Kiss Dezső (szerk.)

A ​nagy vadászat avagy a részecskék képregényes világa 1 csillagozás

Kiss Dezső (szerk.): A nagy vadászat avagy a részecskék képregényes világa

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Gondolat, Budapest, 1988
56 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632821084 · Illusztrálta: Kónya Katalin

Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Kiss Dezső (szerk.): A nagy vadászat avagy a részecskék képregényes világa

Véletlenül találtam rá erre a képregényre, de azért örülök, hogy egy ilyen ritkaságot is tudtam olvasni.
Az elgondolás, miszerint ismeretterjesztő képregény legyen, jó. De ahhoz, hogy ez sikeres legyen, egyrészről az ismeretnek látványosnak kell lennie, másrészről a témát olyan formán kell leegyszerűsíteni, hogy a földi halandó is megértse. Na most az a képregény kettőből kettő szempontot nem sikerült betartania.
Az első, miszerint látványos legyen, nos a részecskékkel, amiket ugyebár nem látunk, roppantul nehéz. Megpróbált képekkel átadni a rajzoló nagyon sok mindent, de kevést sikerült, mintha a rajzok csak olyan „értés segítő” dolgok lennének, nem azon volt a hangsúly.
A szöveg pedig mondhatni bonyolult. Én vegyésznek tanultam, így a részecskékről valami fogalmam volt (me' tudnom kellett :D) de ebben a képregényben én is sokszor elvesztettem a fonalat, hogy akkor most ez micsoda, azt hogy gondolja, és minden. Néha úgy éreztem, egyes fogalmat nem magyarázott el rendesen, csak mint egy bűvös kalapból, előhúzta, és elkezdte magyarázni a dolgait, az emberben meg csak halmozódtak a kérdések. Amikor pedig érted, akkor néha az izgalmas részét hagyja ki, mert az a szerző számára nem fontos. Dehogynem fontos! minden fontos! Ha már sikerült valamit felfognom, nehogy már a felénél abbahagyd!
Kicsit a megértéshez kapcsolódóan azt is láttam, hogy nem hozott példákat, amik segíthetnénk a megértést. Mármint az atomoknál nem írta le, hogy tök fontos, és a periódusos rendszer erre épül, ahogyan azt sem, a negatív szigma mitől különbözött a lambdától.
A képregény arra, amire használni akarták (részecskefizika jobb megismerése) nem használható szerintem, ellenben az, hogy mégis megszületett, és olvashatunk egy kiadványt, mégis hatalmas dolog. Én örülök neki, még akkor is, ha a felét (se) értettem meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rudolf Engel-Hardt: A természet csodái
Françoise Vibert-Guigue: Első Larousse könyvem a Földről
Brian Williams: Az élő világ
Az óceán világa
Piotr Korda: Az állatokról prózában
1000 kérdés a tudományok világából
Jen Green: Óceánok 30 másodpercben
Nick Arnold: Haláli nyavalyák
Rainer Köthe: Tudomány és technika
Jane Walker: Egyiptom