Stephen ​Hawking élete és világa 18 csillagozás

Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága
Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa

„Üdvözlöm. ​Stephen Hawking vagyok: fizikus, kozmológus és álmodozó. Bár nem tudok mozogni, és számítógépen keresztül kell beszélnem, az elmém szabad.”

„Visszatekintve úgy tűnhet, hogy egy előre alaposan megtervezett menetrend szerint foglalkoztam a világegyetem eredetének és fejlődésének legjelentősebb problémáival. Ám valójában nem így történt. Nem volt előzetes tervem. Az a helyzet, hogy csak a saját orrom után mentem, és mindig azzal foglalkoztam, ami akkor éppen érdekesnek és megoldhatónak tűnt.”

Stephen Hawking korunk egyik legfigyelemreméltóbb alakja. Cambridge-i géniusz, a világszerte ünnepelt, ragyogó elméleti fizikus ösztönzést és bátorítást jelent mindazok számára, akik szemtanúi lehettek annak, milyen nagyszerű diadalt aratott mozgatóideg-sorvadása felett. Kitty Ferguson ebben a könyvében Hawking életét meséli el. Műve megírásához különleges segítséget kapott magától Hawkingtól, valamint közeli ismerőseitől és családjától.

A… (tovább)

Eredeti cím: Stephen Hawking. His Life and Work. The Story and Science of One of the Most Extraordinary, Celebrated, and Courageous Figures of Our Time.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Róla szól: Stephen Hawking

>!
Kossuth, Budapest, 2017
496 oldal · ISBN: 9789630990783
>!
Kossuth, Budapest, 2012
448 oldal · ISBN: 9789630970594 · Fordította: Sódor Ádám · Illusztrálta: Patrick Mulrey
>!
Kossuth, Budapest, 2012
530 oldal · ISBN: 9789630971157 · Fordította: Sódor Ádám

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Stephen Hawking


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 40


Kiemelt értékelések

adrica P>!
Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

„Adj valami olyat, ami Hawking munkásságával foglalkozik, és a hozzám hasonló humánagyú is képes felfogni, aki mindig levelezett fizika órán a pad alatt.” – álltam meg kémikus barátom könyvespolca előtt, a sornyi Hawking által írt és róla szóló kötetet nézegetve. Erre ideadta a „Hawking élete és világa” címűt, mondván, hogy talán ez. Az önérzetem egyből reklamálni akart, hogy azért fizika is legyen benne akkor már, ne csak bulvár, és különben is, minimum Az idő rövid történetét reméltem titokban. De mivel ez is elég vaskos könyv, úgy gondoltam, előbb inkább teszek egy próbát, hogy mégis mi van benne. Jól tettem.
Van ebben, kérem, fizika bőven, de követve a könyvben is sokszor emlegetett elvet, miszerint a képletek elriasztják az olvasót, képlet nincs. Szerencsére. Einstein relativitás-elméletének fejtegetésekor mondjuk majdnem feladtam, mondván, hogy én ehhez gyökér vagyok, de fent említett kémikus megnyugtatott, hogy azt ő sem érti teljesen, sőt, Einsteinen kívül igazából elég kevesen, úgyhogy onnantól kevésbé törekedtem a teljességre, inkább igyekeztem felfogni azt, ami még számomra is befogadható. A féreglyukaknál egyébként sűrűn hálás voltam a kiskori Sliders-rajongásomért, mert így legalább valami kép megjelent a fejemben aláfestésként, mikor el kellett képzelni a dolgot. :D
Komolyabbra fordítva: egyrészt nagyon szuper a könyv felépítése, mert mikor már megcsömörlene az egyszeri humánagyú az elméleti fizikától, akkor továbblépünk az életrajzi vonatkozásokban, és mire uncsivá válna a mikor-hová-ment-kivel-találkozott-kitüntetést-kapott-gyereke-született-stb, akkor belecsapunk megint a fizikába. És aminek külön örültem – bár nyilván sok szerepe van ebben annak, hogy a „szereplők” még élnek –, hogy egyáltalán nem bulváros. Tanítani kellene azt, ahogy annyira tipikusan állásfoglalásra késztető témákról, mint párkapcsolati problémák vagy válás, ilyen ítéletmentesen és korrektül nyilatkozik a(z egyik felet "képviselő") szerző. Mondjuk nem a Blikknél kéne tanítani, mert akkor csődbe mennének.
A másik dolog, amit sok embernek tanítani kellene, az a tudományos gondolkozás logikája. Hogy tudniillik a tudós a megfigyelések alapján hoz egy szabályt, de ha utána azt látja, hogy ettől a természetben eltérések vannak, akkor azt mondja, hogy a szabály hibás vagy kiegészítésre szorul. Nem pedig azt, hogy az adott jelenség „természetellenes”, mert nem felel meg a(z adott esetben ezer éve érvényben lévő) szabálynak. (lásd még: http://moly.hu/idezetek/537178) Nem ártana egyes humán körökben is nagyobb hangsúlyt fektetni erre a gondolkozásmódra.
Harmadrészt, amellett, hogy a fizika ilyen szintjei mennyivel izgalmasabbak annál, hogy „két egyenletes sebességgel egymás felé tartó kiskocsi súrlódása hogy aránylik a fajsúlyához”, ez azért nagyrészt filozófia is, ami meg megintcsak baromi izgalmas, és e helyütt kérdezném, ilyen dolgokat miért nem tanítanak legalább érintőlegesen középsuliban? Ha nekem mondták volna, hogy azért kell kiszámítanom a sűrűséget és beszámítanom a sebességet, hogy ezeket a dolgokat könnyebben megértsem, akkor mindjárt lelkesebb lettem volna. Egy kis ideig. :)

Richárd_T>!
Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Stephen Hawking rajongóknak kötelező olvasmány. Nagyon részletes. (Ez benne a jó.) Ha valaki előtte olvasta Az én rövid történetem című könyvét, akkor ez egy bővített, részletesebb leírás.
Sajnos a kevésbé ismert könyvek közé tartozik. Ha valakit érdekel a téma szemezgethet Roger Penrose, Michio Kaku, Stephen Hawking, Richard Feynmen, John David Barrow,
Brian Greene írásai közül is :)

Tipp: https://moly.hu/kiadok/akkord

Rééka>!
Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Lebilincselő, humoros, érdekfeszítő olvasmány


Népszerű idézetek

adrica P>!

Hawking szerint három okkal magyarázható az, hogy miért nem bukkantunk eddig idegen civilizációk nyomaira.
Egyrészt az élet kialakulásának valószínűsége még egy arra alkalmas bolygón is rendkívül kicsi lehet.
Másrészt, még ha ez a valószínűség nem is volna annyira kicsiny, annak valószínűsége talán már nem túl nagy, hogy ez az élet intelligens lények fejlődéséhez vezet. (Nem egyértelmű ma még, hogy az intelligencia növeli-e a hosszú távú túlélés esélyeit. Gondoljunk csak a baktériumokra és rovarokra.)
Harmadszor, a társadalomnak, amely eléri a rádiójelek kibocsátásához elengedhetetlen technológiai fejlettség szintjét, a birtokában van az atombomba vagy hasonló tömegpusztító fegyver kifejlesztéséhez szükséges tudás is, így akár el is pusztíthatja önmagát. Hawking szerint e harmadik felvetés beteges tréfa, de azt is hozzátette, hogy ha nem is semmisíti meg önmagát egy Földön kívüli társadalom, akkor is, tekintve a földi civilizációnk rövidségét a világegyetem korához képest, még mindig nem valószínű, hogy egy, az emberiséghez hasonló fejlettségi állapotban lévő idegen társadalomra bukkannánk. Az a civilizáció vagy sokkal primitívebb volna a miénknél, vagy sokkal fejlettebb, és így ők tekintenének bennünket reménytelenül primitívnek.
Hawking a második lehetőséget tartja a legvalószínűbbnek, vagyis azt, hogy nem az élet, hanem az értelmes élet kialakulása az igazán ritka. „Egyesek azt mondják, erre még a Földön is várnunk kell.” Miért mosolygunk ezen?

348. oldal, Negyedik rész - 2000-2011, 19 -Én midnig is kicsit más irányban haladtam (Kossuth, 2012)

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

lalazs>!

Ekkoriban Hawking már legalább két kontinensen volt hírhedt hajmeresztő kerekes székvezetési stílusáról. A hallgatók előresietve állították meg a Silver Streeten közlekedő autókat, teherautókat, kerékpárokat és a forgalom többi részvevőjét, hogy a vakmerő Hawking akadálytalanul haladhasson át elsőbbsége biztos tudatában. Barátai és családja attól tartottak, hogy Hawkingot előbb üti el egy teherautó, mint hogy a mozgatóideg-sorvadásba belehalna.

236. oldal

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Kapcsolódó szócikkek: Stephen Hawking
lalazs>!

A Cambridge University Press szerkesztői, akiknek Hawking korábban megmutatta könyve első kéziratváltozatát, figyelmeztették őt arra, hogy minden egyes képlet felére csökkenti az eladható példányszámot. Ezzel Guzzardi is egyetértett. Hawking végül egyetlen képletet hagyott a könyvben: Einstein híres E = mc2 formuláját. […]
A Time magazin 1990 augusztusában bejelentette, hogy Az idő rövid történetéből már több mint nyolcmillió példány kelt el, és továbbra is vásárolják. Mi lett volna, ha Hawking kihagyja még azt az egy egyenletet is!

206. oldal, 210. oldal - Támadás a reptéri könyvesboltok ellen

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

adrica P>!

Képzeljük magunkat újra egy idegen helyébe, akinek semmilyen tapasztalata nincs a világegyetemünkről. A mindenség elméletének birtokában azonban képesnek kellene lennünk a teljes világegyetem leírására, vagy nem? Bizonyára meg tudnánk jósolni a csillagok, bolygók, galaxisok, fekete lyukak és kvazárok létezését. De vajon előre tudnánk jelezni a Kentucky Derby jövő évi nyertesét vagy a jövő heti lottónyerőszámokat? Mennyire lehetnek konkrétak az előrejelzéseink? Nem túlságosan.
A teljes világegyetem tanulmányozásához szükséges összes adat feldolgozásához elképzelhetetlenül hatalmas kapacitású számítógép kellene. Hawking rámutat, hogy bár a kéttest-problémát – vagyis azt, hogy miként mozog két pontszerű test egymás gravitációs vonzása hatására – Newton gravitációelmélete alapján egzaktul meg tudjuk oldani, ám három testre már nem tudunk pontos megoldást adni. Ennek pedig nem az az oka, hogy Newton elmélete ne működne három testre, hanem mert a probléma matematikája túlságosan bonyolult. A valóságban pedig – mondanunk sem kell – háromnál sokkal több test létezik a világegyetemben.

33. oldal, Első rész - 1942-1975, 2 - Célunk nem kevesebb, mint teljes leírást adni a világegyetemről, amelyben élünk, A részletek előrejelzése (Kossuth, 2012)

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Kapcsolódó szócikkek: kvazár · Stephen Hawking
1 hozzászólás
lalazs>!

Ebben az időben történt, hogy más fiatal tagokkal együtt Hawkingot is felkérték, hogy vegyen részt Londonban Károly herceg Royal Societyba való beiktatási ceremóniáján. A herceg kíváncsi volt Hawking kerekes székére, aki a járgány tudását demonstrálva pörgött-forgott benne, miközben véletlenül áthajtott a herceg lábán. Hamarosan lábra kapott a pletyka, hogy a lábfejeken való áthajtás nem mindig teljesen véletlenül történik, és Hawking egyik nagy bánata, hogy soha életében nem volt lehetősége átgurulni Margaret Thatcher lábán. A fáma szerint, akik bosszantották Hawkingot, azok mind célponttá válhattak. „Gonosz híresztelés – reagált erre Hawking – , áthajtok a lábán annak, akitől még egyszer meghallom!”

135. oldal

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Altimiti>!

Semmi sem fogható a heuréka érzéséhez, amit akkor érzünk, amikor olyasvalamire jövünk rá, amit senki nem tudott még előttünk. Nem hasonlítanám a szexhez, de tovább tart.

344. oldal

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Anett_Takács>!

…egy végtelen számítási kapacitással bíró mindenható személy tudva a világegyetem összes fizikai törvényét, valamint ismerve egy adott pillanatban az univerzum minden részecskéjének helyét és mozgásállapotát, képes volna kiszámítani a világ állapotát tetszőleges múltbéli vagy jövőbeli pillanatra is.

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Anett_Takács>!

annak a valószínűsége, hogy egy olyan világegyetem, mint a miénk, egy ősrobbanáshoz hasonló esemény révén jött létre, rendkívül kicsi. Azt hiszem, ha a világegyetem eredetéről kezdünk beszélni, annak mindig vannak vallásos vonatkozásai.

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Anett_Takács>!

mind a mikroszkópikusan kicsiny dolgok, mind a kozmikus méretskálák világában tett felfedezéseink arra utalnak, hogy valamiféle körültekintő tervezésre, hihetetlen finomhangolásra volt szükség ahhoz, hogy a világegyetem az emberi élet számára alkalmas hely lehessen.

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága

Anett_Takács>!

Jelenleg nincs olyan fizikai elméletünk, mellyel kiszámítható lenne a gravitáció erőssége vagy az elektron töltése. Ezek önkényes paraméterek, melyek értékét kísérleti úton lehet megállapítani, ám látszólag gondosan lettek megválasztva, hogy lehetővé tegyék az általunk ismert élet kialakulását.

Kitty Ferguson: Stephen Hawking élete és világa Korunk egy kivételes, ünnepelt és rettenthetetlen személyiségének élete és tudományos munkássága


Hasonló könyvek címkék alapján

Hubert Mania: Isten mégis kockázik!
Richard P. Feynman: „Mit érdekel a mások véleménye?”
W. Bernard Carlson: Tesla
Velner András: Jedlik Ányos
Shelley Emling: Marie Curie és lányai
Paul Strathern: Newton
Albert Einstein: Hogyan látom a világot?
Carlo Rovelli: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk
Carlo Rovelli: Hét rövid fizikalecke
Vassy Zoltán: Schrödinger macskája és más történetek