Blue ​Mars (Mars Trilogy 3.) 5 csillagozás

Kim Stanley Robinson: Blue Mars Kim Stanley Robinson: Blue Mars

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The red planet is red no longer, as Mars has become a perfectly inhabitable world. But while Mars flourishes, Earth is threatened by overpopulation and ecological disaster. Soon people look to Mars as a refuge, initiating a possible interplanetary conflict, as well as political strife between the Reds, who wish to preserve the planet in its desert state, and the Green „terraformers”. The ultimate fate of Earth, as well as the possibility of new explorations into the solar system, stand in the balance.

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
HarperCollins, London, 2009
800 oldal · ISBN: 9780007310180
>!
Bantam, New York, 1997
784 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780553573350 · ASIN: 0553573357

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Michel Duval


Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

AOD>!
Kim Stanley Robinson: Blue Mars

Legutóbb Tolkien műveinek olvasásakor éreztem ehhez hasonlót… Nem csak egy történetet ismerünk meg, mely fenséges és magával ragadó, de legapróbb részletekbe menően a szereplőket körülvevő világot is leírja. Míg Tolkien múltat és történelmet írt Középföldének, KSR jövőt írt az emberiségnek és a Marsnak. Tényleg mindenre gondolt és emiatt végig olyan érzésem volt, ez annyira hihető, hogy csakis így történhet ha egyszer tényleg megtörténik. Nem csak a technológiákba megy bele részletesen, de a világpolitikába, társadalmi változásokba, sőt fiziológiai változásokba amit az alacsony g eredményez. A Százak és a Mars további generációi az életüket tették fel ennek az új világnak a felépítésére és olyan álmot valósítottak meg, mely a Földön már nem sikerülhet az emberiségnek, szerencsésen lavírozva a szélsőségesek és a mérsékeltek határvonalán.
Ami nagyon tetszett, az a szájbarágósság teljes hiánya, emellett az információmennyiség mellett mondjuk nem is nagyon lett volna hely az ismételgetésre, de nem kell elolvasnunk lépten-nyomon, hogy ez a szereplő kicsoda, vagy mi volt az említett esemény. Ez egy borzasztó idegesítő tulajdonsága a mai könyveknek (és filmeknek), amin mindig felhúzom magam, mert úgy érzem, félkegyelműnek néz az író.
Imádtam nézegetni a térképeket és míg az első kötetben rengeteg volt az új helyszín, kráterek és medencék és az új városok.. most már régi ismerősként tértünk vissza hozzájuk, immár tengerekkel és folyókkal is tarkítva. Ennyi jövés-menés után szerintem már nem nem tévednék el a Marson sem :)
Hatalmas lélegzetű olvasmány volt, és nem mindig volt hozzá türelmem, de most a végére érve azt hiszem hogy nem utoljára vettem kézbe és a ’90-es évekbeli megírása óta sem fogott rajta az idő.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

AOD>!

„They're only going to be young for as long as we were – a snap of the fingers, right? And they're old, and then gone. We all go through it. Even a century's difference doesn't matter a damn. And of all the humans who ever existed and ever will exist, these people are the only ones alive at the same time we are. Just being alive at the same time, that makes us all contemporaries. And your contemporaries are the only ones who are ever going to really understand you.”

AOD>!

„You have located intrinsic worth in the wrong place,” she said to all of them, over the common band. „It's like a rainbow. Without an observer at twenty-three-degree angle to the light reflecting off a cloud of spherical droplets, there is no rainbow. The whole universe is like that. Our spirits stand at a twenty-three-degree angle to the universe. There is some new thing created at the contact of photon and retina, some space created between rock and mind. Without mind there is no intrinsic worth.”
„That's just saying there is no intrinsic worth,” one of the guardians replied. „It collapses back to utilitarianism. But there's no need to include human participation. These places exist without us and before us, and that is their intrinsic worth. When we arrive we should honor that precedence, if we want to be in a right attitude to the universe, if we want to actually see it.”

AOD>!

„Everything is so much less genderized for them – they do the same work, the women only get pregnant once in their lives, or never – they do the same sports, they build up the same muscles…” Maya fully believed in the reality of the new species, but at this notion she scoffed: „Why do you always watch the women then?”

AOD>!

Maybe there are more than four temperaments as well. Maybe a hundred and twenty of them, eh? And the nature of these elements -well- things have gotten strange since the Greeks.

AOD>!

„Ah Sax. I want Provence; you want Ann.” Michael grinned. „We're both crazy!”
They laughed. Photons rained onto their skin, most shooting right through them. Here they were, transparent to the world.

Kapcsolódó szócikkek: Michel Duval
AOD>!

And as for those who felt that humanity needed the spur of suffering to make it great, well they could go out and find anew the tragedies that Sax was sure would never go away, things like lost love, betrayal by friends, bad results in the lab.


A sorozat következő kötete

Mars Trilogy sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alastair Reynolds: Blue Remembered Earth
Andy Weir: The Martian
C. J. Cherryh: Cyteen
Martha Wells: All Systems Red
Ray Bradbury: The Martian Chronicles
Joan D. Vinge: The Snow Queen
Vernor Vinge: A Deepness in the Sky
Frank Herbert: Dune (angol)
Dan Simmons: Hyperion (angol)
Joe Haldeman: The Forever War