Strand, ​papucs, szerelem 92 csillagozás

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Bogi igazi csapásként éli meg, amikor az egész nyarat édesapja lepukkant, balatonfüredi kempingjében kell eltöltenie. Ezért az eddigi nyarakból leszűrt tanulságok alapján összeír egy listát azokról a dolgokról, amiket mindenképpen el akar kerülni. Míg eleinte a legnagyobb problémája, hogy duci testét nem akarja bikiniben közszemlére tenni, később kiderül, hogy vannak az előnytelen fürdőruhánál és a lángostilalomnál komolyabb problémák is. És kezdetét veszi a nagy „Mentsük meg a kempinget!”-hadművelet…
Bogi izgalmas és röhejes kalandokba keveredik, és talán, de tényleg csak talán, békét köt ősellenségével, a bikinivel is.

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rólad - Neked Könyvek

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2019
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634035084
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2018
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634035084
>!
Menő Könyvek, Budapest, 2018
336 oldal · ISBN: 9789634035404

Kedvencelte 13

Most olvassa 12

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Málnika P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

“A lista teljesen fölöslegessé vált, mert a nyár úgy lett tökéletes, hogy tökéletlen volt.”

A főszereplő, Bogi évente két hetet tölt édesapjánál a lerobbant balatoni kempingben, vagy, ahogy apja nevezi, a Vadkacsa-élményben. Most azonban két hónapra megy Füredre, amire egy 20 pontos listával készül, feljegyezve azokat a dolgokat, amiket biztosan nem csinál majd idén nyáron. A könnyed stílusban tálalt, nyári ifjúsági regény komolyabb kérdéseket is feszeget: elvált szülők, újraházasodó apuka, féltestvér születése, önbizalomhiány, érzelmi evés, elfogadásra törekvés, első szerelem, hazugság-őszinteség problematikája, mások életébe történő kéretlen beavatkozás, homoszexualitás. Ami azonban a regény fő erénye, az a hamisíthatatlan balatoni nyár-életérzés, amit olyan reálisan ábrázol, hogy szinte ott jár az olvasó is a Tagore-sétányon, vadkacsákat nézve és főtt kukoricát majszolva. Az első könyves írónő emellett saját grafikáival is színesítette a könyvet.

>!
Magdi1017
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Úgy gondolom, hogy ez a könyv egy fantasztikus írói debütálás. Igaz, hogy a célközönség nem én vagyok, de ez egy cseppet sem vette el a kedvem.
Az egész könyvet átjárta a hamisítatlan balatoni hangulat, végig, amíg olvastam egy nosztalgikus érzés fogott el.
Abszolút oda tudtam magam képzelni Füredre, olyan részletgazdag volt a leírása a különböző helyszíneknek…. Gondolatban végigsétáltam a mólón, bámultam a vitorlásokat és a strandolók tömkelegét,a turisták áradatát.
Bogi egy anti bakancslistával vág bele a nyári kalandba, amit az apjánál kénytelen tölteni Balatonfüreden spoiler.
Kezdetnek egyik sokk éri a másik után spoiler, ami vicces szituációkba keveri már az első nap. Hamarosan barárokra tesz szert, akik feledhetetlenné teszik a nyarat, és persze, hogy az tiltólistájáról minden megvalósul, amit nem akart, hogy megtörténjen. :)
Néhol esküszöm a Zimmer Feri c. film ugrott be.
Egy remekbe szabott, humoros kis történet, páratlan nyári feelinggel gazdagítva!

>!
Niitaa P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.com/2018/06/kiraly-aniko-str…

"A Strand, papucs, szerelem egy igazán magával ragadó történet. Könnyed stílusban megírt, komikus nyári kaland, amelyet csupa napfény ragyog be, miközben a talpunkat égeti a forró homok a vízparton.
Tökéletesen illeszkedik a Rólad-Neked könyvek közé, hisz a központi témái szintén fontos dolgokat ragadnak meg a célközönség számára, ám mindezt humoros stílusban teszi. A lapok egy igazán jó nyaralást elevenítenek meg az olvasó szeme előtt, amibe mindenki szívesen ugrana fejest – még a bonyodalmak ellenére is.
Bogi egy végtelenül szimpatikus karakter, aki, mint követendő példa is előttünk jár.
A valaha létezett legjobb nyári olvasmány. Igazi vízpartra érett könyv. Strand, papucs, szerelem. Napfény, napozóágy, limonádé. Mindössze ennyi kell a tökéletes vakációhoz."

>!
Gelso P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Ez egy nagyon jó könyv, szerethető karakterekkel, működő poénokkal – semmi egyéb, nagy, világot rengető szándék nincs, csupán a szórakozás és a szórakoztatás a lényeg! És ennek maradéktalanul eleget tett a szerző, akinek szívből gratulálok!
Most indulunk a Balatonhoz nyaralni, ha nem olvastam volna el tegnapra, ezt a könyvet, feltétlenül magammal vinném… ha te még nem olvastad, és a Balatonhoz mész nyaralni, ki ne hagyd a csomagodból! Ha Balatonfüredre mész, akkor pedig egyenesen kötelező!
Ez a könyv nem szól másról, mint egy tinicsapat okoskodásmentes marhulásairól, önfeledt és kicsit hangos kikapcsolódásáról, egy felejthetetlen élményekkel, barátsággal tarkított, nevetéssel teli nyári vakációról Balatonfüreden.
Nagyon édes és jó gyerekek a szereplők az összes hibájukkal együtt szerethető, pozitív esendő hősök. De jószándékúak, akik szeretik egymást, akik számíthatnak egymásra, rendesek, kedvesek – igazi laza, saját életüket élni akaró és minél jobban élni akaró kamaszok, akik vidámságot hoznak az éledbe! Amíg olvasod, garantált a széles mosoly.
Lehet, hogy mások szerint klisék sorozata, de „a legnagyobb klisék sokszor a legnagyobb igazságot hordozzák”.
Jó volt olvasni, és ha már a nyaralásra én most nem is viszem el, balatoni fílinget érezni, ráhangolódásnak mindenesetre kiváló volt! Én ajánlom sokaknak télen is elővenni, amikor már minden bajunk van a munkából-tanulásból, amikor a végét járjuk a vitamin-, és boldogságbonbon-tartalékainknak, a napfényt hozhatja ez a könyv!
Szerettem Robika visszahúzódó, háttérből szemlélődő félszeg alakját, Arnold harsány magabiztosságát, társaságközponti alakját, de legfőképpen Bogi szerencsétlenkedését, boldogulni akarását az életben, és egyáltalán, az élethez való, próbálkozásokkal teli hozzáállását!
Nagyon sokszor megmosolyogtam hatalmas nevetéseiket,vidám perceiket, szerettem velük (és egy kicsit rajtuk is) nevetni.
Gratulálok az írónak, Király Anikónak, mert ez a könyv, (amely valójában az első megjelent műve) igazán könnyed, szórakoztató, vicces, szívből szerethető könyvre sikeredett! Remélem, számos rajongót szerez vele, akik még tőlem is jobban fogják szeretni könyvét!
Ez egy szuper történet, olvassátok!

UI: most egy kicsit (inkább viccből, mint komolyan) de haragszom azokra a zsűritagokra, akik inkább lebeszéltek a könyv elolvasásáról – igazán kár lett volna kihagyni.


271. „Két hónapja csak nézlek, és azon gondolkodom, hogy egy ilyen aranyos lány mégis hogy értékelheti alul önmagát. Nem vagy megelégedve magaddal, miközben annyi mindenben jó vagy.”
105. „Csak bámultam Robi arcát, amin a koncentráció már mértékegységben volt mérhető. Szeplői minden egyes beállításnál különféle koreográfiára mozogtak. Már tudtam, hogy ha a bal szemöldöke feletti tizenhat szeplőből álló sor és az orra hegyén terpeszkedő nyolc egymás felé nyújtózik. akkor nem tetszik neki az eredmény.”

>!
GytAnett P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Azt kaptam a könyvtől, amit vártam tőle, sőt, még többet is. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jó könyvet sikerült nyernem! Anyunak kölcsönadtam még tavaly nyáron, mert valami ifjúságira vágyott, majd azóta rágta a fülemet, hogy olvassam már el én is, mert nagyon jó. Igaza volt. :)
Azt imádtam Bogiban, az egész történetben, hogy tökéletesen volt tökéletlen. Végre egy olyan ifjúsági könyv, amiben nem kell a világot megváltani, amiben megszokott, mindennapi problémák vannak, ahol tényleg bele tudjuk magunkat képzelni a szereplő helyébe, mert tényleg annyira nem történnek vele extrém dolgok. Viszont ez így volt jó.
Igazán tartalmas könyvnek mondanám, mert nem csak egy nyári szerelmet ír le, emellett tényleg nagyon sok témával foglalkozik: elvált szülők, homoszexualitás, túlsúly stb. Mind olyan terület, ami egy mai tini életében előfordulhat. Imádtam, hogy Bogi nem csinált problémát a túlsúlyából. Persze, nem azt mondom, hogy normális meg jó dolog, de a másik véglet esetében is komoly gondok vannak, amikor egy teljesen normál testalkatú lány nyafog, hogy jajj, milyen kövér…
Bogi karaktere szimpatikus volt, minden motivációja vagy éppen demotiváltsága érthető volt, a helyében sokszor én is így cselekedtem volna.
Robit, Somát és Zitát is nagyon megkedveltem, nem is tudnék közülük egyet választani. :) Mindannyian sokat tettek hozzá a történethez. Somát elfogadnám barátomnak. Mármint haver barátnak. :)
Sajnos a nyári Balatonok érzésével nem volt szerencsém találkozni, ettől függetlenül egy kamasz nyarának ilyennek kellene lennie. Csatangolni, ismerkedni, barátkozni, szerelembe esni. Nagyon élveztem olvasni, bátram merem ajánlani. Akár kötelező olvasmánynak is el bírnám képzelni lányoknak. :)

>!
wzsuzsanna P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Nem tudom, hogy a hivatalos sztenderdek szerint mennyire számítok még ifjúnak a magam közel 31 évével, de az biztos, hogy az ifjúsági regény olyan műfaj, amit sosem fogok igazán kinőni. Néha nagyon jól esik kicsit visszarepülni a saját tinikoromba, és újra átélni azokat a problémákat, élethelyzeteket, amik felnőtt fejjel lehet, hogy butaságnak tűnnek, de akkor azok voltak a legfontosabbak. És persze ott van hátsó szándékként az is, hogy fiatalokkal dolgozom, ezért szeretek olyan könyveket olvasni, amiket később jó szívvel ajánlhatok nekik.Király Anikóról korábban nem hallottam még sajnos, de a Strand, papucs, szerelem a maga letisztult, vidám borítójával magára vonzotta a figyelmemet, és a kiadónak köszönhetően be is szerezhettem a Könyvhéten. Azt azonban a pozitív elvárásaim mellett sem gondoltam volna, hogy egy ennyire jó stílusban megírt, szórakoztató, kedves és szerethető történetet fogok kapni, ami már az első soraival le fog venni a lábamról.(…)
Ami ennek a könyvnek vitathatatlanul a legnagyobb előnye, hogy olyan tökéletes természetességgel, gördülékeny stílusban íródott, aminek köszönhetően észrevétlenül röpít végig bennünket az oldalakon. És lehet, hogy cselekmény szinten nem egy túlbonyolított darab, de mindig történik benne valami, ami megmosolyogtatja az embert. Bogi alakját nagyon fontosnak érzem, hiszen képviseli azokat a tizenéves lányokat, akik valamilyen szempontból elégedetlenek önmagukkal (és lássuk be, ez nem csak tizenévesen állandó probléma), és emellett becsülettel be is járja azt az utat, ami ahhoz szükséges, hogy végül felismerje a valódi értékeket saját magában és másokban is. Persze közben sokszor összekuszálódnak az érzelmei, és sok hibát követ el, de ez pont azért volt így tökéletes, mert hibázni szabad és kell is ahhoz, hogy végül igazán elégedettek legyünk az életünkkel.(…)
Szóval, bár nem gondoltam volna, hogy éppen egy ifjúsági regény fogja ezt mondatni velem, de ez az év talán egyik legjobb olvasmánya volt. Egyszerűen annyira könnyed, bájos és mulatságos egyszerre, hogy az embernek kicsit visszatér az abban való hite, hogy ma, 2018-ban is léteznek ennyire ártatlan és boldog tini-nyarak, ahová mi, kiöregedett harcosok is visszatérhetünk 330 oldal erejéig. Azt pedig nagyon remélem, hogy Király Anikótól mást is olvashatunk majd a jövőben, mert olyan könyvet tett le az asztalra, amivel méltán emeli a magyar ifjúsági regények színvonalát.
bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/07/strand-papucs-s…

>!
ziara
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Örültem volna, ha annyi idősen, mint e könyv szerzője, írtam volna egy könyvet. Mondjuk, így negyven évesen is örülnék;)
Ennek ellenére sokszor volt „sok” nekem. Legtöbbször annyira erőltetetten, túlzóan van leírva egy-egy esemény vagy érzés vagy szituáció.
Bogit a végéig nem igazán tudtam megkedvelni, a fiúkat sokkal inkább. Persze tudom, hogy sok tizenéves önbizalomhiányos meg minden, de akkor is.
Szóval vannak bajaim vele, de szeretem én is a Balatont, minden évben visszajárunk, ezt az érzést nagyon jól visszaadta Király Anikó könyve.

>!
Hintafa P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Nem, nekem sem lett a kedvenc könyvem. Pedig olyan, de olyan jól indult! Duci, vagány csajszi és a nemjópasi jó pasi kapcsolatának kibontakozását komoly érdeklődéssel követttem. De aztán történt valami. Végig az kattogott bennem, hogy lyenek lennének a kamaszok? Ahelyett, hogy tenne valamit (mármint a probléma lepasszolása helyett, valódi erőfeszítést), hogy ne apu poros kempingjében töltse a nyarát, sikerül talán a legrosszabb megoldást megtalálni. Ajjmár.
És igen, a halászat nem a horgászat szinonímája. De vannak más problémák is: főszereplőnk átküld e-mailen egy csatolt file-t, akárhány oldallal később pedig csodálkozik, hogy a címzettnél van? No.

>!
dtk8 P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

A tizenhét éves Bogi elvált szülők gyermeke, a nyarat apukájával kénytelen tölteni annak lepukkant kempingjében. Duci, de szeretnivaló lány, akit, na vajon megtalál-e a szerelem a nyár végére?
A stílus nagyon idegesítő volt. Az egyetlen írói eszköz a túlzás, lásd:
https://moly.hu/idezetek/974839
https://moly.hu/idezetek/974836
https://moly.hu/idezetek/975320
Egy idő után ez a folyamatos, túltolt hiszti fárasztó. Saját maga becsmérlése is. Ez az a fajta kisebbségi komplexus, ami felpumpált egóval párosul, mert nyilván mindenki az ő kinézetével és tetteivel van elfoglalva.
Aztán egy csomó dolog szerintem értelmetlen. spoiler
spoiler
És a halászat nem a horgászat szinonimája. Ez nagyon bosszantó hiba.
Még az amerikai tinivígjátékokba illő jelenetek a legszórakoztatóbbak, de azok is mérsékelten.
Szóval idegesítő, erőltetett, nem életszerű.

4 hozzászólás
>!
katen P
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Sajnos jó pár agysejtem elpusztult olvasás közben. Értékelem a laza, vicces stílust, lehetett volna jó ez a könyv is.
De könyörgöm… Rég éreztem már ilyen erős késztetést, hogy egy szereplőnek leüvöltsem a fejét: ne egyél 3 gombóc fagyit ha kövér vagy és ennyire zavar!!! Vegyél már a kezedbe egy porrongyot és egy flakon Domestost a jóégáldjon meg!!!
Ha félidőben az egész banda összefog és kinyalják a kempinget, sokkal jobban tetszett volna. Így nekem csak az az üzenet jött át, ha baj van, legjobb megoldás lepasszolni, lehetőleg minél több nyígással kísérve.
Sajnálom, mert tényleg szerettem volna szeretni.


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

Filter! Egy átkozott filterre lenne szükségem, ami kisípolja a baromságokat, amik mostanában csak úgy ömlenek belőlem.

65. oldal

2 hozzászólás
>!
Málnika P

A lista teljesen fölöslegessé vált, mert a nyár úgy lett tökéletes, hogy tökéletlen volt.
Ez annyira jellemző rám!

324. oldal

>!
Niitaa P

Szeretlek.
Nyolc betű. Rövid, mégis nehéz kimondani. Nem voltam rá képes.

290. oldal

>!
Magdi1017

Próbáltam nem gondolni arra a két hónapra, ami előttem állt, de ez lehetetlennek bizonyult. A bizonyítékok ott álltak előttem, életre kelt rémálmok életnagyságban: apám fehér pólóban, ami a 2010-es Balaton Soundot hirdette, zöld fürdőgatyában, strandpapucsban (mentségére legyen mondva, zokni nélkül), no meg a Sátán fészke, a válóok, a pénznyelő, apám szenvedélybetegsége: a Vadkacsa Kemping.

15. oldal

>!
Magdi1017

Robi átkarolta a vállam, amitől iszonyú melegem lett, és miközben a gép objektívébe bámultam, műmosolyt erőltettem arcomra, azon rágódtam, hogy vajon olyan izzadt vagyok-e, mint Robi tenyere.
– Mondjátok, hogy szifilisz!
Az összes turista, akikkel jöttünk, egyszerre fordult felénk, beleértve az éppen felénk tartó szülőket. Talán ez az oka, hogy a kép, amit Arnold készített, hihetetlenül béna lett.

141. oldal

>!
Niitaa P

Tudod, a hazugság egyszer kidurran, és akkor kénytelen őszinteséggé változni.

298. oldal

>!
Niitaa P

(…) de mostanra megtanultam valamit.
Nem hozhatok meg olyan döntéseket, amik más életére ekkora befolyással bírnak.

306. oldal

>!
Niitaa P

De mit ér az élet kockázatok nélkül, nem igaz?

70. oldal

>!
Niitaa P

Tudom, hogy a világ tele van klisékkel, de mi van, ha ezeket a kliséket élvezni is lehet?

307. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Bábel
Leiner Laura: Akkor szakítsunk
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Fekete István: Tüskevár
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 3.
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!
Szabó Tünde: Rácsok
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Papp Dóra: Tükörlelkek
Kemény Zsófi: Én még sosem