Pillangó ​a szélben 50 csillagozás

Kimura Rei: Pillangó a szélben

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Simoda ​kis halászfalu Japánban, a 19. század második felében. A falu szegény lakóinak legfőbb gondja az évenként lecsapó tájfun. Most azonban a történelem vihara is rájuk zúdul. Itt száll partra az amerikai hadiflotta, és az ország megnyitását követeli. Konzulátus nyílik, s az élére az idős vörös óriás, Towsend Harris kerül. Az anyák féltik leányaikat a hús örömeit követelő „idegen ördögöktől”.

A túl szépnek született Okicsi meggondolatlanul a főutcán megy haza a fürdőből, Harris megpillantja, és tűzön-vízen, vőlegényen átgázolva magának követeli. A sógun elfogatja a lányt, aki végül az erőszaknak engedve a konzul ágyasává lesz. Így Japán is előnyösebb feltételeket csikarhat ki Amerikától. A falu lakóit ez legkevésbé sem érdekli. Az ő szemükben Okicsi szajha, az idegen ágyasa.

Az érzékeny Okicsi életét derékba töri, hogy néhány évig a konzul használja, majd hazaköltözésekor mint kidobható szemetet elhajítja. Távozása után becsületesen, önállóan szeretne élni régi… (tovább)

Eredeti cím: Butterfly in the Wind

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Trivium, Budapest, 2011
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639711693 · Fordította: Béresi Csilla

Kedvencelte 4

Várólistára tette 55

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Nyctea P>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Nem hallottam még Tódzsin Okicsiről és szerepéről a japán történelem alakulásában, ezért örülök, hogy kezembe vettem ezt a könyvet.
Tragikus szerelméről, bánattal és megaláztatásokkal teli életéről csodálatos regényt lehetett volna írni. Kimura Rei könyve azonban számomra olyan hatást keltett, mintha egy kibővített wikipedia cikket olvasnék. A nyelvezete egyszerű, idegesítően szájbarágós, ráadásul sokat utalgat előre a jövőbeli eseményekre, ami megöli az izgalmat az olyan olvasó számára, aki még nem ismeri ennek a szomorú sorsú gésának a történetét.
Története annak mementója, hogyan lehet átok a kivételes szépség, milyen kiszolgáltatott egy szegény sorból származó nő a férfiak uralta világban, és hogyan törhet derékba egy boldognak ígérkező élet egy véletlen találkozás és egy rosszindulatú, gyáva és álszent közösség miatt.

Lunemorte P>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Szép borító, unalmas tartalom…Rossz fogalmazás, százszor lekoppintott és átírt történet.

1 hozzászólás
Lizi_Eyre>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Nekem tetszett ez a könyv. Először a borítója fogott meg, aztán a tartalma. Majd elmentem a könyvtárba és kivettem, mert nem tudtam megvenni. Szívszorító a történet, együtt sírtam és nevettem végig a főszereplővel, és anyukámmal együtt – ő is elolvasta aztán –, nem értettük, hogy lehettek ilyen kegyetlenek az emberek, és igazságtalanok?!

Leobelo P>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Hát, ez a könyv meglepett. Nem gondoltam volna, hogy tetszeni fog, mert nem igazán vagyok oda az ilyen témájú könyvekért, de régen tévedtem ekkorát! A gyönyörű borító gyönyörűen megírt belsőt rejt.
Hiába bújom a könyveket, és bővítem a szókincsemet, most cserben hagytak a szavak. Ez alatt a 164 oldal alatt 2 kis csomag zsebkendő elfogyott, ami nem kevés egy ilyen rövid könyvhöz. Amúgy örültem, hogy rövid, mert nem biztos, hogy tovább bírtam volna olvasni Okicsi szenvedését. Soha nem leszek képes megérteni, hogy hogyan viselkedhettek így az emberek vele. Elég csak belegondolnom a helyzetébe, és megszakad a szívem.
Tisztelem és becsülöm Okicsit a bátorságáért és önfeláldozásáért.

Renkou>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Egyszerűen nem tudok rá több csillagot adni, sajnálom.
A történet szép volt, tragikus, nem is azzal van problémám. Viszont ami nagyon zavart, hogy szinte az első fejezetben megmondta a történet végét, esély sem volt reménykedni egy más befejezésben. Végig előre utalgatott, ez tönkretette a történet folyamatosságát.

zso506>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Furcsa volt úgy olvasni a könyvet, hogy nem tudtam, hogy ez egy igaz történet. Idegesített, hogy állandóan ilyeneket ír benne az írónő, hogy már szegény lány sosem lesz boldog meg hasonlók. Persze, nem tudom, hogy miért nem tűnt fel a dolog. Talán, mert mostanság nagyon divatos még a kitalált történeteket is úgy tálalni, hogy pontos évszámokat és helyszíneket írnak hozzá. Mindenesetre engem jobban lekötött, mint vártam volna. Sajnálom szegény lányt, mert ennyi megpróbáltatáson kellett átmenni. Kiközösítették és bántották, pedig ő a legnagyobb áldozatot hozta a népéért. Tényleg igaz, hogy az egyik legnagyobb büntetés az, ha a megbélyegzik az embert és a saját ismerősei sem szólnak már hozzá. Az ilyen kis közösségekben még szörnyűbb is, mint a nagyobb városokban. Okicsi erős, sokkal többet kibírt, mint amennyit én el bírtam volna viselni. Méltósággal viselte a megaláztatások, bár a végére már nem maradt más vigasza, mint az alkohol. Sajnos sokszor nem becsülik meg az ilyen áldozathozatalt a maga idejében, és ezért sokan nem kapják meg azt a megbecsülést, amit érdemelnének, csak haláluk után. Kellő érzékletességgel nyúlt az írónő ehhez a történethez, jól át tudta adni Okicsi sorsának tragédiáját.

juhaszadri>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Tragikus történet egy kiközösített nőről, akinek sehogy sem sikerült rendbe tennie az életét. Bár elég vázlatos és tömör az írónő fogalmazásmódja, így is át lehetett érezni Okichi évekig tartó szenvedését. Főleg úgy, hogy az ember tudta, igaz történetet olvas.

Nushi P>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Ez egy nagyon jó történet lehetett volna ha nem kb 2 mondatban ír le minden dolgot, fontosat és kevésbé fontosat is.A könyvnek van egy tipikus japán bája. De ez nem egy tündérmese és nem happy end.

BoneB P>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

Nem egy nagy terjedelmű mű, ha nem lett volna egyéb elfoglaltságom, akkor pár óra alatt ki olvastam volna.
A könyv stílusa kicsit olyan, mintha mesét olvasna az ember, de sajnos ez a történet nem mese, hanem valóság. Egy kitaszított lányról, aki túl szép volt, hogy átlagos életet éljen. Úgy látom az emberi kegyetlenségnek nincs határa… sajnos. :(

>!
Trivium, Budapest, 2011
164 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639711693 · Fordította: Béresi Csilla
galgabi>!
Kimura Rei: Pillangó a szélben

A borítója alapján választottam a könyvet, valahogy a kezembe akadt a könyvtárban. A történet „tetszett” már ha lehet ezt a szót használni Okicsi tragikus sorsára. Feldühített az emberek kegyetlensége, hogy mennyire ész nélkül köpködnek a másikra, mikor az illető teljesen ártatlan és csak sodródott az eseményekkel.
A 4 csillagot azért adtam, mert nem tetszett, hogy folyamatosan előre elmondta, hogy ki fog meghalni… Mintha az író végig spoilerezte volna a saját könyvét. És az se tetszett, hogy sok ismétlés van benne. De azért összességében tetszett a könyv.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Hogyan is érezhetne bármit, akinek meghalt a lelke?

39. oldal

ditke3>!

Mily kevéssé rendelkezhet egy nő önnön sorsa felett egy olyan világban, amely csakis a férfiaké és élvezeteiké! Egy nő olyan, akár a virág: ha leszakítják, elfonnyad.

49. oldal

Valeria729 P>!

„Különös – gondolta –, miért épp nők ítélkeznek a legkeményebben nőtársaikról.”
Azt hinné az ember, megértik szenvedésüket egy férfiak uralta világban.

57. oldal

2 hozzászólás
Tünde_>!

A természet már csak ilyen, újrahasznosít életet és halált.

5. oldal

zsofi017>!

Aznap éjjel, ahogy ott hevert egy vadidegen férfi karjaiban, úgy érezte, mindjárt meghal. Elhalt minden érzése és vágya, és ő örült ennek, mert aki érez, azt bántják.

Gwener>!

Egy pillanatra belehasított az irigység. Naokót bezzeg megkímélte a sors, s noha minden lépését megszabta a család és a közösség, amely körülvette, mégis biztonságban volt a körükben. Tartozott valahová, helye volt a társadalomban. Okicsi most jött rá, mennyire egyedül van, elszakítva mindazoktól, akik korábban az élete értelmét jelentették.

45. oldal

zsofi017>!

Néha pánik fogta el, mivé is lett; gazdag, híres férfiak játékszerévé, akik a bordélyt látogatták. Nem győzött aggódni, mikor arra gondolt, mi történik, ha egyszer ez a játékszer eltörik, és a szemétre hajítják.

zsofi017>!

Később, mikor visszatért a szobájába, elkerülte az álom. Leült az ablak mellé, s elnézte, amint a holdsugár szellemujjaival megcirógatja az ezüstfelhőbe burkolózott kert bokrait. A hideg lenge öltözékén át a testét nyaldosta, de semmit nem érzett. Hogyan is érezhetne bármit, akinek meghalt a lelke?

Valeria729 P>!

A porig alázott, bánatában roskadozó Okicsi szinte hallani vélte, mit suttognak róla a szomszédok. Bizonyára nem hajlandók tudomásul venni, hogy erőszakkal viszik el, mivel akkor az ő szégyenük lenne, hogy nem tudják megvédeni az idegen ördögök hatalmaskodásától.

32. oldal

ditke3>!

Érted nyúlok, túl az időn és túl a halál szakadékán,
Hogy újra rád találjak, és együtt legyünk.
Ezúttal senki sem szakíthat el tőled, nem bántanak már a halandók gondjai.

140. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Barbara Lazar: A Virágszamuráj párnakönyve
Mineko Iwasaki – Rande Brown: A gésák gésája
Alison Weir: Boleyn Anna
Carolly Erickson: Néhány boldog óra
Carolly Erickson: A hűtlen királyné
Shan Sa: A gójátékos
Kavabata Jaszunari: Hóország
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Anya Seton: Katherine 1-2.
Sibylle Knauss: De Sade márki hitvese