A ​tornádó oldalszele 5 csillagozás

Szubjektív válságtörténet 2007–2013
Király Júlia: A tornádó oldalszele

„2008 ​őszén a Lehman Brothers összeomlását követő pénzügyi cunami csaknem elsodorta Magyarországot. Jöttek az önkínzó kérdések: mit nem vettünk észre, miért hagytuk, hogy így legyen, most mi a teendő, mikor döntünk jól. Különösen nyomasztó volt a magyarországi túlzott eladósodás, a devizahitelezés kiváltotta társadalmi válság, ami valóban az orrunk előtt zajlott. Valóban vakok, semmit sem értők, mindent félrekezelők voltunk? Azt a reménytelen feladatot próbálom megoldani, hogy önkritikusan és – amennyire tőlem telik – távolságot tartva mutassam be döntéseink hátterét. Mit s miért. Mikor ültünk tudásvákuumban, mikor reagáltunk időben és hibátlanul, mit nem vettünk észre, mit láttunk már akkor is tisztán. Nem voltunk tévedhetetlenek. Döntéseink nem voltak hibátlanok. De mindenkor igyekeztünk minden véleményt megismerni, minden megismerhető tényt figyelembe venni, számos szakértő, elemző álláspontjára támaszkodni. Meggyőződésem, hogy az így születő döntések hosszú távon nagy… (tovább)

>!
Park, Budapest, 2019
828 oldal · ISBN: 9789633555682
>!
Park, Budapest, 2019
380 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633555170

Enciklopédia 1


Most olvassa 5

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi
Király Júlia: A tornádó oldalszele

Király Júlia: A tornádó oldalszele Szubjektív válságtörténet 2007–2013

Abszolút laikusan, közgazdaságilag, pénzügyileg képzetlenül fogtam bele a kötet abszolválásába. Érdekel, ami több, mint a legtöbb hasonló profilú kötetről elmondható. Érteni is vélem, ami meg aztán szuperlatívuszi magasságokba helyezi nálam a művet.

>!
furtos
Király Júlia: A tornádó oldalszele

Király Júlia: A tornádó oldalszele Szubjektív válságtörténet 2007–2013

Ha valakit kicsit is érdekel az adott időszak gazdaságpolitikája, annak ez a könyv kötelező olvasmány.
Jó volt olvasni, mert eszembe juttatott olyan dolgokat, amik szép lassan elpárologtak az emlékeimből.
Jó volt olvasni, mert betekintést nyújtott a (számomra) látható felszín lá.
Jó volt olvasni, mert ráébredtem, hogy egyes folyamatok sokkal bonyolultabbak mint gondoltam, és mégis átláthatóak.
Jó volt olvasni, mert megtöltött tartalommal olyan fogalmakat, amiket nap mint nap használtam.


Népszerű idézetek

>!
Citrompor

A Miért buknak el a nemzetek? című, bestsellerré vált fejlődés-gazdaságtani könyv fő állítása, hogy egy nemzet sikerességét elsősorban nem történelme, földrajzi helyzete, éghajlata vagy értékrendszere határozza meg, hanem intézményeinek, oktatási rendszerének, sajtójának és a társadalom többségének tudati állapota, fejlettsége, a politikai elittől való függetlensége, intézményeinek kellően befogadó jellege. Még egyszerűbben: a gazdasági siker záloga a jó intézményrendszer. Bár a könyv állításait, mint minden jelentős műét, megjelenése óta hevesen vitatja az akadémiai világ, abban egyetért, hogy a túlzott politikai és gazdasági központosítás, az állam parttalan beavatkozása a gazdaságba nem igazán segíti a felzárkózást.

138. oldal

Király Júlia: A tornádó oldalszele Szubjektív válságtörténet 2007–2013

>!
Citrompor

    Prágában éreztem először, hogy valóban létezik a jegybankárok klubja, bár az összeesküvés-elméletekkel ellentétben tagjai egyáltalán nem a világ leigázására esküdtek össze, sokkal inkább saját gazdaságaik biztonságos, inflációmentes működtetésére. A pénzügyi szervezetek világuralma nagyjából annyira igaz, mint az, hogy az ufók már évezredek óta földünk leigázására törekszenek. Bár van olyan jegybankelnök is, aki homályos összeesküvés-elméletek bűvöletében alakítja ki stratégiáját, azért ebben a klubban az ilyen meglehetősen ritka madár.

27. oldal, 2. Jegybanki hétköznapok

Király Júlia: A tornádó oldalszele Szubjektív válságtörténet 2007–2013

Kapcsolódó szócikkek: összeesküvés-elmélet
1 hozzászólás
>!
Citrompor

    A szobám hátrafelé, keletre, a Hold utcára nézett, talán a jegybank egyik legsötétebb szobája volt. A szobához és a válság alatti hangulathoz nagyon illettek falamon a komor-sötét Mednyánszky-képek. Karvalits részben a saját képeit hozta be, az egyik legjelentősebb kortárs gyűjtő volt akkoriban. Az MNB-nek jelentős képgyűjteménye volt még a múlt századból – sem elődeink, sem magunk nem gyarapítottuk a gyűjteményt, úgy gondoltuk, ennek a közfeladatnak az ellátása nem tartozik a jegybank alapvető feladatai közé.

29. oldal, 2. Jegybanki hétköznapok

Király Júlia: A tornádó oldalszele Szubjektív válságtörténet 2007–2013

4 hozzászólás
>!
Citrompor

    2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke és a Monetáris Tanács (MT) tagja voltam. Ez a könyv nem aprólékos gazdaságtörténet, nem elemző vagy empirikus közgazdaságtan, hanem szubjektív eseménytörténet és töprengés életem legnehezebb, de legtanulságosabb hat évének eseményein.

10. oldal

Király Júlia: A tornádó oldalszele Szubjektív válságtörténet 2007–2013


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Diana Soto: Törpekirály
Hamvas Béla: A világválság
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember
Szemán Zoltán: Holdharmat
Esterházy Péter: A szabadság nehéz mámora
Babics Imre: Sztármajom többszörös alkonyatban
Oláh Róbert: Szénlepke
Hankiss Elemér: Csapdák és egerek
Rangos Katalin: A képzett beteg
Bagdy Emőke – Kalo Jenő – Popper Péter – Ranschburg Jenő: A család