Piedone ​nyomában 9 csillagozás

Hihetetlen történetek Bud Spencertől
Király Levente: Piedone nyomában

„Király ​Levente olyan részletességgel mutatja be Bud Spencert, amely eddig ismeretlen volt. Ennek a földi csodának a megteremtéséért San Gennaro-díjban részesítjük!” – Gianni Simioli, a San Gennaro Bizottság elnöke.

A Piedone nyomában könyv a hat fesztiváldíjat nyert mozifilm bővített, írásos változata. Király Levente könyvéből kiderül, hogyan élte át a kis Carlo a világháború borzalmait, milyen nehézségekkel küzdött meg az iskolai évek alatt, hogyan csöppent bele a sport világába, illetve milyen kalandokat élt át Dél-Amerikában,
mielőtt színésszé vált. A hat nyelven beszélő egykori bajnok sportoló, aki később
az olasz mozi legnagyobb ikonjává vált, filmes karrierje mellett repülőket és hajókat vezetett, gyermekruhákat tervezett, könyveket és dalokat írt, de feltalálóként bejegyzett találmányokkal is gazdagította életünket. A könyv történetek sokaságán keresztül mutatja be azt a zseniálisan sokoldalú színészt, akinek a csattanós
pofonok, a belapított orr… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
232 oldal · ISBN: 9786150076515
>!
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150059303

Most olvassa 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Daniel_Cserhalmi IP>!
Király Levente: Piedone nyomában

Király Levente: Piedone nyomában Hihetetlen történetek Bud Spencertől

Kezdjük azzal, hogy nyilvánvalóan elfogult vagyok Bud Spencerrel kapcsolatban. Ugyanakkor talán ez mégsem érződik majd abból, amit a könyvről (és a filmről) gondolok. Király Levente szerencsés ember, kapott pénzt és lehetőséget, hogy a gyerekkori idoljáról forgasson egy portréfilmet. Amikor megnéztem, az volt az érzésem, hogy egy olyan filmet forgatott, amit az emberek látni akartak. Olyan történeteket hallottak Bud Spencerről, ami megfelelt az elvárásoknak: a végtelen kedves, barátságos, aranyszívű óriás. És persze Bud Spencer valószínűleg tényleg ilyen volt, de a film mégsem tért ki, mondjuk úgy az életének kevésbé sikeres részére, vagy bármi másra, ami nem felelt meg az imidzsnek. Túl sok volt a pátosz. Azt állítják a borítón, hogy olyan részletességgel tárja fel BP életét, mint korábban soha. Én inkább azt éreztem, hogy sok szép, színes emléket idéz meg, de sosem éreztem az igazi mélységet a filmben, vagy a könyvben, ami pontosan visszaadja az előbbit. Nem tudom, mennyivel lett bővebb az írott anyag. Fura a szerkesztés, sok az üres oldal. Ráadásul néha egyes interjúrészletek hasonló témákról szólnak, de eltérő fejezetben, ezért sokszor ugyanarról többször is olvas az ember. BP önéletrajzi könyvéből is sokat merít. Ráadásul „irodalmilag” sem jelent kifejezett értéket, sokszor éreztem furcsának a mondatokat, túl egyszerűeknek, mintha nem igazán lenne erőssége az írás. Ennek ellenére persze rajongóknak kötelező megvenni, és az igazán nagy értéke a sok, eddig talán nem látott fotó. Ahogy a film, a könyv is egy kicsit csöpögős, és itt tényleg megpróbáltam eltekintetni a rajongásomtól, és objektíven nézni, olvasni a szöveget. Tényleg azt gondolom, hogy erősebb az akarat, ami az alkotást szülte, mint a végső termék minősége.

1 hozzászólás
ibzenke>!
Király Levente: Piedone nyomában

Király Levente: Piedone nyomában Hihetetlen történetek Bud Spencertől

Azért örülök, hogy a filmet láttam először, mert a könyvben egyáltalán nem jött át az, ami a filmben megfogott, nevezetesen Bud Spencer jelleme, életfelfogása és életszeretete.

szabadost>!
Király Levente: Piedone nyomában

Király Levente: Piedone nyomában Hihetetlen történetek Bud Spencertől

A történetek többséget már az önéletrajzi könyvekben olvastam így sok újat nem adott a könyv.

Margit17>!
Király Levente: Piedone nyomában

Király Levente: Piedone nyomában Hihetetlen történetek Bud Spencertől

Gyermekkorom nagy kedvencei Bud Spencer és Terence Hill filmjei, ugyanakkor életrajzi könyvet még nem olvastam – ebben a kötetben találkoztam először azzal a ténnyel, hogy Budnak vannak könyvei is. Szóval számomra nagyon sok újdonságot tartogatott a kötet. Kezdve a gyerekkorától kezdve bemutatott fényképektől – az esküvői képeiken pedig különösen meghatódtam –, a forgatásokon és a magánéletben készült képeiig bezárólag. Jó volt olvasni a kollégák, barátok, és főként a családtagok gondolatait. Örülök neki, hogy jobban megismerhettem ezt a színészóriást, aki egész életében egyszerű emberként élt és lételeme volt a kedvesség és a másokon való segítés.
Király Levente filmjét még nem láttam, majd talán egyszer lesz hozzá szerencsém.


Népszerű idézetek

Margit17>!

Nem annyira a bátorság, sokkal inkább az iróniával teli nápolyi fatalizmus, mondatta velem, miközben szembenéztem a halállal, hogy fütyülök rá! Sajnos nagyon sokan nem ennyire szerencsések. Én nem hiszek abban, hogy a jobbak mennek el, a rosszak pedig megússzák, sőt abban sem, hogy az igaz hívők csodálatos módon meggyógyulnak, míg a többiektől megtagadják az égiek a gyógyulást. Szerintem a sors sakktábláján nincsenek különválasztva a jók meg a rosszak. Ki tudja, talán úgy megyek majd el, mint apám, aki békésen elaludt a heverőn, miközben Pippo Baudót nézte a tévében. Nagyon kíváncsi vagyok mi jön az élet után. Biztos vagyok benne, hogy egy újabb kaland következik – mesélte Bud Spencer.

207. oldal

Király Levente: Piedone nyomában Hihetetlen történetek Bud Spencertől

Margit17>!

Bár sokadszorra megnézve a filmjeit is remekül szórakozunk és nagyokat kacagunk, közben pedig a történetek nagyon is komoly témákról, a valóságról, a szegénységről, az emberek mindennapi küzdelmeiről szólnak. Bud Spencer a filmekben megformált szerepei szerint mindig alacsony sorból, olykor a társadalom perifériájáról jön, ám tetteivel igazi hőssé emelkedik.
Filmjeinek üzenete: a jó győzelme a rossz fölött mindig időtálló, akárcsak ezeknek a filmeknek a jól megírt humora, amely számtalan ismétlés után is mosolyt csal az arcunkra.
Bud Spencer egyedülálló karakter volt, aki Oscar-díjas színészeket meghazudtoló módon tudta a rá írt szerepeket eljátszani. Pontosabban nem játszott el semmit, önmagát adta.
Bud Spencer sokat adott nekünk magyaroknak és az egész világnak. Filmjei azért döntenek ma is nézettségi csúcsokat, mert tudtunkon kívül olyat alkotott, ami a lehető leghatékonyabb módon nyitotta meg az utat a szívünkön keresztül az igazságérzetünkhöz.

218-219. oldal

Király Levente: Piedone nyomában Hihetetlen történetek Bud Spencertől


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelecsényi László: Latinovits Zoltán
David Suchet: Poirot és én
Norbert Stresau: Audrey Hepburn filmjei, élete
Christa Maerker: Marilyn Monroe – Arthur Miller
Ed Catmull – Amy Wallace: Kreativitás Rt.
Jared Cade: Agatha Christie és a hiányzó tizenegy nap
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Nick Yapp: Barbra Streisand
Horváth Teri: Sári-gyöp
Charlie Chaplin: Életem