Csak ​barátok? 7 csillagozás

Király Anikó: Csak barátok?

Zorka és Botond nem csak barátok. Hanem ellenségek is. Pedig gyerekkorukban minden idejüket együtt töltötték. Mostanában viszont szóba sem állnak egymással, vagy ha mégis, abban sincs sok köszönet. Kitömött hód, poroltó, amőbákkal teli befőttesüveg: nem válogatnak az eszközökben, ha arról van szó, hogy bosszút álljanak a másikon. Hogy miért? Egy Hányó lányról szóló képregény, egy bukásról terjesztett pletyka – az okok a régmúltba nyúlnak vissza. Csakhogy ideje rendezni a kapcsolatukat, ha nem akarják, hogy minden összedőljön körülöttük. Sikerülhet helyrehozni a barátságukat, vagy valami egészen más lép a helyébe?

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ellenpontok

>!
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634036470

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Akácz Botond · Barbara néni · László Zorka · Matyi

Helyszínek népszerűség szerint

Esztergom


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Király Anikó: Csak barátok?

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/08/kiraly-aniko-cs…

"Ez a történet egy vérbeli szórakoztató, ifjúsági olvasmány. Könnyed, mégis hasfogó humor jellemzi, így az olvasó észre sem veszi, pikkpakk már a végére is ér a könyvnek, majd miután letette egy gondolat kering benne: még többet akar olvasni a szerzőtől. Király Anikónak végtelenül jó stílusa van.
A Csak barátok? olvasásakor nem kell nagy világmegváltásra és széles gesztusokra számítani, hiszen nem ez a célja. Csupán egy kikapcsolódást elősegítő könyv, mely a korosztálya számára tökéletesen megfelelő, az idősebbek számára pedig végtelenül mosolyogtató és emlékeket felidéző történet. Zorka és Botond is átlagos tinédzser, akiknek a legtöbb gondolatát a másik bosszantása tölti be és csak azt rettegik, mikor égetik be őket a szüleik mások előtt. S ha már itt tartunk: mind a két gyerek felmenői stílusos, laza figurák, akikkel könnyű szót érteni és szinte várja az olvasó, hogy megjelenjenek a színen, kellemetlen perceket okozva a gyereküknek, amin a végtelenségig lehet derülni.
A formai megvalósítás, amitől az elején még ódzkodtam, nagyon gyorsan megvett magának. Élvezettel forgattam a könyvet – néha még akkor is, mikor nem volt indokolt, csak simán, poénból –, és széles vigyorral konstatáltam, mennyire sokat hozzáad a kétszempontos alkotói megoldás a történethez, még akkor is, hogyha a szerző ugyanazt az eseményt mindkettőjük átélésében visszaadja, nem csak szimplán a szereplők között lavírozva viszi előre a sztorit. S ha ez még nem lett volna elég hangulatjavító, akkor ott vannak még a könyv lapjain az apró sziluettek, rajzok, amik egy-egy helyzetre utalnak. Ezeket külön szerettem, hiszen, ha csak gyorsan, egy mozdulattal végiglapozom a könyvet, s meglátom őket, máris beugrik egy vicces rész, ami megalapozza a napi jókedvet. Azt hiszem, sokat fogom forgatni a továbbiakban is.
Zorka és Botond régen és most is nagy kópé volt. Igazi gyerekek, akik az utolsó cseppig kiélvezik a fiatalságukban rejlő lehetőségeket. Teljesen a szívemhez nőttek. Mint ahogy a könyv is.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti az igazi ifjúsági regényeket. De komolyan! Nyári szünetre, iskolakezdésre, unaloműzésre, stresszlevezetésre, pihenésképp, szórakozásként. Egy adag humor vényre felírva. Minden helyzetre."

>!
Caledonia_Valley P
Király Anikó: Csak barátok?

"A Csak barátok? egy gyönyörű történet két fiatalról, akik a világot jelentik egymás számára. Egy bájos, rengeteg szeretettel átitatott, humoros, kortalan történet, ami örömet és boldogságot adott számomra, aminek olvasása közben sokszor hangosan nevettem, minek következtében a vonaton sokszor néztek rám furán az emberek, ám én ezt egyáltalán nem bántam. :) Egy aprólékos, gondosan felépített kötet, az írónő saját illusztrációival, amik további pluszt adnak az olvasónak… Egy zseniálisan megírt, páratlan humorforrás, amitől az olvasó garantáltan jobb kedvre derül, és szeretne az egyik főszereplő helyébe lépni és a könyv lapjain élni az életét…

A Csak barátok? felkerült a kedvenc könyveim listájára, ahogy Király Anikó felkerült nem csupán a kedvenc íróim listájára, de a kedvenc kortárs magyar írómmá is koronáztam.

A történet belefészkelte magát az agyamba és a szívembe, és azóta nem ereszt, hogy az utolsó sorokat elolvasván becsuktam a kötetet. Annak ellenére, hogy egy hete folyamatosan újra és újra előveszem, és átolvasom a kedvenc részeimet, már az újraolvasást tervezem… A Csak barátok? számomra 2019 kedvenc kötete lett, és kivétel nélkül ajánlom minden ember kezébe, aki szeretne egy bájos, szeretettel átszőtt történet részesévé válni!"

Olvassátok el a bővebb értékelésemet a blogon! Higgyétek el megéri!!!

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2019/06/kiraly-aniko-csak…

>!
Rainee
Király Anikó: Csak barátok?

Van az a mondás, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve… Na ebben a storyban annyi a jó szándékú ember, mint kólában a buborék. Egy teljesen hétköznapi, cuki emberekről szóló történet volt. Viszont a vége nem tetszett. Ennél sokkal nagyobb ívű lezárást érdemelt volna. Ezért a pont levonás.

>!
BBetti86 
Király Anikó: Csak barátok?

A koncepcióját nagyon szeretem, ahogy egy történet, két szemszögből, egy kötetben és közös véggel jelenik meg. Annak is hangulata van, ahogy mi magunk vághatjuk fel a közepét. Így el tudtam merengeni azon is, milyen lehetett a 19. században, amikor az olvasók maguknak vágták fel hasonlóképp a könyveik…
De tetszett a cselekmény is. Tele van humorral ez a kötet, eszementebbnél őrültebb ötletekkel őrjíti meg egymást a két főszereplő. A múltbeli emlékek jobban le is kötöttek, mint a jelen. Nekem nyilvánvaló volt, milyen érzelmet takar igazából ez a harag, csak idő kellett, amíg erre a szereplők is rájöttek és ki is mondták.
Tetszett, hogy nem hibátlanok a karakterek. Zorka, Botond se álomemberek, olyan kamaszok, akik akár a szomszédban is lakhatnának. Könnyű azonosulni velük. A mellékalakok között is bőven akadnak színes egyéniségek.
Tetszett az is, hogy van dráma is a cselekmény mögött. Nem csak annyi a szereplők konfliktusa, hogy összevesztek 12 évesen. Mindkettőnek vannak veszteségei, nehézségei, és ezeket is fel kell dolgozniuk a kötetben.
Tele van humoros, vagy megható részekkel is, jó volt olvasni!

3 hozzászólás
>!
hel_99
Király Anikó: Csak barátok?

Humoros, szórakoztató,de tanulságos történet a barátságról, a felnőtté válásról és az ezekkel járó változásokról.

A könyv szerkezete is nagyon különleges, a hátoldalon a fülszöveg helyett egy másik borító kapott helyet fejjel lefele. A rózsaszínes oldalon Zorka szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket, a másik, kékes borítós oldalról pedig Botond szemén át olvashatjuk a történetet. Az elején megtudjuk,hogy egymás szomszédságában élnek, gyerekkoruk óta barátok,de egy összetűzés miatt 4 éve nem beszélnek,sőt minden lehetőséget megragadnak,hogy minél jobban keresztbe tegyenek a másiknak. Az egyik ilyen kísérletük viszont intővel végződik, ezután Botond az első aki úgy érzi,hogy ideje elásni a csatabárdot,hogy több ilyen ne forduljon elő. Zorka kezdetben nincs oda az ötletért.

A könyv az intő utáni 1 hetet dolgozza fel, minden fejezet egy nap történéseit írja le. Amíg próbálnak kibékülni is rengeteg vicces szituációt produkálnak, de azt is megismerjük,hogy kisebb korukban milyen csínytevéseik voltak. Hihetetlenül sokat nevettem, nagyon érdekes és humoros szituációkba keveredek bele együtt. Nekem is volt néhány vicces szituációm kisebb korokban,de ők überelhetetlen párost alkottak.:D Sajnos a felnövés és a felnőtté válás során elszakadtunk egymástól és már nem igazán volt olyan a kapcsolatunk,mint előtte. Hasonlóan, Boti és Zorka barátsága is megsínylette ezt az időszakot. Természetes,hogy mindenki változik és átalakul a személyiségük.
Nem volt egyikük sem hibátlan, 16-17 éves korában szerintem senki sem az. Viszont a köztük lévő konfliktus okait szerintem ha leülnek és bocsánatot kérnek meg lehetett volna oldani hamarabb is.
A szülők és Barbara néni is nagyon szórakoztatóak voltak.
Szerettem a belső monológjaikat olvasni és látni,hogy hogyan alakul át a másikról alkotott kép a fejükben.
A könyv közepén pedig van egy rész,amit ha szétvágunk egy másik hétnek a történéseit olvashatjuk és megtudhatjuk,hogy merre is alakult kettejük kapcsolata.

Szerintem minden korosztálynak tartogat valamit a könyv, elgondolkodtat,felvidít,de azért leginkább a fiatalabb korosztálynak ajánalanám, ajándéknak is ideális választás.
Én 19 (lassan 20,omg) évesen is nagyon jól szórakoztam rajta. Úgy látszik Anikó könyvei nálam nyaralásra jutnak mindig, első könyvét, a Strand,papucs,szerelem című történetet is nyaraláson olvastam, azt is nagyon ajánlom.
Király Anikó is felkerült azon magyar írók listájára,akinek a munkásságát és új könyveit figyelemmel szeretném követni.
Blog: https://bookuniversee.blogspot.com/2019/07/kiraly-aniko…

>!
Vörös_Brigitta
Király Anikó: Csak barátok?

Most „szántam rá” magam, hogy gyerekkönyvtárosként egy ilyen tinis könyvet is elolvassak a mesék, gyerekregények mellett, hogy ezzel is képben legyek ajánlás terén. Igazán élvezetes volt ez az olvasás: mindig történt valami, vicces volt és tetszett, ahogy mindkét fél szemszögéből megismerhettük az eseményeket. Fiatalos, lendületes történet, 12 éves kortól jó szívvel ajánlható lányoknak és fiúknak is egyaránt. A fél csillag levonás a befejezés miatt: egyrészt nagyon spórolósnak éreztem a középső oldalakat a betűméret miatt, és egy kicsit kidolgozottabb véget vártam volna.

>!
nicosia
Király Anikó: Csak barátok?

Szerettem, igazi, kamaszos történet, nincs túlgondolva. A mondatszerkezetek időnként kicsit bonyolultak, néhol túlsűríti a történéseket az író, illetve nekem így a felnőttlétem közepén zavaró volt a könyv állandó megfordítgatása, de ez már csak amolyan műfanyalgás. Összességében teljesen rendben van


Népszerű idézetek

>!
Caledonia_Valley P

– Persze, hogy szűk egy város, ha régen az egész világot jelentettük egymásnak!

Kapcsolódó szócikkek: Akácz Botond · László Zorka
>!
BBetti86 

Mindenki változik, ezért nehéz a gyerekkori barátságokat életünk végéig megtartani. De szerintem azok a legértékesebb barátságok, amik a nagy változásokat is átvészelik.

159. oldal - Zorka

>!
Caledonia_Valley P

– Ez egy klasszikus! – tiltakozott. – Bruce Willisnek még haja is van benne! Mindenki szereti John McClane-t!

Kapcsolódó szócikkek: Matyi
>!
Caledonia_Valley P

Majd, amikor közösen kiolvastuk a Harry Potter első kötetét, söprűvel akartunk kiugrani a lombházból. Szerencsére apa még időben felfedte azt a szörnyen lelombozó hírt, hogy muglik vagyunk.

Kapcsolódó szócikkek: Akácz Botond · László Zorka
>!
Caledonia_Valley P

-… te voltál a legfontosabb hülyegyerek az életemben…

Kapcsolódó szócikkek: Akácz Botond · László Zorka
>!
Caledonia_Valley P

Ha kell valami, meg kell szenvednünk érte. Az soha nem jó, ha valami csak úgy az ölünkbe hullik.

Kapcsolódó szócikkek: Akácz Botond
>!
Caledonia_Valley P

Már ha megérem a karácsonyt, mert hát az ilyen kínos beszélgetések mellett valószínű, hogy hamarabb meglép a lelkem, mint bárki is gondolná.

Kapcsolódó szócikkek: Akácz Botond
>!
Caledonia_Valley P

– ÉN A HELYETEKBEN NEM NEVETNÉK!
Ha létezett volna egy szitkom, ami a rosszul főző apukáról meg a lányáról szól, akibe beleesett a szomszéd srác, akkor tuti, ez lett volna a címe.
Ácsi! Mi van?!

Kapcsolódó szócikkek: Akácz Botond · László Zorka
>!
Caledonia_Valley P

Botond nem kifejezetten szerette a macskákat, viszont Adonisz kifejezetten szerette Botondot.

Kapcsolódó szócikkek: Adonisz · Akácz Botond · László Zorka
>!
Caledonia_Valley P

A szerda reggeleim már négy éve ugyanúgy indultak: büdös lehelettel, csipás szemmel…

Kapcsolódó szócikkek: Akácz Botond
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Bábel
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Papp Dóra: Tükörlelkek
Ennie Smith: Kisasszonyképző
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Szirmay Ágnes: Titkok árnyékában
Szilvási Lajos: Egymás szemében
Anita Gayn: Sütilány
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 5.
Rácz-Stefán Tibor: Fogadj el!