Délibáb 4 csillagozás

Kjell Westö: Délibáb

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1938-at ​írunk. A második világháború fenyegető árnyéka tornyosul Európa felett, amikor egy finnországi svéd értelmiségiekből álló kis baráti kör, a Szerdai Klub, havonta egyszer a hazai társadalmi és politikai kérdésekről, a náci Németország és Finnország viszonyáról vitatkozik. A klub elnöke és motorja Claes Thune helsingforsi ügyvéd, aki a maga szkeptikus, alapvetően liberális módján szemléli a történéseket. Nemrég vált el, magányos, és sok inzultus éri, szerencsére, kitűnő munkatársra tett szert Matilda Wiik, új titkárnője személyében.
Csakhogy Wiikné múltját jótékony homály fedi, és amikor egy klubdélután során az asszony meghallja a társaság egyik tagjának a hangját, fölmerülnek benne a múlt árnyai. Wiiknét tizenhat évesen olyan traumák érték egy, az 1918-as polgárháború után létrehozott éhségtáborban, amire nem akart, de most egyszerre kénytelen visszaemlékezni. Óhatatlanul megelevenednek benne a valaha átélt megaláztatások és szenvedések, cselekedni kezd, az események… (tovább)

Eredeti cím: Mirage 38

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2015
292 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155479083 · Fordította: Jávorszky Béla

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Bolondkandúr
Kjell Westö: Délibáb

Helsinki (a svédeknek Helsingfors) 1938 novembere: egy ügyvédi iroda titkárnője nem jelenik meg a munkahelyén. Így kezdődik a regény, amely bizony nem a kedélyes északiak képét erősíti vodkával és szaunával. Húsz évvel a polgárháború után a finn társadalom tele van még feldolgozatlan sebekkel és gyűlölettel, amikor újabb megosztottsággal kell szembesülniük. Vannak, akik lelkesednek a náci Németország eszméiért és „sikereiért”, és vannak (kisebbségben), akik a jelszavakon átlátva egyre jobban szoronganak a jövő, az újabb háború előjelei miatt. Ráadásul erősödik az országban élő kisebbségek (svédek, zsidók) iránti ellenszenv, hátrányos megkülönböztetésük egyre nyilvánvalóbb. A két főszereplő megpróbál tisztességesen élni és túlélni, majd amikor úgy döntenek, hogy a kezükbe veszik sorsuk irányítását, annak súlyos következményei lesznek. Sötét és elgondolkodtató történet ez, különböző idősíkok között ugrál, és ahogy a nyárból az ősz felé tart a cselekmény, úgy lesz egyre komorabb (ezt zseniálisan csinálta Westö). Talán csak a regény lezárása sikerült – szerintem – túl gyorsra, rövidre.
A könyvet nem könnyű beszerezni, ez a tény a jellegtelen borítóval és az itt-ott felbukkanó szerkesztési hibákkal együtt sajnos nem fogja elősegíteni az író ismertségét, pedig megérdemelné. A szöveg (a fordítás) gördülékeny, helyenként azonban találkoztam értelmetlen mondatokkal, valamint a múlt és jelen idő egy mondaton belüli keveredése sem tetszett (bár ez utóbbi valószínűleg az eredetiben is így volt).


Népszerű idézetek

>!
Bolondkandúr

Ütlegelés közben az egyik férfi odasziszegte Thunének:
– Mocskos svéd! Piszkos hazaáruló!

250. oldal

>!
Bolondkandúr

A Szerdai Klub az alapító okirat tanúsága szerint abból a célból jött létre, hogy „hozzájáruljon a helsingforsi svéd nyelvű politikai és kulturális párbeszéd fenntartásához és elmélyítéséhez”, ám valójában azt a célt szolgálta, hogy a tagságnak legyen alkalma alaposan leinnia magát.

19. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Arto Paasilinna: Az üvöltő molnár
Tuomas Kyrö: A koldus és a nyúl
Diego Marani: Új finn nyelvtan
Frans Eemil Sillanpää: Napsugaras élet
Väinö Linna: A sarkcsillag alatt III.
Frans Eemil Sillanpää: Jámbor szegénység
Frans Eemil Sillanpää: Silja
Mikael Niemi: Popzene Vittulából
Mikael Niemi: Özönvíz
Walter Bukowsky: Csatárlánc