A ​kislány, aki meg akarta menteni a könyveket 65 csillagozás

Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Tudod, mi történik a könyvekkel, amiket nem kölcsönöznek ki a könyvtárból? Ha senki sem olvassa őket többé, eltűnnek, és velük együtt azok is, akik a könyvekben élnek. Anna mentőakciót szervez… Bájos és költői mese a varázslatról, melyre a könyvek képesek: megváltoztathatják az életünket…

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Scolar, Budapest, 2019
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090020 · Fordította: Pap Vera Ágnes · Illusztrálta: Lisa Aisato

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Ezt a könyvet azért szerettem volna elolvasni, mert több figyeltemnél láttam, hogy olvassa, esetleg értékeli is. Kíváncsi voltam egy könyves mesére, és azt hittem, a könyv és az olvasás megszeretéséről fog szólni, mégsem így lett.
A könyv egy rémálommal indít az elmúlásról, majd pedig, szinte rögtön látjuk a könyvtárak elhagyatott, ki nem olvasott könyveit, amelyeket megsemmisítenek, mert nem kölcsönzik ki őket. Nagyon szomorú az egész, ahogy elindul, rögtön beleveti az embert a mély problémákba. Aztán a főszereplő lány a sok-sok megmentett könyv mellett elolvas egy könyvet, amely felkelti a figyelmét. Az életről szól, és bár nem tudja a végét, ki akarja találni, mi is kell a jó, boldog élethez. Ezzel együtt pedig láthatjuk a könyv felfutását, egyre nagyobb tömegekhez való eljutását, és ezzel együtt a lassú folyamatot, ahogyan mások is elkezdenek ezzel a kérdéssel foglalkozni.
A könyv több problémát is felvet egyszerre, és az egyik a könyv szeretete és a könyvolvasás megkopása. Hiszen a könyvtárnak is azért van problémája, mert nincs elég olvasó, és bár ezt nem mondják ki, mégis van egy ilyen mellékes íze a történetnek. Bár én teljesen máshogy gondoltam az olvasás megszerettetését, mégis a könyv üzenete valahol ez is: olvass jó történeteket, gondolkozz róla, és ez a későbbiekben segíteni fog akár az életedben is. (bár tényleg nem ilyen egyértelműen van ez a szál kifejtve).
A másik problémakör az elmúlás. A félelem a bizonytalan jövőtől, a félelem a haláltól, az elmúlástól, a másik elvesztésétől. Nehéz problémakör, amit gyermek és idősebb személy(ek) szemszögén át is láthatunk. Nagyon fontos téma ez a gyereknek is, nem csak a halál érzése miatt (és ezzel együtt hogyan tudjuk feldolgozni a gyászt), hanem a saját életére vonatkoztatva, hogyan tudjon élni úgy, hogy nem tudja, mi lesz a jövő.
A könyv nagyon összetett, mély mondanivalóval bír, és néhol picit depresszív is, amihez a sötét rajzok, fura, bizarr emberarcok csak még jobban mélyítik a mondanivalót. Nagyon érzelmes számomra, jól adja át a félelmet, a problémákkal és kétségekkel küszködő lány érzéseit is, de a megoldást is.
A rajzolás külön érdekessége, hogy megpróbál kizökkenteni, sokszor nagyon újító, érdekes beállításokat láthatunk (mint a borítón is), máskor egyszerűen csak a formák furcsák, vagy színek mások. Nagyon jól hangsúlyoz, a színezés zseniális, sokszor jelenik meg a sötét „szürke” háttér, és előtte a színes, „fényes” szereplő, akinek célja, mondanivalója van.
Nem mindenkinek ajánlanám ezt a mesekönyvet. Elsősorban inkább azoknak a családoknak ajánlanám, akik megtudják egymással beszélni, mi is van a lapokon, és ezzel együtt akár a valóságba is áttudják ültetni a történetet. Egyedüli olvasásra (itt inkább az elolvassa, és nem tudja kibeszélni olvasásra gondolok) nem biztos, hogy ez lenne a legjobb könyv, akármennyire is nyolc (vagy akár tíz) éves gyermek olvasná. Ellenben fontos témákkal foglalkozik, emiatt viszont mindenképpen ajánlom a könyvet.

ziara>!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Hát, ez nagyon szép volt! Tudtam, hogy nekem olvasni kell ezt a könyvet!
Könyvtárosként különösen… Én is mindig így voltam, és így is leszek a könyvekkel. Minden bennük van, ami fontos, ami ismerős, ami ismeretlen, amitől félünk, aminek örülünk, amit szeretünk.
Nagy élmény volt!
A könyv maga kívülről is gyönyörű, egy-két rajz kicsit félelmetes,de nem zavaróan.

Linszyy P>!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Szép és mély tartalmú mese.
Kell azért bizonyos érettség a témákhoz, amikről ez a könyv szól: a halálról, a haláltól való félelemről, az életről magáról.
És persze a könyvszeretetről! A könyvmolyok kedvenc témája itt is szuper volt, a kishúgom is élvezte, végighallgatta, pedig ez neki még picikét hosszú így egyben.
Felnőtteknek és gyerekeknek is ajánlom, együtt a legjobb olvasni. :)
https://youtu.be/NXHdyhLueJg

Zoe27 >!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Ebben a történetben elfogultan ugyan, de véleményem szerint minden könyvtárosnak az álma megjelenik.
Küldöm mindenkinek szeretettel, akiknek egy könyv vagy a könyvtár a menedékük.
A szél mindig onnan fúj, ahonnan a legkevésbé várnánk…

luthienlovemagic IP>!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Legelőször a magyar változat kivitelezése fogott meg ebben a könyvben. Nagyalakú, keménytáblás, a tartósság jegyében vastag papírra nyomtatták. Rég volt a kezemben ennyire gyönyörű és igényes kötet. Öröm volt minden perc, amikor a kezembe foghattam. A másik dolog a cím által beígért témája. Az olvasás szeretetét hirdeti, és ez az egész könyvet áthatja.

A mese meglepő módon spoiler indul, legalábbis engem megdöbbentett ez a komor nyitány. A szerzőnek talán pont ez, a figyelem felkeltése volt a célja. Az biztos, hogy engem ez a nyitás rögtön megnyert magának. Ezzel Hagerup kezdésből megadta a történet alaphangulatát, mert később sem lesz vidám, inkább elgondolkodtatóan szép és komoran bizakodó.

Ehhez igazodnak Lisa Aisato gyönyörű illusztrációi is, amik egyedi stílusban álmodták képre Hagerup történetét. Leginkább az emberi arcok ábrázolása különleges. Részletgazdagon jeleníti meg rajtuk mind a ráncokat és a mimikát, mind az érzelmeket. Tökéletes összhangban vannak a szerző által írt szöveg minden rezdülésével. Látszik, hogy a két alkotó tökéletesen megértette egymást. A képeknek azonban van egy másik funkciójuk is. Sok helyen kiegészítik a szöveget, mintegy hozzátesznek a leírtakhoz.

Hagerup stílusa sajnos egy kicsit mégis rontotta az összképet. Főleg az elején zavartak az egysoros tőmondatai. Széttöredezetnek éreztem a szöveget. Ahogy utánaolvastam a szerzőnek ez nem véletlen, mert forgatókönyvíróként is dolgozik. A szöveg elején ez érződött is, de aztán feledtette, amikor belejött a meseszövésbe, és eltűntek a tőmondatok, mert ettől a kis szépséghibától eltekintve gördülékeny és egyenletes szöveget kapunk.

A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/12/13/konyvkritika_…

Chris>!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Amikor először megpillantottam a kötetet, azonnal tapasztaltam, hogy mennyire igényes a magyar változat. A különleges, nagyalakú, keménytáblás kivitel a régi könyvkiadás korába repíti vissza az olvasót, abba a korba, amikor a könyveket pusztán kézbe venni is öröm volt. Belelapozva, az is megállapításra került, hogy az illusztrációk sem okoznak majd csalódást: Lisa Aisato egyedi stílusú, festői hatást keltő rajzai szintén szemet gyönyörködtetők, egyszerre vázlatosak és részletgazdagok.

Szerintem nincs olyan könyvmoly, aki ne szeretne olyan hősökről olvasni, akik maguk is könyvszerető emberek, sőt, kimondottan élvezetes, ha a történet középpontjában a könyvek és az olvasás szeretete, annak megmagyarázhatatlan, varázslatos ereje áll. Így voltam ezzel én is, így már a megjelenés előtt biztos voltam benne, hogy ezt a mesét el fogom olvasni, ha törik, ha szakad. Ugyan, a cím és a fülszöveg kicsit becsapós, mert bár a sztori elején valóban a könyvek megmentésére helyeződik a hangsúly, a történet egészen más irányt vesz, amikor Anna kezébe kerül Waldemar Seier Az elvarázsolt erdő című meséje. A rövid regénynek ugyanis hiányzik az utolsó oldala, ezért Anna elhatározza, kideríti, hogyan ér véget az izgalmas történet.

Ennek érdekében az osztálytársait, a tanárait, végül a város teljes lakosságát mozgósítja, mígnem odáig jutunk, hogy mindenki kíváncsi lesz a befejezésre. Azonban, hogy ennek hogyan jutnak a végére, legyen meglepetés. Elég talán csak annyit mondanom, hogy miközben Anna kutatja a választ, ráébred, hogy nem kell félni a jövőtől, a megöregedéstől (és ennek vonzatában, a haláltól), hiszen megannyi kaland vár ránk az életünk során, soha nem tudhatjuk, mi lesz életünk legcsodálatosabb pillanata. Így válik Hagerup története az élet szeretetét dicsőítő, megható, helyenként szimbolikus mesévé, amely tartalmában is igazodik az igényes külcsínhez. Egyedül az sajnálatos, hogy a könyvtári kötetek sorsára nem derül fény, ahogy arra sem, hogy Anna hogyan menti meg a többi könyveket.

1 hozzászólás
IrodalMacska P>!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Nagyon helyes mese egy könyvtáros hölgyről, Monsen néniről és Annáról, akik elhatározzák, hogy megmentik a könyvtári olvasatlanul hagyott könyveket. A mese a mesében engem kevésbé szórakoztatott és az illusztrációkkal sem biztos, hogy kisgyermekeket riogatnék, de a mesekönyv tanulságai mindenképpen hasznosak lehetnek a kicsik számára. A kevésbé népszerű dolgokkal és személyekkel való törődés, az elmúlás közelsége, az olvasás szeretete mind értéket hordoznak a gyermekek számára.

>!
Scolar, Budapest, 2019
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090020 · Fordította: Pap Vera Ágnes · Illusztrálta: Lisa Aisato
sztinus>!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Egy csodakönyv, az eleje elvaràzsolt, aztán egy icipicit kizökkentem , de kiváló, és szép.

csakegyluca P>!
Klaus Hagerup: A kislány, aki meg akarta menteni a könyveket

Jaj, még mindig a hatása alatt vagyok. Ez egy igazi könyvmolynak való könyv. Igazán szép történet volt. Gyönyörű illusztrációkkal. Úr isten de jó volt. Egy mesekönyvet nem tudtam letenni! Hihetetlen. Ilyen még nem volt. Fantasztikus.


Népszerű idézetek

csucsorka P>!

Anna számára a könyvek ugyanolyan valóságosak voltak, mint az élet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Maja Lunde: Hónővér
Cressida Cowell: Hősök kézikönyve a halálos sárkányokhoz
Halák László: Kis herceg az óvodában
Liane Schneider: Bori és Julcsi összevesznek
David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei 2.
Kirsti Paltto: A csengő
David Walliams: A világ legrosszabb gyerekei
Tor Åge Bringsværd: Mese utca 13.
Thorbjörn Egner: A három rabló
Erlend Loe: Kurt híres lesz