Amelia 24 csillagozás

egy élet cserepei
Kimberly McCreight: Amelia

Kate ​Baront, a peres ügyvédet és gyermekét egyedül nevelő zaklatott édesanyát megrendíti, amikor a lánya exkluzív brooklyni magániskolájából azzal a hírrel hívják fel, hogy Ameliát – az ő intelligens, kitűnően teljesítő tizenöt éves lányát – csaláson kapták. Ám amikor Kate megérkezik a Grace Hallba, váratlanul egy ennél messze letaglózóbb hírrel kell szembesülnie: Amelia meghalt. Elkeseredésében levetette magát az iskolaépület tetejéről. Legalábbis ezt közli Kate-tel a Grace Hall és a rendőrség. És ő ebben a hitben él mindaddig, amíg egy névtelen üzenetet nem kap: Amelia nem ugrott le. Kate ezek után ki akarja deríteni az igazságot – nem számít, hová vezet. Amelia e-mailjeit, SMS-üzeneteit és facebookos bejegyzéseit böngészgetve rekonstruálja lánya életének darabkáit meg a benne szereplőket, és fényt derít arra, hogy mit is keresett aznap a Grace Hall tetején – és hogyan halt meg.
Az Amelia titkok és hazugságok, barátok és piszkálódások története. Arról szól, hogy mennyire… (tovább)

Eredeti mű: Kimberly McCreight: Reconstructing Amelia

>!
GABO, Budapest, 2015
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899561 · Fordította: Komló Zoltán

Most olvassa 1

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Kókuszka 
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

A történet az elején teljesen magába rántott, majd kissé ellaposodott, a vége viszont túl sok mindent hirtelen a nyakamba zúdított. Felhívja a figyelmet a virtuális világ veszélyeire, a kamaszproblémákra, a mindenáron valahova tartozás buktatóira. Amelia többszörösen veszélyeztetett tinédzser: állandóan dolgozó édesanyja egyedül neveli, egyke, magányos, nincs aki segítene eligazodni ebben a nem könnyű világban. Üzenete: bármilyen fontos pozíciót is töltünk be, oda kell figyelni gyermekeinkre, az árulkodó jelekre, amíg még nem késő.

>!
Zsoofia
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

Ez nem a Holtodiglan. Tudom, hogy így könnyebb eladni, de köze sincs hozzá. Ez a könyv egy lélektani dráma a túlhajszolt anyáról és a valahova tartozni szerető lányáról. Nem egy sakkjátszma két velejéig romlott ember között.

A könyv 70 százalékától előre-hátra dőlöngélve olvastam, imádkozva, hogy legyen már vége. Lelkileg nagyon megterhelt, ami Ameliával történt.

A könyvvel egyedüli problémám volt: el kellett engednem azt a bődületes marhaságot, hogy a rendőr elviszi az áldozat anyját a kihallgatásokra. A történet egyéb részei is elég erőszakolt megoldásoknak tűntek spoiler, és sajnálom, hogy nem egy erőszakosabb szerkesztő nézte ezt át, ő talán jobb történetet tudott volna belőle kicsiholni.

Ezen kívül viszonylag jó képet fest az iskolai zaklatásokról – nagyon szeretném, ha az iskolában ilyen témákat feldolgozó könyvek is kerüljenek be a kötelezők közé. A két nézőpontkarakter igazán jó karakter volt, jól reagáltak egymásra és a környezetükre (Amelia különösen pozitívan reagált néhány dologra).

>!
MrBones
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

Én majdnem félbehagytam, de megérte elolvasni. Az első harmad nagyon unalmas, és lassú. a lassúság megmarad, de Amelia sorsa érdekessé válik. Itt a váltott elbeszélőmód számomra döcögőssé tette a történet menetét, és igazából egy nem is izgulós, ki a bűnős krimi volt. Inkább egy fiatal lány drámája, lelki harca, háttérben az amerikai iskolákra jellemző klub, és beavatási rituálék világa, a klubokra jellemző gyűlölet és egymásra utaltság. Ugyanakkor túl sok szálat vont be a történetbe, így hiába volt viszonylag vastag könyv, a legtöbbet csak felszínesen érintette, sok volt benne a mellébeszélés, az unalmas leírások.

>!
Sylvie23 P
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

Először is nekem nagyon tetszik a cím és a borító is, szerintem nagyon jó lett mindkettő. Általában, ha ilyen hosszú ideig olvasok egy könyvet az azért van, mert nem köt le, legalábbis eddig mindig így volt, ez az első kivétel. :)

Maga a történet 2 szálon futott, amit általában szeretni szoktam, de most úgy éreztem, hogy Kate részei néhol feleslegesek voltak. Persze a nyomozás és a titkok felderítése fontos része volt a könyvnek, de azt a pár oldalt, ahol az ő múltjában jártam feleslegesnek éreztem. A cselekmény jól volt felépítve, maga a könyv nagyon elgondolkodtató volt. Amelia barátnőjét (Sylviát) egy percig se tudtam megkedvelni és ez nagyjából igaz volt sajnos az összes szereplőre Ameliát is beleértve. Azért adtam 4 csillagot a könyvnek, mert senki se került közel hozzám, és bár nagyon tetszett a könyv, a karakterek szó szerint hidegen hagytak, semmilyen érzelmet nem váltottak ki belőlem, pedig az lett volna a minimum, hogy sajnálnom kellett volna Kate-et és Ameliát is, de sajnos nem így volt. Szomorú és érdekes történet volt, nem zárom ki, hogy akár az egész hűen tükrözheti a mai valóságot, de az mindenesetre biztosan állítom, hogy nagy részét valóban hűen tükrözi. A tinik rohadt gonoszak tudnak lenni egymással. Összességében stabil 4 csillagos nálam, ami azt jelenti, hogy tetszett és egyszeri olvasásra szerintem megéri kézbe venni. :)

Ui: Szinte az összes Virginia Woolf idézetet imádtam, még sajnos soha nemm találkoztam vele, de felkeltette az érdeklődésemet:)

>!
szindilu
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

Alapvetően nem egy rossz könyv ez, az lehet a gond, hogy hasonló témában olvastam már jobbat is (J.Picoult: Tizenkilenc perc). Ami számomra hiányzott, hogy a szereplőket igazán tudjam sajnálni, mert amiken keresztül mentek,mindenképpen kivált az emberből egyfajta sajnálaton alapuló szimpátiát (na de tudományos vagyok…), de ebben a könyvbe nekem valahogy sem az édesanya, sem Amelia nem ébresztett ilyet. Nem a történettel volt a baj, mert nagyon elgondolkodtató volt több szempontból is (barátság, szülő-gyerek kapcsolat, lelki terror, elit iskola működése),de nekem hiányzott a könyvből valami, ami a hangulatát komorabbá tette volna. Arról nem is beszélve, hogy a végére már a kibontakozó rokoni szálak miatt elkezdett dél-amerikai szappanopera stílusba átmenni az egész.

>!
elgatto
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

Nagyon vegyes érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban.
Pozitivum, hogy a végén TÉNYLEG minden kérdésemre választ kaptam, azokra is, amik meg sem fogalmazódtak bennem.
És ez az, ami nem tetszett, hogy valahogy rettenetesen túlzsúfolt, nagyon túmács.
Maga a sztori is eleve túl sok szálon fut, vannak átemelelt fészbuk/email/sms töredékek, van a jelen, amikor anyuka nyomozósat játszik, néha E/1, néha E/3 személyben, aztán van a múlt, néha Amelia (E/1) néha megint anyu szemszögéből.
Sztori szempontjából is olyan az egész, mint egy rakoncátlan polip, rengeteg egymástól függetlenül csapkodó csáppal, érintünk itt szinglidolgozósanyu problémákat, aztán a fiatalokra saját soraikban leselkedő veszélyeket, úgymint egymás zaklatása, kirekesztés, elfogadásra irányuló, mindent bevállaló vágyak, aztán volt itt szabados kamaszkori szexualitás, homoszexuális kamaszkori szexualitás…a könyv utolsó negyedében ehhez még kiderült, hogy ki Amelia apja, ill. ezzel kapcsolatban az is, hogy egész idő alatt ki tartott be (vagyis akart) anyukának, azaz sötét múltbéli titkok.

Összességében az, amit más könyvekből hiányolni szoktam, itt olyan mértékben jelen volt, ami már számomra zavaró és valahogy megterhelő is volt. Erre mondják, hogy a kevesebb néha több. Kicsit úgy éreztem, amikor a végére értem, mintha a szerző nem lenne biztos benne, hogy lesz lehetősége még egy könyvet irni, ezért ebbe akart belezsúfolni minden ötletet és témát, ami eszébe jutott.

>!
mate55 
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

Bár nem elsősorban nekem szól a könyv, mégis le tudott kötni. Fiatalos, lendületes, ugyanakkor mégis valódi problémákkal foglalkozik, melyek sajnos nem ritkák egyetlen családban, vagy baráti társaságban sem. A szülői részvételnek számos formája létezhet, de mind abból indul ki, hogy a gyermekek elsődleges nevelői a szülők. Ennek tudatában az anya felelősségére több hangsúlyt fektettem volna.

>!
Agymanó
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

A egyik legjobb könyv,amit idén olvastam. Volt benne hiba, nem is kevés. Gondolok itt arra, hogy szerintem az írónő túl sok Gossip Girlt és Pretty Little Liarst nézett, ugyanis a könyv szereplői kicsit túl sok névtelen sms-t kaptak és a tanulók körében is volt egy igazán népszerű pletykaoldal, ami természetesen nem túl hízelgő hangnemben írt a diákokról. Emellett a szleng is túlzottan erőltetett volt és a dolgok kicsit túlságosan is szétágaztak. De teljesen mindegy, mert nagyon jó volt! Végig érdekelt, hogy mi fog történni, ki mit tett, mit írt és miért. Szórakoztató volt, még úgyis, hogy nagyon komoly témákat boncolgat. Nyugodt szívvel ajánlom bárkinek!

>!
panna_cotta
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

Lányos anyaként olvasva ez egy kemény ön- és kapcsolatvizsgálati segédkönyv is volt.

>!
Vivien_Bálint
Kimberly McCreight: Amelia

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

Kicsit komótosabb, lassabb cselekményű, mégis szépen bontakozik ki Amelia „életének cserepei” :) nem letehetetlen, mindenhová magammal vivős fajta, mégis lekötött, vártam mi lesz a vége. Néha sok a rizsa. Túl sok a leírás.. a vége viszont fordulatos, napjainkban talán túl életszagú is.. jó!


Népszerű idézetek

>!
Kókuszka

De már elege volt abból, hogy másokat boldoggá tegyen, hogy jól viselkedjen, hogy udvarias legyen. Elege volt abból, hogy jó kislány legyen.

67. oldal

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

>!
Kókuszka

Csak hát sokkal nehezebb olyasvalakinek megbocsátani, aki nem azon van, hogy bocsánatot kérjen.

357. oldal

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

>!
Kókuszka

Hivatalosan már tinédzser. Mostantól fogva ő lesz ellenem, nem pedig mi a világ ellen.

22. oldal

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei

>!
mate55 

Néha már csak akkor derül ki, mennyire sebes sodrású egy folyó, ha átbukunk egy vízesésen.

141. oldal

Kimberly McCreight: Amelia egy élet cserepei


Hasonló könyvek címkék alapján

Joss Stirling: Storm és Stone
Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Tammara Webber: Breakable – Törékeny
Ulla Mothes: Egy kiállítás titkai
Michael Crichton: Zaklatás
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Eve Ainsworth: 7 nap
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Irvine Welsh: Mocsok