Red ​Mars (Mars Trilogy 1.) 10 csillagozás

Kim Stanley Robinson: Red Mars Kim Stanley Robinson: Red Mars Kim Stanley Robinson: Red Mars Kim Stanley Robinson: Red Mars Kim Stanley Robinson: Red Mars Kim Stanley Robinson: Red Mars Kim Stanley Robinson: Red Mars

The first novel in Kim Stanley Robinson's massively successful and lavishly praised Mars trilogy. 'The ultimate in future history' Daily Mail Mars – the barren, forbidding planet that epitomises mankind's dreams of space conquest. From the first pioneers who looked back at Earth and saw a small blue star, to the first colonists – hand-picked scientists with the skills necessary to create life from cold desert – Red Mars is the story of a new genesis. It is also the story of how Man must struggle against his own self-destructive mechanisms to achieve his dreams: before he even sets foot on the red planet, factions are forming, tensions are rising and violence is brewing! for civilization can be very uncivilized.

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
HarperCollins, New York, 2013
748 oldal · ISBN: 9780007401703
>!
HarperCollins, London, 2009
672 oldal · ISBN: 9780007115907
>!
Spectra, New York, 2003
594 oldal · ASIN: B000QCS914

6 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

AOD>!
Kim Stanley Robinson: Red Mars

Nagyon érdekes és terjedelmes regény, igazából szó van benne MINDENRŐL, amit a Mars kapcsán el tudunk képzelni. Az első kolónia tagjainak kiválasztásáról és felkészítéséről, az odaútról, a felszerelésekről, logisztikáról, mindenféle fiziológiai és pszichológiai folyamatról ami az emberre hatással lehet. Biológiáról és kémiáról és építésről és terraformálásról és geológiáról (areológiáról), spirituális és társadalmi, politikai, gazdasági folyamatokról. És mindezt nem szűkszavúan, nem túl szórakoztatóan néhány helyen, de mindig túllendültünk a holtponton és folyt tovább a cselekmény egy nagyon izgalmas végkifejlet felé. Nagyon élveztem a tájegységek leírásait, nagyon szemléletes, mintha magam is ott lettem volna, nekem nem volt untató és a szereplők mozgatásával érzelmek is kapcsolódnak a helyszínekhez. A karakterek nagyon alaposan kidolgozottak, valóságosak, emberiek, érthetőek a motivációik és tetteik logikus döntéseken alapszanak.
Magát a kolóniát nagyon érdekesnek találtam a maga kis csapatával, és a változásokat is, amelyeket rövidke jelenlétükkel beindítottak pár év alatt. Közben ők maguk is változtak, „marsik” lettek és a terraformálás kérdésköre igen nagy jelentőséggel bír: megváltoztassuk-e az évmilliók óta változatlan világot, tegyük-e lélegezhetővé a levegőt, terjesszünk-e el növényeket, hozzunk-e felszínre vizet…? Vagy hagyjuk meg ezt a világot érintetlen, vad szépségében, ne rontsuk meg az emberiség nyavalyáival?
Létrehozható-e egy olyan társadalom, mely tanult a történelemből és nem követi el újra az emberiség nagy hibáit egy új bolygón?
Személyes konfliktusok és globális (belső bolygókon átívelő?) viszályok is fakadnak mindebből, és bár egy korszak lezárulni látszik a regény végére, még koránt sincs megnyugtatóan megválaszolva minden kérdés…

Eszterterka>!
Kim Stanley Robinson: Red Mars

Robinson bácsi teljesen egyedül terraformálta a Marsot. És most, a regény befejezésével azt érzem, hogy ezzel én is kőkeményen megdolgoztam.
Rettentően lassú, aprólékos munka volt, mire kiválasztotta és felkészítette a legrátermettebb embereket az útra, hónapokon keresztül sikeresen életben tartotta őket az űrhajójukon, a szereplőit letelepítette a Marson, akiknek aztán a szakterületébe is mélyen beleállította a kedves olvasót. A könyv gyakorlatilag felölelte a terraformálás és a marsivá válás minden aspektusát a geológiától kezdve a biotechnológián át, az építési munkálatokon és növénytermesztésen keresztül az új marsi társadalom megteremtéséig. Új bolygó meghódításához akár kézikönyvként is használható
Persze a történetben ott van maga az ember is, minden vágyával és kapzsiságával, és bár sokáig kell várni rá, de az új társadalom eszméi óhatatlanul is szembekerülnek a Marsra csak erőforrásként gondoló transznacionális vállalati érdekekkel.
Habár a lassú folyású történet néhol valóban szájbarágósan mélyre megy bizonyos részletekbe (spoiler), és az oldalszámhoz mérten nem mondható akciódúsnak sem (spoiler), mégis reménytelenül emberi és hiteles. Szóval emelem a kalapom Robinson műve előtt.
Apropó, visszatérve a valóságba: most toboroznak önkénteseket, hogy a jövőbeni marsi expedíciókhoz az összezártságot tanulmányozzák.

AlexDeLarge>!
Kim Stanley Robinson: Red Mars

Rég olvastam, csak arra emlékeztem, hogy nagyon tetszett és meglehetősen komoly tudományos alapossággal van megírva.
Ez a véleményem az újraolvasás után sem változott, viszont néha volt olyan érzésem, mintha a szerzőt oldalszám után fizették volna, magyarán helyenként indokolatlanul hosszan írt. Ez persze szubjektív, lehet, hogy van, akinek kifejezetten élvezetes pl egy marsi táj vagy egy sárlavina leírását 6-8 oldalon keresztül olvasni, nekem helyenként kicsit sok volt.

sanni243>!
Kim Stanley Robinson: Red Mars

Végre egy sci-fi, ami nem attól sci-fi, hogy a nagy része technológiai vívmányok leírása, hanem attól, hogy a jövőben játszódik. Semmi valószínűtlen nincs abban, ahogy a szerző elképzelte a Mars meghódítása után következő éveket. Azért remélem, hogy a valóság ennél jobban alakul majd.


Népszerű idézetek

marianngabriella P>!

It was quiet. No sound but the low hum and whoosh that one never escaped on Mars.

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

Now we’ll see what I can do with this planet.

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

“He thinks everyone on Mars should become American,” said a man named Nejm.
“Why not?” Zeyk said, smiling. “It’s already happened on Earth.”

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

“The most powerful man on Mars, and he only wants more! He wants to be king!”

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

Nothing in the city was natural, nothing.

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

And then it was ringing midnight, and they were in the Martian time slip, the thirty-nine-and-a-half-minute gap between 12:00:00 and 12:00:01, when all the clocks went blank or stopped moving. This was how the first hundred had decided to reconcile Mars’s slightly longer day with the twenty-four-hour clock, and the solution had proved oddly with the twenty-four-hour clock, and the solution had proved oddly satisfactory. Every night to step for a while out of the flicking numbers, out of the remorseless sweep of the second hand . . .

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

The similarity was such that Arabic words were slipping quickly into English, because Arabic had a larger vocabulary for this landscape: akaba for the steep final slopes around volcanoes, badia for the great world dunes, nefuds for deep sand, seyl for the billion-year-old dry riverbeds. . . . People were saying they might as well switch over to Arabic and have done with it.

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

Ridiculous. But lies were what people wanted; that was politics.

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

It always seemed to him that sunset more than any other time of day made it clear that they stood on an alien planet; something in the slant and redness of the light was fundamentally wrong, upsetting expectations wired into the savannah brain over millions of years.

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)

marianngabriella P>!

Yes, for thousands of years Mars was a sacred power in human affairs; and its color made it a dangerous power, representing blood, anger, war and the heart.

Part 1. Festival Night (HarperCollins, 2013)


A sorozat következő kötete

Mars Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Bear: Moving Mars
Joan Slonczewski: Daughter of Elysium
Mary Robinette Kowal: The Calculating Stars
Andy Weir: The Martian
Dan Simmons: Hyperion (angol)
Martha Wells: Network Effect
Octavia E. Butler: Parable of the Talents
Tom Sweterlitsch: The Gone World
Octavia E. Butler: Dawn
Yoon Ha Lee: Raven Stratagem