Évek óta csak álmodozol egy különleges utazásról, de eddig féltél belevágni? Mindig volt valamilyen kifogásod, amiért nem mertél útra kelni? Legyen az belföldi hosszú hétvége vagy egy teljes hónap a világ másik felén, ez a könyv a gondolat megszületésétől egészen az út végéig a segítségedre lesz. Most nem egy szokványos útikönyvet tartasz a kezedben, hanem egy olyan világutazó személyes tapasztalatainak gyűjteményét, aki immáron harminc éve szenvedélyesen járja a világot.
Kisgyörgy Éva – a travellina blog szerzője – olyan élményeket, tapasztalatokat oszt meg veled, amelyeket 112 országot végig járva halmozott fel. Ő tudja, mit vigyél magaddal (és főleg, mit ne), hol találd meg a legjobb repülőjegyet, miként bérelj autót és hogyan kerüld el a veszélyeket. Az egyéni utazás megszervezése olyan bonyolult, mint egy hadiüzem, de ma már nem olyan titkos! Ez a gyakorlati útmutató megtanít arra, hogy a legtöbbet tudd kihozni az idődből és a pénzedből, és hogy az utazás egy életre… (tovább)
Világutazók kézikönyve 43 csillagozás

Praktikus, ösztönző útikalauz, ami tele van szuper ötletekkel, jó tanácsokkal és tanulságos történetekkel. Nem tudom, mennyi időbe telhetett megírni, és így, ebben az összeszedett, átgondolt formában kiadni ezt a könyvet, de megérte az összes beleölt munkaórát, mert ritka igényes és letisztult. Szívem szerint egyébként az egész könyvet bepakolnám a kézi poggyászomban, hogy néha előkaphassam, amikor kell egy kis támogatás vagy egy-két jó ötlet/praktika. Azt hiszem, ezek után jóval bátrabban állok életem első nagyobb, repülőgépes utazása elé. Mikor indulok már?! :( Bővebben a blogon:

A könyvet úgy szereztem be, hogy nem ismerem a Travellina blogot, szóval nem azért vettem meg, mert „jajj Kisgyörgy Éva írta, és nekem ez kell”, hanem mert eszméletlenül megtetszett a borítója, plusz a kedvenc magazinom is ajánlotta. Ennek ellenére én annyira nagyon nem találtam hasznosnak a könyvet, talán csak mert mi is sokat utazunk és a legtöbb dolog amit leírt , úgy gondolom alap annak aki gyakran van úton. Egy-két weblap viszont tenyleg hasznos, valószínűleg használni is fogom majd őket. Sok helyen szerintem az írónő ellentmondásba is keveredett magával, hisz míg mondjuk a könyv elején azt ecseteli, hogy a helyi fesztiválokat próbáljuk kerülni mert vagy kirabolnak minket, vagy megölnek minket, de mindenképp valami rossz fog történni, addig az utolsó fejezetben már azt taglalja, hogy mindenképp vegyünk részt annyi helyi fesztiválon, amennyin csak lehetséges. Jó kis könyv ez, azoknak a számára akik először készülnek nekivágni a nagyvilágnak, és tanácstalanok, de a rutinosabb utazóknak szerintem sok újat nem tud adni.

Őszinte leszek, korábban nem ismertem Kisgyörgy Évát és a Travellina blogot. Ennek oka viszonylag prózai: bár nagyon szeretek utazni, erre viszonylag ritkán volt eddig lehetőségem (és akkor is főleg mások által szervezett formában), ezért nem tűnt igazán fontosnak, hogy olyan oldalakat kövessek figyelemmel, amelyek az utazásokhoz, illetve azok szervezéséhez nyújtanak tippeket (azóta persze alaposan átböngésztem Éva blogját, és megállapítottam, hogy önmagában a csodás fotókért és olvasmányos élménybeszámolókért is érdemes vissza-visszalátogatni oda). Ha innen nézzük, talán éppen én vagyok a Világutazók kézikönyvének ideális célközönsége. A szándék és az érdeklődés megvan bennem, hogy minél többet megismerjek a világból és eljussak különböző helyekre, azonban a kezdő löket, vagy az ezekhez szükséges információs bázis eddig hiányzott. A fent említett kötet pontosan ezt a bázist adja meg, így minden kezdő kalandor számára hasznos lehet.
Ez a könyv tulajdonképpen egy nagyon jól szerkesztett és felépített, olvasmányos és könnyen emészthető kisokos, melyben különböző fejezeteken keresztül mélyedhetünk el az utazásokkal kapcsolatos fontosabb témákban. Nagyon tetszett, hogy időbeli logikája van ezeknek a fejezeteknek, gyakorlatilag az utazás ötletének felmerülésétől a hazatérés utáni állapotig végigveszi azokat a stációkat, melyek relevánsak a szervezés és megvalósítás során. Eleinte szó van arról, egyáltalán miért jó utazni és világot látni, kivel érdemes együtt felkerekednünk, illetve hogyan érdemes utazási irodát választanunk. Aztán a későbbiekben nagyobb tartalmi egységekben olvashatunk az utazás szervezésének trükkjeiről (a legkedvezőbb repülőjegy kiválasztásától az autóbérlésig), illetve azokról a helyzetekről, melyekre érdemes felkészülnünk a tényleges kaland során. Nekem nagyon tetszett végig az olvasás közben, hogy csak nagyon kevés dologgal kapcsolatban ír a szerző konkrét javaslatokat (ezek is főleg a biztonságunkkal függenek össze). Ehelyett mindenféle megoldás esetében (jármű, szállástípus, étterem) leírja a lehetséges előnyöket és hátrányokat, illetve azt, hogy melyik választás esetén mik azok a dolgok, amikre érdemes odafigyelni. Többször hangsúlyozza, hogy sokszor nincs egy jó megoldás, hanem éppen az lenne a cél, hogy kellő önismerettel rájöjjünk, nekünk mik a leginkább megfelelő és kényelmes lehetőségek. Végig érződik, hogy az, aki a sorokat írta, borzasztó nagy rutint szerzett már abban, hogy egy utazásból a lehető legjobbat hozza ki, ahol a színvonal és a takarékosság a megfelelő módon metszi egymást. (…)
A kötet legfőbb erősségét abban érzem, hogy a hasznos, gyakorlatias vezérfonal mellett végig személyes tud maradni, ráadásul sugárzik belőle egy nagyon potizív, a világra és más kultúrákra nyitott, érdeklődő szemléletmód. A könyv motiváló erejéről meg csak annyit, hogy ma délelőtt már repülőjegyeket böngésztem az interneten, szóval tényleg meghozza az ember kedvét ahhoz, hogy belevágjon egy régóta fontolgatott utazásba. Nagyon gondolatébresztőnek és inspirálónak találtam, és biztos vagyok benne, hogy a tényleges kalandjaim előtt még többször át fogom böngészni.
Bővebben:

Ha utazási blog, akkor Travellina. Kisgyörgy Éva szenvedélye a világjárás, a multik zárt világát cserélte fel évekkel ezelőtt erre a sokkal szabadabb életformára, ma már eljutott odáig, hogy a hobbijából él, kalandjait pedig a blogjában örökíti meg. Ha valaki, ő aztán mindent tud az utazás megszervezéséről, nem is értem, miért tartott ilyen sokáig, amíg megszületett ez a rendkívül praktikus kis könyvecske, amely egyrészt meghozza a kedvet ahhoz, hogy azonnal felpakoljuk a motyót, és elhúzzunk a világ másik végére nyaralni, másrészt pedig mindenre kiterjedően, röviden, mégsem unalmasan összefoglalja, hogy mire kell odafigyelnünk utazásunk megszervezésekor. A hölgyről tudni kell, hogy főként egyedül utazik, egyszerűen azért, mert ő így érzi a legjobban magát az útjai során, és még engem is meg tudott győzni arról, hogy ha betartunk néhány alapszabályt, nyugodtan nekivághatunk így a világnak, nem lesz semmi bajunk. Érdemes megfogadni Travellina tanácsait, hiszen ő tényleg körbe járta már a Földet, rengeteg tapasztalatot gyűjtött, többek között profin használja az internetes gyűjtőoldalakat, ahol megtalálhatjuk a legolcsóbb repülőjegyet, a nekünk megfelelő szállást, és megannyi más, fontos információforrást, amellyel nemcsak sok pénzt lehet spórolni, hanem megkímélhetjük magunkat a kellemetlen meglepetésektől is. Az utazásunk egyéni megszervezése sok időt és energiát kíván, viszont jóval költséghatékonyabb, mintha egy utazási irodára bíznánk magunkat, ráadásul hatalmas szabadságot ad, nem kell igazodnunk senkihez sem, a saját ritumusunkban vezényelhetjük le a jól megérdemelt pihenésünket. Könnyen áttekinthető, hasznos kézikönyv, amelyet érdemes végigtanulmányoznunk, mielőtt belevágunk a nyaralás/telelés/őszölés vagy egy hosszú hétvége megszervezésébe.
A teljes kritika itt olvasható:

Abszolút a könyv célközönségébe tartozom, régóta szeretnék én is világutazó lenni, de amíg nem jön össze, addig legalább olvasgatok róla :) Olvastam mostanában más könyvet is ebben a témában, úgyhogy akaratlanul is összehasonlítgattam olvasás közben a két könyvet. Kisgyörgy Éva több és részletesebb gyakorlati tanáccsal szolgál (látszik a sok év tapasztalata), és más témakörökre helyezi a hangsúlyt. Annyi negatívumot tudnék mondani, hogy örültem volna több személyes élménynek.

A könyv valóban hasznos információk gyűjteménye az utazni vágyóknak, az álmodozástól kezdve egészen a hazaérkezésig.
Hogyan készülj fel, mit csomagolj, hol tudsz utána nézni a szállásoknak, programoknak, mire figyelj a biztonságod és egészséged megőrzésének érdekében, hogy valóban kellemes élményben legyen részed az utazásod során.

Pontosan azt adja ez a könyv, amit a címe ígér: egy hasznos kézikönyv egy lelkes utazónak, ráadásul olyan, amit biztos, hogy még sokszor elő fog kapni az ember az évek során. Először csak egy-egy fejezetet ovlastam el belőle, amelyek számomra a legérdekesebbek voltak, de utána végül is rendes moly módjára töviről hegyire elolvastam.
Nekem sok újdonságot nyújtott (bár több olyan rész van, ami szinte szó szerint fent van Travellina blogján), nagyon sok hasznos honlap cím volt benne, ami eddig számomra ismeretlen volt (pedig már jártasnak érzem magamat a hogyanutazzunkolcsónsokatésjót -ban). Irtó sok tipp, ha meg épp valami nem újdonság, az se baj, legalább újra az eszébe vési magának az ember. A legjobb pedig, hogy nagyon motiváló, mindig amikor ránézek, elkap az utazási vágy. :)
Nekem a szívem csücske lett ez a könyv, sokszor csak úgy előkapom, átfutok egy-egy részt, és biztos vagyok benne, hogy ez továbbra is így lesz. Csak ajánlani tudom. :)

Már egy idje követem Éva oldalát és kíváncsi voltam a könyvre. :) Gyakorlottabb utazóként is adott számomra új ötleteket, kezdőknek pedig mindenképpen ajánlom! Tele van szuper ötletekkel, tanácsokkal, történetekkel az utazás minden területét érintve, mint szálláskeresés, repjegyvásárlás, látnivalók, mit csomagoljunk, hova mikor érdemes menni, weboldalak stb.

Évekkel az utazása után még mindig élénken él majd benned egy különleges pillanat: amikor felértél egy hegycsúcsra, naplementét néztél s tengerparton, vagy belekeveredtél egy helyi fesztivál forgatagába. Rájössz, hogy az örömöt, amit egy drága csizma, vagy nívós karóra okozott, már hetekkel a vásárlás után se igazán tudod felidézni, és nem lesz számodra közhely, hogy az élmény az, amit senki nem vehet el tőled.
12. oldal, 10 dolog, amiért jó utazni

Nagyon szeretem a barátaimat, itthon rengeteg programot szervezek velük, de egy külföldi utazás nálam bizony önző dolog.