Balaton 20 csillagozás

Kiss Noémi: Balaton

„Az NDK-val együtt tűnt el a Balaton. Az augusztusi vihar elfújta a strandunk forró lángosainak szagát. A felhők, akár tépett szélű, fehér papírszalvéták ültek a hullámzó víz fölött. Minden vad volt, és húsbavágóan mulandó.”
Balaton-part, forró nyár, nyolcvanas évek. Egy kislányt a nagyapja úszni tanít. Mikor elhagyják a stéget, a nádas szélén egy hullát találnak. Ahogy Kiss Noémi többi erőteljes Balaton-novellájában, itt is a felfedezés izgalma és a szorongás felkavaró érzései keverednek. A szocializmus gazdagjainak és kisembereinek nyári világa mellett bepillanthatunk a legszegényebbek életébe, és átélhetővé válik a kor várakozó, feszült csendje… Víkendházak, pulóverpiac, mólók. A nyaralás önfeledt öröme mellett megbicsaklott sorsokat, bűnöket, titkokat és hazugságokat mos partra a víz. A Balaton a szabadságvágy könyve.

Kiss Noémi 1974-ben született, író, kritikus, tanár.

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2020
144 oldal · ISBN: 9789631425710
>!
Magvető, Budapest, 2020
144 oldal · ISBN: 9789631440393

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett_Kapocsi P>!
Kiss Noémi: Balaton

Hatalmas csalódás volt ez a novelláskötet. Tudom, hogy ez egy teljesen elfogult álláspont, de a Balaton nem (csak) ilyen(volt). Vagyis főként nem ilyen, mint ezekben a novellákban. Kiss Noémi ugyanis a kötet mind a 14 novellájában a csillogó víztükör alatti mocsarat, a zavaros, iszapos posványt tárja az olvasó elé. Nem is lenne ezzel gond, de összességében rám nagyon nyomasztóan hatott, és őszintén szólva már eléggé unom is, hogy a kortárs magyar novellák mindig ilyen érfelvágósak, soha sehol még a boldogság reményének szikrája sem csillan fel. Nyomor, szegénység, mutyizások, alkoholizmus, öngyilkosság, szexuális zaklatás. Persze van egy-két utalás az önfeledt gyerekkora is, de azok is mindig olyanok, hogy inkább szánni való, mintsem jóleső emlékek. A novellák egyébként egyesével nézve szinte semmilyen nyomot nem hagytak bennem. Pedig egytől egyig választékos nyelvezettel és érzékletes (néhol már túlságosan is) leírásokkal teli jól megszerkesztett novellák ezek, de mégsem éreztem egyiknél sem semmi kiemelkedőt. Olyan igazán se nem túl jó, se nem rossz, egynek elmegy, de már két nappal később nem tudnám egyik sztorit sem megkülönböztetni a másiktól. Nyilván ez most egy eléggé szubjektív nézőpontú értékelés és teljes mértékben elfogadom, hogy Kiss Noémi a Balaton és a szocializmus végnapjainak kifejezetten az árnyoldalait szerette volna megmutatni, viszont ebben az esetben sem a cím, sem a borító nem volt éppen szerencsés választás.

8 hozzászólás
gabona>!
Kiss Noémi: Balaton

Nagyon érdekes volt ezt a novelláskötetet olvasni. A vidám hangulatot árasztó (pardon), kedves, bennem csupa jó érzést keltő borító mögött azonban tizennégy cseppet sem vidám vagy éppen laza történet bújik meg. Mindaz, amit az ember egy Balatonnal fémjelzett fikciós kötettől várna – nyár, napsütés, lángos, fröccs, irritáló diszkózene, turisták, stb. – legfeljebb nyomokban van itt. Persze ezzel semmi probléma nincs, sőt – ha az ellenkező hatás elérése volt a cél, sikerült végrehajtani, de összességében ez azért egy elég nyomasztó csokor volt, még ha fontos szerepet is játszott majd minden szövegben a magyar tenger.

A szövegek azonban nagyon erősek: érzékletes leírások, jól megírt, vegyes hosszúságú történetek különféle témákban, néha kicsit hasonló sorsú szereplőkkel, s a Balatonnal, mint szervező erővel. A legjobban az utolsó előtti, nyomozós sztori tetszett, de igazán gyenge egyébként talán nincs is, legfeljebb túl rövid. A pozitív hangulatot pár szövegben azért szívesen elviseltem volna, túl sok itt a köldöknézegetés.

>!
Magvető, Budapest, 2020
144 oldal · ISBN: 9789631425710
volgyi_anna I>!
Kiss Noémi: Balaton

Érdekes volt a kettősség, ami végigvonult a viszonylag rövid, 120 oldalas köteten: nyár, forróság, a gyermekkor apró örömei, de nyomasztó elemek is (bőven) tarkították a szöveget, mint pl. halál, gyilkosság, szegénység, zátonyra futott emberi sorsok.
Tetszettek a novellák, talán mert igencsak összhangban álltak az ízlésemmel. Szívesen olvasok a retró magyar létről, főleg ha a történet vízközelben kap helyet, plusz örül az agyam, ha gazdag szókincsre talál, és itt az is teljesen rendben volt.
Viszont annak ellenére hiányoltam legalább 1-2 boldog elbeszélést – ami valamilyen pozitív eseményt állít fókuszba –, hogy ez a magyar szépirodalomban igen ritkán fordul elő.

Lázárné_Csernus_Anikó>!
Kiss Noémi: Balaton

A borító teljesen becsapott és félrevezetett, azt hittem, hogy könnyed nyári olvasmány. Pont a Balaton északi partján nyaraltam, amikor elkezdtem olvasni egy esős napon, pont erre az időszakra ajánlom. Borongós, mélabús az egész kötet alaphangulata. Egy-két novellánál éreztem, hogy „beleerőszakolta” a balatoni tájat háttérnek, de feleslegesen, mert máshol is megállta volna a helyét a történet. Az igazságügyi orvosszakértő nagypapa emlékei kifejezetten tetszettek. Még így is tetszett, hogy teljesen mást kaptam, mint amit vártam.

Incelka>!
Kiss Noémi: Balaton

Csak azért 4,5 csillag, mert még olvastam volna több sztorit.
Kifejezetten szerettem, hogy több történetben van Kőbányáról is említés, ahová vidékiként 4 éve költöztem. A Balaton és Kőbánya számomra mai napig jól ábrázolhatóvá teszik a szocializmust, hiszen 29 évesen én csak elképzelni tudom azt a korszakot.
Írják a kommentek, hogy lehetne „vidámabb”…számomra van benne sok olyan elem, amitől mosolyoghatnékom volt, mert bár nem a Balcsin nyaraltam minden nyáron, de felidézték a nagymamámnál töltött nyarakat az uncsitesókkal.
Számomra ez a könyv elsősorban a hangulata és nem a történetek tartalma miatt egy csodálatos lenyomata a múltnak.
A történetek komolyak és ebből a szempontból vizsgálva picit más a perspektíva, mondhatni kevésbé derűs. Szülők, nagyszülők elbeszéléseiből visszaemlékezve, bizony sok elemet rá tudok belőlük vetíteni a saját családfámra,ami még realisztikusabbá teszi a kötetet.
Olyan kevés az a szókincs, amivel le tudom írni azt, hogy milyen összetett érzéseket hagyott bennem ez a könyv. Emlékezetes marad….
Olvassátok el, ha van egy kellemes nyár végi szabad délutánotok a szőlőlugas alatt a hintaszékben egy limonádéval. :)

1 hozzászólás
pillangóutca>!
Kiss Noémi: Balaton

Kedvenc: Horgok és démonok, Kanálislány és ami előtte van! 14 novella a balaton-parti viszonyokról, ami nem is annyira a part, mint inkább egy magyar gyerekkor a 80-as évekből.

katinyka_kati>!
Kiss Noémi: Balaton

Az elején vidáman indul, de aztán lehúz az iszapba, erős történetek, eredeti kötet terv, jól össze van rakva, egész este olvastam, éjjel háromig, a borító felidézi a nyolcvanas éveket, amikor szódásszifon volt a kredencen, Nenát hallgattunk, kockacukrot adtak az üvegpoharas kávéhoz az Utasellátóban a Szabadi állomáson. Erős irodalom, megrázó.

Kisgubanc>!
Kiss Noémi: Balaton

Balaton rajongóként valami egész másra számítottam, ezek a novellák nekem túl komorak, sokszor depresszív hangulatúak voltak. Nekem már a tó látványa is csordultig tölti a szívem, itt azonban búskomor, csalódott emberek sétáltak a partján, és nem vették észre a helyszín szépségét. Szeptember elején még ott akartam lenni egy kicsit a víznél olvasás közben, érezni az illatokat, hallani a hangokat, de a könyv inkább eltávolított az én Balatonomtól.

Francesca>!
Kiss Noémi: Balaton

Miközben nem kérdés, hogy erős novellák ezek, dühösnek, becsapottnak és csalódottnak is éreztem magam a könyv olvasásakor. A dühöm a könyv vidám, nosztalgikus érzéseket keltő külseje és a komor beltartalom között feszülő ellentét miatt volt. Olyan volt ez kicsit nekem, mint amikor egy teljesen érdektelen hírnek egy felfújt címet adnak, én meg bedőlök és lekattintom. És sajnos ez a dühöm végig kitartott, mert akárhányszor újra kezembe vettem a könyvet és ránéztem, eszembe jutott ez a disszonancia.

A csalódottságomról Kiss Noémi nem tehet, hisz ő a saját 80-as évekbeli Balatonját és annak szereplőit írhatta csak meg. Nekem, aki a szerzővel egy generáció vagyok, de a Balatonra születtem, ott nőttem fel, nyilván más élményeim voltak a 80-as évekbeli Balatonról, mint a nyaralósoknak. Ebből kifolyólag nem is igazán találtam az én Balatonomat a szereplőkben és a történetekben.

Mindemellett erős kötet ez, néhol gyomorszorító. A kedvencem a Horgok és démonok. Nagyapáról szívesen olvastam volna még többet, közel került a szívemhez.

moliva>!
Kiss Noémi: Balaton

Nagyon szeretem a Balatont, talán ezért túl sokat vártam, vagy a borító tévesztett meg… csalódás.


Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Régi, gyerekkori emlékem, ahogy nagyapám hanyatt fekszik a stégen egy gyékényen, kezében könyvet tart a tűző nap felé. Sok Balzacot olvasott, Zolát, Mikszáth Kálmánt.

35. oldal, A stég (Magvető, 2020)

shadowhunter1975 P>!

Elkezdődik a nyár, kinyitjuk a splattetákat. A tavalyi döglött legyeket kiseperjük, a hajót vízre tesszük, a bicikli kerekeit felfújjuk. A kertet végigtúrták a földikutyák, túl későn jöttünk ki az idén, az orgonán alig volt már virág, eltűntek a méhek, de a nyárfa vattája cserébe már behavazta a kertet, csupa szösz a kapubejáró.

35. oldal, A stég (Magvető, 2020)

shadowhunter1975 P>!

Réges-régen, amikor még a magyarok nem voltak itt, vagy még annál is régebben, a Bakonyban két óriáscsalád lakott. A családfők egyszer valamin összevesztek. Az asszonyok próbálták őket szétválasztani, de amikor a férfiak a bunkót a kezükbe vették, úgy megijedtek, hogy gyermekeikkel kimenekültek a Bakony szélére. Elkezdtek fájdalmasan könnyezni. Könnycseppjeikből egy nagy tócsa keletkezett. A tócsából pedig egy tó növekedett.

5. oldal (Magvető, 2020)

shadowhunter1975 P>!

Anyám utálja a kisdobosokat, a tanítókat, az igazgatót és az Internacionálét, azt gyűlöli, teljes szívéből, és Kádár Jánost is.

26. oldal, Piócák (Magvető, 2020)

Francesca>!

Balatoni ember sosem megy be délben, a tűző napon a tóba, augusztus közepén.

40. (A stég)

Francesca>!

Az olvasás volt számára az egyetlen menekülési út az akkori Magyarországról. Spanyol lovagregényeket és Mikszáthot falt, máskor hosszú Jókait. Lovakról és díszegyenruhákról. Hogy minél tovább tartson, az volt a lényeg.

109. (Horgok és démonok)

Francesca>!

Én nem tudtam, hogy bármit is fel lehet adni. Mi az edzésen az uszodában mást tanultunk. Addig hajtottunk, amíg bele nem haltunk. Hánytunk nemegyszer. A végsőkig menni, az élet nem számít, csak a győzelem. A testnek nem volt jelentősége. A test nem lehet akadály. A csont, az inak vagy az izom. Viszont nyerni a népköztársaságért kötelesség.

110. (Horgok és démonok)

Francesca>!

Mindig akad valaki, aki vihog egy temetésen.

103. (Horgok és démonok)

Francesca>!

Anyám vett nekem egy pléhkrisztust, és betette a párnám alá. Az majd megvéd a gonosz emberektől és az intézettől. Nehogy elmondjam bárkinek a kommunista iskolában, hogy nekünk van Krisztusunk az ágyban.

29. (Piócák)

Francesca>!

A Volkswagennél dolgozott, teológusból értékesítési tanácsadó lett. És azt mondta mindig, azért az új autóknak jobb illata van, mint a pléhkrisztusoknak.

117. (Horgok és démonok)


Hasonló könyvek címkék alapján

Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben
Hubai Gruber Miklós: Hajoljunk közelebb egymáshoz
Kardos György (szerk.): Körkép 80
Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese
Gál Soma: Sármesék
Podmaniczky Szilárd: Balatoni világok
Örkény István: Babik / Egy négykezes regény tanulságos története
Bernáth Aurél: Gólyáról, Helgáról, halálról
Ardamica Ferenc: Tejszínhabos halál
Hartay Csaba: Rajongók voltunk