Burundi ​hercegnője 41 csillagozás

Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A svéd kisvárosban egy héttel karácsony előtt találnak rá egy férfi megcsonkított holttestére. Senki nem érti, hogy az áldozat mivel válthatott ki ilyen szélsőséges indulatot, hiszen John Jonsson, a munkanélküli hegesztő, a trópusi halak elismert szakértője, szerény, visszahúzódó ember volt, ha korábban bele is keveredett bátyja kisstílű bűnügyeibe. Csakhamar a nyomozók látókörébe kerül egy zavart elméjű férfi, aki Jonssonra az életét megkeserítő iskolai üldöztetések egyik főszereplőjeként emlékezik. De az a szóbeszéd is járja, hogy Jonsson nagy összeget nyert pókeren, akár ez is lehet indíték. Aprólékos vizsgálat veszi kezdetét, amely fényt derít az áldozat és családtagjainak rejtett viszonyaira, miközben – a skandináv krimihagyománynak megfelelően – a nyomozásban részt vevő rendőrök emberi kapcsolatai is szerves részét képezik a történetnek.
A szerző ezzel a regényével nyerte el 2002-ben a Swedish Crime Academy legjobb krimiért járó díját.

Eredeti cím: Prinsessan av Burundi

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2014
310 oldal · ISBN: 9789633241332 · Fordította: Péteri Vanda
>!
Animus, Budapest, 2011
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240496 · Fordította: Péteri Vanda

Most olvassa 2

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
papeerzsepi
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Egész jó volt,de még egyszer nem hiszem, hogy el fogom olvasni. A vége itt is izgi volt. Van pár rész ami szerintem felesleges volt. Itt indokolatlan volt a nyomozók magánéletéről való írás szerintem, mert nem egy folytatásos történet. Kriminek viszont jó volt.

>!
Szimirza P
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

A hiba bennem van …túl magasra tettem a mércét és túl sokat vártam el tőle. Nem kötött le igazán, túl lassú volt és számomra túl sok volt benne a töltelék, ugyanakkor nekem ez a sok szerte ágazó szál is csak rontott az összképen.

>!
Katie_Sue P
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Tipikus skandináv krimi ami a stílusát és a hangulatát illeti, viszont a történet nem volt valami nagy durranás.
Néha a hajam égnek állt a következtetésektől, mert számomra logikátlanok voltak. persze, nem vagyunk egyformák, de valakit azzal az indokkal kizárni a gyanúsítottak közül, hogy nem volt jogosítványa, ezért nem szállíthatta a tetthelyre a holttestet mekkora baromság?? 1. Nem a jogsitól tudsz vezetni és 2. hahó, kocsit lopni se nagy tudomány

A szereplők magánélete nem tudom mért kapott ennyi szerepet, főleg, hogy sokszor feleslegesnek tartottam amit épp olvastam. utólag is és akkor is
Azt mondanám a magánéleti sz@r lapátolása a nyomozás rovására ment.

A szereplőkkel sem tudtam azonosulni, és ugyan az egész történet és a szemszög változtatás egyvalamit sugallt, a végén azért sikerült egy csavart beletenni a történetbe.

Végigolvastam, és ha nem kerül többet a kezembe nem fogom sajnálni.

>!
robinson P
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Egy egészen jó kis skandináv krimi. Társadalom kritika, gyilkosságok, a megalázott és lecsúszott gyilkos és a kisemberek lelkivilága. Álmok, amik egyszer megvalósulhatnak. Akár minden áron is. Olvasás közben Jodi Picoult könyve is eszembe jutott, némileg hasonló az események háttere, mint a Tizenkilenc percnél.
Tetszett a hangulata és a stílusa.
A nyomozó nő, nagyon ott van,… sehogy sem, semmi nem jó, maga sem tudja mit akar… tipikus nő…. vendégvárás, sonkafőzés közben elmegy nyomozni.
    _

Második olvasásra is jó. Valóban, kissé szerteágazóak a szálak és a múltban rajzolódik ki a jelen történései. Az álmok bizony megvalósulhatnak, de épp ezért veszélyesek is…
Nagyon jó a keret, az emberi kapcsolatok, társadalmi helyzet ábrázolása.

>!
nero P
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Kicsit nehezen indul a történet, talán a hirtelen ránk zúdított rengeteg svéd név miatt (ezek talán könnyebben befogadhatóak lennének a korábbi kötetek ismeretében, hiszen ez a szerző Ann Lindell sorozatának harmadik kötete, ám az első kettőnek angol fordítása sincs – nyilván okkal). A skandináv krimiktől megszokott módon ez is tulajdonképpen ürügyként használja a bűncselekményeket a svéd társadalom bemutatására, emberi kapcsolatok, problémák boncolgatására. Fontos tanulsága többek között az, hogy nyomozás közben ne hagyjuk otthon a sonkát főni, mert tönkre megy.

>!
HoneyBunny
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Kisváros, brutális gyilkosság, karácsony előtt. Hát mi sem illik jobban a hangulatomhoz! Gyerünk!
Volt egy gyilkosság, oké, az első (kb) 120 oldalon mégis úgy éreztem magam, hogy a jeges uppsalai utakon, folyamatosan kicsúszik alólam a lábam, és nem igazán értem, hogy az épp aktuális 26. szereplőnek a régi emlékei hogy jönnek már megint a képbe. Úgy éreztem magam, mint egy nyomozócsapat lelkes tagja? Nem. Inkább, mint egy karácsonyi angyalka, aki sorra kukkant a helyi emberek gondolataiba, ajándékötletért, de csak nyomasztó gondolatokat talál. Aztán már éppen utána akartam nézni ennek a Swedish Crime Academy díjnak, amikor az írónak eszébe jutott, hogy „kéne'má nyomozni”. Tehát be is lendült a nagyjából 30 fős nyomozó csapat. Na ezek már megin annyian vannak, mint a svédek, kezdtem gondolni, de szerencsére a végére teljesen kihámozódott, hogy kire érdemes figyelni az áldozatok, és nyomozók közül. Megjöttek a társadalomkritikai, és emberismereti magvas gondolatok, és a cselekmény is kezdett irányt venni.
A krimi szállal nem voltam maximálisan megelégedve, de ha úgy veszem, hogy ez egy skandikrimi sorozat pilotja volt, amiben megismerkedhettünk Ann Lindellel és társaival, üsse kavics megvesszük az első évadot!

5 hozzászólás
>!
anesz P
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Rájöttem, hogy a skandináv krimik nem az én világom. Lehet, hogy azért, mert Agatha Christie-n nőttem fel, de szerintem egy könyv legyen vagy krimi, vagy társadalmi problémákat taglaló könyv. Ezek a skandinávok, főleg a svédek összemossák a kettőt.
A vége is kicsit furcsa számomra. Szóval, kicsi vagyok én még ehhez…

>!
mate55 P
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Nem tudom, ki mit vár el egy krimi esetében, mit tart benne fontosnak. Kjell Erikson történetben minden a helyén van. Úgy gondolom, egyszerűségében rejlik az ereje. Nem magán a gyilkosságon van a hangsúly, hanem inkább a szereplők, nyomozók jelleme lett mélyrehatóan bemutatva. Minden karakter igazi emberi érzéseket képvisel.

>!
Edna_Purviance
Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Rendkívül gyenge krimi, rengeteg felesleges leírással. Kaotikus kezdet sok-sok névvel, akiknek a fele lényegtelen a történetet illetően. Lassan bontakozott ki, lassan hömpölygött előre, a vége pedig viszonylag gyorsan érkezett, ami már egyáltalán nem érdekelt.
Egy pillanatig sem tudtam izgulni rajta.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Pénz és szenvedély, itt volt a kutya elásva. Az emberek a pénz miatt vagy szerelmi csalódásukban esnek el a harcmezőn.
Haver hátradőlt. Létezik olyan társadalom, ahol nem a pénz irányít?

169. oldal

>!
robinson P

A tányér megremegett, neki koccant a pohárnak, ami felborult.

(első mondat)

>!
arsenal0522

– Tehát egy szadista dohányos után nyomozunk – összegezte Riis.
– Hát nem minden dohányos szadista valamennyire? – tette fel a kérdést Lundin.

39. oldal

>!
arsenal0522

Beatrice egyedül érkezett. Egy cseppet sem bánta. Halálhírrel beállítani egy hozzátartozóhoz, a legkeményebb volt az összes feladat közül.

32. oldal

>!
arsenal0522

Nem visel sminket, ettől valahogy mezítelen volt az arca.
Nagyon elcsigázottnak tűnt.

33. oldal

>!
Gooblin

Minél több holmi kerül a padlóra, annál közelebb a vég.

>!
arsenal0522

Bénító tisztánlátással fogta fel, hogy eltékozolta az életét, hogy a szavainak többé nincs súlya.

318. oldal

>!
robinson P

Leült a nappaliban, abba a fotelbe, amelyikben előző nap is gubbasztott. Akkor John ott ült vele szemben. Nem vette le a dzsekijét. John, akit kezdetektől fogva ismert. A legjobb barátja. Az egyetlen barátja, ha őszinte akart lenni. A gondolatra nem bírta visszafogni magát, elpityeredett.

46. oldal

>!
robinson P

Hirtelen átcikázott az agyán, hogy a gyilkos ebben a percben talán a reggeli újságot olvassa, pont, mint ő. Azzal a csekély különbséggel, hogy szemben vele és az újságírókkal számára minden világos. A gondolat bántotta Havert. Felállt és az ablakhoz ment. Havazott. Az utca túloldalán néhány ablakban égett a villany. Talán éppen ott van a gyilkos e lakások valamelyikében?

62. oldal

>!
robinson P

Berit a faliórára pillantott. Kilenc óra volt. Már késő. Tudta, hogy nagyon késő.

13. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Johan Theorin: A falon túl
Kristina Ohlsson: Mostohák
Camilla Läckberg: A kőfejtő
Camilla Grebe – Åsa Träff: A terapeuta
Camilla Läckberg: Jéghercegnő
Liza Marklund: Studio 69
Åsa Larsson: Kristálytemplom
Stieg Larsson: A tetovált lány
Karin Alvtegen: Árulás