Európa ​ezer éve: a középkor I-II. 10 csillagozás

Klaniczay Gábor (szerk.): Európa ezer éve: a középkor I-II. Klaniczay Gábor (szerk.): Európa ezer éve: a középkor I-II.

A ​tankönyv a középkori Európa történetét nem az egyes országok történetének aggregátumaként kívánja bemutatni, hanem elsősorban azokra az átfogó meghatározottságokra és struktúrákra kíván rámutatni, amelyek Európa történetét egységbe fogták: a demográfia, a népvándorlás, a gazdaság, az egyházi szervezet, az egyházi és szerzetesi reformmozgalmak, a keresztes hadjáratok, az egyetemek, a reneszánsz és humanizmus megjelenése. Ezenkívül külön figyelemben részesíti a középkori Európa különböző történeti régióit s az azokban kialakuló sajátos fejlődési modelleket. A hiánypótló mű hét fejezetben tárgyalja a középkori Európa történetét, melyhez reprezentatív bibliográfiai tájékoztató, forráskiadvány- és szakirodalmi apparátus járul, továbbá egy körülbelül 200 tételből álló glosszárium, amely egy-egy bekezdésben, lexikon-szócikkszerű tömörséggel magyarázza a fontosabb történeti fogalmakat, szervezeteket, bemutatja a jelentős személyeket, forrásműveket. A könyvet táblázatok, térképek,… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris tankönyvek

>!
Osiris, Budapest, 2005
952 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633898196
>!
Osiris, Budapest, 2005
952 oldal · ISBN: 9633898218
>!
Osiris, Budapest, 2004
952 oldal · keménytáblás · ISBN: 963389493xö

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Lunemorte MP>!
Klaniczay Gábor (szerk.): Európa ezer éve: a középkor I-II.

Vizsgára készültem ebből a könyvből. Számomra túl tömény volt az anyag…Ráadásul nagyon hosszú is…

idaeae>!
Klaniczay Gábor (szerk.): Európa ezer éve: a középkor I-II.

Molnár Péter fejezetein egy kicsit lassabban ástam át magam. A többi tényleg szuper!

Negative_Singularity>!
Klaniczay Gábor (szerk.): Európa ezer éve: a középkor I-II.

Szerintem nincs ember, aki ezt csak úgy elolvasná, kiváltképp ha nem az egyetemes középkor vizsgára készül. Aki ELTÉ-s, az tudja, hogy daráló; keresztet vető siratós fal, dékáni kérvényes hosszú sor a tanulmányi osztálynál.
Nekem meglett. És soha többet nem veszem kezembe ezt a könyvet.


Népszerű idézetek

Frank_Spielmann I>!

[A 12. századi egyetemeken] Általában évente két ízben tartottak vizsgát, advent és nagyböjt idején. A jelölt miután egy doktor kérdéseire megfelelve bizonyította, hogy ismeri a programjához szükséges alapvető szövegeket, egy négy magiszterből álló bizottság előtt érvelési képességeit kellett tanúsítania. A baccalaureatus által a diákból a magiszter mellett segédkező, a disputákban részt vevő jelölt lett. A licentiatust követte a doctoratus. Az ünnepélyes befogadás (inceptio) fokozatosan kibontakozó ceremóniát követett. Miután két egymást követi vitában bemutatta képességeit, a fakultás teljes tagsága előtt az új magiszter megkapta a kancellártól grádusának jelvényeit (sapka, aranygyűrű, könyv), ezután a résztvevők számára felajánlott bankett következett, mulatságokkal, ajándékozással. Mindez meglehetősen költséges volt, így sokan megelégedtek az egyszerű licentiatussal.

A tanulóidő hosszú volt, így sok diák nem is jutott el a doktorátusig. (Az artes 6 év volt, további 6 év kellett jogi és orvosi, 8 a teológia elvégzéséhez. Az 1215. évi párizsi statútum a teológiai doktorátushoz legalább 35 éves kort írt elő.)

II. kötet, 24. o

idaeae>!

A háború száz éve alatt rengeteg látnok és jövendőmondó tűnt fel, akik a mai politológusokhoz hasonlóan politikai jóslatokból igyekeztek megélni.

193

Negative_Singularity>!

Alexandria és más egyházak köreinek irodalmában a demokrácia fogalmilag lázadás, államellenes bűncselekmény értelmet nyert, hasonlóan a bizánci történeti irodalomban. A demos már nem jelentette a polgárok összességét, s bár városi rendészeti feladatai lehettek, lényegében cirkuszpárttá vagy éppen színházi klikké sekélyesedett.

135. oldal, Bizánc az V-VI- században


Hasonló könyvek címkék alapján

Angi János – Bárány Attila – Orosz István – Papp Imre – Pósán László: Európa a korai középkorban
Angi János – Bárány Attila – Barta János – Orosz István – Papp Imre – Pósán László: Európa az érett és a kései középkorban
Dan Jones: A templomosok
Ormos Mária: Gondolatok az ember történetéről
Száray Miklós: Történelem 9.
Donald Matthew: A középkori Európa atlasza
Grüll Tibor: Szépség és szörnyeteg – Az európai művelődés története I.
Kerényi Dénes: Sötét középkor?
Száray Miklós: Történelem IV.
Győri Szabó Róbert: A modern Európa gazdaságtörténete