Állandó ​szókapcsolatok a rábaközi Mihályiban 0 csillagozás

Kiss Jenő: Állandó szókapcsolatok a rábaközi Mihályiban

1963-ban ​kezdtem meg a mihályi tájszavak gyűjtését szülőfalumban. Eleinte még csak passzív módszerrel, nyelvjárási beszélők spontán beszédéből ellesve őket otthon tartózkodásaim idején. Idővel egyre figyelmesebb lettem szülőfalum frazeologizmusaira, mert az 1960-as, 1970-es években gyakran hangzottak el a felnőttek körében, feltűnő stílusértékkel színezve a mindennapi beszédet.

Megérlelődött a gondolat bennem, hogy dialektológiai szempontból időszerű vállalkozás volna célzott gyűjtéseket végeznem Mihályiban ezen a területen is. Az 1970-es évek végére egyértelművé vált, hogy az idős nemzedék elmúltával felgyorsul az eredeti tájszavak és táji szólások, közmondások, szóhasonlatok, szójárások visszaszorulása. Ez adott lökést, hogy átmenetileg háttérbe szorítva a tájszavak gyűjtését, időmet a frazeologizmusok gyűjtésére összpontosítsam (1980-tól).

Erkölcsi és tudományos kötelességemnek éreztem, hogy minél többet megmentsek én is annak a hagyományos paraszti, falusi… (tovább)

>!
Tinta, Budapest, 2022
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634093275

Hasonló könyvek címkék alapján

Csűry Bálint: Szamosháti szótár
Szabó Mária: Tájszójegyzék
Silling István: A kupuszinai nyelvjárás és szótára
Sándor Anna – Tóth Katalin: Nyitragerencséri tájszótár
Szinnyei József: Magyar tájszótár
Bálint Sándor: Szegedi szótár
Morvay Károly – Izaskun Pérez González – Oxel Uribe-Etxebarria Lete: Magyar-baszk szószedet / Hungariera-euskara hiztegi txikia
Kiss Jenő: Mihályi tájszótár
B. Lőrinczy Éva – Hosszú Ferenc (szerk.): Új magyar tájszótár
Balogh Lajos: Büki tájszótár