Piros ​hó / Amatőrök 3 csillagozás

Kishonthy Edina: Piros hó / Amatőrök

Szinte ​már kegyetlenül merev törvények és szabályok léteznek a kamasztársadalmon belül is – holott az ember azt gondolná, hogy kötetlen és laza normák uralkodnak. Kívülről talán tényleg ez is a látszat, de már benne élni. És én átélem! – döbbent rá örömmel Ági, és egyszerre úgy érezte, hogy egy nagyon fontos esemény részese. Sokakban nem tudatosul, csak élik ezt a nekik szokványosnak tűnő kamasz – életet. És nem is tudják, milyen kincs ez. Még nem érzik, micsoda kiváltságos és felemelő érzés végigmenni az iskolában, ahol mindenki ismerős, barát; körbeszaladni a téren, a belvárosban, beszélgetni, szóba állni bárkivel, aki korosztálybeli; csak úgy betérni egy presszóba, heccelni az eladót; hangosan énekelni és táncolni az utcán, mikor minden tiszta a napsütéstől; bulikra, összejöveteleken megismerni különféle érdekes személyiségeket, akiknek ők is érdekesek; telefonbetyárkodni a fülkében, és érezni az összetartozást minden velük egykorúval… Lehet, hogy soha nem is jönnek rá. Pedig… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
KISZ KB KSZT, Budapest, 1988
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637076107

Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Kishonthy Edina: Piros hó / Amatőrök

A második kisregény rettenetesen unalmas és érdektelen volt számomra, úgyhogy azt szinte csak átlapoztam, de az első egész korrekt kis szöveg. Megvannak benne azok a gyermekbetegségek, amelyek egy ilyen fiatal (15 éves) szerző írásában szinte mindig megtalálhatók, de van benne rengeteg szerethető dolog is, és ezt nem csak a nosztalgia-faktor mondatja velem. Nem tudom, hogy jó volt-e, hogy sok kiadói visszautasítás után mégis megjelent a könyv a KISZ támogatásával, érdekes lenne tudni, hogy ha várt volna még a szerző a kiteljesedésre, lett-e volna belőle igazán író.

5 hozzászólás
Gelso P>!
Kishonthy Edina: Piros hó / Amatőrök

Gimiben olvastam – hát, jó nagy botrányt kavart, mert két szomszédos gimi ellenségeskedését-versengését-kölcsönös lenézést (?) is ábrázolta e kedves hölgyemény – sajnos, már rég olvastam, teljesen elfelejtettem, miről szól, de emlékszem nem szerettem olvasni…
Akkoriban „firkálósan-aláhúzósan” olvastam, most kíváncsiságból belenéztem, átlapoztam a könyvet – és talán megértettem, mért nem kedveltük és néztük ki őt a menzán a könyv olvasása után – mert senkit sem kímélt, mindenkit megbántott, szúrt és sértett szavaival: az osztálytársait, tanárait, a várost, annak műemlékeit, akit ért, még ismeretlenül is ismeretleneket, pl. a másik gimnázium tanulóit. Talán azért nem sikerült tehát megkedvelnünk, mert egy kisvárosban mindenki valahogyan érintettnek érezte ezek után magát – pedig ez csak egy rosszul sikerült könyv, rosszul használt szavakkal, amivel ki tudja mi volt ennek az – amúgy tanulásban sikeres, eszes – lánynak a célja? A leleplezés? De minek a leleplezése? Olyan érzésem van, hogy ez egy olyan lánynak az írása, akinek sajnos nem sikerült beilleszkednie, és magányos maradt az akkoriban megszokott 40 feletti létszámú osztályban, iskolában (?) … Magányos, mert különös (csoda)bogárnak, hülye különcnek tartották – de ebben én nem vagyok biztos, csupán gondolom, talán az osztálytársai többet tudnának erről mondani…
És talán a két gimi rivalizálását akarta leleplezni? Talán – mindig és mindenkoron összemértek bennünket városi vagy országos versenyektől kezdve kollégiumi megmérettetéseken keresztül a felsőoktatásban elért felvételi eredményeinkig… mindig ill. sokszor az a suli volt az eredményesebb, amiről ő ill. főhőse Ági, lenézve, rosszallóan, lekicsinylően szólt a könyv lapjain… az én gimim…

4 hozzászólás
Aurore>!
Kishonthy Edina: Piros hó / Amatőrök

Régen olvastam. Sokat hype-olták anno, mert a még „a kommunizmus utolsó leheleteként” a KISZ tolta a kiscsajt, de ha jól emlékszem, elég unalmas volt, főleg a kötet második kisregénye.

3 hozzászólás
Morgue_Ann>!
Kishonthy Edina: Piros hó / Amatőrök

Ahhoz képest, hogy a szerző „tiniként” írta a könyvet, nagyon jó stílusban, olvashatóan és nem szájbarágósan ír. Cselekmény nincs sok ugyan, de a könyv visszaadta a késő ’80-as, kora ’90-es évek hangulatát, életérzését. Már akkor el akartam olvasni, amikor megjelent, de a korlátozott példányszám miatt nem sikerült megszerezni; most, 20 évvel később jó volt nosztalgiázni.


Népszerű idézetek

Gelso P>!

– Mi van írva az autóversenyző sírjára? Gumihibával lettem, gumihibával vesztem!

68. oldal KISZ KB KSZT - MULTIPROFIL, Budapest, 1988.

Gelso P>!

Unottan kinézett az ablakon. Az ablak keretezte képbe egy szürke csücsök lógott bele, egy sarok másikból. Egyetlen egy kis rész, de ő ezt is olyan gyűlölettel nézte, hogy az egész épületnek elég lett volna. A másik. Milyen jó, hogy ő itt van! Milyen jól választott! Azok ott… A szomszéd iskola ablakában két lány jelent meg. Kis hülyék, gondolta Ági, biztosan olyanok, mint a drágalátos gimijük. Kurv…

72. oldal KISZ KB KSZT - MULTIPROFIL, Budapest, 1988.

2 hozzászólás
Gelso P>!

A tanár egy pillanatra bement a szertárba, és addig mindenkinek volt ideje arra, hogy megnézze az aznapi postáját. Ági kirántotta a kopott és mocskos fiókot. Minden ülőhelyhez tartozott egy ilyen fiók, amelybe a hosszú és unalmas órák során leveleket írtak. Senki sem tudta, más órákon ki ül a helyén, ezért a dolog fantasztikusan izgalmas volt…Ami persze azzal járt, hogy mindenki tudása szerint a legrondább kifejezéseket és szókapcsolatokat tárta a nyilvánosság elé, különösen a fiúk, míg a lányok általában szerelmeikről írtak. Ebben a gimnáziumban a lányok el voltak varázsolva, valóságos paradicsomban éltek. Minden nőnemű lény szerelmes volt itt, hiszen választék volt bőven; míg más középiskolában a fiúk voltak kevesebben. Ebben a kiváltságos helyzetben a lányok összességét rózsaszínű ködként vette körül a szerelem, melyen keresztül néha láthatóvá vált partnerük tündöklő arca, csillogó szeme és elegáns sportcipője.

58. oldal KISZ KB KSZT - MULTIPROFIL, Budapest, 1988.

Gelso P>!

Hirtelen eszébe jutott, hogyan lépte át ezt a küszöböt nem is olyan rég; két hónapja, az első tanítási napon, amit ebben a suliban töltött… Akkorra már torkig volt korábbi osztálytársaival (az osztálybeli fiúkkal különösen), és a gimnáziumot megváltásként várta. Meg persze azért is, mert itt tanulnak a katonai kollégisták – avagy a katkósok – csupa helyes fiú!

52. oldal KISZ KB KSZT - MULTIPROFIL, Budapest, 1988.

Gelso P>!

– Figyelj. Ne várd meg, míg a fiú átver, mert előbb-utóbb úgyis megteszi, hanem te szívasd őt. Ezzel tekintélyt szerzel magadnak. A másik: ne felejtsd el; hogy minden fiú azt akarja. És ez alól nincs kivétel.
– De ez nem igaz! – próbált ellenkezni Ági, és ide-oda csúszkált a padon, majd rugdosni kezdte a táskáját.
– De igen – folytatta Zita nyugodtan. – Csak egy csomóan nem merik megmondani.
Ági kikerekedett szemmel nézte a pedánsan leírt oroszháziját. Mikre kell rájönni?
– Ezek szerint nincs is szerelem? – hüledezett Ági.
– Hát… tulajdonképpen nincs! – mondta ki véleményét Zita.

63-64. oldal KISZ KB KSZT - MULTIPROFIL, Budapest, 1988.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kertész Erzsébet: Elizabeth
Beczássy Judit: Egyszer vagyok fiatal
Varga Katalin: A zöld torony
Klára Jarunková: Az egyetlen
L. M. Montgomery: Bagolykacaj
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 3. – A szerelmes hercegnő
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Ennie Smith: Kisasszonyképző
Tutsek Anna: Ágnes története
Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának