Bania, ​a pokoli futár 1. (Bania, a pokoli futár 1.) 56 csillagozás

Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Pusztító háború tombol az emberek és a vad torrenek között, de a Gaya Sivatagi Postahivatal futárai végzik a dolgukat, mint rendesen. Sem ország, sem király felé nem kötelezték el magukat. Az egyetlen, amire felesküdtek: a kézbesítés. „Gyorsan, precízen, megbízhatóan.” Bania, a vakmerő, és boszorkányos ügyességű futár átveszi egy sebesült katona küldeményét, és elindul, hogy kézbesítse – nem is sejtve ezzel, mekkora veszélyt zúdít saját és társai fejére! Kalandos utazása kezdetén Bania megfogadja: „Nincs olyan küldemény, amit ne juttatnék célba. Mindent kézbesítek.”

>!
Fumax, Budapest, 2007
180 oldal · ISBN: 9789638736482

Kedvencelte 4

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Disznóparéj_HVP IP>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Hát akkor én most hivatalosan is elvesztettem a manhwa-szüzességem.

Alapjában véve nem vagyok képregényes, sőt, határozottan nem értek a képregény semmilyen formájához. Viszont semmi rossznak nem vagyok a továbbrontója, tériszonyosként tandemugrást is tervezek például (már csak emésztésem viharos feljavítása céljából is), így szépen elolvastam végre a Bania első kötetét, amit még jó pár éve kaptam meg ajándékba egy conon.

És ez elsőnek nagyon jó volt!

A rajzok iszonyatosan szépek, sokkal kidolgozottabbak, mint a mangák 99,99%-ában, és nekem ez tetszik, sokkal jobban, mint a japán rajzok letisztultsága. Maga a sztori kellően őrült és elborult ahhoz, hogy szórakoztató legyen: a Koreai-félsziget őskorában Gaya országában háború dúl, méghozzá nem csak a szomszédok ellen, hanem egy orkszerű szörnyfajta, meg egy sor egyéb átokfajzat ellen is. És mégis működik itt egy postaszolgálat, aminek tagjai nem fogadnak hűséget senkinek, se királyoknak, se katonáknak, senkinek, kivéve a feladót.
A futárok ugyanis gyorsan, precízen, megbízhatóan kiszállítják a feladott csomagokat, és ezt az ígéretet szó szerint véresen komolyan veszik. Ha a feladó kifizeti a feladási költséget, az olyan, mint egy eskü vagy egy vérszerződés, a csomag KI FOG MENNI és punktum.
Akkor is, ha egy félhalott Gaya-beli küldönc adja fel, és az ország sorsa a tét.
Akkor is, ha az illetőt féltucat olyan alak üldözi, akik inkább szörnyek, mint emberek.
Akkor is, ha ezek egy nem túl szép napon betoppannak a postára.
Mert a feladó szent és sérthetetlen! :D
(Ez önmagában a magyarországi postát ismerve is iszonyú vicces)

A kötet humora és a humor közlésmódja nagyban emlékeztet az animékére, ami könnyen fogyaszthatóvá tette nekem a Baniát, nem egyszer hangosan felröhögtem rajta, pedig mostanság nem sok kedvem van nevetni. A humor mellett azért a világ kellően sötét és kellően fantasy, kellemes egyveleg. Most pont ilyesmire van szükségem, azt hiszem, pont jókor talált meg ez a kötet, meg úgy egyáltalán, maga a manhwa műfaj is.

Minden esetre nagyon kíváncsi vagyok, mi lehet a Gaya szempontjából létfontosságú üzenetben, bízom benne, hogy kiderül, és nem csak leszállítják, aztán pápá… Bár valahol az lenne a legjobb poén. :D

6 hozzászólás
Janus>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Háát… Rosszabb, mint emlékeztem. Azért a 4*-ot megkapja, de a többi kötetnél nem leszek jószívű csillagozó.
Először is, az alapkoncepció remek. Tipikus shounen manga (pardon, manhwa…. Akkor sonyeon manhwa), de a posta mint tematika, nagyon egyedi, és ezt ki is használja. A fantasy világot is szeretem, és a főszereplőt is, de ez itt még annyira nem derül ki.
A rajzok igényesek, a kiadás meg gyönyörű.
Azonban, a mellékszereplők nagyon idegesítőek. Az összes. Nem mintha sok lenne belőlük, de ettől függetlenül igaz.
A történet meg szerintem nagyon középszerű.
Én továbbra is szeretem ezt a manhwát, de azért messze van a kiválótól.

Dorka50 P>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Nagyon izgalmas történetnek ígérkezik. A rajzok szépek, a történet érthető. Jópofák a főszereplők, még a rosszarcúak is tetszenek. Nem kicsit véres, de ellensúlyozza a humor ami tökéletessé teszi.

Leah P>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Gyorsan ki lehet olvasni, nagyon jó történetnek ígérkezik. A rajzok is tetszettek :)

Dombi_Petra>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Azt kell mondanom, hogy tetszett:) Nemvolt unalmas, és lassú. Pont ellenkezőleg. Izgalmas volt, és fordulatos :) És értettem minden történést benne. Azt hiszem kezdek belejönni a mangák olvasásába :D *büszke fej*

BlissX I>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

A Bania első kötete lenyűgözött anno, amikor először olvastam és még most is nagyon megkapó. A rajzolás gyönyörű, a történet egyszerű, de a karakterek remekek és szerethetőek. A szerző remekül ötvözi a humort a Bania groteszk aspektusaival.

diamondfox P>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Ezek egytől egyig hülyék :DDD
Szeretem az ilyen stílusú mangákat/mahwákat, ez pedig kifejezetten igényes kötésben készült el, a fordítás is jó, a magyarázatokat jól sikerült áthozni, remélem a további kötetek során is fennmarad ez az érdeklődés (bár ugye ez nem egy Árnybíró, hogy 18 kötettel operál, csak öttel.)

LiaLia>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Érdekes történet, jó ahogy a dráma ötvöződik a humorral, bár időnként vannak elég véres jelenetek is. Tetszik a rajzolás, ahogy nemcsak a szereplők, hanem az állatok is jól kidolgozottak, így a tevék kedvenceim lettek :-)

Chris>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Amikor pár nappal ezelőtt kezembe akadt A tiltott szerelem szigete, eszembe jutott, régebben mennyire szerettem a mangákat/manhwákat. Jó pár sorozat várakozik rám a polcon, amiket anno begyűjöttem, de azóta sem néztem feléjük. Most, hogy főeg az amerikai képregények aranykorát éljük (én magam is, hiszen havi szinten 4-6 kötetet elolvasok), jól esett kicsit másfajta vizekre evezni. A Bania, a pokoli futár tökéletesen megtestesíti mindazt, amit szerettem ezekben a történetekben. Bár viszonylag kevés a szöveg, az illusztrációk nemcsak roppant igényesek és gyönyörűek (olyan közel állnak az én ízlésvilágomhoz, amennyire csak lehet), hanem egészen beszédesek is. Ez a kötet nem mellőzi sem a humort, sem az akciót, sem a fantasyt – így alkotva tökéletes elegyet. Most az a terv, hogy minden este egy kötetet olvasok el, de megvallom, elég nehéz lesz tartanom magam, annyira magával ragadott ez a rész.

Lilla_Miko>!
Kim Young-Oh: Bania, a pokoli futár 1.

Az első pár oldal már elijesztett. Láttam, hogy fantasy, csak nem gondoltam, hogy ilyen ronda szörnyek lesznek majd benne. A történet nem volt rossz, érdekes, hogy futárokról szól, nem találkoztam még ilyennel. Bania szerintem teljesen szerethető karakter. Humor is van benne a gyilkolás és üldözés mellett. Kíváncsian várom a többi kötetet.


A sorozat következő kötete

Bania, a pokoli futár sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Joun In-Van: Árnybíró 12.
Kendare Blake: A sötét trón
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Jun Mi-Kjong: A vízisten menyasszonya 9.
Lee Yun-Hee: Démonnapló 6.
Sang-Sun Park: Tarot Café 7.
Warcraft Legendák 2.
Richard A. Knaak: Szellemföldek
Sze-Jang Kim: Az ördög menyasszonya 1.
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash – Felperzselt királyság 1-2.