Zsálya ​hercegnő és az öregnek hitt herceg 65 csillagozás

Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Kiss Judit Ágnes meseregényében minden benne van, ami egy jó meséhez kell: unikornis, tündérek, sárkány, herceg, hercegnő! Csak éppen minden egy kicsit másképp…

Zsálya hétköznapi kislány, akit nagy feladatra szemelnek ki: egy nap megjelenik a szobájában egy tündér, és a segítségét kéri. Hazája, Aevus királysága ugyanis nagy bajban van – egy idő óta másképp telik az idő. Felcserélődtek az éjszakák és a nappalok, a király nem öregszik, hatalmát pedig nem szeretné átadni fiának, a hercegnek. Zsálya az egyetlen, aki a földi világ lakójaként Aevus hercegével egyazon hónapban, napon, órában és percben született, neki kell segítene, hogy a herceg megkaphassa jogos jussát, az őt illető trónt.

Zsálya tehát elindul, és Fényilonca, a zsörtölődő tündér, Efirfira, az unikornis és Aldo, a titokzatos öregember társaságában megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Pagony, Budapest, 2020
108 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634105800 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Klasszikus mesei toposzokkal operáló könyv, modern elemekkel. Nem a herceg menti meg a hercegnőt, hanem fordítva, ami megeshet persze, egyszer én is megmentettem egy férfit egy komoly fizikai veszélytől, ne is kérdezzétek, nem szívesen idézem fel, mert jobb' szeretek önmagam lenni, mint másvalaki, még akkor is, ha az adott helyzet a másvalakinek levést követeli meg. Viszont van a könyvben még unikornis, sárkány, küldetés, melynek célja egy varázstárgy megszerzése, és sok egyéb elem a fantasztikum eszköztárából – a high fantasy típusú gyerekkönyvek kedvelői előnyben lesznek, nekem sok volt. A főszereplő kislány titkolózik a szülei előtt, ami nem épp zökkenőmentes kapcsolatot sejtet, és nemcsak itt jelennek meg családi problémák, hanem a könyv bonyodalma is hasonlóra épül. A lényekben és a kalandokban Ende-i hatás érezhető, némelyik igazán ötletes, leginkább a rögdögök, ez pozitívum. Általában véve is a szöveg nyelvi kreativitását szerettem a legjobban. A könyv célja a problémás családi kapcsolatok megvilágítása mesei elemekkel, ahol is az utóbbiak dominálnak, afféle road movie jellegű ifjúsági fantasyt eredményezve, ahol a story egy quest körül forog. Bennem visszatetszést keltett a mesemodernizálás e módja, a családon belüli erőszak meg túl sok volt, és túl direkt. Szimonidesz Hajnalka illusztrációi mindenesetre sokat hozzáadnak a kötethez.

meseanyu P>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Igazi meseregény, annak minden hagyományos kellékével, de mégis határozottan újszerű, modern. Tetszett a hangulata, a humora, csodálatosak voltak a képek, izgalmasak a kalandok, és természetesen nagyon fontos a probléma, ami a középpontban van. Egy-egy fejezet tökéletes hosszúságú esti mesének, a gyerekek is biztos izgatottan követik majd, és szórakoztatónak találják Zsálya kalandjait.

3 hozzászólás
krlany IP>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Hű barátom. Mese a családon belüli erőszakról. Ha ezt így leírom, durván arcon csap. Pedig a mese maga szép, és nem is durva. Sőt. És kicsit fordított. Így aztán az ijesztő dolgokról jól kiderül, hogy hát nem is azok, kivéve az az egy, amivel elbánunk, mint ahogy a mesékben kell. Különös atmoszférája van. A táltos jut róla eszembe, úgyis mint paripa, és úgyis mint sámán, pedig semmi köze nincs a meséhez, itt más típusú lovak leledzenek, de valahogy táltos hangulata van. Azt kell mondjam, ez egy minden téren nagyon jól sikerült meseszövés.
Bár én szeretem nagyon Szimonidesz Hajnalka munkáit, itt most azért volt pár rajza, amelyek nem lettek a szívem csücskei. Viszont az Idősárkányos illusztráció messze veri az összest. Az lett a könyvből a kedvencem.

ziara>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Mikor ilyen történeteket olvasok, akkor hiányzik a Merítés-díjas zsűrizés. Figyelemmel követem a munkát, és általában sort kerítek a kiemelt könyvekre. Most is így volt.
Kiss Judit Ágnes és Szimonidesz Hajnalka együtt? Ez csak jó lehet. Így is lett.
Nagyon élveztem a történetet, igazi mesevilágba repít, minden olyan szereplővel, akire csak szükség lehet.
Adélkám lassan már kinövi ezeket a történeteket, de ennek még biztosan nekifog, annyira dicsértem.

2 hozzászólás
katen>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Egy újabb gyöngyszem a merítés zsűri végtelen és kies mezején.
Csodás kis meseregény, kompakt feszes történet, remek nyelvezet. Van itt minden, gonosz király, megmentésre váró herceg, bátor hercegnő, boszorkány, rengeteg akadály, sárkány, unikornis, göröngyvarangy – csak kapkodtuk a fejünket, mégis minden a helyén, szépen belesimulva a mese szövetébe.

Személyes kedvencem anyakalóz (aka Gurina Piszkis, a rettegett, rumivó tengeri medve) aki két kalózgyerekével hajón szelte a vad tengereket – csodás új karrier, ő szeretnék lenni azt hiszem.

1 hozzászólás
Ibanez P>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Nagyon szépen összerakott kis mese, mindenféle lénnyel és „próbával” körítve, ráadásul a főhős most egy hercegnő, Zsálya, akinek egy hercegen kell segítenie. Tetszett a tojáskeltetés folyamata, hogy nem azonnal indult a mentőakció, utána viszont pörögnek az események, mindig jön valami szörny vagy lidérc avagy hullám, amely elől meg kell menekülnie hőseinknek (kedvencem a két ló :-D). A mocsaras rész engem a Végtelen történetre emlékeztetett. A végén csak azt sajnáltam, hogy nem lett igazából megmagyarázva spoiler. Az illusztrációk javarészt tetszettek, de a személyábrázolások nem annyira, ez a hegyes orrú arcmegoldás nem a kedvencem :-D A történet viszont aranyos, izgalmas, tisztára izgultam Efirfiráért, amikor jött a hullám :-D

Chöpp >!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Szép és csodás elemekkel átszőtt történet a gonosz idővarázslatról, a szivárványos porrá pukkanó saját időnkről, az önzetlen segítségről, a bátorságról és a félelmeink sokszínűségéről.

luthienlovemagic IP>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

A fülszöveg beharangozó első bekezdése – „Kiss Judit Ágnes meseregényében minden benne van, ami egy jó meséhez kell: unikornis, tündérek, sárkány, herceg, hercegnő! Csak éppen minden egy kicsit másképp…” –, amire a cikk alcíme is utal, egy formabontó és minden ízében egyedi megközelítésű mesét sejtetett. Főleg ez keltette fel az érdeklődésemet. Többnyire meg is felel ennek az elvárásnak, viszont ebben az alig több, mint száz oldalban a szerző túl sok mindent akart elmondani, túl sok kalandot akart belezsúfolni, ezért egyes fontos részletek, amiket érzésem szerint jobban ki lehetett volna bontani, a homályba vesztek. Bár ez részben érthető, mert a célcsoportnak választott 5-8 éves korosztály nem tudna a komolyabb vetületéből – családon belüli erőszak, családját elnyomó apafigura – többet befogadni, így viszont a kötet bizonyos szempontból két szék közé esik. Mert mesének kiváló, de komolyabb mondanivaló átadására kicsit kevésnek éreztem.

Noha a komolyabb mondanivalójában nem annyira, de meseszövésben nagyon erős Kiss Judit Ágnes mesekönyve. Nem hétköznapi, szokványos történettel van dolgunk. Mert ugyan benne van minden, ami egy jó meséhez kell – herceg, hercegnő, unikornis, tündér, sárkány, utazás és kalandok –, de mindez kifordítva, a modern trendeknek megfelelően átformálva, valóságot csepegtetve a fantáziába. spoiler Érdekesnek találtam ezt a fajta megközelítést, és jól is működött a mesében.

Mindezek mellett mindenképp érdemes megemlíteni az illusztrációkat. Már régóta szeretem Szimonidesz Hajnalka képeit, rajzstílusát, és ez ennél a könyvnél sincs másként. Érzékletesek, kifejezőek a rajzai. Ezúttal is kiválóan fogta meg a történet lényegét, a karakterábrázolásai gyönyörűek és részletesek. A tájak élénk színekben pompáznak, intenzívek, élőek. Minden kép kitűnően illeszkedik a szöveghez.

A Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg alapvetően egy jó mesekönyv, és minden hibájával együtt szerethető is. Fontos mondanivalót hordoz magában, amit a szerző megfelelően ad át, csak túl finoman adagolja, így a sok kaland közt nem elég hangsúlyos.

A teljes kritika az alábbi linken olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2020/08/10/konyvkritika_…

Gyöngyi0309>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Elfogult vagyok az írónővel. Ezt a könyvet alvások előtt olvastam Rókusnak, általában fejezetenként, néha kettőt olvastunk. Rókusnak nagyon tetszett, bár nekem gyanús, hogy nem fogja fel még a történetet, hanem tetszenek neki az új szavak, mert sokszor lassan haladtunk, mert mondogatta utánam a neki tetsző szót, és addig nem lehetett tovább olvasni, amíg én is nem mondtam még egyszer utána.
Nagyon aranyos történet, szerettem a szereplőket, bár azért mindenképpen legalább 8-10 éves gyerekek a célközönség, mert azért vannak benne „félelmetes” részek, például a rögdögök. Alapból is békafóbiám van, de ha ezt anyukám ovis koromban olvasta volna, éjjel sikítva keltettem volna őket….
Nagyon szerettem a pukkancs Fényiloncát, de a kedvenceim a kalózcsalád tagjai voltak.
Még mindig azt mondom, hogy Kiss Judit Ágnes az egyik legjobb a kortárs gyermekirodalomban. Viszont Babarókát nálunk még Zsály sem tudta felülmúlni.

bagie P>!
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Jó kis mesekönyv, tartalmas, szép történettel – kedves szereplőkkel.
Szeretem, amikor a Merítés-zsűrizés részeként ilyen könyvek jönnek szembe.
A félcsillag mínusz az illusztráció – spoiler


Népszerű idézetek

Uzsonna>!

Bárhova mész, veled megyek.
Jöhetnek völgyek és hegyek,
őrizz magadban, meg ne sérts,
én is magamba rejtelek.
Köréd növök majd, csak ne félj,
úgy óvlak, mint a kincsemet.

89. oldal

Uzsonna>!

Órák és percek nincsenek,
csak végtelen, csak pillanat,
ezernyi gömb, mi felbuzog,
de szétpattan, vagy elszalad.
Ha másé, meg nem foghatod,
ha a tiéd volt, megmarad.

95. oldal

Chöpp >!

Kőbe, fába, fűbe, bogárba
rejtsd magad el, mikor űz a gonoszság!
Régi csillag lángol az égen,
alvó szívedet fényei mossák.

Almafáról, tüskebokorról
hullik a harmat az őszi avarba,
hess, gonoszság, tűnj el előlem,
hess, takarodj, utamat ne zavard ma!

75. oldal

Zhatria>!

Hiába volt külön szobája, esténként anya vagy apa mesét olvasott neki, betakarta, jóéjtpuszit adott. Csak úgy, a szoba közepén feltűnő lett volna egy kád víz, benne egy tojással. Milyen nehéz bármit is elrejteni, ha az ember együtt lakik a szüleivel!

12. oldal

Rita_Galló>!

-…Ha nagykorú leszek, és átveszem az uralkodást anyukámtól, hozzám jössz feleségül?
– Egyáltalán nem biztos, hogy valaha férjhez akarok menni. – nevetett Zsálya – De remélem, hogy újra találkozunk és akkor majd eldöntöm. Addig is élj boldogul!

lepetitlys P>!

– Aldo, mondd… tényleg bántott az apukád?
– Igen – felelte a herceg.
– Meg… megvert?
– Igen, Sokszor.
– De miért?
– Én tehetek róla. Felmérgesítettem.
– Mi az, hogy te tehetsz róla? – dühödött meg Zsálya. – Ő bánt téged, és te vagy a hibás?
– Biztos nem bántana, ha jól viselkednék.
– Én se viselkedem mindig úgy, ahogy a szüleim szeretnék – vágott a szavába Zsálya hevesen. – Mégse ütnének meg. Soha. Azt mondják, nem szabad megütni senkit. Főleg nem a kisebbet. És én kisebb vagyok náluk.
– Nálatok lehet, hogy másképp van.
– Nem lehet! Ott is te vagy a kisebb. Én azt gondolom, hogy az apukád… rossz veled. Inkább gonosz varázslatot csinál, csak meg ne kelljen halnia, és rád hagynia a trónt! És az anyukád nem véd meg! Nem te vagy a rossz, hanem ők! – Zsálya már kiabált, de Aldo a szavába vágott:
– A szüleim szeretnek engem.
– Lehet – csendesedett el Zsálya. – De rosszul csinálják.
Aldo nem válaszolt, és Zsálya érezte, hogy jobb, ha ő is néma marad.

83-85. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bodor Attila: A tél menyasszonya
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Berg Judit: Tündérnaptár
Bombicz Judit: Csodák könyve
Remsey Ágnes: Az aranygömb
Szabó Magda: Tündér Lala
Tea Stilton: Lángok gyűrűje
Harriet Muncaster: Holdas Hanna szülinapi bulit tart
Mészáros Bori: Az álomtündér
Acsai Roland: Csipkerózsika