Így ​élt Móricz Zsigmond 12 csillagozás

Kiss Tamás: Így élt Móricz Zsigmond

A Magyar Irodalmi Lexikon két hosszú hasábon sorolja fel Móricz Zsigmond műveinek bibliográfiáját és egy egész hasábon az íróról szóló tanulmányok és művek jegyzékét. Mit nyújthat ezek után egy ilyen rövid életrajz erről a rendkívül gazdag pályáról és életműről? Egy nagyon színes portrét, amely elénk állítja az embert, a XX. század magyar életének nagy krónikását, a kisemberek szószólóját, irodalmunk egyik legnagyobb alakját. Kiss Tamás hasznos és szórakoztató írását, amely most második kiadásban jelenik meg, szép és gazdag képanyag illusztrálja.

Eredeti megjelenés éve: 1979

Róla szól: Móricz Zsigmond

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Így élt… Móra

>!
Móra, 1986
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631139093
>!
Móra, Budapest, 1979
196 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631116727

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Fermina>!
Kiss Tamás: Így élt Móricz Zsigmond

A szegények írója maradt akkor is, amikor meggazdagodott. Felismerte mi a probléma a való életről szóló irodalom népszerűtlenségének: hogy a többség akinek van pénze az értéktelen „happy end” szennykönyveket veszi, mert a való élet fájdalmaival nem akarnak szembenézni. A szegénynek pedig nem futja könyvre, örül ha van mit enni. Ez a probléma ma is él…
Vállalta egész életében, hogy az igazat írja, azt ami fáj, ezért sok megaláztatást és visszautasítást kellett elviselnie a háború évei alatt. Mindene az írás, mindene a könyv. Példa, ember, nagybetűs a szememben.

Florentino>!
Kiss Tamás: Így élt Móricz Zsigmond

Hirtelen nem is tudom mit írjak, Móricz élete története letehetetlen olvasmány volt számomra. Kedvet kaptam hogy könyveit novelláit elolvassam.
A könyvet 1979ben édesanyám kapta iskolai dicséretként a kitűnő tanulmányi eredményéért. Tehát ez idö óta ott hever a polcon. Ha előbb tudtam volna milyen kincs rejtőzik ott, nem vártam volna hogy elolvassam. Sírva, libabőrrel lapozva olvastam végig. Sokat ad, lendületet érzek magamban e könyv hatására. Köszönöm! 5 a csillag!

Hester>!
Kiss Tamás: Így élt Móricz Zsigmond

Imádtam, újra el kellene olvasni. Úgy éreztem általános iskolában, hogy egyidejűleg olvasva a móricz-i elbeszéléseket az önéletrajzzal, megértem a mondanivalót is. Annál is inkább, mivel a Hét krajcár olyan szomorúsággal töltött el, hogy meg akartam bizonyosodni: csak kitalált történet…….
Az Így élt sorozatban én sosem csalódtam, mindig segített a felkészülésben (gimnáziumban), többet is olvastam, de valamiért Móricz a kedvencem!

dragut>!
Kiss Tamás: Így élt Móricz Zsigmond

Nagyon szeretem az ÍGY ÉLT sorozatot, az íróról is sok érdekességet tudtam meg.


Népszerű idézetek

Fermina>!

Móriczot elkeserítette az Árvácska kritikai visszhangja.
Azt írták róla, hogy „nagyon szép”, és hogy „nagyon kedves írás.”
Nem szép! – válaszolt Móricz több cikkében a kritikákra.
Ahol az embert megalázzák, a társadalmi igazságot sárba tiporják, ott nincs szép. Ott „fáj!” van és „jaj” van. A szép ott kezdődik ahol a jaj véget ér, és az életöröm csatakiáltása veszi át a szót.

187. oldal

Fermina>!

[…] igen késő volt, huszonnyolc éves korom után, mikor rájöttem, hogy voltaképpen csak azt lehet írni, ami fáj. Ami megsebzi az embert.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: írás
Fermina>!

Különös, nehezen megfogalmazható kapcsolat az övék. Mikor az egyik azt csodálja a másikban, ami belőle hiányzik.
Ady Móriczban – a zömök, erős kis magyart. Móricz Adyban – a lángoló, gyújtó szellemet.

83. oldal

Fermina>!

„Összes eddigi munkáimat már eddig is szinte csak előkészületnek tekintettem e nagy cél felé: hogy a magyar népnek elvigyem az írás kenyerét és sóját.”

128. oldal

Florentino>!

A világ legnagyobb kincse az ő szemében: a könyv.

37. oldal

Florentino>!

És akkor jött egy lány, aki beleszeretett a suta, borzas, félszeg, csöndes, szegény-szagú fiúba. És az egyetlen lány, aki életemben imponált nekem, mert eszes volt, pontosan olyan eszes, mint egy korombeli fiú. Ugyanannyi iskolát végzett, mint én, ugyanúgy lehetett vele beszélnem bármily elméleti kérdésről, mint egyetemi társaimmal – holott addig minden lány, akit megismertem, üres, hiú, bögyösködő, nevetgélő, szellemileg jelentéktelen nőcske volt…
És ez a lány szép volt,gyönyörű volt, almavirágszínű, karcsú, sötét szemű, finom ajkú, szép lábú, furcsa lebbenő lépésű, fejét előredugta, és belenézet zavartalanul a dolgokba. És engem inspirált. Neki írtam, rá gondoltam, előtte produkáltam magam…

65-66. oldal

Fermina>!

Nem vele történt meg minden, amit megírt, hanem inkább benne. A lelkében, érzéseiben, formáló képzeletében. Ő csak hagyta magára hatni a látottakat, a tapasztaltakat, és megtelt velük.

5. oldal

Fermina>!

…A Nyilas Misi tragédiájában nem a debreceni kollégium szenvedéseit írtam meg, hanem a kommün alatt és után elszenvedett dolgokat… Én akkor egy rettenetes vihar áldozata voltam. Valami olyan naiv és gyermekes szenvedésen mentem át, hogy csak a gyermeki szív rejtelmei közt tudtam megmutatni azt amit éreztem. Nekem a debreceni tanárokkal sosem volt ilyen bajom vagy tapasztalatom […]

116. oldal

Florentino>!

Nehéz magyar írónak lenni! De azért azt hiszem mégis az leszek!
Ha a földben fekvő magnak csírája támad, bár kemény rögök fekszik meg a talajt, még sem semmisül meg a termő erő, rézsút keres kibúvó utakat.

60. oldal

Florentino>!

Műveinek első olvasója: felesége. Janka úgy rendezi be férje körül az életet, hogy nyugodtan dolgozhassék. De ez még nem minden. Aki annyira bízott férje tehetségében, nem csak élettársa tudott lenni, hanem munkatársa is az írónak. Kérlelhetetlen bíráló is volt. Mögéjük látott Móricz írásainak: ismerte férje minden érzését, lelke rezdüléseit. Még az alakokat is: hogyan lépnek be az életből az írásba, alakulnak, találnak új életformákra. Jankára tehát nagy szüksége volt, mert lendítő és fegyelmező erő tudott lenni egyszerre. Mellette erősödött Móricz írói jelleme, és nőhetett igazán nagy íróvá. Mondta is Móricz sokszor, hogy munkáira rá lehetne írni: „írták”. Persze nem arról van szó. mintha a felesége az ő írásaiba belejavított volna. Nem Janka nem írt bele egy sort sem egyik Móricz regénybe sem. De nem is tapsolt nekik : kemény bírálatával bőszítette az írót az igazságra, a bátorságra, a szebbnél szebb írásokra.
Szerelmes szövetséges volt életre-halálra. Ellenszegülő vetélytárs, akinek hatása alól sohasem tudott menekülni.

88-89. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.
Sas Péter: Kós Károly képeskönyv
Szabó Ede: Krúdy Gyula
Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora
Szendrey Júlia: Szendrey Júlia élete, naplója, levelei és halálos ágyán tett vallomása
Illyés Gyula: Tűz vagyok…
Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben
Sherwin B. Nuland: Fertőző gyógyítók