Vadászkalandok ​Afrikában 13 csillagozás

Kittenberger Kálmán: Vadászkalandok Afrikában Kittenberger Kálmán: Vadászkalandok Afrikában Kittenberger Kálmán: Vadászkalandok Afrikában

A híres utazó ezekben az írásokban élményszerűen meséli el vadászkalandjait, az őserdő legkülönbözőbb állatfajtáinak elejtési módjait, az ezzel járó veszélyt, izgalmat. Az európai ember számára érdekes világ tárul az olvasó elé ezekből a színesen, lebilincselően megírt visszaemlékezésekből, olyannyira, hogy olvasás közben szinte ott érezzük magunkat az ember nem járta vadonban vagy Abesszínia, Szudán és Uganda regényes tájain. A népszerűen megírt könyv feledhetetlen olvasmány. A kötetet Szőnyi Gyula illusztrációi díszitik.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1959
244 oldal · puhatáblás · Illusztrálta: Szőnyi Gyula
>!
248 oldal · puhatáblás
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1955
278 oldal · puhatáblás

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Kittenberger Kálmán: Vadászkalandok Afrikában

Ez a kötet 1955-ben került kiadásra, s egy új, a Bosnyákon megjelent könyvértékesítő kínálatában találtam rá. Magyar-román közös kiadás szép állapotban.
Kittenberger nagy vágya: a vadászat 1903 évben vált valóra először ugyanis: preparátorként részt vehetett Damaszkin Arzén bácskai földbirtokos afrikai vadászkirándulásán, sőt a Nemzeti Múzeumtól egy esztendei fizetést kapott. Kittenberger cserébe vállalta, hogy – megfelelő térítés ellenében – állatokat gyűjt az intézmény állattára számára. Naplója egy részének átírata került elsőként a válogatott kötetbe. Az expedíció az év elején érkezett Afrikába, de Damaszkin hamarosan hazautazott, magára hagyva a maláriás, magas láztól szenvedő Kittenbergert. A vadász felgyógyulása után vadállatok befogásából tartotta fenn magát, és a megállapodásnak megfelelően sokáig a múzeum részére is feladta az értékes anyagokkal teli ládákat. Egy idő után ráunt, hogy fizetségül itthonról egy fillért sem kap, s mérgében jobb keze középső ujjpercét is haza küldte, amelyet egy vadászat közbeni támadás alatt egy oroszlán szakított le. (Állítólag a formalinban őrzött darab ma is megvan.) Afrikai éveiről fordulatokban bővelkedő, izgalmas, majdhogynem „skandináv stílusban” írt, ugyanakkor rendkívül olvasmányos, eredeti afrikai kifejezésekkel gazdagított könyvéből szerezhetünk ismereteket. Engem – bár irtózom a vadászat gondolatától is – magával ragadott.
E kötet vadászati szakkönyvként is forgatható, hisz egyes fejezetei kifejezetten egy-egy nagyvad vadászatának speciális ismereteit taglalja. Kittenberger – igazi úriemberként, vérbeli vadászként – már nagyon korán jelezte a későbbi jövőt, amelyben az autóval éjszaka vadászó ember már olyan sportszerűtlen előnyre tesz szert a vadakkal szemben, ami a sportvadászat szempontjából elítélhető. Főként ha a modern körülményeket a maszájok puszta lándzsás-pajzsos eseményeihez hasonlítjuk, amelyekkel nyájaikat védték. Szóval egy régi világ – és irigylésre méltó gondolkodás, magatartás – elevenedik meg a kötet lapjain, amelyet ma is érdemes forgatni.


Népszerű idézetek

Bla IP>!

Sokszor hallottam és még többször olvastam, hogy a támadó oroszlánt éppen ugrása közben – a híres oroszlánugrás közben – érte a bátor vadász halálos lövése. Gyermekkoromban áhitattal olvastam ezeket a hőstetteket… A támadó oroszlán nem ugrik hanem ráront az emberre, ezt sok hiteles helyről hallottam, fedi az én tapasztalataimat is, pedig elég gyakran volt részem oroszlán-támadásban és kétszer láttam támadó oroszlánt embert is leütni.

34. oldal

Bla IP>!

Hátra pillantottam emberemre – még hörgött mind a három oroszlán –, Pandasáró félelemtől remegve, kitágult pillákkal bámult felém. Soha életemben nem láttam egy emberi arcon a félelmet oly drasztikusan kiülni, mint ekkor az övén.

57. oldal

Bla IP>!

Nemsokára visszamentünk a lelőtt bajnokhoz. Most egy kedves kép tárul elénk. Egy törpegazella suta közeledik egyre kíváncsibban a lelőtt felé. Vagy 20 lépésre megáll tőle, aztán nézi-nézi kíváncsian, a kíváncsiságtól hol egyik, hol másik lábát emeli fel, majd fejét fordítja egész oldalra a nagy csodálkozás….Különben érzéketlen négereim is mosolyognak e furcsa látványon, és a tábortüzeknél még sokáig tárgyalják a „szvala nazimu”, az „őrült gazella” esetét.

53. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Varga Csaba: Ahol a vaddisznó jár
Fekete István: Őszi vásár
Fekete István: Vadászelbeszélések
Marilyn Miller: A felejtés útján
Fekete István: Egy szem kukorica
Fekete István: Tarka rét
Lángh Júlia: Közel Afrikához
Fekete István: Öreg utakon
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában
Fekete István: Ködös utak