Jó ​szelet, kapitány! 30 csillagozás

Kiss József László: Jó szelet, kapitány! Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Jó szelet, kapitány! egy nyári vízi táborozásról szól. Amit elmond, az valóban megtörtént, a sok kaland, játék, romantikus szórakozás mind-mind az úttörők életének része, az a szerencse, hogy mindig akad néhány még nem egészen felnőtt, aki hajlandó velük játszani – s közben vigyáz is rájuk. A szereplők sem költöttek – valódiak. Ma már nem hordják a matrózsipkát, mert mégiscsak furcsa lenne az üzemben, ahol Veréb kohómérnök, vagy a műhelyben, ahol Dűzni autót szerel, de még az iskolában is, ahol Cujás vagy Félkopasz tanár.

Eredeti megjelenés éve: 1971

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Aranykürt kiskönyvtár Móra · Sirály könyvek

>!
Móra, Budapest, 1976
278 oldal · ISBN: 9631106152 · Illusztrálta: Gaál Éva
>!
Móra, Budapest, 1971
260 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Gaál Éva

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Csöre P>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

Vidám könyv, ami kicsit visszaidézi a gyerekkoromat spoiler. Kár, hogy gyerekként nem akadt a kezembe, ugyanúgy szerettem volna, mint most.
Főhősünk, Guszti (alias Félkopasz) kis csapatával irigylésre méltó nyári táborban vesz részt, és amihez az akkori szocialista elveknek megfelelően keményen meg kell dolgozniuk, szigorú szabályoknak kell megfelelniük. Bölcs vezetőik, a Kapitány, de főleg a Másodkapitány spoiler természetesen nyakig benne vannak a buliban, de közben nem múlasztják el a srácok erkölcsi nevelését, tanácsadást, lelkisegély nyújtást.
Érdekes a kirándulás által érintett tájak leírása, bár ismeretterjesztésnek kevés, azért megtud az ember egyet s mást a növény- és állatvilágról, valamint az útvonal által érintett településekről. Kedvcsinálónak mindenképpen jó.
A történet lendületes, szórakoztató, kis időutazás a hatvanas-hetvenes évekbe. Nekem nagyon tetszett.
spoiler

legrin P>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

Nagyon, nagyon szerettem, szeretem, igazi ifjúsági regény!

bogcica>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

Ezt a könyvet a férjem ajánlotta, neki nagy kedvence. Végül azt mondom, nekem is tetszett, azért a 4,5 csillag, mert számomra kicsit nehezen indult be a sztori vagy csak az agyam állt rá nehézkesen, passz. Úgy gondolom, régen szuper gyerekkönyv lehetett, manapság viszont inkább a felnőttek élvezik szerintem, jó kis nosztalgiázós történet. A gyerekek nagy része sok mindent nem is értene belőle talán sajnos, pedig hordoz sok mondanivalót is, értékrendet. Emellett az író humora is remek, lehet, hogy csak nekem, de az angol humor egyszerű sutaságára hajaz picit nálam, amit egyébként imádok, szerintem halálos! :D Egy szónak is száz a vége, ha valaki egy könnyed, mosolyogtató, aranyos történetet szeretne olvasni apró izgalmakkal, szerintem jó helyen keresgél, ha ezt a könyvet emeli le a polcról. :) Szerintem a másik kettőt is felteszem az írótól az elolvasandó könyvek listájára. Jó szórakozást hozzá!

paf P>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

Gyerekkönyvnek kiváló, egynél többször olvastam…

vajdazs>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

A könyvet még 1979-ben jó tanulmányi eredményéért a férjem kapta, aki akkor 4. osztályos kispajtás volt. Most olvasva is szórakoztató, de nem a mai gyerekeknek. Nem sírom vissza a szocializmus korát, mégis jó volt olvasni egy diákcsapatról, akik élvezik a szabadtéri táborozást, akiknek kaland, ha horgásznak, és nincs mobiltelefonjuk, hanem képeslapot írnak haza. A történetek humorosak, és az előadás miatt is humoros a regény. A 70-es 80-as években ez igen jó olvasmány lehetett, a férjem még most is emlékszik sztorikra a regényből, ezért az öt csillag.

eriksa>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

Annyi szépet eszembe juttatott ez a könyv. Számháborúzni pedig nagyon jó.

timuska74>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

Nagyon klassz kis könyv, még gyerekkoromban olvastam. Most a gyerekeknek olvastam fel. Még apuka is bejött hallgatni. Sokat kacagtunk a történeten. Különben igazi fiús történet, de azért a lányomnak is tetszett.

József_Futó>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

Az egyik legszórakoztatóbb, legizgalmasabb, legkalandosabb és legintelligensebb ifjúsági regény, amit valaha olvastam. Tábor egy dunai szigeten. Már a túrázó gyerekekhez intézett figyelmeztetés is zseniális: „Ne rohanj az elején, hogy mászni tudj a végén!”

mohapapa I>!
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!

S valóban: ennek a szerzőnek minden könyvét nagyon kedveltem! A humora valami fergeteges!


Népszerű idézetek

bogcica>!

Legtöbben abba a hibába zuhantak, hogy mivel sok idejük volt, sokat töprengtek, mérlegeltek és komplikáltak. Azt nem szabad.

Tizennegyedik fejezet

bogcica>!

Gyufafej vigyorogva indult kifelé. Megcélozva szemével a tőle balra levő kenut. Lépett hármat jobbra, és akkorát csobbant a vízbe a járda mellett, mint egy terméskő.

Tizenötödik fejezet

bogcica>!

Mi még ábrándoztunk, mint dongólégy a juhsajton.

Tizenötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: ábrándozás · sajt
bogcica>!

— Egy: tiszteltetlek benneteket. Kettő: álljatok a saját lábatokra, és ne tipródjatok az enyémen. Három: javasolom, hogy vízi egységünknél, ha fácánoktól veszélyeztetett területen tartózkodunk, az egyenruhát egészítsék ki pelenkával.

Tizenhatodik fejezet

bogcica>!

Kiadtam a srácoknak a melót. Mákos tészta volt a terv. Azt sokan szeretik. Én nem, de nem lehet mindenkinek kedvére főzni egy táborban.

Tizedik fejezet

bogcica>!

Gyorsan odébbálltam. Nem is talált el a főzőkanál, amit utánam dobott. Beleesett a vízbe. Kihalásztam, és visszavittem neki. Meg se köszönte.

Kilencedik fejezet

bogcica>!

Mivel egyszer minden elmúlik, még a rossz is, ez az ebéd is véget ért. A bajaiak megköszönték. Udvarias gyerekek.

Kilencedik fejezet

Tiger205>!

A társaság takarodóhoz készült. Ez abból a vitából is észrevehető volt, ami a kajütjükből kihallatszott. Szerény személyem kivételével majdnem mindenki kivette belőle a részét.
– Az ajtót csukjátok be!
Becsukták.
– Az ajtót nyissátok ki!
Kinyitották.
– Csukjátok be, mert bejönnek a szúnyogok.
Becsukták.
– Nyissátok ki, mert meleg van, és rossz a levegő.
Kinyitották.
Mikor már többen ráncigálták az ajtót ki és be, teljes tekintélyemmel közbeléptem:
– Állj! Mert durva leszek. Az ajtót eresszétek különben hamarosan nem lesz mit becsukni vagy kinyitni! Leszakad az egész.
Eleresztették és vártak. De én se tudtam, mi a fenét mondjak nekik.
A helyzetet Veréb oldotta meg. Eddig nem vett részt a vitában. Előbb a raktárban járt, azután a kajütben bütykölt valamit a sarokban. Most előlépett. Széttolta a megcsendesedett vitatkozókat. A hóna alól kiterített egy gézcsíkokból összefércelt lepedőt. Fönt az ajtó fö-lött szépen odarajzszögezte, meg jobboldalt is végig. Takarta az egész ajtónyílást. Aztán beszédet tartott, pedig nem szokott.
– Gyengeelméjűek! Ez nem idegszanatórium. Ez ha-jó. Ne a jobb oldalon menjetek ki az ajtón, mert össze-tépitek a lepedőt. Akkor rúgok.

KILENCEDIK FEJEZET

bogcica>!

— Van – mondtam határozottan. – Rendes ember táborban mindig hord magánál madzagot.

Tizenhatodik fejezet

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Dékány András: A fekete herceg
Nemere István: A várúr fia
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején
Dékány András: Matrózok, hajók, kapitányok
Kertész Erzsébet: Szamóca-lányok
Demény Ottó: Révfülöpi nyár
Kőszegi Imre: A kincstaláló
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Szentiványi Jenő: Fegyverdörgés és tengerár