ÁVH 1 csillagozás

Egy terrorszervezet története
Kiszely Gábor: ÁVH

A ​több nagysikerű könyv szerzőjeként ismertté vált Kiszely Gábor egyedülálló tényfeltáró munkájában jórészt még közzé nem tett dokumentumok alapján mutatja be a maga valóságában a Rákosi-rendszer erőszakszervezetét.
Még be sem fejeződött a második világháború, Budán még dörögtek a fegyverek, amikor a Magyar Kommunista Párt – a diktatúra nem is oly távoli kiépítésének érdekében- már gondoskodott saját politikai rendőrségének felállításáról. Vezetőjének a jó előre kiszemelték Péter Gábor szabósegédet, aki mkinden képzeletet felülmúló módszerekkel igyekezett meghálálni a bizalmat, az ölébe hulló vezérőrnagyi rangot.
A kronológiai sorrendben rendezett dokumentumokból sugárzik a kor szelleme, jól érzékelhető és érthető az a gyűlölet, amely ezt a terrorszervezetet a lakosság részéről körülvette.
A tényfeltáró dokumentumok bemutatásával egyidejűleg a szerző átfogó képet ad a magyar nép fél évszázados megpróbáltatásairól: külön fejezet foglalkozik az egyházüldözéssel, a… (tovább)

>!
Korona, Budapest, 2000
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639191787

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Daniel_Cserhalmi IP>!
Kiszely Gábor: ÁVH

Kiszely Gábor: ÁVH Egy terrorszervezet története

Elég nehéz olvasmány, és ezt kivételesen nem a témájára értem. A cím kicsit megtévesztő, hisz az ÁVH történetét valójában pár rövid fejezetben összefoglalja, a könyv hátralevő részében inkább esettanulmányok olvashatóak, amik a kor nagy koncepciós ügyeit veszik górcső alá. A baj azzal van, hogy túlságosan is részletes. Minden fejezethez vagy 20 oldalnyi lábjegyzet tartozik, ami nehezíti az olvasást. Néhol a lábjegyzetekben olvasottak teljesen feleslegesek, máshol pont érdekesebbek, minta főszöveg. Ugyanakkor a tengernyi információ között elveszik a lényeg. Elég sok, a témába vágó könyv elolvasása után mondom ezt. Ami mégis érdekessé teszi, hogy ebben található nagy mennyiségben tartalmaz szövegeket eredeti jelentésekből, levelekből, szóval kellően hitelessé teszi a könyvet. A kevesebb ugyanakkor több lett volna.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kati Marton: A kém
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Rónay György: A párduc és a gödölye
Horváth Csaba: Magyarország 1944-től napjainkig
Bálint László: Üldözők és üldözöttek
Marschalkó Lajos: Egyedül Sztalin ellen
Rózsás János: Keserű ifjúság / Éltető reménység
Koltai Gábor: Akik a „Párt” ellen vétkeztek
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Paizs Gábor (szerk.): Rajk per