Kincs ​a roncson (Pandara és Felderen 1.) 15 csillagozás

Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

Pandara és Felderen, a két kalózgyerek titokzatos hajóroncsra bukkan a tenger fenekén. Lent a mélyben sötét van, a zár pedig nem enged: a kalózkésre meg a víz alatti lámpára is szükség lesz! A kitartás jutalma egy kincsesláda: vajon miféle kincset rejt?
A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építünk.A Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak, öt különböző nehézségi szinten, melyek közül az első NAGYBETŰS kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Most én olvasok! Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2021
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158182010 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Gelso P>!
Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

Gyönyörű borítójával, benne lévő csodaszép, tengermélyet idéző zöld és kék színeivel elém táruló, a szivárvány színeiben pompázó halacskáival egyből levett a lábamról ez a könyv – ám a tartalmát tekintve voltak részek, amelyeket olvasván elbizonytalanodtam.
Párhuzamosan vívódtam, mert több esetben is taszított, ugyanakkor megengedő sztereotípiáival pedig a szerző felmentette magát előttem.
Azért a rum, a lopás és a rablás, mert ez egy kalózcsalád (?) De ha ez család, akkor jót tett volna egy kalózapuka – főleg a veszélyeket hordozó hét tengerek ölén. Igaz, hogy Gurina kemény egy anyuka, ráncba szedi a fedélzetet és egyúttal a gyerekeket is (leckeírás, olvasás és számolásgyakorlás), de nekem mégis hiányérzetet hagyott maga után.
A történet nem rossz, nekem, felnőttnek egyszerű, de szerintem a gyerekeknek kell ez a fajta vég spoiler. Amivel problémám volt, az a nevek – még úgy is, hogy beleláttam Piszkos Fred nevét –, nekem még így is megerőltető volt olvasni és kiejteni – és ha azt vesszük, hogy ez a sorozat egy olvasni tanuló, olvasásba épp még belekóstolgató, gyakorolni, sőt önálló olvasási eredményre vágyó gyerekeknek készült – nem valami kényelmes és olvasóbarát megoldás… Választottam volna inkább magyar utóneveket, vagy közismert angol neveket, (hogy fenntartsam a kalózlátszatot), de semmiképpen nem ilyen nyelvtörő vezetéknevet. Előttem van a sokadszorra nekirugaszkodó, nyelvét törő, (kínlódó) elsős kisgyerek…egyébként a szöveget felépítő szavak nem vészesek, úgy érzem, megfelelőek egy olvasni-tanuló, kalóztörténetekre vágyó kisgyereknek.

krlany IP>!
Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

A sorozat ezen kötete egy fokkal jobb, mint a vajas keksz.
Szimonidész Hajnalka gyönyörű illusztrációi zseniálisak. A történettel vannak problémáim, illetve nem is azzal, hanem az értékrend átadással, aminek a célközönsége a 6-8 éves korosztály. Mert amúgy a történet érdekes, elsüllyedt hajóroncsot találnak a gyerkőcök, no meg kincset, de ugye ez nem a Fecskék és Fruskák. De pl. engem is érdekel a hogyan tovább…
Engem az sem zavar, hogy egy kalózanyánk van két gyerekkel, mert a #családazcsalád, és hát miért ne dolgozhatna apa egy másik hajón. Az viszont igen, hogy anyóca minden kötetben csak rumot iszik, mást eddig még nem, bár itt már előbújt a rumos tea is, és nincs elmondva, hogy hát iszik vizet meg limonádét is stb., vagy ha nem, akkor mértékkel tolja, vagy mittomén, csak valahogy jelezni, hogy a rumivás önmagában nem természetes velejárója egy anyának, még akkor sem, ha kalóz. Meg úgy általában semmilyen napi szintű alkoholivás, nem természetes velejárója egy anyának. Vagy ha igen, az ott el van cseszve. Nem az alkoholfogyasztással van bajom (értjük, a kalóz-kánonban ott a rum, ez tartozéka egy rendes kalóznak, bár ugye láttunk már mentateát ivó sárkányt), hanem a kizárólagossággal. Aztán itt van ez a lopás, rablás dolog is. Szerintem anyától elcsenni egy lámpát használatra, majd visszaadni, nem tűnik nagy rablás, lopásnak. Az viszont fura, hogy spoiler

2 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

A Piszkis család újabb kalandjaiban anyuka még mindig alkesz benyomást tesz de most már legalább a gyerekek is lopnak kicsit. Nem csodálkoznék, ha a végén összeérnének a szálak és kiderülne, hogy apa azért nincs velük, mert még mindig külföldön tartózkodik.

2 hozzászólás
Driz P>!
Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

Jobban tetszett, mint az első rész. Érdekes és izgalmas a történet. A kezdő olvasó gyerkőc is könnyedén olvasta és követte a történetet. Nekem csak a rumos hörpintős rész nem tetszett. Illetve nekem hiányzik a történetből az apuka, meg a kalózok elmaradhatatlan papagája. Olyan szellemhajónak érzem a gyöngyhalászt. Talán ha a legénység száma magasabb lenne, egy kicsit élettel telibb lenne a hajó is és a történet is. ettől függetlenül élvezhető, olvasható. Gyakorlásnak kitűnő lehetőség.

Rita_Galló P>!
Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

Egy piás anyuka es kincskereső gyermekeinek története.
A rajzok varázslatosak.

Rózsabogár78 P>!
Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

Sokkal jobb, mint az előző rész. A rumon kívül még az is a bajom az anyukával, hogy baromira nem érdekli, mit csinálnak a gyerekei. Az addig elfogadható, hogy nem szeretnek írni-olvasni, meg hogy a tenger és a csillagok jobban érdeklik őket,hiszen gyerekek,ráadásul kalózok, szóval nem lesz belőlük agysebész. De egy nagy ordításon kívül semmit sem tesz érte, hogy ez megváltozzon. Az meg azért kicsit visszataszító, hogy baromira nem foglalkozik azzal, hogy milyen kalandokat ("Kit izgat? Tudjátok, mennyi hajóroncsot láttam már életemben?") Nem tudom, hogy a szerzőnek milyen célja volt ezzel az anyaképpel, bizonyára volt valamilyen, szívesen meghallgatnám.
Pedig ezt leszámítva egész jó kis történet, önmagában izgalmas is, önálló olvasáshoz mindenképp.


Hasonló könyvek címkék alapján

Buzás Kálmán (szerk.): Mesém 9.
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Dani-Ördög Dalma: Hip és Hop a kuckóban
Berg Judit: Rumini kapitány
Paulon Viktória: Kisrigók
Kányádi Sándor: Zümmögő
Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
Szabó Magda: Tündér Lala
Berg Judit: A Nádtenger télen