Coming ​out könyv 10 csillagozás

Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története
Kincses Marcell: Coming out könyv

A ​Coming out könyvben olyan utazásra hívja Kincses Marcell az Olvasót, amelyben igazi meglepetésekre készülhetünk. Írásában nem csak önmagához lép közel, amikor feleleveníti gyermekkorát, küzdelmeit tinédzserként, de az Olvasót is magával rántja, alaposan megmerülünk, és cseppet sem bánjuk. Impulzivitással, szenvedéllyel és szeretettel átitatott lapok ezek, melyek mindegyikéhez harc kötődik, méghozzá győztes harc. A szerző különleges képességgel szól valóban mindenkihez, akihez előszavát intézi: a meleg közösséghez, a hívő keresztényekhez, és a melegek környezetét alkotó családi, baráti körhöz is. Marcellnek mély és sokrétű mondanivalója van, és olyan nyelvezetet talált üzenete átadására, amiért lehetetlen nem megszeretni őt, mintha velünk nőtt volna fel, barátunk, társunk lenne. Hiteles, sebezhető és bátor önfeltárulkozásnak lehetünk tanúi, amelyben azt érezzük: minket is tanít és inspirál, szelíden vezet egy útra, rácsodálkozunk, hogy így is lehet. Le sem tagadhatná lelkész… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

>!
Underground, Budapest, 2014
124 oldal · ISBN: 9789630896696
>!
Magánkiadás, Budapest, 2013
ISBN: 9781310742019

Enciklopédia 4


Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride ISP
Kincses Marcell: Coming out könyv

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

Kezdjük azzal, hogy Kincses Marcell nem író, szabadon úszva sem.
De én mindenesetre félretettem mindennemű irodalmi elvárásom, mert talán ez a kötet nem arról szól.
Az egész leírás hangulata azt az időszakot idézte bennem, amikor riportokat írtam érdekes, híres emberekkel, és pár órát kalandozott az elméjük, és korlátok nélkül csak meséltek, meséltek.
Összességében két dolgot emelnék ki: tetszett, hogy őszinte. Érezhető volt, hogy nem akar átadni semmi mást, mint ami lezajlott benne, megtörtént vele.
Másik pedig az, hogy én, aki nagyon szépen mondva is, szkeptikus vagyok mindenféle szervezett egyházzal szemben, ismét megerősítést nyertem abban, hogy ne változtassam meg az álláspontom. (valójában ezt ki is fejthetném, de mivel egy porcikám se kíván sem dogmatikai vitát, sem pedig hittérítést elindítani, maradjunk ennyiben)
Nem tudom eljön-e valaha az a világ, ahol a normák határai kicsit kitágulnak, és az emberek legalább a nemiségükben igazán szabadok lehetnek, de addig is azt mondom, hogy ír, ahogy ír, emoticonokat biggyeszt bele, vagy sem, minél több Marcellre van szükség, hogy ha mást nem is ér el a történetével, de párunkat elgondolkoztasson, hogy milyen társadalomban élünk, mit is jelent az elfogadás, milyen láncokkal a lelkükben hurcolkodnak a fiataljaink, ki tudja merre.

>!
ábelarengetegben
Kincses Marcell: Coming out könyv

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

Kedves „Marcell”!

Őszintén örülök, hogy sikerült megtalálnod a lelki békédet, elfogadnod magad, integrált, egészséges, Istenednek tetsző személyiségedet létrehozni. A téma, amihez nyúlsz – melegség és kereszténység – nagyon izgalmas, de írni sajnos nagyon nem tudsz, még ha szabadúszó íróként is hirdeted magad könyved hátoldalán. A „wow”, „cool” meg mindenféle smiley-k miatt nem lehet komolyan venni, amit papírra vetsz, központozni egyáltalán nem tudsz (senki sem lektorálta ezt a könyvet?!) és azért dühít ez ennyire, mert ez a tabudöntögető téma többet érdemelne ennél!

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P
Kincses Marcell: Coming out könyv

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

Értékelés: 5/10
Nehéz ügy, de annak a harminc százaléknak az elolvasását tényleg mindenkinek ajánlom. Sok fontos gondolatot megfogalmazott benne a szerző. Ami a vallásos részt illeti, az nem nekem íródott. Viszont nagyon sokan vannak, akik hisznek, és problémákkal küzdenek. Akik úgy gondolják jobbak a másiknál, mert hívők. Úgy vélem nekik az a hetven százalék talán még fontosabb is, mert a végső harminc. Mert minden ember egyenlő. Ha tetszik, ha nem.
http://media-addict.hu/2014/03/06/konyvkritika-kincses-…

>!
Nibela I
Kincses Marcell: Coming out könyv

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

Mesélt, és nem megmutatott, ami sokat levon a könyv értékéből. Még a pontokba szedett hasznos felismerések mellett is.


Népszerű idézetek

>!
Marcell_Kincses I

Ha elolvassuk az evangéliumokat, láthatjuk, hogy Jézus mindig az elesettekhez, a társadalom számkivetettjeihez fordult oda. Felsorolni is nehéz azokat a helyzeteket, ahol sorra meg is botránkoztatta a kora vallási vezetőit pontosan azzal, hogy ilyen emberekkel foglalkozott: a házasságtörő asszonnyal, akit meg akartak kövezni. A samaritánus nővel a kútnál, akiket a zsidók megvetettek. Máténál, a vámszedőnél vacsorázott, akit tanítványává is fogadott, azt a vámszedőt, aki a megszálló római hatalomnak szedett vámot, és közben valószínűleg ő maga is sikkasztott belőle rendesen. Nem hogy nem lenne meglepő, ha Jézust az Alteregóban találnánk, ahogy a bulizó melegek szívére beszél Isten országáról, hanem az lenne a meglepő, ha ez nem így lenne. Jézus nagyon szereti a melegeket. És jó híre van a számukra. Nem azért jött, hogy elítélje a világot, hanem, hogy megtartsa azt.

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

Kapcsolódó szócikkek: evangélium · Jézus Krisztus
>!
[névtelen]

Sok évig volt az életem meghatározó része a szégyen. Ez volt az a visszatartó erő, ami miatt nem mertem meglépni, amire igazán vágytam. Elsöprő ereje volt az életem fölött. A fantáziáim pedig mindig a legrettenetesebb forgatókönyvet rakták lelki szemeim elé, hogy mit szólnának majd az emberek. Sokat tanultam önmagamról és sokat tanultam a szégyenről a mögöttem levő úton. Először is: csak a fejemben létezik.

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

Kapcsolódó szócikkek: szégyen
>!
Marcell_Kincses I

Könyvtár
A Coming out könyvben olyan utazásra hívja Kincses Marcell az Olvasót, amelyben igazi meglepetésekre készülhetünk. Írásában nem csak önmagához lép közel, amikor feleleveníti gyermekkorát, küzdelmeit tinédzserként, de az Olvasót is magával rántja, alaposan megmerülünk, és cseppet sem bánjuk. Impulzivitással, szenvedéllyel és szeretettel átitatott lapok ezek, melyek mindegyikéhez harc kötődik, méghozzá győztes harc. A szerző különleges képességgel szól valóban mindenkihez, akihez előszavát intézi: a meleg közösséghez, a hívő keresztényekhez, és a melegek környezetét alkotó családi, baráti körhöz is. Marcellnek mély és sokrétű mondanivalója van, és olyan nyelvezetet talált üzenete átadására, amiért lehetetlen nem megszeretni őt, mintha velünk nőtt volna fel, barátunk, társunk lenne. Hiteles, sebezhető és bátor önfeltárulkozásnak lehetünk tanúi, amelyben azt érezzük: minket is tanít és inspirál, szelíden vezet egy útra, rácsodálkozunk, hogy így is lehet. Le sem tagadhatná lelkész identitását, süt belőle, hogy az Isten bizalmasa ő. A könyv másik ereje a korrajz jellege. Egy pesti srácot ismerünk meg, aki a mi magyar társadalmunkban él, és reflektál arra, amit tapasztal. Elhisszük neki, hogy itt, köztünk nőtt fel. Marcell időszerű társadalom-kritikától sem riad vissza és tükröt tart politikusnak, melegnek, kereszténynek egyaránt. Kétségtelen, van feladat, és a könyv végére érve csak egy dolgot sajnálunk: hogy nem hamarabb írta meg. Nagyon itt volt már az ideje.

hátfedél

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

>!
Marcell_Kincses I

Azt hiszem, amire az évek alatt eljutottam, az a belátás és a megengedés. Belátás, hogy ez az izé, ez marad. Amióta serdülőkorba léptem, ez a vágy ott volt. Nem ment el, maradt. Szinte megütött a felismerés, hogy most már konkrétan többet éltem ezekkel a vágyakkal, mint nélkülük. Belátás, hogy ami ennyire itt van, azzal most már érdemes szóba állni, máshogy, mint eddig. Itt jön a megengedés. Ami jönni akar, az hadd jöjjön. Nem haragszom már rá. De nem is félek már tőle. Megengedem neki, hogy legyen. Nagy lépés volt ez nekem.

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

>!
Marcell_Kincses I

Ez a könyv nem tudományos értekezés, és nem is rideg teológiai disszertáció. De nem is a meleg élet ábécéje. Személyes és bensőséges hangon osztom meg a saját történetemet, egy fiatal meleg lelkész srácét, aki kénytelen volt otthagyni a hivatását azért, hogy megtalálhassa önmagát. Nem célom, hogy a homoszexualitással kapcsolatban minden nyitott teológiai kérdésre itt válaszoljak, ki fog derülni, hogy nem ez a lényeg. Sokkal inkább szerettem volna a személyemen keresztül közel hozni az Olvasóhoz azokat a dilemmákat, félelmeket, és megoldásokat, amelyekre jutottam, ott és akkor, öt évvel ezelőtt, és azóta. Ezek a dilemmák és megoldások mégis mélyen megmerítkeznek azokban a teológiai igazságokban, amelyek egyrészt a küzdelmeim magját is alkották, de amelyek a feloldozáshoz is elvezettek, s amelyek olyan drágák nekem. Ezért tartom fontosnak, hogy beszéljek róluk, és ezeket se hallgassam el. Coming outolok, nem csak melegként, hanem hívő keresztényként is. Mert ez a kettő identitás együtt él bennem, mindenestül az én történetem.

Az elbeszélésem mindenkihez szól, aki kíváncsi rá – nem csak keresztényeknek, de nekik is. Talán sikerül más fényben láttatnom a melegeket, mint ahogy eddig látták őket. Nem csak az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) közösségnek szól, de nekik is. Talán sikerül más fényben láttatnom Istent, mint ahogy eddig látták Őt. És szól a történetem a heteró barátoknak, kollégáknak, családtagoknak is, akik mellett ott van valahol az a bizonyos meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű, queer barát, kolléga, rokon, aki bizony tudna sokkal többet is mesélni magáról, ha merne, ha érezné, hogy lehet. Közös feladatunk van, jól élni az életet, méltósággal, egymást megbecsülve, úgy, hogy érdemes legyen.

Kincses Marcell: Coming out könyv Egy meleg ifjúsági lelkész előbújásának története

Kapcsolódó szócikkek: Coming out

Hasonló könyvek címkék alapján

Rados Virág: A visszakapott élet
Jeffrey Eugenides: Egy test, két lélek
Popper Péter: Pilátus testamentuma
Zalai Károly: Mesék könyve
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája
Fernando Pessoa (Bernardo Soares): A kétségek könyve
Anoni Mara: Bűn vagy bűnhődés
Márai Sándor: San Gennaro vére
Jókai Mór: Az arany ember
Ernest Hemingway: Vándorünnep / Tavaszi zuhatag / Az ötödik hadoszlop / Cikkek, vallomások