A ​balatoni sellő 99 csillagozás

Király Anikó: A balatoni sellő

A balatonfüredi Rózsalakba rég nem látott lakók érkeznek. A kalandvágyó, cserfes Szofi alig várja, hogy újra felfedezze a helyet, ahová nagyszülei emléke köti, és új barátokat szerezzen, köztük egy Jókai nevű írót. A város az Anna-bálra készülődik, a bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, egy csendőr pedig mindent megtesz, hogy egy rejtélyes iránytű ne juthasson el tulajdonosához…

Az Új Kedvencek-sorozat legújabb kötete is a régi lányregények hangulatát idézi fel.

Eredeti megjelenés éve: 2023

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Új Kedvencek Manó Könyvek

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635843275
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
384 oldal · ISBN: 9789635844395

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 6

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Király Anikó: A balatoni sellő

Ha van könyv, amiről ki lehet jelenteni, hogy bűbájos, akkor az ez. Bár azt kell mondjam, hogy Király Anikó általam eddig olvasott könyveire ez ugyanúgy igaz. A Manó Könyvek „Új Kedvencek” sorozatában megjelent kötet az 1870-es évek Balatonjához kalauzolja el az olvasót. A régi lányregények hangulatát idéző könyv egyébként az idei Ünnepi Könyvhétre jelent meg, én pedig október közepén egy szlovéniai kirándulásra vittem magammal, hogy elolvassam.
A történet a Kassay család költözésével indul, akik az elszegényedés miatt kényszerülnek Budapestről Balatonfüredre áttenni székhelyüket. A kötet főszereplője a család legifjabb tagja, Szofi egy kalandnak fogja fel a dolgot. Nővére, Aliz helyzete viszont korántsem egyszerű. Neki egy megfelelő férj kifogásával kellene megmentenie a családot az adósságoktól. A környék és a család az Anna-bálra készül, ahol Aliz megtalálhatja a megfelelő partit.
Mit rejt a Rózsalak toronyszobája? Létezik-e a Balatoni Sellő? Kinek a nyakába kerül a Balaton Jégszíve? Erre és még sok minden másra is fény derül ebből a tíz éves kortól ajánlott meseregényből, melyben maga Jókai is tiszteletét teszi.
Örülök, hogy végre személyesen találkozhattam az írónővel és dedikáltatni is tudtam a kötet az idei Könyvfesztiválon.

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2023
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635843275
Nono_ P>!
Király Anikó: A balatoni sellő

Melegség költözött a szívembe A balatoni sellő olvasása közben.
Ez a nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is kiváló, bájos történet még most, az elolvasása után is mosolyt csal az arcomra, ha eszembe jut. Hisz a karakterek szerethetősége, a Balaton régi , varázslatos és idilli környezetének életre keltése, a cselekmény páratlan, kacagtató humora mind – mind hozzátett ahhoz, hogy ez a könyv felkerüljön az újraolvasós listámra.
De talán még ennél is többet adott: hitet. Hogy végül a jó mindig győzedelmeskedik a gonosz felett.

16 hozzászólás
Cs_N_Kinga P>!
Király Anikó: A balatoni sellő

Balatonfüred, Jókai, egy elszegényedett nemesi család, akinek a lányában van minden bizodalma…. hát innen indulunk. Anna-bál, sellő, egy rakoncátlan kislány, innen folytatjuk.
És igen jönnek a bonyodalmak és győz a szerelem és az igazság? Mi történet a múltban? Ki mit és miért csinál? Hogy élhet egy sellő a Balatonban? Mi az amit minden elsőbálozó lány meg akar szerezni? Milyen mítosz övezi ezt ? Lehet – e boldog ez a két lány? Akit a saját anyja és apja sem szeret és ismer úgy igazán? Hú és még sok egyéb más.
Király Anikó most sem hazudtolja meg magát, bár kevesebb volt a humor a vártnál, más negatívum számomra nem volt benne. Nagyon szerettem ezt a kötetet!
A kérdésekre pedig választ kaphat, aki elolvassa. Akinek tervben van, vagy gondolkodik rajta ne tegye, nem fog rosszul járni:)
https://youtu.be/cr4tCEU6Kds…

Kiss_Julianna>!
Király Anikó: A balatoni sellő

Egyszerűen imádtam ezt a könyvet! Nem találok rá jobb szavakat. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire magába szippant, elvarázsol. Minden szereplője jól eltalált karakter.
Szofi? Ő egyszerűen egy fantasztikus kislány. Cserfes, szókimondó, örökmozgó. Ahol Ő megjelenik Herceggel, a kutyájával, ott előbb-utóbb nagy kalamajka lesz.
Balatonfüred számomra nem ismeretlen, mellette nőttem fel, most is havonta egyszer biztosan sétálunk a hajóállomás körül. Betudtam azonosítani a helyszíneket, én is ott barangoltam vele együtt.
Sokszor olvastam fel a férjemnek részleteket a könyvből, jókat nevetve az eseményeken. Rég nem olvastam ilyen vidám, de mégis tartalmas történetet. Mert ugye abban az időben igencsak meg kellett felelni az úri elvárásoknak, a rangnak megfelelő házasságnak.
Ajánlom mindenkinek aki szereti a vidám romantikus mesét.

2 hozzászólás
Chöpp >!
Király Anikó: A balatoni sellő

Most szőrös szívű leszek, és vállalom. Király Anikó regényeit ugyanis nagyon szeretem: karaktereit, kalandos történeteit csupa kedves, meleg érzelmekkel, klassz humorát. A balatoni sellő azonban kilóg az eddigi ifjúsági történetek sorából. A karakterek nagyon tetszettek ebben a regényben is, de a történetet nem éreztem annyira egyben lévőnek, illetve kissé túlírt is véleményem szerint. (380 oldal helyett 280 vagy 300 is bőven elég lett volna.)
Továbbra is nagyon szívesen olvasok majd Király Anikótól, sőt várom is a következő könyveit, és egyben remélem, hogy a jól megszokott remek minőségű regényeket olvashatom majd Tőle.

kratas P>!
Király Anikó: A balatoni sellő

El vagyok bűvölve, tetszett a környezet, a hangulat és főleg a mese. És ne felejtsük a humort sem, amit Szofi és Péterék szállítanak, spoiler.
De! Egy kis zavart érzek az erőben, mintha nem lett volna eldöntött, hogy igazából kinek is készül ez a könyv. Gyerekeknek, akik Szofi kalandjait követhetik izgatottan, vagy a kicsit idősebb korosztálynak egy történelmi romantikus kategóriában. Egy fenékkel nem lehet Rafaelt és Urielt is megülni – vagy a kisgyerek fogja elunni magát a sellő kergetése közben Alíz történetén, vagy az ifjú (vagy csak lélekben ifjú) olvasót idegesítheti majd egy kicsit a kislány bóklászása.

9 hozzászólás
Zyta88 >!
Király Anikó: A balatoni sellő

Amikor megláttam, hogy jön ez a könyv – ki írta, melyik sorozatban jelenik meg off, maga a cím is nagyon ígéretes –, szinte el sem akartam olvasni a fülszöveget, anélkül is tudtam, hogy ez nekem KELL. Ehhez képest sajnos csalódás lett.

Ha félreteszem a saját ízlésem, akkor is nehéz értékelni, mert egyszerűen nem tudom eldönteni, kinek íródott. Több szereplő szemszögéből fut a cselekmény, követjük egyrészt egy elszegényedett grófi család két lányát, Szofit és Alizt, akik szüleikkel Pestről Balatonfüredre költöznek a nyárra, hogy Aliz gazdag férjet találhasson magának az Anna-bálon, ezáltal megoldva a család anyagi problémáit; illetve követünk három fiatalembert, akik a család után indulnak Budapestről, ám amennyi kalandba keverednek útközben, az se lesz biztos, hogy valaha elérnek-e úticéljukhoz.

A fiúk szála volt a legszórakoztatóbb, bár a legmellékesebb is, az szerintem bármelyik korosztálynak tetszhet, ahogy a szegény nagytesó becsületességre próbálja nevelni tolvaj öccsét, közben pedig szokatlan barátságot kötnek a teljesen más társadalmi körökben mozgó, kissé szerencsétlen zenetanárral. Tetszett, ahogy ugratták egymást, ugyanakkor összetartottak, és nekik izgalmasabb kalandjaik is voltak.

A lányok szálán éreztem azt, hogy egy kisiskolás nem értheti még az eladósorba lépő Aliz problémáit, aki olyan szerelemre vágyik, ami a nagyszüleinek volt, de kötelességből kell férjhez mennie, egy kamasz pedig halálra unja magát Szofi végtelenül gyerekes kalandjain, amelyek nagyjából ilyen szintűek: “Szofi megbabonázva figyelte, ahogy a hatalmas vízisikló teste lustán hullámzik a nádas felé.”. Szofi egyébként aranyos, életrevaló kislány, aki szívesebben hord kertésznadrágot, mint ruhát, imád csatangolni, fára mászni, felfedezni, de én borzasztóan szenvedtem az ő fejezeteivel. Nekem az ilyen gyermeki rácsodálkozás a világra már nem éri el az ingerküszöbömet, és gyanítom, hogy a kamasz olvasókét sem. És sajnos az ő fejezeteiből volt a legtöbb. Izgalmasabbá tehette volna a dolgot a balatoni sellő utáni nyomozás, hisz egy titokzatos vízi lény kezdi el a jachtegylet csónakjait vízbe borogatni, ami persze felkelti Szofi érdeklődését, de mivel mi olvasók tudtuk, mi áll a háttérben, nem tudott megmozgatni az a szál sem. Aliz bimbózó szerelmi szála kedves volt és át lehetett érezni az őrlődését, bár az előzmények függvényében kissé érthetetlen volt, ahogy a végén meghozza a döntését. spoiler
Istvánt nagyon kedveltem, a korához képest meglepően érett volt és jó gondolatokat fogalmazott meg. Szimpatikus volt a nagymama és a nagypapa alakja is, akiket a lányok emlékeiből ismertünk meg, és szomorú volt látni, hogy ilyen szeretettel teli szülőknek is lehet érzelemmentes, léha gyereke. Bár lehet pont amiatt lett önző, mert elkényeztették, csak az volt furcsa, hogy úgy tűnt, szeretett volna kapcsolódni a lányaihoz, csak nem tudta, hogyan, pedig a szülei példája ott volt előtte. Itt elintézték azzal, hogy a nagyapjára hasonlít, pedig én jobban szeretek hinni abban, hogy a nevelés többet számít, mint a gének. A lányok anyja teljesen minősíthetetlen volt, spoiler. spoiler

Borzasztóan hiányoltam a kötetből azt a humort és mesélési módot, amit megismertem a szerző Semmi pánik! sorozatában. Ott még a legutolsó nevenincs akárkiről is a faluból olyan érdekesen tudott írni, hogy faltam minden sorát, itt viszont amellett, hogy untam a történetet, az írói stílussal sem voltam maradéktalanul elégedett. Feltűnően sok hasonlatot erőltetett bele a szövegbe, amiktől számomra túlzsúfolttá vált, emellett bizonyos leírásokat is túl soknak éreztem, például: “A nap még lustálkodott, de az ég alját festő vöröses-narancsos fény lassú ébredéséről tanúskodott.” Ez persze egyéni ízlés dolga, ahogy az is, hogy engem nem kötött le, bár hozzáteszem, ennek nem az az oka, hogy gyerekkönyv. A nagyobb gondom, hogy nem tudom, kinek ajálanám. Talán inkább kisiskolás lányoknak, max nem fogják teljesen átérezni Aliz szálát. Kiemelném még, ami engem meglepett, hogy végig az 1870-es években játszódik és ez tisztán szórakoztató kötet off, amikkel nincs gond, csak A szívemben titokban alapján nem erre számítottam. Érdemes elolvasni a szerző utószavát is, tetszett, ahogy beszélt az olvasás fontosságáról és pozitív hatásairól.
off

10 hozzászólás
Niitaa P>!
Király Anikó: A balatoni sellő

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2023/07/kiraly-aniko-ba…

„Jó pár nyárral ezelőtt találkoztam először Király Anikó nevével, az akkor, frissen-ropogósan megjelent Strand, papucs, szerelem könyve kapcsán. Nagyon kellemes emlékeim fűződnek hozzá, ami arra ösztönzött, hogy szemmel tartsam az író munkásságát a későbbiekben is. Az eltelt időszakban más regényeket is olvastam tőle, amik hasonlóképp megtalálták hozzám az utat – egyedül a sorozatával maradtam le, abból két rész még hátra van. Mindenesetre így nem volt kétséges, hogy új könyvét, A balatoni sellőt is kézbe fogom venni. A 2023-as könyvhét alkalmából be is szereztem a Manó Könyvek standjánál ezt a szemkápráztató újdonságot.
Az igényes borító egy rendkívüli történetet rejteget. Az ereje a szerző által létrehozott varázslaton kívül a cselekmény tér és időbeli elhelyezésében keresendő. Szinte minden magyar embernek van a tengernek becézett tóhoz tartozóan legalább egy szép emléke. Emlékszem, gyerekként engem is mennyire megidézett a Fonyód partját érő hullámok színe, illata és ereje, és hogy mennyire megdobogtatta a szívem, mikor először pillantottam meg a méltóságteljes katamaránt, ami sok-sok éve már, hogy hűen szolgálja a balatoni lakosságot és az ott nyaralókat egyaránt. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy a mostani látkép és hangulat közelébe sincs annak, amit a Kassay család tagjai láthattak és érezhettek, mikor megérkeztek a balatonfüredi Rózsalakba – még a körülmények ellenére is. A történet az 1874-es év nyarán játszódik, amikor még a Balaton nem csupán egy pénznyelő turisztikai központ volt, hanem valódi élettel telt emlékgyűjtésre és általános lakhatásra is alkalmas hely. A szerző kellemes hangján az olvasó szeme előtt megelevenedik az akkori értékrend, a különböző társadalmi osztályok tulajdonságai és a kellemes, de a maga módján veszélyes táj – mert legyen a Balaton vize vagy épp az alföld közepe, az ember bármikor lehet rosszkor rossz helyen.
A történet szerint a Kassay család grófi rangja ellenére az elszegényedés mezsgyéjére került. A kiutat a nagyobb lányuk, Aliz lehet képes biztosítani egy megfelelő házasság révén. Az „üzlet” nyélbeütése leginkább a balatonfüredi Anna-bálon lehetséges, így kerül át a kezdetektől a regény színtere Budapestről a Balaton mellé. A könyvben nem csak Aliz sorsa bontakozik ki az olvasó szeme előtt, hanem a húgáé, Szofié is, aki a maga szabadosabb életét hivatott élni cserfes kislányként, továbbá a mellékszereplők egész garmadáját követhetjük még nyomon, akik jelenlétükkel erősen formálják a cselekmény irányvonalát. A viszonylag sok szereplőt a szerző nagyon jól kézben tartja, így a regény átlagos hosszát nézve sem érződnek a lapok túltelítettnek. A történetet mindannyian előre lendítik, kisebb-nagyobb lépésekre ösztönzik, így az olvashatóság végig fennmarad. Az egymástól nem is annyira élesen elkülöníthető szálak végül mind összefutnak, hogy egy nagy tetőpont keretein belül egymásba olvadjanak és a karakterek megpecsételjék saját sorsukat.
A regényben a szerzői jelenlét roppant erős. Király Anikó egyéni stílusjegyei ugyanúgy felismerhetőek a lapokon, mint bármely más könyvében, ezen az eltérő korszakbesorolás sem változtat. Szépen játszik a szavakkal, dallamos kiejtést biztosít az általa papírra vetett gondolatoknak. A válogatott fogalmazásmód nem csak a Kassay lányok szofisztikált szókincséből táplálkozik, hanem ugyanúgy megjelenik Kuglóf vagy akár Kristóf egyszerű beszédmódjában is, mivel a szerző szignifikánsan reagált az életre hívott karakterek életkörülményeire és azok emberre gyakorolt hatásaira. A lapokon gyakorta jelenik meg a humor, kellemes, egymást ugrató poénok és rendhagyó szituációk formájában, amik mosolygásra késztetik az olvasót. Nem is tudnék emiatt kedvenc jelenetet választani, az egész egyben biztosítja a megfelelő szórakozást.
A regény több aktív, egymástól jelentősen eltérő cselekményszállal rendelkezik, mint például a balatoni sellő legendája vagy az Alizra rótt kötelesség. Eleinte úgy tűnhet, hogy ezek között vajmi kevés kapcsolódási pont van, a karakterek problémái olyannyira különbözőek, hogy csak leheletnyi átfedés található közöttük, de végül a szerző bizonyos háttérban szőtt fonalak segítségével képes volt szorosra húzni a kapcsolatot közöttük úgy, hogy a logikai része sem sérül. Így végül egy kedves, szórakoztató, előremutató történetet hozott létre, amely stabilan megállja a helyét. Kellemes olvasmány az év bármely időszakában.”

Mariann_ P>!
Király Anikó: A balatoni sellő

Egy bájos történet , amit a Kassay grófkisasszonyok szemszögéből látunk , akik a gyermek -és felnőttkor küszöbén járnak.
Egy váratlan esemény (vagyonvesztés ) során az elhagyatott Rózsalakba költöznek , itt fedezik fel nagyszüleik emlékét, találnak barátokra.
Mindenki a balatoni sellőtől fél, Szofi, a kisebbik lány viszont eltökélten látni akarja, bármilyen kalandra képes érte.
Mellékszálon egy zenetanár és egy fiú testvérpár kalandos útját követhetjük nyomon, megjárják a Hortobágyot is.
A kisebbik fiú a Kassay villából ezüstneműt tulajdonított el, ezek eladásából jobb életük lenne, de bátyja nem engedi értékesíteni.
Mindenki a füredi Anna-bálra készül, a „sellő” is.
Szofi azonban résen van, nagy felfedezést tesz.
A történet a gyerekek szemszögéből mutatja meg nekünk ezt az időszakot.

theodora P>!
Király Anikó: A balatoni sellő

Már egy ideje nézegettem a Manó Könyvek Új Kedvencek sorozatát, melyben kortárs szerzők régi lányregények hangulatát idézik fel történelmi regényeikkel. Az idei balatoni olvasós tematikámban tökéletes volt Király Anikó regénye, amely Balatonfüredre, az az 1870-es évekbe repített el.

Főszereplőink Aliz és Szofi grófkisasszonyok, akik nagy változatások előtt állnak. Apjuk, Kassay gróf tartozásai miatt a balatonfüredi házukba költözik le a család, azzal a céllal, hogy idősebbik lányuk, Aliz, férjet fogjon magának az Anna-bál ideje alatt.

Már az első oldalakon megfogott a szerző stílusa: szép – hosszabb leírásokkal mutatta be a környezetet, de nem hiányoztak a könnyed-humoros pillanatok sem, jót derültem néhány beszóláson. Az egész regény tökéletes egy bekuckózós napra – estére. Nagyon könnyen beszippantott, tartalmazott néhány érdekes információt és kalandos eseményeket. Külön tetszett Rózsalak a titokzatos tornyával, az egyre szépülő kertjével.

Jó szívvel ajánlom ezt a regényt, ha egy történelmi, könnyed 'lány'regényt kerestek, ami a nyári Balatonon játszódik. Felkerült a várólistámra a szerző másik balatoni regénye, a Strand, papucs, szerelem is; ill. a fogok még olvasni az Új Kedvencek sorozatból!

Bővebben a blogon!


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Vajon jó ötlet az, ha valaki más kedvéért, s nem a sajátjáért változtat szokásai meg a természetén?

257. oldal

Chöpp >!

– A haragtartó ember hamar megtetvesedik.
– Nincs is ilyen mondás! – csattant fel Artúr.
– Most már van…

329. oldal

Chöpp >!

Mi van, ha a legenda igaz? Ha tényleg boldog házasság vár arra, akinek a nyakába kerül a Balaton Jégszíve?

274. oldal

Chöpp >!

Az épület tetején egy szélkakas hűséges táncpartnerként követte a szél minden apró rezdülését.

171. oldal

Chöpp >!

Nos, a mostnál nincs igazán jobb és izgalmasabb pillanat az ember életében, nem gondolja?

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: most
Chöpp >!

Teljes mályvaszínű, morcosmignon-pompájában lesietett a lépcsőn.

15. oldal

vivi_reads>!

Ha a jövő miatt aggódnék, nem jutna időm a mostra. Pedig ez a mostani most igazán közel áll a szívemhez.

277. oldal

vivi_reads>!

Sokszor csak akkor vesszük észre a szép dolgokat, amikor sötétségbe borul körülöttünk minden, holott végig ott voltak az orrunk előtt.

342. oldal

Jesper_Olsen >!

– Tehát összegezve, Kertész István vagyok, alkalmi postás, kertész, virágkötő, szerény és őszinte. Meg lássuk be, meglehetősen jó kiállású is – húzta ki magát a férfi.
– Most akkor vagy a szerénységével vagy az őszinteségével lesz gond.

207. oldal

Jesper_Olsen >!

Az embernek nem csupán futkosott a hátán a hideg, hanem egyenesen kánkánt járt rajta.

300. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rachel Renée Russell: Szívzűrök
Holly Smale: A lány, aki mindig mindent félreért
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Mikszáth Kálmán: Az eladó birtok / Prakovszky, a siket kovács
Annie Pietri: A Napkirály kémnője
Jean Webster: A kismama
Tutsek Anna: Cilike férjhez megy
Kate O'Hearn: Pegazus és az új olümposziak
David Safier: Happy Family – Szörnyen boldog család
Annie M. G. Schmidt: Macskák társasága