Az ​Interstellar és a tudomány 46 csillagozás

Valódi tudomány a Csillagok között
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

EXKLUZÍV ​BEPILLANTÁS CHRISTOPHER NOLAN CSILLAGOK KÖZÖTT CÍMŰ FILMJÉNEK TUDOMÁNYOS HÁTTERÉBE.

A közismert filmrendező, Christopher Nolan legutóbbi kasszasikere, a Csillagok között (Warner Bros. Pictures/Paramount Pictures) fantasztikus utazásra visz bennünket univerzumunk legtávolabbi tartományaiba – és még azon is túl, az ötödik dimenzióba, vagy a „hipertérbe”, ahogyan a fizikusok hívják. A Csillagok között „túlvilági” története és vizuális effektusai valódi tudományon alapulnak, köszönhetően a fizikus Kip Thorne közreműködésének a film ötletének fogantatásától kezdve. A fekete lyukaktól, féregjáratoktól, görbült időtől és tértől kezdve a szingularitásokon, kvantumgravitáción, gravitációs anomáliákon és sok minden máson keresztül az ötödik dimenzióig és Christopher Nolan hiperkockájáig Kip Thorne lendületesen mutatja be a film tudományos hátterét, annak megjelenését a történetben és a vizuális effektusokban. A „Valódi tudomány a Csillagok között” olyan furcsa tudományos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Európa, Budapest, 2015
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052531 · Fordította: Kovács József

Enciklopédia 3


Kedvencelte 11

Most olvassa 22

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 176

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

„Univerzumunk óriási. Elbűvölően gyönyörű. Bizonyos értelemben meglepően egyszerű, másrészt azonban elképzelhetetlenül bonyolult.”

Egy felmerülő előadás kapcsán vettem meg a könyvet, ugyanis magára az eseményre nem jutottam el, mert olyan sokan vettek rá jegyet.
Maga a filmet nem láttam, de olvasás közben felmerült, hogy szorosan kapcsolódik hozzá és emiatt bizonyos részek érthetetlenek maradtak a számomra, de mivel ez nem a kötet hibája túl lépek rajta.
Rendkívül érdekes, részletes, bizony sokszor utána olvasós volt a számomra.
Imádom a csillagászatot és egyre jobban érdekel a fizika világa is, amin igen csak meglepődöm, mert eddig inkább a kémia és biológia volt a mindenem.
Meglátjuk még mit hoz a jövő, de az biztos meg kell nézzem a filmet és újra kell olvasnom a könyvet.
Fantasztikumról alkotott fantasztikus tudomány.
Kedvenc és ajánlom mindenkinek, akit kicsit is érdekel ez a terület.

giggs85 >!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Mivel az Interstellar a kedvenc filmem, és mivel ennek az alkotásnak tudvalévőleg egy azóta Nobel-díjjal is kitüntetett tudós állt az elméleti hátterében – aki nem mellesleg ezt a könyvet is jegyzi – nem sokat gondolkoztam azon, hogy elolvassam-e ezt a művet.
Nem mondom, hogy az is megérti, aki az alapfogalmakkal sincs tisztában, de aki csak egy kicsit is tájékozott a témában, annak kincset érhet ez a kötet, ami minden olyan kérdéssel érdemben és gyakorlatiasan is foglalkozik, ami a filmben szerepelt: az univerzum felépítése, görbült tér és idő, a negyedik és ötödik dimenzió, (intergalaktikus) űrutazás, fekete lyukak, egy új kolónia létrehozása, stb. Ja, és mindezt abszolút közérthetően. Tudom ajánlani.

Batus>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Azt hiszem, ez eddigi életem leginkább mind-blowing könyve. Egyrészt sokkal többen szeretnék a fizikát, ha olyan szellemiségű és hozzáállású emberek tanítanák, mint Kip Thorne. Másrészt meg atyaég, el sem hiszem, hogy Nolan tényleg képes volt leforgatni (és kasszasikerré avanzsálni) egy olyan filmet, aminek a megértéséhez helyből mellékelni kellett volna egy több száz oldalas tudományos magyarázatot. Mert most komolyan, aki egyébként nem foglalkozik asztrofizikával, az kapásból tudná, hogy a filmben a Gargantua és akkréciós korongja a fekete lyukak lencsézése miatt néz úgy ki vizuálisan, ahogy? Meg őszintén, ki fejtette meg a film alapján azt, hogy a fekete lyukból a hiperkockába eső Cooper a befoglaló téren keresztül utazik vissza a Földre (Murph szobájához)?
És ami még mindemellett nagy pluszt adott a könyvhöz: a magyar kiadás. Annyi de annyi módon el lehetett volna szúrni, ehelyett olyan precíz fordítót és lektort kapott, hogy még azt is szorgalmasan kilábjegyzetelték, hogy Stephen Hawking a Star Trek melyik sorozatának melyik évadának melyik részében szerepelt (ez történetesen a fordító egyik lábjegyzete).

2 hozzászólás
Joshua182>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

”A könyv néhány része talán nehezen emészthető. De a valódi tudomány már csak ilyen. Töprengést igényel. Gyakran mély gondolatokat. A gondolkodás azonban kifizetődő lehet.”

Kicsit bánom, hogy ennyit vártam a könyvvel, és évekig csak hevert a polcon, viszont így rákényszerültem, hogy újra megnézzem a filmet is, és nem bántam meg, sőt, az olvasottak fényében jobban tetszett, mint elsőre, és gyanítom, hogy harmadszor is nekiesek, hiszen most már az új információk fényében ismét új arcait mutathatja meg.

Valószínűleg ebben (is) rejlik a sikere, amellett, hogy remek, hiánypótló munka, hiszen egy sikerfilm kísérőjeként sokkal könnyebb nagy tömegekhez eljuttatni egy produktumot. Itt azonban a profit hajhászásán kívül valódi értéket, tudást is kap az olvasó, méghozzá szórakoztató módon, képekkel és a film révén mozgóképekkel illusztrálva, rengeteg érdekességgel és abszolút tolerálható mennyiségű matematikai képlettel. A szerző szimpatikus, az érezhetően hatalmas tudása ellenére is tiszteletteljesen viszonyul a laikus olvasótáborhoz. Olyan könyv ez, amit újra és újra elő lehet és kell is venni, és gondolkodást igényel. Közérthető nyelven, leegyszerűsítve van megírva, de garantált, hogy az olvasó szenvedni fog, miközben próbálja elképzelni a leírtakat. Ám ez inkább olyan „kellemes” szenvedés, mint a sport utáni fáradtság. Ha magamból indulok ki, gyakorlatilag kifolyt az agyam, mikor megpróbáltam elképzelni egy fekete lyuk belsejét, vagy épp egy hiperkockát. A könyv ugyan remek mankót nyújt ehhez, de az érdemi agymunka az olvasóra vár.

Mindenkinek kötelező darab, akit mélyebben is érdekel a minket körülvevő világ, és szeretne kicsit nagyobb léptékben körülnézni. Pazar, szemléletesen illusztrált tartalom, kiváló minőségű papír, egyetlen bánatom, hogy puha táblás a kötet, de kárpótol, hogy az illatát még évek múltán is megőrizte. 5 csillag természetesen, nem is lehet kérdés.

marschlako P>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Gondolom az a gyakoribb, hogy valaki először látta a filmet, aztán valahol szembejött vele ez a könyv, s úgy érezte, el kell olvasnia. Talán nem én vagyok az egyetlen, de feltehetően kevesebben vannak azok, akik meglátták a borítón Kip Thorne nevét, s azt mondták, ez a könyv kell nekem*, s mivel egy film tudományos hátteréül íródott, elkezdte érdekelni őket a film is. Így aztán az olvasás előtti este szépen megnéztem a filmet, aztán nekivágtam a könyvnek.

Eleinte azt terveztem, hogy szép lassan haladok vele, időnként elolvasok egy-egy fejezetet, de gyakran nem bírtam megállni, hogy tovább ne menjek. Nagyon érdekes volt – annak ellenére, hogy korábbi olvasmányaimból sok ismerős dolog is visszaköszönt –, a fekete lyukak szerkezetéről és környezetéről számos új és érdekes dolgot tudhattam meg. A film is tetszett, de a róla szóló könyv még jobban, ugyanakkor az a filmmel való kapcsolata miatt adott még egy további pluszt is: az ismeretek látványosakká is váltak. Talán csak azt lehet Kip Thorne szemére vetni, hogy többször is természetesnek vett olyan dolgokat, melyekkel talán még egy átlagos természettudományos érdeklődésű ember sincs feltétlenül felvértezve, de szerencsére mindig adott tippeket is, merre érdemes tovább olvasgatni az adott témában.

Akik szereti az elgondolkoztató tudományos ismeretterjesztő könyveket, azoknak bátran ajánlhatom.

*aztán meglátták az árát is (melyhez a színes ábrák mellett gondolom az is jócskán hozzátett, hogy egy sikerfilmhez kapcsolódik), s a lelkesedésük lelohadt. spoiler

Dubovszki_Martin>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

A könyv elválaszthatatlan a filmtől, pedig én bármikor vevő lennék hasonló könyvekre anélkül is, hogy egy filmet kellene magyaráznia. Mindig is szerettem a kozmológiát, a kvantumfizikát. Ezeken a területeken derül ki, hogy az univerzum a legnagyobb tudományos-fantasztikum író.

Nem állítom, hogy bármilyen előismeret nélkül élvezhető lenne a könyv. Nyitott elmével, befogadóan kell hozzáállni, az sem árt, ha Hawking-tól egy-két elhíresült kötetet már olvastunk, például Az idő rövid történetét. Thorne talán nem a legközérthetőbben tárgyal minden témát, de ez a témák „hibája” is. Van amit már nem lehet tovább egyszerűsíteni.

Manapság divatossá vált a sikeres filmek ekézése, sokszor olyanok által, akik még halványan sem értenek az adott film témájához, hátteréhez. Nincs ez másként az Interstellar esetében sem. Különösen nekik ajánlom ezt a könyvet. De mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a világegyetem működése iránt érdemes elolvasnia. Fantasztikus utazásban lesz része, ami hetekkel a könyv olvasása után is elgondolkodtató marad.

10 hozzászólás
Lisie87>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Ez a könyv hihetetlen!!
Pár hónapja néztem meg a filmet és kövezzetek meg, de a végére majdnem felvágtam az ereimet olyan depressziós és nyomott lettem. Valószínűleg a hangulat és a film nyomasztó zenéje tette ezt velem, mert az alap ötlet és a megvalósítás zseniális. Ahogy megtudtam, hogy van egy ilyen „magyarázó” könyv is hozzá…hát rögtön rákerestem a könyvtárban, és minő szerencse…volt is, és kölcsönözhető is…Hah! Ahogy kivettem, aznap bele is vágtam.
Annak ellenére, hogy rettenetesen tudományos és nagyon odafigyelős, volt, hogy még este is olvastam, mert egyszerűen nem engedett el. Többet akartam tudni.
Voltak nagyon jó fejezetek, amiket simán be tudott fogadni az agyam, volt hogy vissza kellett lapoznom az elejére, az alapokhoz, hogy akkor ez miből is alakul ki, hogy még jobban értsem a magyarázatot!
Számomra nehezítés volt, hogy sokszor csak utalásként említi, hogy ez és ez a dolog/folyamat/törvény – 4. fejezetben volt róla szó (megjegyzésként), aztán folytatta az elméletet, mintha nekem vágnom kéne egy olvasás után, hogy mi is az….de egy idő után már nem lapoztam vissza feleleveníteni az elméletet. Sokkal jobb lett volna, hogyha pár mondatban összefoglalja újra a dolgot. Hiszen ismétlés a tudás anyja, és nem lehet mindenki elméleti fizikus.
Voltak fejezetek, amiket egyáltalán nem fogadott be az elmém, mert képtelen voltam elképzelni (5. dimenzió) vagy megérteni … (hiperkocka és a kapcsolat/kommunikáció Murph és az apja között).
De legalább már van róla fogalmam, hogy mi az a fekete lyuk, hogy a fizika törvényei nem teszik lehetővé az átjárható féreg lyukakat, a gravitáció hatása az idő múlására és egyéb finomságok.
Maga a könyv kivitelezése gyönyörű, jók a magyarázatok-képek, lábjegyzetek!

2 hozzászólás
B_Petra>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Elolvastam, de befejezni? nem hiszem, hogy lehet. Érdekes, de alapfeltétel a tudás, abból is masszív fizika tudás, ami van nekem ilyen – olyan, de ide nem elegendő, ezért voltak számomra élvezhető és kevésbé élvezetes részei is. Többször visszalapoztam, valamint a hozzákapcsolódó internetes linkeket is nézegettem és mégis van ami számomra felfoghatatlan maradt.
A filmet újra néztem, és nem is most először.

rheinfuss>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Szinte teljesen ismeretlen és ennek megfelelően rejtélyes terület számomra a fizika, a matematika (és általában a természettudományok), de Kip Thorne derekasan megküzd azért, hogy a lehető legérthetőbben, legpontosabban és a legizgalmasabb kérdéseket felvetve vezessen végig a Csillagok Között című filmben megjelenített tudományos kérdések során.

Nagyon sok része volt a könyvnek, ahol elvesztettem a fonalat és úgy éreztem, hogy egy gyorsan forgó fekete lyukként elnyel a sok információ. Ugyanakkor a végére valami azért összeállt bennem, és sokkal közelebb vagyok a bemutatott folyamatok értéséhez, mint azt megelőzően. És még a film egyes jelenteinek megértésében is nagy segítséget nyújtott.

Nagyon ajánlom azoknak, akik szeretik a sci-fit, elsősorban annak hard válfaját, mert azokhoz hasonlóan, ez is igazi kaland volt. Sőt, mivel itt aztán minden tudományosan alá van támasztva, így még nagyobb kaland. :)

molly_>!
Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Én személy szerint imádtam a filmet, elképzelésem sincs, hogy egyesek miért húzták le annyira.. kíváncsi lennék mire számítottak. :D Mindenesetre aki szemez ezzel a könyvvel, az gondolom, már látta az Interstellart (vagy ha nem, akkor mindenképp ajánlatos megnézni olvasás előtt!), és többet szeretne megtudni az egyes jelenetek tudományos hátteréről.
Nem egy könnyen emészthető könyv. Volt, amit többször is el kellett olvasnom, vagy vissza kellett lapoznom egy másik magyarázathoz, és még így sem értettem teljesen, de volt olyan is, ami elsőre világos volt. Tetszett, hogy minden egyes fejezethez odaírják, hogy melyik számít tudományos ténynek, melyik megalapozott feltételezés, és melyik pusztán spekuláció.
A könyv legizgalmasabb részét szerintem egyértelműen a fekete lyukak adják, szerencsére ez még az érthetőbb része. Hiába fogadtam meg, hogy csak kis adagokban haladok vele, néhány nap alatt kiolvastam az egészet, annyira izgalmas és elképesztő volt.
Kedvem támadt újra megnézni a filmet.


Népszerű idézetek

Joshua182 >!

Az idő naponta 210 billiomod másodperccel lassabban telik az alagsorban, mint a tetőtérben.

54. oldal

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

molly_>!

De a valódi tudomány már csak ilyen. Töprengést igényel.

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Kapcsolódó szócikkek: tudomány
Lisie87>!

Nem hiszem, hogy a fizika törvényei megengednék az átjárható féreglyukak létezését, de ez puszta előítélet is lehet.

159. oldal

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

13 hozzászólás
Joshua182 >!

Kissé szarkasztikusan fogalmazva 1950 óta folyamatosan 50 évre vagyunk a szabályozott termonukleáris fúzió (gazdaságos) energiatermelésre való felhasználásától.
(A fordító megjegyzése)

140. oldal

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Joshua182 >!

Első látásra nem tűnik bonyolultnak egy féregjárat létrehozása. Csak nyomjuk a bránunk (univerzumunk) egy darabkáját a befoglaló térben lefelé, létrehozva így egy gyűszűt, majd a befoglaló térben hajlítsuk meg körülötte a bránunkat, lyukasszuk ki azt közvetlenül a gyűszű alatt, lyukasszuk ki magát a gyűszűt is, és varrjuk össze a két lyukat egymással. Csak!
A Csillagok között-ben Romilly ugyanezt magyarázza egy papírlap és egy ceruza segítségével. Nagyon egyszerűnek tűnik a ceruzával és a papírlappal, rettentően bonyolult azonban, ha a papírlap a bránunk, és a beavatkozást magából a bránból kell elvégeznie egy szintén ott létező civilizációnak. Tulajdonképpen ötletem sincs arra, miként lehetne bármelyik lépést is magából a bránból végrehajtani, az első, a benyomódás létrehozásának kivételével, ami csak egy nagy sűrűségű égitestet, például egy neutroncsillagot igényel. Továbbá ha a bránunk kilyukasztása egyáltalán lehetséges, az csak a kvantumgravitáció törvényei alapján történhet. Einstein relativisztikus törvényei ezt tiltják, ezért a lyukasztás csak a kvantumgravitáció birodalmában lehetséges, ahol az einsteini törvények már nem érvényesek. Ismét majdnem teljesen ismeretlen területen járunk.

158-159. oldal

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Batus>!

A BKL-szingularitás kaotikus, mégpedig nagyon. És halálos is. Szintén nagyon.

257. oldal, Szingularitások és a kvantumgravitáció

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Kapcsolódó szócikkek: gravitációs szingularitás
Joshua182 >!

Rengeteg sületlenséget írtak a térgörbítés és a féregjáratok segítségével történő csillagközi utazásról. A jelen és valószínűleg még a következő néhány évszázad technológiája sem lesz alkalmas arra, hogy hogy bármilyen realisztikus erőfeszítést tehessünk ebben az irányban, hacsak valamilyen sokkal fejlettebb civilizáció nem hozza létre a szükséges téridőgörbületet, mint a Csillagok között-ben. Ne vesztegessük tehát az időnket olyan cikkek és jóslatok tanulmányozásával, amelyek azzal áltatnak bennünket, hogy a csillagközi utazáshoz szükséges térgörbületet még a mi életünkben vagy akár csak dédunokáink idejében elő tudjuk állítani.

311. oldal

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

3 hozzászólás
Lisie87>!

Létezik egy maximális sebesség, amelynél semmilyen fekete lyuk nem pöröghet gyorsabban. Ha ugyanis ez megtörténne, akkor a horizontja eltűnne, az egész univerzum számára láthatóvá téve a belsejében lévő szingularitást, azaz lecsupaszítaná azt – amit valószínűleg tiltanak a fizika törvényei.

78. oldal

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Kapcsolódó szócikkek: gravitációs szingularitás
Joshua182 >!

Ha lehetséges volna az időben visszafelé utazni, ez csak úgy menne, hogy a térben közben kifelé mozgunk, és végül visszatérnénk a kiindulási pontunkra, még azelőtt, hogy onnan elindultunk volna. Nem tudunk visszafelé menni az időben úgy, hogy egy adott helyen maradunk, és közben azt figyeljük, hogy mások itt az időben előre haladnak…

66. oldal

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között

Joshua182 >!

Tegyük fel, hogy az óceánt csak nyugodt időben láttuk, és így nem tudunk semmit a hánykolódó víztükörről és a nagy viharokáltal felkorbácsolt hatalmas óceáni hullámokról. Hasonló a helyzet a görbült térre és időre vonatkozó mai ismereteink esetében is. Keveset tudunk csak arról, hogyan viselkedik a görbült tér és a görbült idő egy „viharban” – amikor a tér alakja és az idő múlásának üteme vadul hullámzik. Számomra ez a tudás elbűvölő határa.

177. oldal

Kip Thorne: Az Interstellar és a tudomány Valódi tudomány a Csillagok között


Hasonló könyvek címkék alapján

Avi Loeb: Földönkívüli
Neil deGrasse Tyson: Ha felfal egy fekete lyuk
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Richard P. Feynman: QED
Neil deGrasse Tyson: Terítéken a világegyetem
Carlo Rovelli: A valóság nem olyan, amilyennek látjuk
Carlo Rovelli: Hét rövid fizikalecke
Jeanne Cavelos: A csillagok útján
John Archibald Wheeler – Edwin F. Taylor: Téridőfizika
Abonyi Ivánné – Szentesi György – Mihály Szabolcs: Űrhajózási lexikon