Eskü (Eskü 1.) 233 csillagozás

Kimberly Derting: Eskü

A ​távoli jövőben a világ államain korlátlan hatalmú királynők uralkodnak. Ludaniában, a kegyetlen Sabara királynő országában az emberek szigorú kasztrendszerben élnek. Minden kasztnak saját nyelve van, az emberek nem használhatják, sőt, még csak nem is érthetik a másik osztály nyelvét. Ha valaki megszegi a törvényt, a büntetése halál… az elnyomás ellen lázadók száma napról napra nő.
Sabara királynő mágikus képessége révén hosszú ideje ül Ludania trónján, de hatalma most veszélyben van.
A Kereskedők Osztályában élő tizenhét éves Charlaina (Charlie) különleges adománnyal született: tökéletesen megért bármilyen nyelvet. Pontosan tudja, mekkora veszélyben van emiatt, így féltve őrzi titkát, mígnem egy klubban találkozik a vonzó Maxszel és barátaival, akik egy sosem hallott nyelven beszélnek…és a titka csaknem lelepleződik.
Charlie igyekszik távol tartani magát a fiútól, de Max mindent elkövet, hogy közelebb
kerüljön a lányhoz. Vajon miért? Ki ő valójában?… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
ÉTK, Budapest, 2014
ISBN: 9789635132348 · Fordította: Kocsis Anikó
>!
ÉTK, Budapest, 2012
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635132263 · Fordította: Kocsis Anikó

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Angelina Hart · Charlaina Hart (Charlie) · Brooklynn Maier (Brook)


Kedvencelte 35

Most olvassa 9

Várólistára tette 201

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 14


Kiemelt értékelések

>!
ZitussKa
Kimberly Derting: Eskü

Mièrt is szeretem a fantasy-kat? Mert a megszokottól eltèrő ès hihetetlenül különleges világba kalauzolnak el, ahol bármi megtörtènhet. Valamint a hètköznapok szülte terhek, gondolatok, aggodalmak alól kiragadnak ès nem hagynak időt, hogy agyaljak mert az izgalmak mindig kèpesek magukkal sodorni.
Teljesen lekötött. Èszre sem vettem, hogy mennyi idő is telt el mióta a kezembe vettem.
Ez a törtènet egy rendkívül jól felèpített világban játszódik. Törtènelmi hangulat, szerethető karakterek, kellő szerelmi szál ès megfejtèsre váró titkok egyvelege. Az írónő szèp lassan adagolja nekünk az információkat amikből összeillesztve megkapjuk a titkok mögött rejlő valóságot ès igazságot.
De az aprólèkosság ès kidolgozottság mellett ami igazán elnyerte a tetszèsemet, hogy mèg a legnagyobb örvènylő káosz közepette is kaptunk egy-egy apró, de jelentősègteljes ès èdes pillanatot amit Max szerzett nekünk. Imádtam ezt a pasit:) Nagyon tetszett az őt övező kezdeti rejtèlyessèg, picit sötètben kellett tapogatózni:) Ez a könyv vibráló ès izgalmas.
Szomorú vagyok, hogy a folytatások nem jelentek meg. Ennek ellenère szèpen le lett zárva csak felmerülő kèrdèsek azok maradtak.:)

2 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Kimberly Derting: Eskü

„Imádtam a hangokat, mindig is lenyűgöztek. A szavak csak jelentést hordoznak, a hangok viszont érzéseket.”

Miért van az, hogy beleszeretek egy sorozat kezdő kötetbe és kiderül nincs folytatása, de még csak esélyem sincs többnyire, hogy valamely kiadó felkarolja?
Nagyon unom már, de tényleg…

Miután ki hisztiztem magam rá is térek a kötetre.

IMÁDTAM!

Természetesen hatalmas rajongója vagyok a fantasy műfajnak, pont azért, mert annyira képes magával ragadni, sodorni és kimozdítani a valóságból, hogy még egy – egy kötet befejezése után is csak nézek ki a fejemen és somolygok.

Legyen fajtáján belül bármilyen (urban fantasy stb.) csodálatosak a helyszínek, színes és árnyalt szereplők ezrei támadnak le és olyan csavarokkal ékesítik az adott könyvet, melyre teljesen letaglóz és egyben a mennyekbe repít.

Ennek a kötetnek is egy olyan társadalmi szerkezetét tette le elém az írónő, melyben nem élnék az biztos, de annyira élveztem, ahogy egy egy információ morzsával lepleződik le az adott kor és életforma.

A világ, amit az írónő felépített, a kasztok, a nyelvek, mind érdekesek voltak. A különböző nyelvekről imádtam olvasni, nagyon érdekelt minden apró információ. Ellenben a kasztok között lévő rendfokozatok, igazán kegyetlenek voltak. Arról nem beszélve, hogy olyan törvények vannak, melyek a Királynő akaratát érvényesítették, nagyon bosszantott.

Adott egy lány spoiler aki egyszerűnek tűnik, mégis sokkal, de sokkal különlegesebb.
Sok mindent megért és sok mindent megélt.
Szerettem, mint hősnőt, nem irritált sem a gondolkodása, sem pedig a cselekedetei.

És adott számomra egy nagy szerelem kezdete, Xander ♥. Hatalmas kedvenc lett számomra.

Amit még kiemelnék az a borító, egyszerűen imádom. ♥♥

Mint, írtam az elején, nagyon sajnálom, hogy jelen helyzetben ez lett a sorsa a könyvnek.
Én olvasnám tovább.

Ajánlom, kedvenc!♥♥

2 hozzászólás
>!
deen
Kimberly Derting: Eskü

Régóta ül a polcomon ez könyv. Mivel sorozat és jó pár éve nem jelent meg a folytatás, féltem, hogy függővéggel zárul, akkor pedig nagyon nehezményeztem volna a helyzetet. Ennek ellenére belevágtam, és nem bántam meg. szerencsére kapott valamilyen lezárást, bár szívesen olvasnám a folytatást, habár ennek nem sok esélyét látom. A könyv a maga kategóriájában nagyon egyedi volt, bár kasztrendszerről már olvashattunk, mégis a csoportonkénti más nyelv, amit csak a csoportbeliekkel használhatsz, és ha más nyelven szólnak hozzád rá sem nézhetsz a másikra, különben azonnali halál vár. Charlie különleges, ő minden nyelvet ért, és húga Angelina is különleges képességgel rendelkezik, tud gyógyítani. Ebben a világban a Királynő irányít, akinek mágikus képességei vannak, és bár zsarnok, nélküle nem működik az ország. Az emberek viszont egyre inkább sanyargatva érzik magukat, folyton rettegnek, egymást jelentgetik fel, míg egy csapat ember az ellenállás mellett dönt és le akarják váltani a Királynőt. Izgalmas volt a cselekmény, még ha egy kicsit nehezen is indult, míg megismertük ezt a világot, a rendszert és az egymásnak feszülő csoportokat. Azt sajnáltam, hogy a cselekmény kiszámítható volt, szerintem az írónő nagyon gyorsan megszellőztette, hogy ki is Charlie, viszont Brooke szerepe elég csalafinta volt. Tartottam tőle, hogy az írónő belesző egy teljesen felesleges szerelmi háromszöget, de szerencsére csak megcsillantotta a lehetőségét, viszont nem élt vele. Tetszett a történet, a befejezés különösen jól sikerült és az epilógus is egy érdekes problémát vet fel, amiről sajnálom, hogy nem olvashatok.

>!
h_orsi P
Kimberly Derting: Eskü

Úgy érzem Kimberly Dertingnek még a minimálisat sem sikerült kihoznia a fantasy-disztópia kombóból, nemhogy a maximumot. Ennek oka a szereplők, a cselekmények és a világ kidolgozatlansága volt.
A kialakított világ nem áll túl stabil lábakon. Már a prológus lelövi nekünk az igazán nagy poént. Amire csak a legeslegvégén kellett volna rájönnünk! Az író egyetlen egy mozzanatot sem hagy az olvasó fantáziájára.

Az alap konfliktust már a fülszövegből is ki lehet szűrni: a királynő, aki kegyetlenül elnyomja a népét szemben áll a néppel, amely fellázad. A lázadóknak vezetőre és ikonra van szüksége (akárcsak az Éhezők viadalában), aki rendelkezik egyfajta plusszal. Tőle várják a segítséget és a nagy világmegváltást.

A legnagyobb baj, hogy egyáltalán nincs benne karakterfejlődés. Egyik emberkénk sem jut el A-ból B-be, nem hogy Z-be. Charlie rendkívül egyszerű karakter, aki leírására elég négy szót használni: primitív, buta, kis liba. A mellékszereplők kidolgozatlanok, nincsenek egyéni céljaik, vágyaik csak vannak és kész.

Sajnálom, de én ennél többre vágytam :(

Bővebben: http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/06/kimberly-derting…

>!
Rémálom
Kimberly Derting: Eskü

Rózsaszín, hihetetlen, instant romantika? Pipa. A fiú maga se tudja, miért szerelmes a lányba, és őszintén, én sem.

Kidolgozatlan, hülye világfelépítés? Pipa. Annyira vicces ez a nyelv rendszer. Azért dolgozták ki, hogy ne lehessen lázadás, de kérdem én, ha van 3-4 kaszt, azok egy maguk, miért ne tudnának fellázadni? (VAN KÖZÖS NYELVÜK IS, AMIT MINDENKI BESZÉL!) Beszélhetnek is egymással (VAN KÖZÖS NYELVÜK!), de elvileg mindenki csak a saját nyelvén beszél és a KÖZÖS NYELVEN. De mindenki a saját kasztjának tarotozó munkát vállalhat. KI TANÍTJA A FELSŐBB KASZTOK GYEREKEIT? Mert a felsőbb kasztok nem lesznek tanárok, nem? És más meg nem tudja azt a nyelvtant… És az éttermeket, kajáldákat csak a parasztok csinálhatják, de a felsőbb kasztok húzzák rá a szájukat, hogy náluk kell enni. Mégis tiszta, abszolút minőségi étterme van a dolgozóknak, de ruhára nem telik. (Hordhat más ruhát, hiszen kimegy selyemruhában is az utcára.) MI? MINEK? MIÉRT? Ezek mellett meg inkább fantasy, hülye módon magyarázott középkori királyság volt, nem negatív jövőkép.

Sötét főhős? Pipa. Amikor ha egy feljebb való kasztbeli ember szemébe nézel, megölnek, vajon mi lehet dezertálásért a büntetés? Ezen töpreng a főhősünk (és még sok hasonló elmés dolgon), segítek: biztos kukoricára térdeltetik szegény fiút.

Zagyvaság, unalmas, tele felesleges nézőpontváltásokkal, idegtépő infókivágásokkal (amitől még mindig nem lesz rejtélyesebb a könyv.) ÁRGH! *frusztrált hajtépés*

48 hozzászólás
>!
gab001 P
Kimberly Derting: Eskü

Emlékszem, hogy rögtön meg kellett vennem ezt a könyvet, amikor megjelent. Aztán rájöttem, hogy sorozat, így elkezdtem halogatni. Hiba volt, hiszen a könyv nagyon jól lezárt, önmagában is kerek. Másrészt azóta sem hallottam róla, hogy folytatnák, pedig igazán megérdemelné. Egészen egyedi, nagyon jól kidolgozott, izgalmas történet. Nagyon tetszett Charlie karaktere, mert talpraesett, határozott és felelősségteljes. Azt különösen becsültem benne és a könyvben is, hogy szó sem volt szerelmi háromszögről, inkább más részek tették izgalmassá a történetet. Eleinte nehezen igazodtam el az egyes szereplők szándékain, aztán sikerült meglepnie azoknak, akikről kialakítottam a véleményemet. Tetszett ez a kiszámíthatatlanság. Ugyanakkor érdekesnek találtam a kasztrendszert is, ami a nyelveken alapszik. Érdekel a folytatás.

>!
ÉTK, Budapest, 2012
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635132263 · Fordította: Kocsis Anikó
>!
kellyolvas P
Kimberly Derting: Eskü

A szerző tökéletesen felépített világba visz, amit nem igazán neveznék disztópiának, inkább fantasynak a számos mesebeli elem miatt. Időnként inkább a középkor hangulatát éreztem, mintsem a távoli jövőt.
A történet magával ragad és nagyon haladós, olvastatja magát. A karakterekkel meg voltam elégedve, különösen Max tetszett, akinek van egy három szavas levele a lányhoz, na az levett a lábamról.
Minden tetszett, a pici levonás a befejezés miatt van, ami nagyon egyszerűre sikerült. Persze az olvasó tudja, hogy nyitva maradt valami, de nincs elég drámaira véve ez a fordulat. Olyan érzésem volt, mintha a szerző félne az olvasóktól a túl éles függővég miatt, nekem meg pont ez hiányzott.
Remek olvasmány, újdonság volt ez a kasztrendszer, és a szerelmi szállal is elégedett voltam, édes jeleneteket kap az olvasó.

3 hozzászólás
>!
Pillecukorkám
Kimberly Derting: Eskü

Jajj Istenem mi lesz vélem? Mint szerintem sokan hallották/látták terveztek második részt! De végül……, mégsem lesz állítólag! És ilyenkor inkább elküldeném melegebb tájakra az írót! De azért csak mosolygok ugyanis ez a könyv hátborzongatóan valós volt! Nagyon jól levetítette,hogy milyen világ születhet! És,hogy köztünk maradjon nekem ez a világ egyáltalán nem tetszett! Eléggé szar volt(már elnézés a Kifejezésért,de na),hogy az emberek felsőbb rangúnak tekintettek sok mindenkit,de igazából saját maguk nagyobb rangot képviseltek,mint más!

>!
Lanore P
Kimberly Derting: Eskü

Az alapötlet nagyon érdekes volt, miszerint a Király(nő)i vérnek varázsereje van, és különböző tehetséggel, „áldással” ruházza fel a hercegnőket. Azt már az elején ki lehetett ugyan találni, hogy Charlie és Angelina valójában kik lehetnek, de ettől még izgalmas maradt a sztori. A könyvben egyedül a karakterekkel volt bajom… Charlie engem kifejezetten idegesített, olyan kis tutyimutyi lánynak tűnt, aki még egy fakanalat sem bír el, nemhogy egy királyi hatalmat… az egyedüli pozitívum vele kapcsolatban az volt, ahogy a húgát védelmezte. Max semleges maradt, és valahogy túl hamar jött nekem a mindent elsöprő szerelem, amikor még szinte két szót sem váltottak egymással… furcsa volt. Charlie szüleit néha felpofoztam volna, hogy inkább kilökik a két lányt az utcára menekülni, ők meg otthon maradnak… értem én, hogy védeni kellett őket, de együtt nem lehetett volna?? Brook, Aron és Xander úgy-ahogy megállták a helyüket, de a Királynő… satnya kis gonosz banya, egyszerűen nem tűnt hitelesnek. A végét elég hamar, és egy picit rózsaszínűen összecsapták, bár az epilógus hagyott maga után kérdéseket… feltornázta magát 4 csillagra azért, mert olvastatta magát, és tényleg kíváncsi voltam, sikerül-e legyőzni a Királynőt, de tulajdonképpen egy befejezett történetet kaptam, halvány utalással a jövőre, így ugyan várom a folytatást, de nem dőlök a kardomba, ha nem jön hamar.

2 hozzászólás
>!
Karol00
Kimberly Derting: Eskü

Fúú hát ez nagyon-nagyon jó volt. Már az elejétől kezdve érdekes volt az egész, nem indított 10 oldal bevezető szöveggel, hanem szépen fokozatosan mutatta meg nekünk a világot, úgy, hogy közben minden egyes oldal megragadó volt.
Xander ♥ Ő lett az abszolút kedvenc szereplőm. spoiler
A világ amit az írónő felépített, a kasztok, a nyelvek, mind érdekesek voltak. A különböző nyelvekről hihetetlenül élveztem olvasni. Viszont a kasztok között lévő rendfokozatok, igazán elszomorítóak voltak. Nem is beszélve a törvényekről, amik mind a Királynő akaratát érvényesítették sajnálatosan.
Max az a fajta szereplő volt nekem akit megkedveltem, de nem tudtam túlzottan megszeretni. Viszont tisztelem benne a hűségét Charlie iránt spoiler
Az egyetlenegy szereplő akit, hiába próbáltam, nem tudtam megszeretni, az Brooklynn volt. Végig álszentnek éreztem spoiler
Na de akkor térjünk át Charlaina-ra, azaz Charlie-ra is. Nem mindig értettem a felfogását, sokszor Xandert is megkérdőjelezte, pedig ő igazán csak jót akart.
spoiler A hangulat ingadozásai is kissé furcsák voltak számomra. Egyszer akar találkozni Maxel, egyszer inkább nem akar, egyszer igen, egyszer nem…
Az alap sztori nagyon tetszett és pár dologtól eltérve, ami nekem nem tetszett, igazán élvezhető volt. Szóval tényleg ajánlom ezt a könyvet azoknak akik akarnak olvasni valami lebilincselő történetet.

XanderZafir


Népszerű idézetek

>!
Merit_könyvek KU

Becsengettek, mire az osztályban mindenki felállt, akárcsak az összes többi tanuló az összes többi iskolában, szerte az országban. Egy emberként emeltük fel a jobb kezünket, behajlított könyökkel ráztuk az öklünket az ég felé (…) A Királynő Esküjét mondtuk együtt.

Lélegzetem legyen esküm, hogy Királynőmet imádom mindenek felett.
Lélegzetem legyen esküm, hogy hazám törvényeinek engedelmeskedem.
Lélegzetem legyen esküm, hogy a felettem állókat tisztelem.
Lélegzetem legyen esküm, hogy Kasztom felemelkedését segítem.
Lélegzetem legyen esküm, hogy mindazokat, akik árthatnak Királynőmnek és hazámnak, feljelentem.
Míg lélegzem, minderre esküszöm.

28. oldal

>!
Cheril

Imádtam a hangokat, mindig is lenyűgöztek. A szavak csak jelentést hordoznak, a hangok viszont érzéseket.

>!
Lina23

– De miért? Miért én?
– Erre már feleltem. Mert érdekelsz. — Lenézett rám, és a szabad kezével kisimított egy elszabadult hajfürtöt az arcomból. Az ujjai nyomán lángolt a bőröm.
– Gyönyörű vagy — lehelte azon az ismeretlen nyelven. És persze nem tudhatta, hogy értem, amit mond.

>!
Belle_Maundrell

Nem kockáztathatjuk, hogy felfedjük a titkainkat mások előtt. Soha.

107. oldal

>!
kismanócska

Lassan, nagyon lassan, kinyitotta a szemét…
ott találta magát az ágy mellett, egyenesen a halott Királynő üres szemébe nézett.
A szembe, amely valaha az övé volt.

13. oldal, Prológus

>!
mrsp

A szavak sokkal többet jelentettek most, mint eddig bármikor.

110. oldal, VI.

>!
mrsp

A szó lett a legfélelmetesebb korlát.

134. oldal, VIII.

>!
Lina23

– Mit számít neked, hogy elmegyek, vagy maradok? – Egy mosolyt kaptam ajándékba, de a karomat elengedte. Igazságos csere volt.
– Azt reméltem, hogy legalább a nevedet elárulod. Ez a legkevesebb, amit megtehetnél, ha már csak temiattad jöttem ide. – Felhúzta kissé a szemöldökét, és nekem őrült gyorsasággal kezdett verni a szívem.

>!
mrsp

Mindig voltak és lesznek is tiltakozó hangok – olyanok, akik ellenzik a változásokat még akkor is, amikor azok a legjobb szándékkal születnek.

314. oldal, Epilógus


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Laini Taylor: Vér és csillagfény napjai
Richelle Mead: Vérvonalak
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Abigail Gibbs: Vacsora a vámpírral
Josephine Angelini: Istennő
P. C. Cast – Kristin Cast: Megkísértve
Melissa Marr: Veszélyes játék
Lissa Price: A testbérlők