Amerikai ​Egyesült Államok 2 csillagozás

Kis Csaba: Amerikai Egyesült Államok Kis Csaba: Amerikai Egyesült Államok

A ​Panoráma nagyúti könyvek már régen túllépték földrészünk határait. Ebben a gazdag, egyre táguló programban helyet kapott az Amerikai Egyesült Államokat ismertető kötet is.
Nem újság számunkra, hogy az USA a kapitalista államok vezető országa, erről különben az olvasó mind a történeti, mind a gazdasági életről szóló fejezetben megfelelő tájékoztatást kap. A mű újdonsága, hogy magyar nyelven először írja le az Amerikai Egyesült Államok európányi kiterjedésű területét olyan részletességgel, hogy számos eddig félig ismert jelenség érthetővé válik számukra. A kalauz mind az ötven államba elvezet. A metropolisok ismertetése, a látnivalók bősége, sokasága miatt bővebb, de útikönyvünk nem nagyváros-centrikus, sok száz amerikai kisvárosba is betérünk, bejárjuk az amerikai élet összes ünnepi és hétköznapi színtereit. Utunk során felkeressük az összes jelentős természetvédelmi parkokat.
A szerző – a neves újságíró – hitelesen és színesen eleveníti meg a könyv lapjain az… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Panoráma útikönyvek

>!
Panoráma, 1994
974 oldal · ISBN: 9632436490
>!
Panoráma, Budapest, 1982
744 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632432436
>!
Panoráma, 1976
752 oldal · ISBN: 9632430182

Most olvassa 2

Várólistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

A Préri-fennsík (Great Plains) az ország középső, természetföldrajzilag legegységesebb tája. Keleten és délen éles, 200-500 m magas töréslépcsővel válik el környezetétől. Nyugat felé hosszan és nagyon lassan emelkedve a Sziklás-hegység lábaihoz simul. Bár magassága itt már 1500–1800 m, lejtése annyira jelentéktelen, hogy csupán a Mississippi felé szinte egyenesen lefutó folyókból érezhető.

Első rész - Az USA-ról általában - I. Két óceán között (Az USA vázlatos földrajza)

>!
cassiesdream

4. A Kordillerák vidéke

Az Egyesült Államok nyugati harmadát alkotja, az ország legváltozatosabb tájegysége; négyezer méteres csúcsok és tengerszint alatt fekvő mélyföldek, jégárak és sivatagok, zuhatagok és sós mocsarak, óriás fenyők és óriás kaktuszok egyaránt helyet találnak benne. Négy hosszú, magas hegység (Sziklás-hegység, Cascade-hegység, Parti-lánc, Sierra Nevada) s a közéjük zárt völgyek és medencék (Californiai-Nagy-völgy, Columbia-fennsík, Nagy-medence, Coloradó.fennsík) változatos tájegységekre bontják.

Első rész - Az USA-ról általában - I. Két óceán között (Az USA vázlatos földrajza)

>!
cassiesdream

Áprilisban a los angelesiek még síelhetnek a San Bernardino-hegységben, s ha kedvük tartja, ugyanaznap lehajthatnak az óceánhoz fürödni.

Első rész - Az USA-ról általában - I. Két óceán között (Az USA vázlatos földrajza)

>!
cassiesdream

Az amerikai magyarok különböző időszakokban kerültek az Egyesült Államokba. […] A későbbi generációban olyanok is akadnak, akik nem tárgyilagosan, esetleg gyűlölettel tekintenek a szocializmust építő Magyarországra. ezek száma azonban egyre csökken.

Első rész - Az USA-ról általában - I. Két óceán között (Az USA vázlatos földrajza)


Hasonló könyvek címkék alapján

A. E. Johann: Kanada – óceántól óceánig
Kürti György: Térképismereti gyakorlatok 2.
Észak- és Közép-Amerika II.
Cholnoky Jenő: Amerika
Richard Halliburton: Csodák könyve
Agárdi Péter – Balla Zsuzsa (szerk.): Amerika
Juhász Árpád – Galácz András: Észak-Amerika
Probáld Ferenc: Amerika regionális földrajza
Probáld Ferenc: Észak-Amerika