Kiss Péter (szerk.) · Molnár István Géza (szerk.) · Tóth László (szerk.)

Képeslapok ​és fotók a 20. századi Egerről 3 csillagozás

Kiss Péter – Molnár István Géza – Tóth László (szerk.): Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről

A kötet alkotói egy múltidéző sétára invitálják a kedves olvasót. Az album képeslap- és fotóanyaga a 20. századi Egert mutatja be, magába foglalva egy évszázad eseményeit és jellegzetességeit. Tóth László gyűjteményének értékes, különleges képeslapjai az 1900-as évek elejétől mutatják be Eger jól ismert arcát, tereit, épületeit, nevezetességeit, majd a továbbiakban az 1960-as és 1970-es évekbeli Eger került fókuszba. Molnár István Géza fotóművész kiváló érzékkel találta meg a kor legjellemzőbb mozzanatait és képei ma már kordokumentumnak tekinthetőek. Nagy gonddal és művészi hozzáértéssel számos olyan épületet, utcarészletet, városi eseményt örökített meg, amelyekre már csak e felvételek segítségével emlékezhetünk.

>!
Konturs, Eger, 2013
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638939142

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Gelso P>!
Kiss Péter – Molnár István Géza – Tóth László (szerk.): Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről

Csodálatos Könyv, gyönyörű kivitelezésben.
Érdekes volt látni azt a környezetet és városképet, városkép részleteket, amelyeket még a polgári világ hagyott ránk, azokat az épületeket, amelyeket mi már nem az igazi és eredeti szerepükben és funkcióikban ismerhettünk meg, és amelyeket már egyáltalán nem láthattunk a „városrendezésnek köszönhetően”.
Élményt jelentett azoknak az épületeknek a böngészése is, amelyek 45 utáni időszakban épültek, és amelyeket már én is láthattam egriként, és amelyeket manapság már én sem az eredetiként megismert szerepben láthatok manapság.
Igazi időutazás egy magamfajta „fiatalnak” is, hát még a töritanáromnak, vagy Eszterházy Károlynak, aki azon kívül, hogy a Főiskola épületét építtette, a Dohánygyár területét adományozta a városnak, Dr. Gross Józsefnek, akinek villája volt Eger belvárosában, Kánitz Dezsőnek, aki pénzintézetet alapított Egerben, de akár az Angolkisasszonyoknak is, akik iskolát alapítottak és vezetettek, ill. vezetnek újra Egerben; de ne hagyjuk ki Gárdonyit sem, aki nem „Csak a teste”-t hagyományozta a városnak, vagy akár Bárány Istvánt vagy Bitskey testvéreket akik tágra nyitott szemmel csodálnák meg ma a Makovecz uszodát…
Sorolhatnám vég nélkül a példákat – nekem nagy élményt nyújtott a könyv, igazi időutazást képekben.
Szívből jövő köszönet a kölcsönzésért @pwz-nek, és @encus625-nak, aki elhozta és visszajuttatja majd eredeti tulajdonosának. :-)

encus625 P>!
Kiss Péter – Molnár István Géza – Tóth László (szerk.): Képeslapok és fotók a 20. századi Egerről

Ez az a tipikus album, ami ha 3x ilyen vastag lenne, akkor is végignézném szépen lassan. Nagyon jó válogatás a régi egri képeslapokból és a 45 utáni fotókból. Sok ismerős volt, (van egy gyűjtemény hasonló képekből a FB-on is), de amiket először láttam, azokat is nagyon megkedveltem, pl. a 2 kávéházas fotót is. Épp néhány napja sétáltunk a belvárosból hazafelé a férjemmel haza, és néhány épület eléggé kirítt a környezetből, ahogy meg is állapítottuk. Ezeket építés közben vagy az eredetijét pedig tegnap este megtaláltam az albumban. Azokat a képeket is szívesen nézegettük, aminek a környékén mi is élünk. Sok kép azért értékes, mert olyan részlet van rajta a városból, ami már nincs meg sajnos, helyette valami szocreál szörnyűség épült. Nagyon szerettem lapozgatni, az információkat összeszedni a képek mellé írt szövegből. Kell egy saját példány is!!
Köszönet @pwz-nek a kölcsönzésért. :)

>!
Konturs, Eger, 2013
180 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638939142
5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

B. Gál Edit – Guszmanné Nagy Ágnes: Gyöngyös régi képeslapokon
Farkas György: Így éltünk a vas és acél országában
Horváth Miklós – Szikits Péter: Budapest 1956
Lisztóczky László – Tóth László (szerk.): Eger régi képeslapokon
Gyurgyák János – Környei Anikó – Saly Noémi (szerk.): Élet a régi Magyarországon
Csizmadia László – Szelényi Károly: Egri borok könyve
Hekeli Sándor: A cukrász
Kapor Elemér: Kisváros a felhők fölött
Csipes Antal: Dobó István élete és szerepe Magyarország XVI. századi történetében
Jalsovszky Katalin – Tomsics Emőke: A tegnap világa