: Kászonyi Ágota

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

hencsa06>!
Klaus Mann: A vulkán

Klaus Mann: A vulkán Emigránsok között

Szép és megható regény volt hosszabb lélegzetben. Erre a könyvre rá kell hangolódni , megfelelő komolyság kell hozzá. Lassan csordogáló, de nem unalmas.

ujhelyiz P>!
Klaus Mann: A vulkán

Klaus Mann: A vulkán Emigránsok között

Ha nagyon röviden (és kissé reduktívan) kellene összefoglalnom a regény mondanivalóját, valami olyasmi lenne, hogy ha valaki azon gondolkozik, hogy emigrálna, de szeretné, ha lebeszélnék, ez remek megoldást jelent hozzá. Méghozzá azért, mert azzal foglalkozik, hogy a náci Németország kimenekülő, emigráns zsidóknak hogyan alakult az élete.

A történet kaleidoszkóp jelleggel mutatja be legalább egy tucat szereplő sorsát, akik Európa több országába, azon belül is több városba menekültek, és próbáltak új lehetőségeket keresni. Volt, aki egyszerűen csak dolgozni és élni akart, más próbált harcos antifasiszta lenni, megint mások pedig az elviselhetetlen problémák elől a drogok ölelésébe menekült. Nyilván egyik sem jó megoldás – de valljuk be, a problémának ilyenje már egyáltalán nincsen. Első érzésre a lehetséges rossz megoldások száma viszont meglepően magas, és ezekből jó párat látunk a műben. És szerintem ezt aspektust a mű olvasásakor nagyon érdemes észben tartani, ugyanis a szereplők logikája kifordult, a céljaik eléréséhez nem igazán választanak jó eszközöket – de ez nem is várható el tőlük igazából, amikor ennyire kifordult a világuk.

Különös aktualitást ad a műnek az utóbbi nagyjából egy évtized európai eseményei – ahogy az emberek a nyugati országokba menekülnek otthonról, és megindult a diskurzus arról (egyébként rohadtul nem konstruktív módon), hogy vajon jó-e, ha ennyien idejönnek. Nem mondom, hogy nekem van válaszom a kérdésekre – de nagyon meglepődnék rá, ha sokaknak lenne. Gyanús, hogy sokan még a kérdések feltételéig sem jutottak el – amiben ez a könyv viszont legalább segítséget tud nyújtani.

Arianrhod>!
Klaus Mann: A vulkán

Klaus Mann: A vulkán Emigránsok között

Csak csatlakozni tudok a büszke és meghatott papa fülszövegben idézett soraihoz… Ifjúkorom egyik meghatározó olvasmánya volt, és sokáig a kedvenc könyveim egyike.


Népszerű idézetek

hencsa06>!

Majdnem ötven éves vagyok. A hajam ősz lenne, ha nem festeném. Hogy töltöttem az életemet? Egy élet mégiscsak nagy dolog – értékes, különleges dolog…

420. oldal

Klaus Mann: A vulkán Emigránsok között

hencsa06>!

Ha a végső összeütközésre sor kerül, bátran védeni fogom a hazámat. Ameddig viszont béke lesz, szép zenét akarok írni Svájc becsületére, szolid és mégis bátor zenét, amely a kis Svájcnak becsületére válik a világban.

323. oldal

Klaus Mann: A vulkán Emigránsok között

hencsa06>!

Az életnek sok minden ad tartalmat, és sokféle megrázkódtatást hoz magával. Sohasem határozza meg csupán egyetlen esemény, egyetlen körülmény.

231. oldal

Klaus Mann: A vulkán Emigránsok között

hencsa06>!

Az író nagyon magas volt és sovány, és úgy látszott, nem tud mit kezdeni végtelen hosszú karjával és lábával. Szája lágy vonalú volt és nagy, arca meglehetősen kicsi, amelyen a kerek, fényt tükröző szemüveglencsék uralkodtak.

280. oldal

Klaus Mann: A vulkán Emigránsok között


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Lucinda Riley: Éjféli rózsa
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye
Gyurkovics Tamás: Akcentus
Bauer Barbara: A fényfestő
Susan Taubes: Elválás
Paul Auster: Timbuktu
Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány