Cigánytelep ​nyolctól négyig 51 csillagozás

Dávid naplója
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

– ​A legjobb az lenne, ha feljegyzéseket készítenél a munkádról, vagy naplót vezetnél – mondta neki Vecsei Miklós, amikor megbízta a feladattal. – Ilyet ugyanis még senki nem csinált. A monori telepfelszámolás kísérlet is, mert nemcsak a putrikat próbáljuk lebontani, hanem az előítéleteket is, nemcsak házakat építünk, hanem bizalmat is. Ezúttal nem a lakókat tüntetjük el a cigánytelepről, hanem az őket körülvevő láthatatlan falakat próbáljuk lebontani. Biztos, hogy nem lesz könnyű. Biztos, hogy rengeteg előre nem látott akadályba ütközöl majd. Én viszont nem tudok mindennap odamenni, ezért írj le mindent, amit fontosnak, vagy érdekesnek találsz.
Kiss Dávid frissen kinevezett programkoordinátor tehát naplót írt, mert megkérték. Élménybeszámolója a négyszáz lelkes monori cigánytelepen játszódik, ahol 2005 óta sajátos integrációs programot folytat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A kísérlet látványosabb része az volt, amikor a fűtetlen nyomortanyákat komfortos… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: POKET zsebkönyvek POKET Publishing, Sztalker Csoport

>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158152358
>!
ISBN: 9789638944504

Kedvencelte 4

Most olvassa 10

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Molymacska>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Vannak olyan könyvek, amiket az ember nem venne csak úgy a kezébe, hanem valami motiválja, valami miatt azt mondja, mégis elolvasom, és utána úgy gondolja az olvasó, mégis jódöntés volt. Nyilvánvaló, hogy ezt a könyvet (sok mással egyetemben) én se vettem volna a kezembe, ha nem jött volna ki POKET-ben. Mivel kijött, elolvastam, és örülök neki, bár ez olvasás után nem annyira látszott. Nehéz sírva boldognak lenni.
Ez a könyv egy napló, amit egy szociális munkás (Dávid) készített a munkája alatt. Mialatt behatóan megismerhetjük a munkáját, betekintést nyerhetünk a cigány telepek állapotába, az emberek kapcsolataiba, problémáiba. Az olvasó turistának érezheti magát anélkül, hogy le kellene utaznia egy ilyen szörnyű helyre.
A könyv nagyon nehéz olvasmány volt számomra: nem azért, mert a napló ne lenne könnyed nyelvezetű (bár nagyon érdekes, hogyan szivárog át a roma nyelv Dávid szókincsébe. A gyermek már neki is kicsi lesz, ahogy más dolgokról is fokozatosan, de a telepi szavakat olvashatjuk. Emiatt nem csak jó szociográfia, de nyelvészeti szempontból is érdekes, hogy hogyan kommunikálnak egymással a romák), sokkal inkább azért, mert egy nagyon mély témát érint. Nehéz úgy olvasni a könyvet, hogy közben én bármikor ehetek, ihatok, munka közben olvashatok, esetleg otthon a légkondis házban. Arról, hogy ők nem ehetnek, a szülők részegek, nincs valódi házuk, vagy omladozik, munkájuk kevés, pénzt alig kapnak. Nyilván hatalmas különbség ez az én életemhez képest, és bár az ember tudja, hogy léteznek ilyen telepek, ahogyan létezik mély szegénység is, teljesen más behatóan olvasni róluk, ahogyan teljes más érezni, tudni, hogy nekik nincs jövőképük, reményük. A könyv (ha burkoltabban is) mégis arról szólt, hogy a gyerekeknek adjanak esélyt, hogy a telepi életből kitudjanak emelkedni, míg a többieknek a túlélést segítség.
Az ember, ha sok könyvet olvas, arra számít, hogy a történet vége, az elejéhez képest változást hoz. Én is ebben reménykedtem, hogy szűk fél év alatt majd biztos látunk pozitív változásokat. Aztán láthatjuk a könyv végén, hogy betörik a konténert, hogy kulturálatlanul viselkednek, hogy egyes gyerekeknek is kevés a remény, hogy az életük jól alakuljon. Hogy ugyanott vannak, mint ahol a könyv kezdődött (sőt, ugyanott vannak, mint tíz éve), hogy nincs haladás, hogy a mély szegénységet nem lehet csak így felszámolni, néhány szociális munkással és családsegítővel. Olvasóként ez nagyon szomorú volt, mert ez mégis a valóság, és nem egy tündérmese. Itt nem történik minden úgy, ahogy az ember elképzeli, nem változik meg semmi, csak azért, mert valaki (az olvasó, a szociális munkás) nagyon akarja.
Mielőtt még az értékelésem hatására felvágja valaki az ereit, be kell vallanom, hogy a szerző azért mégis próbálja oldani a feszültséget a humorával. Egy-egy jó napon, vagy csak átlagos dolgok között felszüremlik az a mindennapos humor, ami segít túlélni az embereknek egy ilyen helyzetben. Jó volt olvasni, és látni ezt, hiszen amúgy egy nagyon nyomott, szomorú könyvet olvashat az ember.
Emberileg egy nehéz könyv ez. Nem könnyű olvasni, átérezni, letenni, és élni tovább az életünket. Nem tudom, mit mondhatnék igazán, amivel azt sugallhatnám, hogy mégis érdemes elolvasni ezt a könyvet: mert érdemes elolvasni, hiszen megismerhető így egy társadalmi réteg, egy csoport, akiket amúgy nem ismerhetne meg az ember. Segíthet egy jövőkép kialakításban, és megismerheti az olvasó ezen keresztül a szociális munkás, és családsegítő munkáját is (ha véletlenül e pályát választaná az adott személy). Közben érdekes, emberi sorsokról szóló könyv ez, ami lehoz az életről, de mégis fontos olvasmány.
Én örülök, hogy kiadta ezt a POKET off annak pedig még jobban, hogy ilyen igényes kiadást élet meg. Nagyon örülök, hogy olvashattam, és csak reménykedni tudok, hogy más is olvasni fogja.

7 hozzászólás
Cukormalac>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

A legújabb POKET zsebkönyv tökéletes példája annak, amikor nincs szükség nagyívű történetre, avíttas, divatjamúlt szavakra, komplikált szókapcsolatokra és világmegváltó(nak vélt) gondolatokra. Itt bizony nem más van, mint a kőkemény, rideg valóság, nem mindennapi történetekkel, amik mégis nap mint nap megtörténnek. És horzsolnak, gyomrost adnak, pofán vernek, megsemmisítenek.

Széles körben kötelező, szemeket felnyitó olvasmány. Nincs még egy ilyen élmény.

>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158152358
3 hozzászólás
latinta P>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Nagyon fontos írás ez!
Olvasni is megrázó volt.
Hát még milyen lehet(ett) át- és megélni?
És itt most elsősorban nem csak a szerzőre gondolok.

Mano_and_the_books>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Dávid hatalmas példakép lehet mindenkinek! Emelem kalapom előtte. Sokszor csak néztem, mint az a bizonyos hal a szatyorban. Hogy ki kicsoda? Kinek a kije? Csodálom a kitartásáért, hogy nem veszett el ebben a szörnyű magyar valóságban. Nem adta fel.
Nagyon sok mindent nem értek, aminek utána kell néznem. Pl. a szocpol maffia működését.
Azért is zseniális a könyv, mert nem ereszti az embert, kutatómunkát igényel.

Könyvözön>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Arra kérlek, kedves olvasó, hogy gondolj erre a szóra: ember. Magad elé képzeltél valakit. És ennek a valakinek volt egy bizonyos bőrszíne, testalkata… Gondolkodjunk el ezen egy kicsit… A világon mindennél jobban szeretném, hogyha kimondom azt a szót, hogy ember, mindenkinek tulajdonságok jussanak eszébe és ne körvonalakból és színekből formálódjon egy alak a képzeletünkbe.

Bővebben itt olvashatsz erről a könyvről:
https://www.instagram.com/p/CClK_vDhG4g/

Morn>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Érdekes egy olvasmány volt, igazi betekintő egy roma telep életébe. Ahogy Dávid is leírta, mikor leendő kollégákat vagy más embereket kalauzolt körbe a telepen, hogy ezt elképzelni sem lehet, nem lehet erre felkészülni, hogy ténylegesen mi fog ott fogadni. Fájó volt olvasni erről az igazi mélyszegénységről, az egymás kihasználásáról, a segítő kéz megharapásáról. Irtózatosan nehéz hivatás ez, én biztosan nem tudnám csinálni. Le a kalappal Dávid előtt, hogy azért másfél évig kitartott (vagy talán tovább is, de úgy éreztem a szavakból, hogy nem vele folytatódott a Máltai telepen végzett munkája), próbálta a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből.
Sajnos azonban nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez a könyv, ez a napló segíteni fog, hogy nyitottabbak, empatikusabbak legyünk más felé? Aki eleve előítéletes a romákkal szemben, kétlem, hogy a kezébe fogja venni ezt a kötetet, akármilyen kegyetlenül őszinte is, és lehet, csak elmélyíti benne az eddigi előítéleteit.
Felveti ezeket a dilemmákat a naplónak a létezése, de azért örülök, hogy olvashattam. A fotókat elnézve Dávid ezt is választhatná hivatásul, de azért jó, ha ilyen emberek megmaradnak a szociális szférában.

>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158152358
2 hozzászólás
negoti P>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Minden tiszteletem Kiss Dávidé és a hozzá hasonló embereké, akik a segítő munkájukat önzetlenül, sokszor köszönet nélkül végzik. Ez a napló a valóságot mutatja meg, igazából nincs benne semmi meglepő, viszont megdöbbentő és sajnos a monori telep csak egy a rengeteg közül az országban.
Olvasnivaló: https://yellow.place/en/tab%C3%A1n-integr%C3%A1ci%C3%B3…
https://444.hu/2018/05/19/szazmilliok-mennek-a-monori-s…
https://monor.hu/a-leromlott-telepulesreszeken-elo-alac…

Juditha P>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Jobban szerettem volna egy kicsivel több „szakmázást”, reméltem néhány érdekesebb esettanulmányt, nyilván név nélkül, esetleg gondozási tervet, ha készül ilyesmi. De attól tartok, hogy akkor a könyv terjedelme éppen háromszor ennyi lenne, amivel már nem biztos, hogy bárki szívesen megbirkózna. Így sem egy könnyű, lélekemelő olvasmány.
Ebben a formában viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy laikus szemmel is felmérje a romák problémáit és az azokat megoldani próbáló, ám sajnos rendre kudarcba fulladó kísérleteket. Minden tiszteletem azoké az embereké, akik a segítség mögött összefognak, küzdenek és dolgoznak embertelen körülmények között is. Abba a reménybe kapaszkodva, hogy talán a következő generáció majd másképp… De nem. A szegénység és a nyomor újratermeli magát, és sokszor csak egy tízezer forintos bérleten múlik. Vagy a bőröd színén…

Lázárné_Csernus_Anikó>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Fontos könyv és így még azt is megbocsájtottam neki, hogy az írásmódja tényleg naplóra sikeredett, gyakorlatilag a cselekmény megörökítésén volt a hangsúly, de örülök, hogy nem adták át hivatásos írónak, mert így hiteles tudott maradni. A beszúrt képekét pedig külön plusz pont, mert habár felkavarók, sajnos életszerűek és még reálisabbá teszik az amúgy is sokkoló közeget. A leghidegebb januártól jutunk el a forró augusztusig és a kettő között olyan, mintha semmi érdemleges nem történt volna, ugyanazok a harcok és küzdelmek. Pedig de. Annyira apró örömök teszik a sikert még fontosabbá, amelyek miatt megéri ennyire nehéz harcot vívni. „Végül is a jövőbe fektetünk be.” Több Dávidnak kellene hallatnia a hangját!

Evadel>!
Kiss Dávid: Cigánytelep nyolctól négyig

Nagyon olvasmányos és érdekfeszítő törtenetek. Őszinték, az biztos. Szakmai szempontból azért voltak gondjaim. Meg nem vagyok benne biztos, hogy nem káros-e így kiadni a naplót? Nem szül-e még nagyobb szakadékot romák és nem romák között? Mondjuk valószínűleg szinte kizárólag nyitott, empatikus olvasók forgatják, de őket meg már nem kell érzékenyíteni.


Népszerű idézetek

sonozsoka>!

Nekünk kell áldozatot hozni, mert különben mi leszünk az áldozat.

197

books_withtulips P>!

“Egy helyiség és az egész kultúra benne van. Múlt és jelen. És sajnos a jövő is.”

133. oldal

Könyvözön>!

Havazás utáni reggelen a Tabán nagyon szép.

(első mondat)

Juditha P>!

Béla mondta, hogy a hétvégén beszélgettek a testvérével, hogy mennyi a fizetésem. Arra jutottak, hogy „két kiló alatt nincs az a hülye, aki itt dolgozna”. Megnyugtattam, hogy van.

169. oldal

Könyvözön>!

Úgy kell ígérni, hogy ne ígérjek, úgy kell adni, hogy ne adjak, és ha lehet, lelkifurdalásom se legyen, ha nem muszáj.

136. oldal, MÁRCIUS 14. PÉNTEK (POKET Publishing, 2020)

Könyvözön>!

Ismét bebizonyosodott, hogy nem szabad elengednünk a rászoruló emberek kezét. Ha ezt tesszük, nincs esélyünk ebben a világban.

Parlandorka IP>!

Nekünk kell áldozatot hozni, mert különben mi leszünk az áldozatok.

197. oldal

FORTUNATA P>!

Foglalkozni kell a problémával, mert magától nem fog megoldódni.

197. oldal

latinta P>!

    A szokásos délelőtti ügyfelek mellett ma sikerült kicsit nyomozgatnom kamatospénz-ügyben. Szóval a telepen három uzsorás van. Foxi, Liszi és a Mészáros.

104. oldal, FEBRUÁR 26. KEDD (POKET Publishing, 2020)


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: A döntés
Kiss Lajos: A szegény emberek élete
Ambrus Péter: A Dzsumbuj
Huhák Heléna – Szécsényi András: Holokauszt alulnézetből
Moldova György: A pénz szaga
Géczi János: Vadnarancsok
Zombori Attila: Szexpiaci körséta
Hajnóczy Péter: Jelentések a süllyesztőből
Tittel Kinga: Mesélő Budapest
Bogáti Péter: Édes Pólim!