Egyszerűen ​fermentálj 14 csillagozás

Tippek, trükkök és receptek a házi erjesztéshez
Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj

A ​fermentálás az egyik legősibb, legegyszerűbb és mégis legizgalmasabb tartósítási és ételkészítési eljárás. A pezsgő és sziszegő színpompás üvegek nemcsak különleges ízeket, de az egészségünk számára nélkülözhetetlen pro- és prebiotikumokat is rejtenek.

KIRÁLY ÁGNES, a FerMentor Blog szerzője és a Fermentálás – Tippek, trükkök, receptek Facebook-csoport alapítója kizárólag hazai, könnyen elérhető alapanyagokra építve, a szezonalitást is szem előtt tartva vezet be a fermentálás varázslatos és gyógyító világába. Több mint 150 receptje mellett számtalan tippet és trükköt is kínál, így közel 300 ötletet kapunk ahhoz, hogyan erjesszünk zöldségeket, frissítő italokat és eceteket, továbbá hüvelyeseket és gabonákat, hogyan készítsünk növényi sajtokat és gluténmentes kovászt.

Az Egyszerűen fermentálj tudományos igénnyel, mégis mindenki számára közérthető módon ismertet meg az erjesztéses étel- és italkészítéssel. Ráadásként hasznos tanácsokat is… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2021
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635651610

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 75


Kiemelt értékelések

Inmelius_Mudri_Jolcsi>!
Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj

Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj Tippek, trükkök és receptek a házi erjesztéshez

Szenzációs, alapos, nagyszerű és közérthető. Külön köszönet a fantasztikus elnevezésű ételekért, italokért! Sosem gondoltam volna, hogy valaha is vágyat tudnék érezni mondjuk egy narancsos-kardamomos-mézes ecetfröccs vagy egy fermentált falafel után, de most elbizonytalanodtam… Holnap megyek bevásárolni néhány eddig itthon nem lévő fűszert, egy-két fej káposztát, meg ilyeneket.

Bővebben: https://www.kulturpara.hu/2021/12/tippek-trukkok-es-rec…

Enikő_Sebestyén P>!
Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj

Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj Tippek, trükkök és receptek a házi erjesztéshez

Nagyon szép igényes és érthető könyv kezdőknek is a fermentálásról. Rengeteg hasznos receptet is tartalmaz, amelyekkel el lehet kezdeni kísérletezni. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akit érdekelnek az otthoni tartósítási módszerek, akik szeretnek jókat és egészséges ételeket enni. Szerintem alapmű minden konyhába!


Népszerű idézetek

HVG_Könyvek KU>!

A baktériumok és gombák világa egészen az 1600-as évekig ismeretlen volt az emberek előtt. A mikroszkóp felfedezésével azonban feltárult szemünk előtt a paránylények világa. Ezután még mindig újabb száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Louis Pasteur felismerje, hogy az erjesztett, forrásban–pezsgésben lévő élelmiszerekben nem természetfeletti erők munkálkodnak, hanem mikroszkopikus élőlények seregei.
Pasteurnek és kollégájának, Robert Kochnak sikerült azt is megfejteni, hogy az erjedést baktériumok és gombák anyagcsere-tevékenysége idézi elő: enzimeket termelnek, amelyek kisebb alkotórészekre bontják a különféle szerves anyagokat. A mikroorganizmusok ezekből az átalakulásokból nyerik energiájukat, tulajdonképpen ezzel „táplálkoznak”.
E felismerés nyomán azt is sikerült felfedezni, hogy hogyan lehet az erjedést megakadályozni, és a főtt ételeket, alapanyagokat eredeti állapotukban tartósítani: a baktériumokat és a gombákat likvidálni kell. A pasztőrözés, vagyis hőkezeléssel való tartósítás, a kémiai tartósítószerek és a konzervipar, illetve a hűtőszekrény megjelenése és fejlődése a múlt század folyamán szépen lassan kiszorította az erjesztést a háztartásokból is.

Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj Tippek, trükkök és receptek a házi erjesztéshez


Hasonló könyvek címkék alapján

Lénárt Gitta: Élő aszalványok könyve
Lakatos Péter – Váczi Péter: Keto természetesen
Victoria Boutenko: A nyers étel csodája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Bártfai László: Házi kenyerek és péksütemények
Lovassné Kiss Ildikó – Lovass Pál: A karcsúság titka
Bártfai László: Bártfai Laci bácsi nagy szakácskönyve