Red ​Mars (Mars Trilogy 1.) 9 csillagozás

Kim Stanley Robinson: Red Mars Kim Stanley Robinson: Red Mars Kim Stanley Robinson: Red Mars

The first novel in Kim Stanley Robinson's massively successful and lavishly praised Mars trilogy. 'The ultimate in future history' Daily Mail Mars – the barren, forbidding planet that epitomises mankind's dreams of space conquest. From the first pioneers who looked back at Earth and saw a small blue star, to the first colonists – hand-picked scientists with the skills necessary to create life from cold desert – Red Mars is the story of a new genesis. It is also the story of how Man must struggle against his own self-destructive mechanisms to achieve his dreams: before he even sets foot on the red planet, factions are forming, tensions are rising and violence is brewing! for civilization can be very uncivilized.

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
HarperCollins, London, 2009
672 oldal · ISBN: 9780007115907
>!
Spectra, New York, 2003
594 oldal · ASIN: B000QCS914
>!
Bantam, New York, 2003
542 oldal · ISBN: 9780553898279

1 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

AOD>!
Kim Stanley Robinson: Red Mars

Nagyon érdekes és terjedelmes regény, igazából szó van benne MINDENRŐL, amit a Mars kapcsán el tudunk képzelni. Az első kolónia tagjainak kiválasztásáról és felkészítéséről, az odaútról, a felszerelésekről, logisztikáról, mindenféle fiziológiai és pszichológiai folyamatról ami az emberre hatással lehet. Biológiáról és kémiáról és építésről és terraformálásról és geológiáról (areológiáról), spirituális és társadalmi, politikai, gazdasági folyamatokról. És mindezt nem szűkszavúan, nem túl szórakoztatóan néhány helyen, de mindig túllendültünk a holtponton és folyt tovább a cselekmény egy nagyon izgalmas végkifejlet felé. Nagyon élveztem a tájegységek leírásait, nagyon szemléletes, mintha magam is ott lettem volna, nekem nem volt untató és a szereplők mozgatásával érzelmek is kapcsolódnak a helyszínekhez. A karakterek nagyon alaposan kidolgozottak, valóságosak, emberiek, érthetőek a motivációik és tetteik logikus döntéseken alapszanak.
Magát a kolóniát nagyon érdekesnek találtam a maga kis csapatával, és a változásokat is, amelyeket rövidke jelenlétükkel beindítottak pár év alatt. Közben ők maguk is változtak, „marsik” lettek és a terraformálás kérdésköre igen nagy jelentőséggel bír: megváltoztassuk-e az évmilliók óta változatlan világot, tegyük-e lélegezhetővé a levegőt, terjesszünk-e el növényeket, hozzunk-e felszínre vizet…? Vagy hagyjuk meg ezt a világot érintetlen, vad szépségében, ne rontsuk meg az emberiség nyavalyáival?
Létrehozható-e egy olyan társadalom, mely tanult a történelemből és nem követi el újra az emberiség nagy hibáit egy új bolygón?
Személyes konfliktusok és globális (belső bolygókon átívelő?) viszályok is fakadnak mindebből, és bár egy korszak lezárulni látszik a regény végére, még koránt sincs megnyugtatóan megválaszolva minden kérdés…

Eszterterka>!
Kim Stanley Robinson: Red Mars

Robinson bácsi teljesen egyedül terraformálta a Marsot. És most, a regény befejezésével azt érzem, hogy ezzel én is kőkeményen megdolgoztam.
Rettentően lassú, aprólékos munka volt, mire kiválasztotta és felkészítette a legrátermettebb embereket az útra, hónapokon keresztül sikeresen életben tartotta őket az űrhajójukon, a szereplőit letelepítette a Marson, akiknek aztán a szakterületébe is mélyen beleállította a kedves olvasót. A könyv gyakorlatilag felölelte a terraformálás és a marsivá válás minden aspektusát a geológiától kezdve a biotechnológián át, az építési munkálatokon és növénytermesztésen keresztül az új marsi társadalom megteremtéséig. Új bolygó meghódításához akár kézikönyvként is használható
Persze a történetben ott van maga az ember is, minden vágyával és kapzsiságával, és bár sokáig kell várni rá, de az új társadalom eszméi óhatatlanul is szembekerülnek a Marsra csak erőforrásként gondoló transznacionális vállalati érdekekkel.
Habár a lassú folyású történet néhol valóban szájbarágósan mélyre megy bizonyos részletekbe (spoiler), és az oldalszámhoz mérten nem mondható akciódúsnak sem (spoiler), mégis reménytelenül emberi és hiteles. Szóval emelem a kalapom Robinson műve előtt.
Apropó, visszatérve a valóságba: most toboroznak önkénteseket, hogy a jövőbeni marsi expedíciókhoz az összezártságot tanulmányozzák.

AlexDeLarge>!
Kim Stanley Robinson: Red Mars

Rég olvastam, csak arra emlékeztem, hogy nagyon tetszett és meglehetősen komoly tudományos alapossággal van megírva.
Ez a véleményem az újraolvasás után sem változott, viszont néha volt olyan érzésem, mintha a szerzőt oldalszám után fizették volna, magyarán helyenként indokolatlanul hosszan írt. Ez persze szubjektív, lehet, hogy van, akinek kifejezetten élvezetes pl egy marsi táj vagy egy sárlavina leírását 6-8 oldalon keresztül olvasni, nekem helyenként kicsit sok volt.

sanni243>!
Kim Stanley Robinson: Red Mars

Végre egy sci-fi, ami nem attól sci-fi, hogy a nagy része technológiai vívmányok leírása, hanem attól, hogy a jövőben játszódik. Semmi valószínűtlen nincs abban, ahogy a szerző elképzelte a Mars meghódítása után következő éveket. Azért remélem, hogy a valóság ennél jobban alakul majd.


Népszerű idézetek

AOD>!

The Aztecs had believed the world would end in one of four ways: earthquake, fire, flood, or jaguars falling from the sky. Here there would be no fire. Nor earthquake nor flood, now that he thought of it. Leaving only the jaguars.

AOD>!

„But it isn't right! I mean I look at this land and, and I love it. I want to be out on it traveling over it always, to study it and live on it and learn it. But when I do that, I change it – I destroy what it is, what I love in it. This road we made, it hurts me to see it! And base camp is like an open pit mine, in the middle of a desert never touched since time began. So ugly, so… I don't want to do that to all of Mars, Nadia, I don't. I'd rather die. Let the planet be, leave it wilderness and let radiation do what it will.”

flamepetals >!

Red rocks were scattered all around in their uncanny regularity; voices chattered on the common band: „Hey, I found the solar panels!” "You think that's something, I just found the goddamn nuclear reactor." Yes, it was a great morning on Mars.

Part 3: The Crucible

AOD>!

Mars was a real prize, and the rich and poor nations of Earth were struggling over it as they were over everything else. The rich had the money but the poor had the people, and the weapons were pretty evenly distributed, especially the new viral vectors that could kill everyone on a continent.

AOD>!

„Ann's going to love this,” Frank muttered.
„Now they're terraforming Earth.”

AOD>!

„And look; I love you.” She let the silence stretch, her last words drifting out like ripples on a pond. He couldn't stop looking at her; then he pulled his gaze away, he glared up at the faint twilight stars overhead, let their position seep into his memory. When she said I love you, Orion stood tall in the southern sky. The metal shair under you was hard. Your feet were cold.


A sorozat következő kötete

Mars Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ann Leckie: Ancillary Justice
Brian W. Aldiss: Helliconia Spring
Gregory Benford: Timescape
Ian McDonald: The Dervish House
Ian McDonald: River of Gods
Bob Shaw: Orbitsville
Stephen Baxter: The Time Ships
Terry Pratchett: Pyramids
Robert Holdstock: Lavondyss (angol)
Alastair Reynolds: Blue Remembered Earth