The ​Ministry for the Future 3 csillagozás

Kim Stanley Robinson: The Ministry for the Future

Established in 2025, the purpose of the new organization was simple: To advocate for the world's future generations and to protect all living creatures, present and future. It soon became known as the Ministry for the Future, and this is its story.
From legendary science fiction author Kim Stanley Robinson comes a vision of climate change unlike any ever imagined.
Told entirely through fictional eye-witness accounts, The Ministry For The Future is a masterpiece of the imagination, the story of how climate change will affect us all over the decades to come.
Its setting is not a desolate, post-apocalyptic world, but a future that is almost upon us – and in which we might just overcome the extraordinary challenges we face.
It is a novel both immediate and impactful, desperate and hopeful in equal measure, and it is one of the most powerful and original books on climate change ever written.

>!
Orbit, London, 2020
576 oldal · ASIN: B084FY1NXB

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

marschlako P>!
Kim Stanley Robinson: The Ministry for the Future

It was getting hotter.

Nem egy egyszerű olvasmány Robinson új regénye, de egyértelműen zseniális, s az is biztos, hogy ez is megosztó lesz, talán még jobban is, mint korábbi írásai. Nem a karakterfejlődés és a körömrágós izgalom regénye ez, hanem az emberiség kétségbeesett küzdelme a túlélésért. Küzdelem egy olyan fenyegetéssel szemben, melyet vagyonukat és befolyásukat féltve még az utolsó utáni pillanatokban is tagad a világot irányító hatalmasságok jó része. Robinson ismét visszatért tehát egyik központi témájához, a globális felmelegedéshez, s a The Ministry for the Future első fejezetével az eddigi legbrutálisabb felütéssel spoilerkezd. E regénye még inkább tanulmánynak hat helyenként, ugyanakkor nagyon erős jeleneteket is kapott, főleg a mellék- és epizódszereplők nézőpontjainak köszönhetően.

So whatever the law said, in practice the bank/state combination did what it pleased.

A fő hangsúly azonban végig azon van, hogyan lehetne megmenteni még a Földet, s vele együtt az emberiséget az elkerülhetetlennek tűnő katasztrófától. Robinson egyrészt borúlátó, vagyis ma már nyugodtan mondhatjuk, realista, mert szinte semmi esélyünk nincs erre, amíg az emberiség ki nem lép a jól bejáratott és megkérdőjelezhetetlennek tartott keretek közül. S itt jutottunk el Robinson egyik fő gondolatához: az állandó növekedésre építő neoliberális kapitalista rendszer útja egyenest a pusztulás felé vezet (off), e mentén nincs kiút, hiszen (gazdasági) elvei miatt egyszerűen nem hozhatók meg a szükséges döntések.

Easier to imagine the end of the world than the end of capitalism.

Robinson természetesen kínál alternatívát, de már nem látja elegendőnek – mint korábbi, Science in the Capital trilógiájában – a tudományos összefogást a megfelelő politikai és gazdasági szemléletváltás nélkül. Persze továbbra is rengeteg érdekes tudományos ötletet sorakoztat fel, mint például az antarktiszi gleccserek sebességének csökkentése az alattuk található olvadékvíz kiszivattyúzásával*, egyik központi gondolata pedig (spoiler) nem meglepő módon kifejezetten közgazdasági jellegű. A világ vezető politikai és gazdasági hatalmai azonban nyilván nem állnának át maguktól egy számukra idegen rendszerre, s no persze az emberbe is kódolva van a rövid távú egyéni érdekein túlra tekintő mentalitástól való idegenkedés, s különben is a kényelmét sem szívesen adná fel senki, így e „gonosz” hatalmak igazából csak teljesítik választóik akaratát, ami azonban hosszabb távon a pusztulásba visz.

This was the world's current reigning religion, it had to be admitted: growth. It was a kind of existential assumption, as if civilization were a kind of cancer and them all therefore committed to growth as their particular deadly form of life.

Kérdés, van-e innen kiút? Nagyon úgy néz ki, hogy nincs. Hacsak valamilyen különleges események, katasztrófák nem történnek. S éppen itt van a regény legvitathatóbb pontja, hogyan tud a realista Robinson mégis optimista lenni? Egyáltalán akar-e? Az elkerülhetetlen katasztrófák közül, melyek megrengetik a fennálló világrend alapjait, az egyik pl. a nyitó fejezetben bemutatott indiai hőhullámspoiler A másik nagyon erős mozgatórugó, az ökoterrorizmus nekem eléggé visszásan hatottspoiler, persze Robinson egy pillanatig sem állítja, hogy ez helyes lenne, csak egyszerűen nem talált más megoldást, ami működhetne, s ebből is csak az látszik, mennyire kilátástalannak látja a jelen helyzetet.

It's the structure of feeling in our time; we can't think in anything but economic terms, our ethics must be quantified and rated for the effects that our actions have on GDP.

Akárcsak korábbi regényeiben (pl. New York 2140), most is jelentős hangsúlyt kap az alulról építkező közösségek fontossága, melyek közül most a Mondragon típusú vállalatokat emelném ki (ennek egy külön karcot is szenteltem: link), ahol a dolgozók közösen birtokolják a céget, s a vezetők nem kapnak aránytalanul magasabb fizetést. Szerencsés időzítésnek bizonyult, hogy Robinson e regényét részben párhuzamosan olvastam Stan's Kitchen című, idén februárban megjelent könyvével, melybe kedvenc novelláit, esszéit, előszavait válogatta össze, s érdekes volt megfigyelni, hogyan bukkannak fel KSR kedvenc témái, helyszínei (pl. Zürich, ahol fiatal házasként két évig lakott, s a környező hegyek, melyeket akkoriban bejárt) és gondolatai a The Ministry for the Future lapjain.

Especially since the current order is so unequal, so unfair. Old story, of course. Biblical; detailed in Genesis; it’s the oldest story, inequality, and never much changed from the start of civilization. So how can we change that?

Nem volt egy könnyed olvasmány, de annál felkavaróbb, rengeteg fontos gondolattal (nem meglepő, hogy rengeteget idéztem a könyvből), melyekkel ha helyenként lehetett is vitatkozni, az egyértelmű, hogy fontos lenne tenni valamit a világunkért, csak éppen az emberiség sajnos jelenleg úgy működik, hogy ez elég kivitelezhetetlennek tűnik. Ez a regény igazából egy segélykiáltás, félek, hogy igazából csak azokhoz jut el, akik amúgy is együtt kiáltanának Robinsonnal.

So maybe someday the solidarity will overcome the splitting. I hope so.

*A sok közül még kettőt említenék meg: Robinson kitekint szűkebb pátriájára, Kaliforniára is, ahol a környezetvédelmet kiemelt fontossággal kezelték, s még megemlíteném az emberlakta vidékek közé pókhálóként beékelt széles állatkorridorok létrehozását is.

pinter_bence I>!
Kim Stanley Robinson: The Ministry for the Future

"A könyv fő üzenete, hogy nincs egy csodamegoldás, ami egy csapásra meg fogja oldani a klímaváltozás problémáját.

Kim Stanley Robinson életművét összefoglaló regényében arról ír: nem elég karbonneutrálisnak lenni, nem elég széndioxidot kivonni a légkörből, nem elég megakadályozni, hogy még több üvegházhatású gáz szabaduljon fel az olvadó tundrából, nem elég valahogy megakadályozni a jégsapkák olvadását, nem elég vegyi anyagokat szétteríteni a légkörben, hogy hűtsük a bolygót, nem elég visszaadni minél nagyobb területet a vadon élő állatoknak.

Nem elég kis korrekciókat tenni a hulladékgyűjtésünkkel, de még az sem elég, ha a hulladéktermelésünket fogjuk vissza, vagy átállunk teljesen elektromos autókra. Nem elég egyszerűen lemondani egyes embereknek a marhahúsról, vagy egyes embereknek, vagy csoportoknak csökkenteni a karbonlábnyomát. Ezek mind fontos dolgok, és minél több ilyen megoldást meg kell próbálni, egyszerre: sok el fog bukni, de néhány beválhat.

A legfontosabb azonban az a felismerés, hogy a gazdasági rendszerünk is egy technológia, ami a leginkább felelős azért a geomérnökösködésért, ami ide juttatott minket. Magyarán szólva a kapitalizmust kell meghaladni: most kell elkezdenünk gondolkozni azon, hogy ez hogyan lehetséges, és már így is óriási késésben vagyunk.

Persze ez nem kis munka a korban, amikor klasszikus mondás szerint – amelyet egyébként épp Robinson témavezetője ejtett el – könnyebb elképzelni a világ végét, mint a kapitalizmusét.

De Robinson ebben a könyvben egész konkrét javaslatokat tesz a gazdasági rendszer korrekciójára és átalakítására, teljesen megvalósíthatónak tűnő javaslatokat, amelyeket részletesen elmagyaráz, és végiggondolja azt is, hogy a reálpolitikában hogy lehet elérni ezeket a célokat. Politikusoknak kötelező olvasmány, és mindenki másnak is, aki képe akar kerülni abban a tekintetben, hogy mi várhat ránk a következő évtizedekben."

Részletek az Azonnalin:

https://azonnali.hu/cikk/20210102_a-sci-fi-amibol-kider…

sanni243 >!
Kim Stanley Robinson: The Ministry for the Future

Ez a könyv túl sokat akar egyszerre. A klímaváltozás összes problémáira felvázolja a megoldást, azok megvalósítását, a felmerülő akadályokat és még kapcsolódó emberi sorsokat is meg szeretne rajzolni. Ez nagyon sok. Semmi nincs kidolgozva, inkább felsorolásnak érződik a könyv, semmit egységes regénynek. Az egyes szereplők feltűnnek és eltűnnek, sokaknak még a neve sincs meg, nehéz követni, hogy éppen ki mit csinál. Kár pedig, mert Kim Stanley Robinson ennél sokkal jobbat is tud.


Népszerű idézetek

marschlako P>!

Easier to imagine the end of the world than the end of capitalism.

36. oldal, 6. fejezet (Orbit ebook, 2020)

marschlako P>!

Whereas in the corporate world I’ve read the average wage ratio is like one to five hundred. Actually that was the median; one to 1,500 happens pretty often. The top executives in these companies earn in ten minutes what it takes their starting employees all year to earn.

406. oldal, 76. fejezet (Orbit ebook, 2020)

marschlako P>!

Those getting a thousand times more than starting wage earners, what’s their incentive from out of that situation? To hide, I’d say. To hide the fact that they don’t actually do a thousand times more than their employees. Hiding like that, they won’t be normal. They’ll be bullshitters.

406. oldal, 76. fejezet (Orbit ebook, 2020)

marschlako P>!

The kind of ambition that gets you a billion won’t be brooked. It’s a sociopathic thing.

425. oldal, 81. fejezet (Orbit ebook, 2020)

marschlako P>!

The democracy movement has the momentum. Democratic communism—you have to love it. We’ll end up the reverse of the Chinese. They became dictator capitalists, we’ll become democratic communists.

434. oldal, 83. fejezet (Orbit ebook, 2020)

marschlako P>!

The night before, the one movie theater still running had screened Local Hero, a Scottish film in which an international oil company based in Texas offers to buy a Scottish coastal village from the inhabitants, so they can rip it out and build a tanker port. The pay-out will make everyone rich, and the townspeople all cheerfully and unsentimentally vote in favor of it. They have a final ceilidh to say goodbye to the town and celebrate everyone becoming millionaires. Then the owner of the oil company arrives by helicopter and declares the town and its beach need to be saved for an astronomical observatory, astronomy being his personal hobby. Burt Lancaster. A funny sly movie. We watched it in silence. It was too close to home.

458. oldal, 87. fejezet (Orbit ebook, 2020)

marschlako P>!

The idea was that the total global energy generated by people, when divided by the number of people on Earth, came to about 2,000 watts per person.
[…]
Swiss citizens in general used about 5,000 watts. This was compared to 6,000 in the rest of western Europe. Chinese citizens about 1,500. 1,000 in India. 12,000 in the United States. His country, the great whale in this as in everything, slurping down the world.

208. oldal, 47. fejezet (Orbit ebook, 2020)

marschlako P>!

So whatever the law said, in practice the bank/state combination did what it pleased.

225. oldal, 50. fejezet (Orbit ebook, 2020)

marschlako P>!

    „The AI group is making open source instruments that mimic the functions of all the big social media sites.”
    „So people can shift over to this new set?”
    „Yes. And it will protect their data for them using quantum encryption.”
    „Then China probably won't let their people use them.”
    „Maybe not. China is under huge pressure to change, so, unclear how that will play out. For everyone else, usinh these sites means they'll control their data, rather than it being used and mined. That privacy can then be a resource to them. They can sell their personal data if they want. That plus the security of encryption, and the public ownership of these sites as a commons, should be enough to entice every user on the planet to shift. Publicize it, make it easy, set a date, be ready to handle the influx, boom.”
    „How many do you think will shift?”
    „Maybe half. After a few years, everybody.”
    „So, the decapitation of Facebook?”
    „And all the rest like it.”
    „Replaced by a system owned by its users, in effect.”
    „Yes. Open source. A distributed ledger. The Global Internet Cooperative Union. GICU.”

255. oldal, 54. fejezet (Orbit ebook, 2020)

4 hozzászólás
marschlako P>!

These people will accept us, if we aren’t too many. If we are too many, they will get nervous, that’s pretty clear. I think it’s the same in Hungary or in any of these little European countries.

574. oldal, 105. fejezet (Orbit ebook, 2020)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Brian K. Vaughan: Saga 7. (angol)
Daniel Keyes: Flowers for Algernon
Orson Scott Card: Ender's Game
Richelle Mead: The Golden Lily
Brian K. Vaughan: Y: The Last Man 1. – Unmanned
Marissa Meyer: Winter (angol)
Andy Weir: The Martian
George Lucas: Star Wars
Neal Shusterman: Scythe
Brandon Sanderson: Skyward