Régmúlt ​napok fénye 16 csillagozás

Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye

Budapest, ​1949 A fiatal és ambiciózus Bárdossy Rebekának döntenie kell, hogy a tehetséges, ám nincstelen festő szerelmét viszonozza, vagy a tehetős és jó kapcsolatokkal bíró Breitner professzor udvarlását fogadja el. Gondtalan életére azonban nemcsak ez az érzelmi dilemma vet árnyat, hanem az egyre fokozódó Rákosi-diktatúra is… Vajon képes lemondani az álmairól, és helytállni a történelem viharai közepette?
Berlin, 2017 A fiatal és sikeres galériatulajdonos Anna megtudja, hogy gyermeket vár. Nehéz döntés előtt áll, s ráadásul egy titokzatos férfi is felkeresi berlini galériájában. Az ügyvéd a nagyanyja, Bárdossy Rebeka negyvenes évek végén készült portréját nyújtja át neki. A festmény eredetét kutatva Anna régmúlt idők családi titkainak ered nyomába, hogy utazásának végén nem várt kérdésekre is választ kapjon.
Nikoletta Kiss regényében Budapest, Berlin és Bécs, illetve a 20. századi európai történelem kulisszái között elevenedik meg egy család három generációjának… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2020
454 oldal · ISBN: 9789634338338
>!
Libri, Budapest, 2020
454 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634335931 · Fordította: Blaschtik Éva

Most olvassa 9

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

M16 IP>!
Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye

A Régmúlt napok fénye az ötvenes években játszódó családi dráma, fájdalmas szerelmi történet, Bárdossy Rebeka útkeresése, melyet egy napjainkban játszódó szál tesz még izgalmasabbá.
Bár lényeges szerepet kapnak a könyvben a férfiak, a szerző a főszerepet mégis a női karaktereknek szánta. Míg az ötvenes években játszódó történések Rebeka küzdelmeit mutatják be, a jelenben játszódó szál Rebeka unokája, Anna életének egy komoly dilemmáját tárja az olvasó elé. Egy karrierjének és nem mindennapi kapcsolatának élő, igazi mai nő kérdőjelezi meg saját vágyait, s azt az életformát, amit mindeddig kényelmesnek gondolt.
Kiss Nikoletta regénye rávilágít arra a tényre, hogy folyamatosan változunk, ezért teljesen észszerű, ha időnként újraértékeljük az életünket, és változtatunk biztosnak gondolt döntéseinken.
A regény rámutat arra a lényeges és nem elhanyagolható dologra, hogy az ember – még ha a sors és egy diktatórikus rendszer alkalmazkodásra és rossz döntésekre kényszeríti is –, alapvetően szeretetre, szerelemre és elfogadásra vágyik. S bár nem mindig mutatjuk meg a valódi érzéseinket, a lelkünk mélyén pontosan tudjuk, ki az, aki közel áll a színünkhöz, és mi az, ami a valódi, kompromisszumok nélküli boldogságot jelenti a számunkra.

Teljes értékelés a blogon:
https://haelkeszulmegmutatom.blog.hu/2020/12/30/kiss_ni…

Czagány_Tünde>!
Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye

„Az ember követ el hibákat. Én elhagytam anyád apját, mert úgy gondoltam, hogy jobb életet érdemlek. Ő volt az egyetlen ember, akit valaha is szerettem. (…) A boldogság Anna, nem feltűnő, nem kitörő. Olyan egyszerű, mint egy gesztus vagy egy mosoly. Mint az ujjaid között átpergő víz. Annak idején még nem tudtam…”

A napokban jelent meg Kiss Nikoletta első regénye Magyarországon. Németországban már debütált. Hónapokkal ezelőtt rabul ejtett a borító Karády Katalinra és a Hamvadó cigarettavég c. dalra asszociálva. Nagyon vártam a megjelenését! Valahogy különlegesnek éreztem! Nem csalódtam.
Rabul ejtett! Olvasmányos, cselekményes, két idősíkban játszódik hiteles történelemmel. Helyszínekben érinti Budapest, Berlin, Bécs városát, és egy írói fantáziával megteremtett falut, mely fontos állomás a regényt érintően. A cselekmény 1949-ben kezdődik s végigkíséri a tragikus 50-es éveket 1956 történéseivel bezárólag. Hiteles történelmi információkat kapunk ezekről az évekről, az események részesévé válunk. Közben itt vagyunk napjainkban, hiszen Anna a regényt érintően a harmadik generáció velünk egy korban él. A regény olvasása közben eszembe jutott F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye c. könyve és az abból készült Akik maradtak c. film fontos kérdése: kinek jobb, akik eltűntek a háborús években, akik meghaltak, vagy azoknak, akik visszatértek, akik maradtak? Akiknek ismét fel kellett építeniük az életüket a mindennapok bizonytalanságában és alkalmazkodni a nehéz és változó gazdasági és politikai történésekhez? Az emberek csak tárgyak voltak. Bármikor bárkinek elölről kellett kezdenie az életét hátrahagyva mindent ami addig az otthont, a biztonságot jelentette otthagyva minden emléket tárgyiasult formában.
„…Egy apának kötelessége minden hatalmában lévőt megtenni annak érdekében, hogy jó életet biztosítson a lányának. Ezt akkor tudom megtenni, ha elhagyom ezt a világot. A régi értékek, a kemény munka, egy férfi szava, mindez manapság mit sem ér már. Egy olyan öreg ember, amilyen én vagyok, már nem fog megváltozni. (…) Te azonban, kislányom, okos vagy, szép, és előtted az élet. Megtalálod a magad útját…”
A regény amellett, hogy hitelesen mutatja be az ötvenes évek magyar történelmét, generációkon átívelő családregény is egyben. Rebeka, Edit és Anna története. Egy nem mindennapi szerelem története. Egy festmény kapcsán Anna 2017-ben kutatni kezd, családi titkok részesévé válik, melyek az ő életére is hatással vannak és lesznek.
„Gondolatai zűrzavarából egyetlen világos mondat vált ki. Ne kövesd el ugyanazokat a hibákat, mint én!”
"Hamvadó cigarettavég, ül a hamutálcán, s csendben végigég.
Kis cigaretta, te hidd nekem el, hogy engem is csak égve dobtak el.
Voltam én, boldog, lángoló, bíborpiros ajkat csókra csábító,
Most a szobámban magam vagyok én, merengek a múltak ütemén…"

5 hozzászólás
MBetty>!
Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye

Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye
Két idősíkon játszódó történet, amelyből az egyik az ötvenes évek Magyarországa, 1956-ig bezárólag. Nagymama – anya – unoka, három élet és egymásra ható döntések. Megfelelni a társadalmi elvárásoknak, vagy merni a szívünkre hallgatni?
István figurája lett a kedvencem, a könyv pedig a szeretem könyvek közé került. Szép évvégi olvasmány lett.

Ildiee>!
Kiss Nikoletta: Régmúlt napok fénye

Erre a könyvre úgy találtam, hogy láttam Szabados Ágnes ajánlóját róla, örülök, hogy elolvastam.. Az 50-es években játszódik, ami engem egyre jobban érdekel.
Tetszett, hogy több helyszínen (Berlin, Bécs, Budapest)játszódik. Bárdossy Rebeka próbálja elérni az álmait, miközben harcol a korabeli társadalmi konvenciókkal, mindezt olvasmányosan megírt történetben.


Népszerű idézetek

Modry>!

A szakítás nem a fejben születik meg, hanem a gyomorban

Sadie>!

A kulturális identitáshoz több kell, mint hogy beszélni tudjunk egy nyelvet, élni és szeretni kell az adott országban…

24. oldal

Sadie>!

Mi itt egy mélyen megosztott országban élünk. Lövészárkok húzódnak családokon belül. Azon kapom magamat, hogy ha idegenekkel beszélek, először kipuhatolom a nézeteiket. Ha az enyémmel ellentétesek, hamvába hal a kommunikáció.

171. oldal

Czagány_Tünde>!

Egy apának kötelessége minden hatalmában lévőt megtenni annak érdekében, hogy jó életet biztosítson a lányának. Ezt akkor tudom megtenni, ha elhagyom ezt a világot. A régi értékek, a kemény munka, egy férfi szava, mindez manapság mit sem ér már. Egy olyan öreg ember, amilyen én vagyok, már nem fog megváltozni.

219. oldal

Czagány_Tünde>!

Nem értesz – felelte István nyugodtan. – Élünk, meghalunk, és porrá leszünk, akár az állatok és a növények. Nem elég ez?

275. oldal

Czagány_Tünde>!

A világegyetemben nem vagyunk többek, mint részecskék, amelyek véletlenül léteznek.

275. oldal

Czagány_Tünde>!

A szakítás a gyomorban születik meg, nem a fejben. Nem hagyja magát terv szerint lebonyolítani. Tudat alatt érlelődik, saját erejéből tör a felszínre. A kimondott szó valósággá válik, és nem lehet már letagadni.

321. oldal

Czagány_Tünde>!

Rebeka szabad akart lenni, ő viszont meghasonlott ember, akire kötelességek nehezednek, aki sehol sem lesz szabad.

450. oldal

Czagány_Tünde>!

Nem tehetett mást, mint hogy a feleségét meg a fiát válassza.

452. oldal

Czagány_Tünde>!

Megöregedett szemének csillogásában Anna a fiatal Rebeka pillantását vélte felvillanni. Mennyire alábecsülte ezt az asszonyt, milyen keveset tudott róla! Valaha ő is fiatalsága virágában állt, mint ma Anna. Egy napon ő sem fog magára ismerni, ha belenéz majd a tükörbe. Az énje azonban még éberen és elevenen ott rejlik még majd a lelkében. Arca ráncos lesz, teste gyenge, de elmondhatja, hogy élt, szeretett, látta a világot, és talán fölnevelt egy gyereket. Csak a burka öregszik meg, ő maga ugyanaz marad.

453. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Pilátus
Fehér Klára: Hová álljanak a belgák?
Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Silingi Terézia: Ómama nyaklánca
Gyöngy László István: Örökösök
Munkácsi Miklós: A klán
Szigethy Éva: Bözsike, a szegedi masamód
Sobor Antal: Én, Virág Anna
Sipos Tamás: Dohánybarna selyemmellény
Ormay Imre: Bejelentőlap