Kinyomozom ​a szemüvegemet 1 csillagozás

Királyhegyi Pál: Kinyomozom a szemüvegemet

Ez a kötet Királyhegyi 1945-től haláláig megjelent írásait tartalmazza: nagyrészt korábbi köteteibe fel nem vett humoreszkeket, karcolatokat. Nyilván ezeken kívül is vannak elszórtan régi újságokban még fölfedezendő humoreszkek, de könyvünk a legtöbb (főként a Ludas Matyiban, a Népszavában és amerikai magyar lapokban) publikált írást közli. Nem időrendben, hanem bizonyos témakörök szerint.
Kivétel az első fejezet, amelyik 1945-től időbeli sorrendben mutatja azoknak az éveknek a kor- és humorszellemét. Gúzsba kötve kellett „táncolni” akkor, írásai mégis roppant szórakoztatók, és jól tükrözik, milyen társadalmi-politikai viszonyok (sőt, iszonyok) közt születtek. (Jellemző módon hiányzik egy hosszú időszak, amit a humorista publikálás helyett – tévedésből – adácsi száműzetésben volt kénytelen eltölteni).
Biztosak vagyunk abban, hogy a temérdek, lényegében ismeretlen írás jó szórakozást nyújt majd az olvasónak.

>!
K.u.K., Budapest, 2018
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155361746

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
pável P
Királyhegyi Pál: Kinyomozom a szemüvegemet

Királyhegyi Pál egyszerre a legnagyobb és a legkisebb anekdotázó a magyar irodalomban. Előbbi életműve legjellemzőbb műfajára, utóbbi termetére utal, mindkét jellegzetessége igen kelendővé tette tipikus élőhelyén, az asztaltársaságokban: hamar belopta magát a szívekbe és mindenhol elfért. (Deportálásakor is gyerekjeggyel utaztatták, amit ő nehezményezett, erre uzsonnát sem kapott).
Karinthy Frigyes és a Mikroszkóp színpad közti igen széles rónákon járunk, mikor Királyhegyi jelen (de azt hiszem, bármely) válogatását olvassuk – mint mint minden válogatáskötet, igencsak vegyes, vannak köztük tárcák, humoreszkek, melyeknek minden sora arany, tökéletes remekművek 1-2 oldalon, de a legtöbből sajnos inkább csak az az avas szag csap fel, ami a Rákosi-, Kádár-érát áthatotta, s azoknak az időknek szinte csak egyetlen „szelepét”, a Ludas Matyit jellemezte – mely orgánum inkább volt jól rejtett propaganda-, mint humorlap.
A hányatott sorsú (ezt kikérné magának, sosem ivott, csak feketét) szerző (emigrál Horthyék elől, majd ’56-ban is, három hazatéréséből kétszer vagy lágerbe hurcolják vagy kitelepítik) minden életszakaszából olvashatunk memoárszerű sziporkákat, hollywoodi statiszta korából éppúgy, mint Budapestről, a világháború előtti, alatti és utáni időkből egyaránt.
Bár tipikusan rejtőzködő, kávéházi életmódot élt, olykor két redakció közt az utcán is kereste a témát, sőt bátran elébük ment, de még így is érthetetlen, minek jött haza 1941-ben (!) Angliából, hacsak nem merő kalandvágyból: „…és hamarosan repültem hazafelé, sürgős volt az utam, nehogy lekéssem az auschwitzi gyorsot.”
A 20. század elszabadult forgószínpadát annak leghatásosabb ellenszérumával, a humorral élte túl, amolyan szegénylegény világfiként járta a világot, sokat dolgozott „négerként” is, de a magyar „fekete” mindig hazahúzta, hogy aztán svarcban adja ki az életművét: állítólag szóban pazarolta el, épp mint atyai ismerőse, Karinthy Frigyes, de elnézve a címlistát, bőven van még hol keresni a telérben azokat az arany… ereket, ooops, ehh, értjük ugye, na.


Népszerű idézetek

>!
pável P

Az evés meglehetősen el van terjedve a világon, tisztelet a kivételnek.

79. oldal, Enni csak szépen... Amerikai Magyar Népszava, 1979. (K.u.K., 2018)

1 hozzászólás
>!
pável P

…a vallásom is inkább pech volt, mint vallás…

94. oldal, Irigység, Ludas Matyi, 1978. (K.u.K., 2018)

>!
pável P

Akkoriban, Ferenc József király úr uralkodása alatt az volt a szokás, hogy érettségi nélkül senkinek nem volt joga párbajban agyonlövetnie magát.

224. oldal, Emlék, Ludas Matyi, 1978. (K.u.K., 2018)

2 hozzászólás
>!
pável P

– És hogyan születnek a gyerekek?
– Ezt neked kell tudnod, hiszen te vagy a gyerek. Nem emlékszel, hogyan születtél?

231. oldal, Türelmetlenség, Ludas Matyi, 1979. (K.u.K., 2018)

>!
pável P

– Adj egy pohár vizet, mert olyan éhes vagyok, hogy nem tudom, hol fogok aludni.

122. oldal, Magyarok külföldön, Ludas Matyi, 1979. (K.u.K., 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék!
Janikovszky Éva: De szép ez az élet!
Karinthy Frigyes: Viccelnek velem
Janikovszky Éva: Ájlávjú
Ilja Ilf – Jevgenyij Petrov: Hogyan született Robinson
Pozsonyi Ádám: Harcra fel!
Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem
Fehér Klára: Szexmozi
Janikovszky Éva: Ráadás
Karinthy Frigyes: Reménytelen szerelem