Strand, ​papucs, szerelem 40 csillagozás

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Bogi igazi csapásként éli meg, amikor az egész nyarat édesapja lepukkant, balatonfüredi kempingjében kell eltöltenie. Ezért az eddigi nyarakból leszűrt tanulságok alapján összeír egy listát azokról a dolgokról, amiket mindenképpen el akar kerülni. Míg eleinte a legnagyobb problémája, hogy duci testét nem akarja bikiniben közszemlére tenni, később kiderül, hogy vannak az előnytelen fürdőruhánál és a lángostilalomnál komolyabb problémák is. És kezdetét veszi a nagy „Mentsük meg a kempinget!”-hadművelet…
Bogi izgalmas és röhejes kalandokba keveredik, és talán, de tényleg csak talán, békét köt ősellenségével, a bikinivel is.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rólad - Neked Könyvek

>!
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634035084
>!
336 oldal · ISBN: 9789634035404

Kedvencelte 5

Most olvassa 5

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

“A lista teljesen fölöslegessé vált, mert a nyár úgy lett tökéletes, hogy tökéletlen volt.”

A főszereplő, Bogi évente két hetet tölt édesapjánál a lerobbant balatoni kempingben, vagy, ahogy apja nevezi, a Vadkacsa-élményben. Most azonban két hónapra megy Füredre, amire egy 20 pontos listával készül, feljegyezve azokat a dolgokat, amiket biztosan nem csinál majd idén nyáron. A könnyed stílusban tálalt, nyári ifjúsági regény komolyabb kérdéseket is feszeget: elvált szülők, újraházasodó apuka, féltestvér születése, önbizalomhiány, érzelmi evés, elfogadásra törekvés, első szerelem, hazugság-őszinteség problematikája, mások életébe történő kéretlen beavatkozás, homoszexualitás. Ami azonban a regény fő erénye, az a hamisíthatatlan balatoni nyár-életérzés, amit olyan reálisan ábrázol, hogy szinte ott jár az olvasó is a Tagore-sétányon, vadkacsákat nézve és főtt kukoricát majszolva. Az első könyves írónő emellett saját grafikáival is színesítette a könyvet.

>!
Magdi1017 P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Úgy gondolom, hogy ez a könyv egy fantasztikus írói debütálás. Igaz, hogy a célközönség nem én vagyok, de ez egy cseppet sem vette el a kedvem.
Az egész könyvet átjárta a hamisítatlan balatoni hangulat, végig, amíg olvastam egy nosztalgikus érzés fogott el.
Abszolút oda tudtam magam képzelni Füredre, olyan részletgazdag volt a leírása a különböző helyszíneknek…. Gondolatban végigsétáltam a mólón, bámultam a vitorlásokat és a strandolók tömkelegét,a turisták áradatát.
Bogi egy anti bakancslistával vág bele a nyári kalandba, amit az apjánál kénytelen tölteni Balatonfüreden spoiler.
Kezdetnek egyik sokk éri a másik után spoiler, ami vicces szituációkba keveri már az első nap. Hamarosan barárokra tesz szert, akik feledhetetlenné teszik a nyarat, és persze, hogy az tiltólistájáról minden megvalósul, amit nem akart, hogy megtörténjen. :)
Néhol esküszöm a Zimmer Feri c. film ugrott be.
Egy remekbe szabott, humoros kis történet, páratlan nyári feelinggel gazdagítva!

>!
Niitaa P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/06/kiraly-aniko-str…

"A Strand, papucs, szerelem egy igazán magával ragadó történet. Könnyed stílusban megírt, komikus nyári kaland, amelyet csupa napfény ragyog be, miközben a talpunkat égeti a forró homok a vízparton.
Tökéletesen illeszkedik a Rólad-Neked könyvek közé, hisz a központi témái szintén fontos dolgokat ragadnak meg a célközönség számára, ám mindezt humoros stílusban teszi. A lapok egy igazán jó nyaralást elevenítenek meg az olvasó szeme előtt, amibe mindenki szívesen ugrana fejest – még a bonyodalmak ellenére is.
Bogi egy végtelenül szimpatikus karakter, aki, mint követendő példa is előttünk jár.
A valaha létezett legjobb nyári olvasmány. Igazi vízpartra érett könyv. Strand, papucs, szerelem. Napfény, napozóágy, limonádé. Mindössze ennyi kell a tökéletes vakációhoz."

>!
wzsuzsanna P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Nem tudom, hogy a hivatalos sztenderdek szerint mennyire számítok még ifjúnak a magam közel 31 évével, de az biztos, hogy az ifjúsági regény olyan műfaj, amit sosem fogok igazán kinőni. Néha nagyon jól esik kicsit visszarepülni a saját tinikoromba, és újra átélni azokat a problémákat, élethelyzeteket, amik felnőtt fejjel lehet, hogy butaságnak tűnnek, de akkor azok voltak a legfontosabbak. És persze ott van hátsó szándékként az is, hogy fiatalokkal dolgozom, ezért szeretek olyan könyveket olvasni, amiket később jó szívvel ajánlhatok nekik.Király Anikóról korábban nem hallottam még sajnos, de a Strand, papucs, szerelem a maga letisztult, vidám borítójával magára vonzotta a figyelmemet, és a kiadónak köszönhetően be is szerezhettem a Könyvhéten. Azt azonban a pozitív elvárásaim mellett sem gondoltam volna, hogy egy ennyire jó stílusban megírt, szórakoztató, kedves és szerethető történetet fogok kapni, ami már az első soraival le fog venni a lábamról.(…)
Ami ennek a könyvnek vitathatatlanul a legnagyobb előnye, hogy olyan tökéletes természetességgel, gördülékeny stílusban íródott, aminek köszönhetően észrevétlenül röpít végig bennünket az oldalakon. És lehet, hogy cselekmény szinten nem egy túlbonyolított darab, de mindig történik benne valami, ami megmosolyogtatja az embert. Bogi alakját nagyon fontosnak érzem, hiszen képviseli azokat a tizenéves lányokat, akik valamilyen szempontból elégedetlenek önmagukkal (és lássuk be, ez nem csak tizenévesen állandó probléma), és emellett becsülettel be is járja azt az utat, ami ahhoz szükséges, hogy végül felismerje a valódi értékeket saját magában és másokban is. Persze közben sokszor összekuszálódnak az érzelmei, és sok hibát követ el, de ez pont azért volt így tökéletes, mert hibázni szabad és kell is ahhoz, hogy végül igazán elégedettek legyünk az életünkkel.(…)
Szóval, bár nem gondoltam volna, hogy éppen egy ifjúsági regény fogja ezt mondatni velem, de ez az év talán egyik legjobb olvasmánya volt. Egyszerűen annyira könnyed, bájos és mulatságos egyszerre, hogy az embernek kicsit visszatér az abban való hite, hogy ma, 2018-ban is léteznek ennyire ártatlan és boldog tini-nyarak, ahová mi, kiöregedett harcosok is visszatérhetünk 330 oldal erejéig. Azt pedig nagyon remélem, hogy Király Anikótól mást is olvashatunk majd a jövőben, mert olyan könyvet tett le az asztalra, amivel méltán emeli a magyar ifjúsági regények színvonalát.
bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/07/strand-papucs-s…

>!
Hintafa P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Nem, nekem sem lett a kedvenc könyvem. Pedig olyan, de olyan jól indult! Duci, vagány csajszi és a nemjópasi jó pasi kapcsolatának kibontakozását komoly érdeklődéssel követttem. De aztán történt valami. Végig az kattogott bennem, hogy lyenek lennének a kamaszok? Ahelyett, hogy tenne valamit (mármint a probléma lepasszolása helyett, valódi erőfeszítést), hogy ne apu poros kempingjében töltse a nyarát, sikerül talán a legrosszabb megoldást megtalálni. Ajjmár.
És igen, a halászat nem a horgászat szinonímája. De vannak más problémák is: főszereplőnk átküld e-mailen egy csatolt file-t, akárhány oldallal később pedig csodálkozik, hogy a címzettnél van? No.

>!
dtk8 P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

A tizenhét éves Bogi elvált szülők gyermeke, a nyarat apukájával kénytelen tölteni annak lepukkant kempingjében. Duci, de szeretnivaló lány, akit, na vajon megtalál-e a szerelem a nyár végére?
A stílus nagyon idegesítő volt. Az egyetlen írói eszköz a túlzás, lásd:
https://moly.hu/idezetek/974839
https://moly.hu/idezetek/974836
https://moly.hu/idezetek/975320
Egy idő után ez a folyamatos, túltolt hiszti fárasztó. Saját maga becsmérlése is. Ez az a fajta kisebbségi komplexus, ami felpumpált egóval párosul, mert nyilván mindenki az ő kinézetével és tetteivel van elfoglalva.
Aztán egy csomó dolog szerintem értelmetlen. spoiler
spoiler
És a halászat nem a horgászat szinonimája. Ez nagyon bosszantó hiba.
Még az amerikai tinivígjátékokba illő jelenetek a legszórakoztatóbbak, de azok is mérsékelten.
Szóval idegesítő, erőltetett, nem életszerű.

4 hozzászólás
>!
katen P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Sajnos jó pár agysejtem elpusztult olvasás közben. Értékelem a laza, vicces stílust, lehetett volna jó ez a könyv is.
De könyörgöm… Rég éreztem már ilyen erős késztetést, hogy egy szereplőnek leüvöltsem a fejét: ne egyél 3 gombóc fagyit ha kövér vagy és ennyire zavar!!! Vegyél már a kezedbe egy porrongyot és egy flakon Domestost a jóégáldjon meg!!!
Ha félidőben az egész banda összefog és kinyalják a kempinget, sokkal jobban tetszett volna. Így nekem csak az az üzenet jött át, ha baj van, legjobb megoldás lepasszolni, lehetőleg minél több nyígással kísérve.
Sajnálom, mert tényleg szetettem volna szeretni.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Ez a könyv visszahozta a régmúlt balatoni nyarak emlékét, olyan gyorsan vedlettem vissza tininek a 42 évemmel olvasás közben, mint a parancsolat. Könnyed nyári romantikus kis semmiség az egész, mégsem lehet letenni, mert a főszereplő régi önmagamra emlékeztetett, a kicsit duci, önbizalomhiányos lányra, aki a kamaszkor minden nyűgével a nyakában önfeledten élvezi a magyar tenger és a barátok társaságát, és fogalma sincs arról, hogy néhány évtized múlva mennyire fogja irigyelni egykori önmagát. Mindeközben egy teljesen mai történtet olvashatunk, de a Balaton (és ezek szerint a kemping is) örök, az én korosztályom is ugyanazokat a hatalmas érzelmi viharokat, bulikat élte át annak idején, ezért érezheti úgy az olvasó, hogy ez valahol az ő története is. Együtt sétáltam a főszereplő Bogival a Tagore sétányon (atyaég, több, mint 20 éve nem láttam, ha nem lesz már tömeg, majd megnézem újra), vizibicikliztem, és tettem mindazon őrültségeket, amelyeket egy 17 éves lánynak meg kell tennie egy felejthetetlen nyáron. Egy elsőkötetes szerző szárnypróbálgatásaihoz van szerencsénk, aki nagyon ígéretes tehetség, isteni humora van, jól ír és szerencséjére jó szerkesztőket kapott, ezért egy gördülékeny, szórakoztató regény lett a végeredmény, amelyet egyszerűen nem lehet letenni. Szerettem ezt a pillekönnyű sztorit, kicsit sajnáltam, hogy az apuka és az anyuka karaktere kicsit elnagyolt lett, több volt bennük, és a vége is egy picit cukormázas lett, de ennél nagyobb bajunk ne legyen, ha strandra mész, ezt a könyvet ne hagyd otthon. Tökéletesen kikapcsol, simogatja a lelket, megdobogtatja a szívet, imádnivaló kis semmiség.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/08/18/konyvkritika_…

>!
Adry_olvasósarka_blog P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

A karakterek egytől egyig szerethetőek voltak, és fejlődtek a regény folyamán. Ugye milyen sokat lehet változni egy nyár alatt, főleg középiskolásként? Ha a fentebb említett hibákat nem nézem, akkor egy klassz nyári limonádé könyvet kaptunk a szerzőtől és a kiadótól, de amúgy meg erőltetett az alaptémája a könyvnek, és egy csepp életszerűség sincs benne, hacsak Bogi önmarcangolását nem hívjuk annak. A helyszín leírások rettentően precízek voltak, minden egyes helyre ráismertem. Néha olyan érzésem volt, hogy ott sétálok a Tagore-sétányon, vagy a strandon lógatom a lábamat. A kemping romos képe is megjelent előttem, és Bogiékkal együtt másztam le a félig betemetett medencébe, majd velük buliztam és ittam minden egyes alkalommal. Csak olyan személy tudja ennyire hitelesen visszaadni ezeket a helyeket, aki ismerős Balatonfüreden.

Bővebben: https://adrykacska.blogspot.com/2018/08/kiraly-aniko-st…

>!
fülcimpa
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Olyan, mint egy jól összerakott gyümölcssaláta. Színre-ízre-összetevőkre kiváló.
Túl a negyedik X örömein, üdítő élményt nyújtott ez a minden pillanatban történik valami vakáció összefoglalása. Élveztem az elejétől a végéig, simán olvasnám még, nagyon megkedveltem minden szereplőt.
A szerző folyamatos, soha ki nem merülő poén áradata is bejött. A főhős Bogi pedig egy nagyszerű karakterre sikeredett, igaz, a rinya elkerülhetetlen, de az író olyan szöveget adott a szájába, ami arra ad okot, hogy aki olvassa, tanulhat azaz inkább meríthet önbizalmat ha problémája adódik ezen a téren. Amúgy meg ha minden rendben, akkor csak simán élvezze, kapcsoljon ki, mert mire való a nyár? Hasonló jellegű könyveket bújni és töltekezni belőle a szeptemberi újrakezdésre.


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Filter! Egy átkozott filterre lenne szükségem, ami kisípolja a baromságokat, amik mostanában csak úgy ömlenek belőlem.

65. oldal

2 hozzászólás
>!
Niitaa P

Szeretlek.
Nyolc betű. Rövid, mégis nehéz kimondani. Nem voltam rá képes.

290. oldal

>!
Málnika 

A lista teljesen fölöslegessé vált, mert a nyár úgy lett tökéletes, hogy tökéletlen volt.
Ez annyira jellemző rám!

324. oldal

>!
Niitaa P

De mit ér az élet kockázatok nélkül, nem igaz?

70. oldal

>!
Magdi1017

Próbáltam nem gondolni arra a két hónapra, ami előttem állt de ez lehetetlennek bizonyult. A bizonyítékok ott álltak előttem, életre kelt rémálmok életnagyságban : apám fehér pólóban, ami a 2010-es Balaton Soundot hirdette, zöld fürdőgatyában, strandpapucsban (mentségére legyen mondva, zokni nélkül), no meg a Sátán fészke, a válóok, a pénznyelő, apám szenvedélybetegsége : a Vadkacsa Kemping.

15. oldal

>!
Magdi1017

Robi átkarolta a vállam, amitől iszonyú melegem lett, és miközben a gép objektívébe bámultam, műmosolyt erőltettem arcomra, azon rágódtam, hogy vajon olyan izzadt vagyok-e, mint Robi tenyere.
– Mondjátok, hogy szifilisz!
Az összes turista, akikkel jöttünk, egyszerre fordult felénk, beleértve az éppen felénk tartó szülőket. Talán ez az oka, hogy a kép, amit Arnold készített, hihetetlenül béna lett.

141. oldal

>!
Niitaa P

Tudod, a hazugság egyszer kidurran, és akkor kénytelen őszinteséggé változni.

298. oldal

>!
Niitaa P

(…) de mostanra megtanultam valamit.
Nem hozhatok meg olyan döntéseket, amik más életére ekkora befolyással bírnak.

306. oldal

>!
Niitaa P

Tudom, hogy a világ tele van klisékkel, de mi van, ha ezeket a kliséket élvezni is lehet?

307. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Maradj velem
Leiner Laura: Bábel
Jennifer Salvato Doktorski: Lángra lobbant nyár
Sarah Dessen: Altatódal
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Jenny McLachlan: Szerelem a parketten
Virág Emília: Sárkánycsalogató